• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Next step Rosso Proteo 166 3.0 V6 4HP20

W obecnym aucie żeby otworzyć bagażnik to muszę albo wyjąć kluczyk ze stacyjki i wcisnąć na nim przycisk

W 166 to samo - ostatnio się zdziwiłem, że kluczyk w stacyjce i otwieranie bagażnika z pilota nie działa. Wyciągnąłem i zadziałało ;)
Mnie też nieco irytowało otwieranie ze schowka, ale od kiedy mam wersję z pilotem, jest super.

W 166 to samo - ostatnio się zdziwiłem, że kluczyk w stacyjce i otwieranie bagażnika z pilota nie działa. Wyciągnąłem i zadziałało ;)
Mnie też nieco irytowało otwieranie ze schowka, ale od kiedy mam wersję z pilotem, jest super.
a nie wystarczy cofnąć kluczyk bez jego wyciagania?

ja tam w 166-kach nie musiałem wyciągać kluczyka wystarczyło tylko żeby nie był na zapłonie i otwierał bagażnik

możliwe - dogłębnie nie testowałem ;)
tak czy inaczej na zapalonym z kluczyka nie otworzysz :P

No i kuwa niespodzianki nie będzie..... :mad:

upss,ale swoją drogą czy to działa to nie wiadomo i z filmiku nie wynika:)

Połączenie tych mikrostyków z tymi na dole przy drążku spotronika to tylko kwestia kabelków :)
Oczywiście działało by tylko w trybie Sport.

Bajer oczywiście jest super, tyle że.. osobiście wkurza mnie tryb manualny w 166, bo zazwyczaj po klepnięciu następnego biegu skrzynia wrzuca mi o 2 do góry, bo w tym samym czasie postanowiła zrobić to samo >:(
Redukcja działa OK, ale nie samą redukcją człowiek żyje.. sorry, jedzie ;)

Tak czy inaczej same w sobie manetki super i nie powiem, przyjął bym :D

Spokojnie, zadziała bez problemu.

osobiście wkurza mnie tryb manualny w 166, bo zazwyczaj po klepnięciu następnego biegu skrzynia wrzuca mi o 2 do góry, bo w tym samym czasie postanowiła zrobić to samo >
Bo nie umiesz obsługiwać.
Przełączenie selektrora w lewo to tryb sportowy a nie manualny!!!!! Ludzie nauczcie się w końcu.
Manualny jest dopiero wtedy gdy ruszysz +/-
Dlatego żeby mieć tryb manualny to zmieniasz selektror w lewo i szybko zmieniasz + albo -.
Od tej pory nic Ci skrzynia sama nie zmieni ani od dwa ani wcale dopóki Ty nie przełączysz. Oczywiście nie dotyczy to skrajności jak prędkość obrotowa odcięcia albo poniżej 900 obr.

ee Panowie łopatki zostawcie Ferrari i Porsche w 166 to troche zalatuje disco-polo. Za dużo, tego wszystkiego... Szyberdach to wyzwanie dla Marka... Może być nieoroginalny szyber z oryginalną podsufitką... Znając zdolności marka- będzie dobrze. PS Jarek popchnij tą omege , kup 166 . Aż mi tęskno tu za Tobą :( opla zostaw taryfiarzom... mimo że to zapewne solidne auto...

Szyberdach jest zaporowy bo ja nie zrobię blacharki/lakieru. A manetki są do ogarnięcia. Są następne w kolejności po audio :)

- - - Updated - - -

Choć może po elektrycznie otwieranej/zamykanej klapie?:confused: ...zobaczymy.... to pewnie za jakiś roczek....

Heh zrobisz jak uważasz.. Wiele dobrego zrobiłeś dla społeczności 166 w PL więc Ci zaufam... :beer: Tełopatki w 166 to troche szydera będzie... Coś jak auto dla inwalidy- z Całym Szacunkiem dla takich osób..

ee Panowie łopatki zostawcie Ferrari i Porsche w 166 to troche zalatuje disco-polo. Za dużo, tego wszystkiego... Szyberdach to wyzwanie dla Marka... Może być nieoroginalny szyber z oryginalną podsufitką... Znając zdolności marka- będzie dobrze. PS Jarek popchnij tą omege , kup 166 . Aż mi tęskno tu za Tobą :( opla zostaw taryfiarzom... mimo że to zapewne solidne auto...
te łopatki z filmiku także moim zdaniem nie pasują ,ale jak by dac takie malutkie w stylu selespeed to mogło by być fajnie. Masa ja przecież jestem obecny:), na razie uczę się silników bmw, to miła odmiana od włoskiej myśli technicznej, i czekam z omegą na zimę i na śnieg:cool: a powrót do alfy i tak jest pewny

Bo nie umiesz obsługiwać.
Przełączenie selektrora w lewo to tryb sportowy a nie manualny!!!!! Ludzie nauczcie się w końcu.
Manualny jest dopiero wtedy gdy ruszysz +/-

No weź Marek... nie jestem półgłówkiem. Jak może mi o 2 biegi przełączyć? Mam na Sport, jadę dajmy na to na 2, mam 5500 obr, daję na +, Sportronik przełącza mi do góry o bieg, a po sekundzie drugi raz i mam 4. Dosyć często tak robi. Zakładam, że dzieje się tak wtedy, gdy mój sygnał (+) nakłada się na sygnał (+) z logiki Sportonika.

Ja wiem, że już więcej tego nie zrobi "w tej sesji" tak to nazwijmy, ale ten pierwszy raz potrafi być irytujący.

Ostatnia edycja:
Jak masz w trybie sekwencyjnym w pełni manualnym to nie działa żadna logika sterownika skrzyni. Tylko zabezpieczenie przed zgaśnięciem i przy odcięciu. Jeszcze raz Ci piszę.
Zmieniasz na tryb sport. Następnie nawet bez powodu zmieniasz jakkolwiek bieg przez +/- dopiero od tej chwili masz w pełni ręczną zmianę biegów i skrzynia nigdy nie zainterweniuje. Możesz ciągnąć auto na dwójce od 1000obr do odcięcia i nic się nie zmieni. Wówczas nie ma żadnej możliwości że logika sterownika zdubluje się z Twoim zamiarem. Po prostu logika jest wyłączona. Nic sterownik Ci nie zmieni.
Ćwiczyłem to już dziesiątki razy i nawet nagrywałem film Jarkowi. U mnie oraz w tej co jeździłem (ale to jeszcze przed zakupem swojej) sterownik nie zainterweniuje jakbym nie kombinował. Żadne, zrzucanie czy nadrzucanie biegu nie ma miejsca. Nie ma też możliwości żeby "dorzucił" sobie bieg po mojej zmianie. Takie coś się dzieje tylko gdy masz tryb sportowy (ale jeszcze nie manualny) i wtedy najdzie Cię chętka na zmianę biegu. Wtedy będzie miało miejsce takie zjawisko że przerzuci zaraz po Tobie. I też tak wtedy mam. Dlatego po przełączeniu na sport zaraz zmieniam bieg góra/dół aby "przełączyć" skrzynię w całkowicie manualny tryb.
Więc albo tomaz się nie rozumiemy i teraz to sprawdzisz albo mój automat (i ten poprzedni którym jeździłem oraz ansin na którym też to było sprawdzane) był na specjalne zamówienie gdzie zmieniono sterownik skrzyni.

Więc albo tomaz się nie rozumiemy

Ja Ciebie rozumiem :)

Takie coś się dzieje tylko gdy masz tryb sportowy (ale jeszcze nie manualny) i wtedy najdzie Cię chętka na zmianę biegu. Wtedy będzie miało miejsce takie zjawisko że przerzuci zaraz po Tobie. I też tak wtedy mam.

O to mi właśnie chodziło!

Jest to irytujące i jedyne lekarstwo to wiedzieć wcześniej, że chcesz używać trybu manual i przewachlować +/-. Jeżeli chcesz po prostu pojechać dynamiczniej, ale nie chcesz kręcić do 6500 i stwierdzasz nagle "dobra, zmienię mu już na 3, bo niepotrzebnie wyje" to może zmienić o 2 biegi...

Tak to niestety działa. I nie powiesz mi, że to prawidłowe działanie, bo:
- logika skrzyni nie wrzuciłaby 4 na Sporcie gdyby wiedziała, że jest 3: komputer widzi 2 i daje sygnał zmień na 3
- zanim to wszystko się stanie Ty dajesz sygnał zmień z 2 na 3
- skrzynia zmienia finalnie o 2 biegi
Sygnał z logiki był pierwszy, więc komp powinien przewidzieć, że skoro dał sygnał z 2 na 3 i Ty też dajesz sygnał z 2 na 3 (bo taki jest stan faktyczny), to pożądanym biegiem jest 3. Ale coś tu ma za duże opóźnienia, a logika wygląda na to działa raczej w trybie +1/-1 a nie w trybie "z 2 na 3" i "z 3 na 2".

Sterowanie po prostu nie jest idealne i tyle. Trzeba z tym żyć ;)

No tak, to się teraz rozumiemy. Myślałem że będziesz kolejnym, który twierdzi że nie ma manualnego trybu :P fakt, ja od razu daję na manualny. A jak tego nie zrobiłem i mam sportowy to nie dotykam selektora żeby mi właśnie nie zdublowało przełożenia :)
Cóż. W manualnej skrzyni nie masz wyboru w ogóle więc cieszmy się z tego co jest :P poza tym myślę że we współczesnych jest tak samo.

Marek ale ja ciągle czekać na filmik jak jedziesz 2.4 20v na 4 biegu od 1000 obr.:), to że w v6 tak to działa nigdy nie negowałem . Zresztą zauważ jedną różnice że u was w v6 sportronic ostatnie przełożenie zapodać potrafi w D już powiedzmy przy 50 km/h ( ?) nie wiem bo nie prowadziłem ale z tego co pisałeś to pamiętam że tak jest. W aisinie np. 4 wrzuci dopiero przy 65km/h ,piątkę przy 85km/h i tego nie przeskoczysz i nie udowodniłeś tego .pisałeś że przyspieszał z niskich obrotów bez redukcji .Zgadzam się bo te prędkości odpowiadają niskim obrotom ,ale chce zobaczyć jak przy 50 km/h wrzucasz "piatkę" i na niej już tylko przyśpieszasz. Nie da się. Podobnie z v6 da radę przy 40km/h wrzucić 4 bieg? Nie da się a manual sobie poradzi z takimi obrotami będzie miał 800 obrotów i z nich wyjedzie bez problemu więc to tylko i wyłącznie ograniczenia skrzyni które mają na celu ochronę silnika przed nadmiernym obciążaniem. Piszesz nam że nie wystarczy przerzucić selektora w lewo żeby mieć tryb ręczny/sportowy . Chyba nie uważasz że ja po prostu przerzucałem selektor i tyle.Przerzucałem go po to żeby od razu zmienić bieg. W związku z czym miałem tryb ręczny ale skrzynia dawała mi dokładnie taki sam zakres prdkości na każdym biegu jak w trybie Drive. Aisin dawał możliwość wymuszenia biegu poprzez przytrzymanie wybieraka na plus ale to i tak nic nie dawało. A co działo się kiedy np. chciałem sobie przy 60 km/h wrzucić piątkę? Po pyknięciu selektorem na plus skrzynia robiła piiik . Było tak w trzech 166 ,w jednej której nie kupiłem ,w mojej i w jednej którą jeździłem już po sprzedaży swojej fl.

Ostatnia edycja:
Jarek.... nie zaczynaj znowu. A i mi się powtarzać nie chce. Nie mam JTD więc Ci nie nagram teraz a kumpel który ma po prostu nie ma czasu na takie zabawy. Sprawdził to dla mnie na zlocie i ja mu wierzę. Skoro Ty nie to poczekajmy do następnego zlotu bo namolnego niedowiarka z siebie nie będę robić tylko po to żeby Tobie udowodnić to co już widziałem.

Amortyzatory
Powrót