• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Next step Rosso Proteo 166 3.0 V6 4HP20

ciężko znaleźć tak dopieszczona i doinwestowaną Alfe z tego roku :) dzieki Tobie zostaje przy swojej 166 i jazda z koksem :)

P.S - Myśle że będzie druga taka Navi :)

Sam parę dni temu nie dowierzałem ale Alfa znowu mi zrobiła niespodziankę jak na str.22 post #211. Miał być czarny scenariusz. Nawet już skrzyni szukałem. Nasilające się grzechotanie po odpaleniu (dźwięk jakby koło zamachowe obcierało o blachę) dręczyło mnie od dawna ale ostatnio przybrało taką skalę że nie wytrzymałem. Od dawna też mocne podejrzenia (byłem niemal pewien) padały na konwerter skrzyni. Wiadomo, koszt od tysiaka w górę...... Więc zdobyłem się wreszcie na odwagę odstawić alfę do serwisu. Na szczęście do zaufanego. Gość po wstępnym odsłuchu obstawiał flanszę konwertera. To i tak było by optymistycznie. Na drugi dzień jak gość się zabrał za robotę dzwoni do mnie i mi mówi że to rura wylotowa hałasuje. Ja myślę że gość mnie w uja robi bo jak może grzechotać rura???? Po krótkim rekonesansie technicznym okazało się że makaroniarze tam wymyślili podwójną rurę. Pojechałem do mechanika, obsłuchaliśmy auto stetoskopem i cholera faktycznie. A zmyłka była taka bo przecież ta rura idzie zaraz pod konwerterem i grzechotała dokładnie przy skrzyni. Ale gdzie ja bym wpadł na to że to podwójna rura i się rozleci w środku???????? Z lekkim niedowierzaniem zabrałem auto do gościa od tłumików. Po rozcięciu wszystko się stało jasne. To rura była powodem moich wielu nie przespanych nocy :sarcastic:
Teraz alfa jest bezszelestna (nie licząc V6 :D )

W ten oto sposób zamiast perspektywy tysiąca albo kilku na naprawę (tak jak poprzednio) alfa mnie nieźle wkręciła i usunięcie usterki skończyło się na 60zł :sarcastic:a ja tyle miesięcy się bujałem w strachu przed ogromnymi kosztami. Ostatnio nawet już z litości auta nie ruszałem nigdzie :sarcastic:

Ostatnia edycja:
Cieszę się, że gość załatwił sprawę, jak Cię policzył za diagnozę??

Kiedy przyjedziesz pochwalić się 159, ewentualnie co mam kupić, żeby Cię do siebie ściągnąć?? :P

5 dyszek wziął. No ale ponoć parę godzinek stracił a podnośnik miał zajęty przez dzień.
Ja się do Ciebie wybieram cały czas :) widzisz, tak ujowo mieszkasz :) ale postaram się w tym tygodniu (nadchodzącym) bo będę jechał 159 do amicaru. Poza tym ciągle potrzebuję ten czujnik ABSu do 166 :)

Ja ujowo mieszkam??:P 3 min od obowdnicy autostradowej, najlepsza lokalizacja we Wro:P To ty kiepsko pracę znalazłeś:P

- - - Updated - - -

a po co ty do Amicaru jedziesz??

Mozesz mi wytlumaczyc lub rozrysowac jak to zrobic w jakie piny sie wpiac aby miec dzwiek z dvd w dsp ?
i jakie kupic piny do kostek do podlaczenia dvd do icsa

Ostatnia edycja:
Na temat dvd masz temat w dziale 166. A żeby dźwięk był w dsp to musisz sobie zrobić przełącznik ścieżek audio na pinach ICSa P20. Narysowane na schemacie na stronie 18

Fajna i ładna 166 :)

Przeglądałem sobie dzisiaj twój temacik z nawigacją w desce , fajnie ci to wyszło :) Jak tylko zakupię Alfettę , to też sobie tak zrobię , tylko z większym ekranem i na Androidzie , akurat wala mi się raspberry gdzieś w szafce to sobie go wykorzystam :)

Większy niż 5" nie wejdzie. Chyba że poharatasz deskę rozdzielczą w środku. Niby 7" na powierzchni schowka się mieści ale w rzeczywistości to nie jedyny problem :)

Alfa sporo sobie postała.... Najpierw problem z wydechem (pracuję nad tym) potem reklamacja opon, potem jeszcze parę pierdół. Między innymi upier....łem lusterko.... A potem jeszcze renowacja felg, potem jeszcze coś mi do głowy wpadło :)
No i tak na prawdę od początku roku prawie wcale nie jeździ a od końca lutego w ogóle stoi na kołkach.... na dodatek lada dzień zlot a ja oczywiście jak zwykle "cały rok" chcę nadrobić w tydzień. Dlatego dłuuuuuga lista prac została okrojona do tego co już rozgrzebałem i jest niezbędne.
Na chwilę obecną prace wyglądają tak. Auto rozbebeszone a na tarczach już rdza na dobre zagościła :) Na dniach będę to składał żeby jako tako jeździło :sarcastic:

Załączniki

• P5310001.jpg
    P5310001.jpg
    210.2 KB · Wyświetleń: 185
Marek , czy Ty zdążysz do czwartku ją poskładać :)

Jak nie zdążę to drugą alfą ją przyholuję :sarcastic:

A ja myślałem, że jestem w plecy z planami, bo nie zrobiłem kilku drobiazgów... :D

Powodzenia Marku! Koniecznie ją uruchom, to będzie przecież jedyna 166 w prawdziwie włoskim kolorze ;)

Nie. Gipsik ma taką samą :) tak więc nie ma strachu :)

I udało się ogarnąć parę rzeczy. Dół zrobiony w kolorze nadwozia i zaciski przód/tył tak samo.
Odnowiłem też felgi i coś mnie kuwa tknęło na zmianę koloru. Chciałem zrobić grafitowy mat. No i zrobiłem. Tylko że to ołówkowy grafit czyli kuwa wyszedł prawie czarny mat.... Nie wiem, na wzorniku tak jakoś fajnie to wyglądało a na aucie nie..... Wkurzyłem się bo robiłem to na ostatnią chwilę i już nie zdążę ich przemalować..... i już nie chodzi o robotę tylko o czas....

Załączniki

• P6010001.jpg
    P6010001.jpg
    147.4 KB · Wyświetleń: 136
  • P6010003.jpg
    P6010003.jpg
    171 KB · Wyświetleń: 152
lepiej czarne niz szare, jak chciales szare to trzeba bylo srebrnych nie myc i by wygladaly jak szare :) kompletnie nie rozumiem tej fascynacji szarymi felgami. za to czarne ok, chociaz uwazam ze do czerwonego bardziej pasuje czarny polysk wtedy jest miazga :)

Nie chciałem połysku. Na pewno mat musi być. Ja chciałem żeby mi wyszedł taki grafit jak np na toora z TI. A teraz niby widać z bliska że to grafit ale taki ołówkowy. No kurde czarne wyszło.... Najgorsze jest to że jak nie pomaluję to nie zobaczę efektu. A przed zlotem nie zdążę już przemalować ich.

Jeszcze zapomniałem dekli.

Załączniki

• P6010001.jpg
    P6010001.jpg
    123.9 KB · Wyświetleń: 124
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót