[159] Odpalanie w mrozie

Moja przy -16 odpala bez kłopotu. Mam zatankowaną zwykłą ropę, bez żadnego dodatku bo od paru dni zapominam go dolać:) Akumulator wymieniony przed zimą na nowy bo poprzedni 3-letni Bosch Silver zaczął już zdychać. W porównaniu do poprzednich aut z dieslami, które miałem odnoszę wrażenie, że kontrolka od świec świeci bardzo krótko ale jak tylko zgaśnie naciskam START i auto odpala normalnie.

Wątpie aby była tak cieniutka granica pomiędzy zapaleniem a przeciąganiem trzymania guzika.

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

U mnie rozgrzewa się dosyć długo, ale jak złapie 90 na zegarze to trzyma.
Obejrzyj dokładnie wskazówki. Rozgrzej silnik do 90*C. Stań na światłach i obserwuj. temperatura w czasie postoju na światłach spokojnie spadnie do 80*C i jest to absolutnie normalne.

Obejrzyj dokładnie wskazówki. Rozgrzej silnik do 90*C. Stań na światłach i obserwuj. temperatura w czasie postoju na światłach spokojnie spadnie do 80*C i jest to absolutnie normalne.

Jeżeli temperatura na wskazówkach spadnie do 80 stopni to silnik ma już niższą temperaturę od 80 stopni.

Wiem, tak czy siak w JTDmach jest absolutnie normalne, że wskazówka nie stoi na '90' non stop przy temperaturach w okolicy zera i niższych. A tutaj mówimy o zejściu z 90 do 70 w 10 minut stania na mrozie...

Zresztą 90 na wskaźniku to też niekoniecznie 90*C, tam jest jakiś przedział w jedną i drugą.

a u mnie stala na mrozie -18 dwa dni i odpalila za perwszym razem podgrzałem świece raz tylko kontrolka świeciła się ok 10-15 sek......ale ja mam tu inne pytanie...mam oryginalny termostat temperatura otwarcia to 78 stopni....zauwazyłem ze przy tych mrozach nie dochodzi do 90 albo inaczej jade jakies 10-15 km dojdzie do 90 stane na 10 min spadnie do 70...jak jest u was jak szybko sie nagrzewa czy temp jest caly czas na 90 bo jesli tak to zamawiam termostat tylko z tego co widze wszystkie maja otwarcie 88 stopni (behr)

Mam nowiutki termostat i to samo. Wysoka sprawność diesla robi swoje.

Uwielbiam to forum :D Temat jest o problemach z odpalaniem na mrozie a większość odpowiedzi dotyczy chwalenia się że jego Alfa zapaliła bez problemu a kończąc na nietrzymaniu temperatury :D
PS. Też mam taki sam problem jak na załączonym wcześniej filmiku :) świeczki wymienione i bez zmian. Dla pocieszenia dodam że brata Altea tak samo ma problem z zapłonem jak na tym filmiku a przecież to słynne TDI :)

Wiem, tak czy siak w JTDmach jest absolutnie normalne, że wskazówka nie stoi na '90' non stop przy temperaturach w okolicy zera i niższych. A tutaj mówimy o zejściu z 90 do 70 w 10 minut stania na mrozie...

Zresztą 90 na wskaźniku to też niekoniecznie 90*C, tam jest jakiś przedział w jedną i drugą.
Ale dlaczego nie trzyma 90? Jest to dla mnie nie zrozumiałe ponieważ jezdze tez passatem tdi i jak już zagrzeje do 90 to trzyma, i nie ważne ile jest stopni ani czy jedziesz czy stoisz [emoji19]

Ale dlaczego nie trzyma 90? Jest to dla mnie nie zrozumiałe ponieważ jezdze tez passatem tdi i jak już zagrzeje do 90 to trzyma, i nie ważne ile jest stopni ani czy jedziesz czy stoisz [emoji19]

Wskazówka pokazywała 90 stopni. W samochodzie ze sprawnym termostatem nie trzyma nigdy stałych 90 stopni tylko temperatura się waha w górę i w dół. Jedynie wskazówka stoi.

Mialem sytuacje ze auto nie moglo osiagnac 90 nawet w lipcu po 120km wiec wymienilem i teraz dobija do 90 i tyle pokazuje, a w alfie 60.70.90 co 4 minuty co innego czlowiek mysli ze cos jest nie tak

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

To jest normalne przy tych temperaturach. Focus II 1.6 diesel zawsze mi trzyma 90. Teraz w tych mrozach potrafi opasc wskazowk przy spokojnej jezdzie.

Ja swoja ostatnio malo jezdze z reguly i stala 3 tygodnie i odpalila przy -10 od razu ale 2 miesiace temu przed sezonem zimowym ladowalem aku abym nie mial niespodzianek.
Bledy vdc i abs sie pojawily oczywiscie ale to mnie akurat nie dziwi troche stala.

Super ekstra że każdemu odpala bez problemu ale czy możecie nie spamować tym?? Kolega wstawił filmik i nikt nie napisał czym może to być spowodowane.

Pozwole sobie go wstawić jeszcze raz https://www.youtube.com/watch?v=cIrRABRzJXI

Aku nowy, świece sprawne, rozrusznik zregenerowany, zalane paliwo arktyczne i nic dalej kupa. Jedynie co to po tym paliwie arktycznym szybciej odpali tzn za 2/3 razem.

ja bym sprawdzil wtryski i cisnienie comonn raila noi sprezania......kiedys ogladalismy z kumplem taka alfe 1.9...150km i odpalala identycznie ale w lato....okazalo sie ze silnik mial przejechane nie 166 tys tylko 320 i nie bylo sprezania na 2 cyl

Ostatnia edycja:
Dodam tylko jeszcze że jak już złapie i po paru sekundach jak pochodzi, zgasze go i chce odpalić to odpali bez problemu

to normalne bezposredni wtrysk paliwa slaby silnik gorzej pali jak zimny potem juz nie ma problemu....ale to moze byc cos innego jakis blad silnika ci wyskakuje sprawdzales

Jak odpalam nic mi nie wyskakuje, z tym że u mnie terkocze przy probie odpalenia, ale jak już złapie to bez problemu silnik chodzi, nie telepie nim jak na filmie.

powiem tak sprawdz moze to co ci naapisale podlacz kompa i zobaczysz.....nigdy tak nie mialem wiec nie zajmowalem sie tym ale inni na forum mieli takie problemy bo opisywali chyba jakies rozwiazania....ale jezeli twierdza ten typ tak ma to nie sluchaj nie ma.

A masz moze jakiegoś linka do tych rozwiązań?? Bo szukałem i nigdzie nie znalazłem podobnego problemu :(

niestety nie....nie pamietam czy bylo jakies nawet.....podlacz kompa sprawdz wszystko bedziemy sie zastanawiac wraz z reszta forum

Mnie podobnie wczoraj odpaliła, ale stała 5 dni na mrozie od -8 w dzień do -15 w nocy. Co prawda nie trzęsło mi tak autem, ale silnik podobnie nie mógł zaskoczyć. Dopiero jak 3 razy zagrzałem świece zapaliła. Dzisiaj nie było już takich problemów. Może to kwestia paliwa lub filtra paliwa. Jeśli zalałeś kiedyś gorszą ropę i nie wymieniałeś go od tamtego czasu, może przymarzac w nim woda lub go coś przytyka.

Amortyzatory
Powrót