[159] Odpalanie w mrozie

Niestety informacja pojawiająca sie na wyświetlaczu tzn vehicle protection not avaible nie dotyczy ani alarmu, ani nawet immo. Dotyczy ona elektrycznej blokady kierownicy a dokladnie braku możliwości calkowitego odblokowania lub zablokowania jej. Wiąże sie to przede wszystkim z częścią mechaniczna tej blokady. Dokładniej to gesty smar lub jego brak w przekładni i silniku który ma za zadanie odblokować kierownice. Na forum zostalo juz opisane jak naprawić te usterkę. Dodam, ze od kilku dni jestem u siebie po tym zabiegu i komunikat nie pojawił sie nawet przy -15.

Ech...
-10, -14 Alfa rządzi...

poczekajmy na -30 to zobaczymy kto rządzi.

Jak masz słaby aku to każde auto może sie poddać. Benzynowcom jest łatwiej ale przy -30 tez sporo jest problemów.
Wystarczy sprawdzić spadek pojemności aku ze spadkiem temp. Może sie okazać ze nawet nowy nie da rady.
Inna sprawa ze wiele osób jeździ aż auto stanie.

Niestety informacja pojawiająca sie na wyświetlaczu tzn vehicle protection not avaible nie dotyczy ani alarmu, ani nawet immo. Dotyczy ona elektrycznej blokady kierownicy a dokladnie braku możliwości calkowitego odblokowania lub zablokowania jej. Wiąże sie to przede wszystkim z częścią mechaniczna tej blokady. Dokładniej to gesty smar lub jego brak w przekładni i silniku który ma za zadanie odblokować kierownice. Na forum zostalo juz opisane jak naprawić te usterkę. Dodam, ze od kilku dni jestem u siebie po tym zabiegu i komunikat nie pojawił sie nawet przy -15.

Hm dzięki za info. Przestudiowałem temat i rozumiem, ze mówisz o przesmarowaniu m.in trybików wewnątrz modułu blokady? Udało Ci się to zrobić samemu? Duży nakład pracy? Czytam ze jest tam bardzo ciężki dostęp.

Z drugiej strony niedawno odłączałem Aku i od tego momentu mniej więcej pojawia się błąd. Podobno Aku tez może być przyczyna i taka mam nadzieję.

Tak. Pisze o tych trybikach w mechanizmie blokady kierownicy. Dostęp trudny tym bardzie ze temp na zewnątrz nie zachęca, ale na prawdę warto sie tym zająć choćby ze względu na ten denerwujący komunikat. U mnie pomogło. Nie pojawił sie ani razu od czasu reanimacji. Kolega z forum w temacie o tym bledzie umieścił opis ze zdjęciami. Nie pozostaje nic tylko sugerować sie jego opisem i działać.

- - - Updated - - -

Robiłem sam w garażu. Czas operacyjny 3h na spokojnie z kolega LECHem ??????

- - - Updated - - -

Robiłem sam w garażu. Czas operacyjny 3h na spokojnie z kolega LECHem

Ten komunikat może byc spowodowany różnymi przyczynami więc zwalanie tego tylko na blokade jest bzdurą.

A tak nawiasem mówiąć to nie jest temat o tym.

Dzisiaj przy -13 Moja 159 odpaliła ale gdy ruszyłem kawałek zgasła i już był problem z odpaleniem, mimo że aku dobry, rozrusznik krecił.
Dolałem 3 litry benzyny do zbiornika i po jakims czasie było już dobrze, odpaliła nie zgasła, sądze ze to wina paliwa.

Nie zwalam, tylko pisze co u mnie bylo rozwiązaniem. A skoro ktos o to pytal, to tylko odpisalem

Gdzie Wy chłopaki tankujecie? U mnie -18 dzisiaj, od 3 dni w okolicy -15 a diesel odpalił po postoju od Sylwestra bez problemu.

Ja dzis przy -15 rano miałem nie lada problem pierwszy raz kreciła i samo tak jakby rozłączyło ją i koniec krecenia za 2 i 3 razem to samo za czwartym razem kreciła 2sekundy i zapaliła z wielkimi problemami oibroty skakały aż wkońcu wskoczyły i przez sekundy chodziła ciężko ale po chwili ok : boje się wiekszych mrozów :) Aku prawie nowe, znajomy mówi, że wina świec

U mnie też dzisiaj nie było problemu przy -13 ale rozrusznik kręcił odczuwalnie wolniej - byłem u elektryka i chętnie zrobi rozrusznik ale sam muszę sobie go wyciągnąć. Wie ktoś jak się do niego dobrać w 2.4 ?

U mnie stala od sylwestra i odpalila dzisiaj od pierwszego ;) prawie nowe swiece i wtryski reg.

No niestety u mnie po kilku dniach stania ledwo odpalila. Akumulator sie rozladowal przez co rozrusznik slabo krecil. Po doladowaniu akumulatora odpalil duzo lepiej ale na jeden cylinder nie zalapal od razu, po chwili wyrownal prace. Jak jutro akumulator znow nie da rady to bedzie do wymiany. Swoja droga Centra Futura 77Ah po dwoch latach ledwo dziala.

Moja tez nie sprostała, po 1 dniu stania kręcila bardzo fajnie ale nie chciala zalapac. Dzis caly dzien ladowalem i za 4 razem niczym zetor obudzila sie. Na dniach musze swiece wymienić bo aku mam dobre, ladowanie takze.
Teraz urlop ale przy -20 do pracy nie dojade :D

a gwar. na centre future dawali 3 lata z tego co pamiętam plus pakiet assistance aku

U mnie jak stoi w garazu gdzie przy -15 jest 2 stopnie na plusie to pali w granicach normalnosci, tzn. Jak to na mrozie wiadomo że troche ciężej ale mialem 2 problemy w ciągu jednego dnia wyskoczył jakiś komunikat "fluid temp. Coś tam" i tak jakby chciał zapalić ale go dławiło.
Wczoraj wyskoczył komunikat "vdc unavailable" ale po przejechaniu 20km zniknął i tak już dwa razy to chyba od mrozu...
Aku to bosch 5s silver ale coś mi się wydaje ze to on jest winowajcą.
Mam też problem z rozrusznikiem ale to mam od początku po prostu po zapaleniu jeszcze działa około półtorej sekundy czemu towarzyszy charakterystyczny dźwięk.
Ale był on rozbierany i podobno wszystko z nim ok padła teza że to zły model rozrusznika, były różne wersje? Bo narazie z tym nie robie...

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

a u mnie stala na mrozie -18 dwa dni i odpalila za perwszym razem podgrzałem świece raz tylko kontrolka świeciła się ok 10-15 sek......ale ja mam tu inne pytanie...mam oryginalny termostat temperatura otwarcia to 78 stopni....zauwazyłem ze przy tych mrozach nie dochodzi do 90 albo inaczej jade jakies 10-15 km dojdzie do 90 stane na 10 min spadnie do 70...jak jest u was jak szybko sie nagrzewa czy temp jest caly czas na 90 bo jesli tak to zamawiam termostat tylko z tego co widze wszystkie maja otwarcie 88 stopni (behr)

Moja stała wczoraj w garazu pod domem gdzie jest ok 15 stopni i zapaliła pięknie. Potem stała już pol dnia na zewnątrz i też dobrze odpalił. Ten dźwięk rozrusznika po odpaleniu też u mnie czasami występuje. Myśl jednak ze to jest za długie trzymanie przycisku start stop

Wysłane z mojego SM-G318H przy użyciu Tapatalka

a u mnie stala na mrozie -18 dwa dni i odpalila za perwszym razem podgrzałem świece raz tylko kontrolka świeciła się ok 10-15 sek......ale ja mam tu inne pytanie...mam oryginalny termostat temperatura otwarcia to 78 stopni....zauwazyłem ze przy tych mrozach nie dochodzi do 90 albo inaczej jade jakies 10-15 km dojdzie do 90 stane na 10 min spadnie do 70...jak jest u was jak szybko sie nagrzewa czy temp jest caly czas na 90 bo jesli tak to zamawiam termostat tylko z tego co widze wszystkie maja otwarcie 88 stopni (behr)
U mnie rozgrzewa się dosyć długo, ale jak złapie 90 na zegarze to trzyma.

Amortyzatory
Powrót