• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

“Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Masz kłopoty ze zmienną geometrią turbiny albo jej sterowaniem, a u ciebie są jeszcze klapy wirowe - mogło spaść cięgno ich sterowania jak stanęły od nagaru

no to mnie pocieszyłeś...

ale sprawdzałem sterowanie sprężarka,działa raczej sprawnie.przejechałem się nawet ze zdjętym wężykiem z gruszki.z wściekłej alfy zrobił się zwykły dieselek i miała problemy z przyspieszaniem.

czyli czeka mnie rozbiórka i czyszczenie kolektora ssącego...??

Maćku,jesteś pewien że w moim silniku są te klapy wirowe co w 159?

co jeszcze mogę sprawdzić??

W wersjach 150KM raczej sa ale dla pewności podaj nr VIN

andro34 - objawy jakie opisałeś miałem u siebie od początku marca tego roku.
Temat ogarnięty o tyle, że silnik ciągnie w całym zakresie, ale mam jeszcze drobne kłopoty z błędami MCSF. Ale do rzeczy.
Pierwsze błędy to P1238, czyli standard, później brak przeładowania, ale za to brak mocy dołem.
Do tego doszło jeszcze "wyrywanie" od 2000rpm tak, jakby silnik dostał "NOS"-a.
I okazało się, że turbina wskakuje na 3 bary.
Powód? - EGR. Nie pracował w pełnym zakresie. To znaczy nie otwierał się do końca, a przede wszystkim nie zamykał. Po wpięciu na krótko do zasilania wszystko wyszło na jaw.
Ale żeby nie było, że ja taki mądry jestem to pogadaj jeszcze z użytkownikiem Cinek.
Bo to on mi to wszystko pokazał i pomógł ogarnąć. Za co wielkie dzięki tak przy okazji.

Kolego jak turbina wskakuje na 3 bary to na 100% szwankuje zmienna geometria lub jej sterowanie - zbyt mało dynamicznie przestawiane są kierownice - stad przeładowanie (czujnik wykrywa je od 2,6 bara)
andro34 coś nie tak z nr VIN który podałes, ale raczej masz te nieszczęsne klapy - zajrzyj pod kolektor ssący

A widzisz Maciek nie do końca, bo efekt jest taki, że po odcięciu EGR-a turbinka lata ładnie.
To znaczy ciśnie max 2,4 bara. A nie była "ruszana".
Co prawda zdarzy jej się jeszcze czasami "szarpnąć" na 3krpm, ale tak sporadycznie i tak delikatnie, że nie ma o czym mówić. Jak wspominałem nie do końca jeszcze opanowany temat, ale jak się uda to wszystko ogarnąć to dam jeszcze znać.
Postępy już widać, więc jestem dobrej myśli.

andro34 - objawy jakie opisałeś miałem u siebie od początku marca tego roku.
Temat ogarnięty o tyle, że silnik ciągnie w całym zakresie, ale mam jeszcze drobne kłopoty z błędami MCSF. Ale do rzeczy.
Pierwsze błędy to P1238, czyli standard, później brak przeładowania, ale za to brak mocy dołem.
Do tego doszło jeszcze "wyrywanie" od 2000rpm tak, jakby silnik dostał "NOS"-a.
I okazało się, że turbina wskakuje na 3 bary.
Powód? - EGR. Nie pracował w pełnym zakresie. To znaczy nie otwierał się do końca, a przede wszystkim nie zamykał. Po wpięciu na krótko do zasilania wszystko wyszło na jaw.
Ale żeby nie było, że ja taki mądry jestem to pogadaj jeszcze z użytkownikiem Cinek.
Bo to on mi to wszystko pokazał i pomógł ogarnąć. Za co wielkie dzięki tak przy okazji.

wiesz kolego A_S_K że w tym co piszesz jest trochę racji.jedyną rzeczą z jaką miałem problem po zakupie alfy był EGR,wymieniłem w nim sam elektromagnes i problem znikł.

po kilku miesiącach komunikat MCSF znowu się pojawił.ktoś też mi mówił żeby sprawdzić EGR.silnik w mojej alfie jest w bardzo dobrej kondycji ma przejechane dopiero 60 tyś.km.

andro34 coś nie tak z nr VIN który podałes, ale raczej masz te nieszczęsne klapy - zajrzyj pod kolektor ssący

Maćku,numer który ci podałem jest ok.ten numer VIN w starszych wersjach e-Per nie daje się zlokalizować,dopiero najnowsza jego wersja go wykrywa.

Ostatnia edycja:
Witam!

Mój problem polega na ciągłym pojawianiu się MCSE.

Posiadam "włoszkę" 147, 2005r. 1,9 JTD 16V 150KM.

Miałem czyszczony czujnik, czyszczony EGR, regenrację turbiny ( geometrię), po skasowaniu błędu pojawia się kontrolka w różnych momentach - niskie obroty, wysokie.. wszystko jedno. Silnik nie traci na mocy i bella zachowuje się normalnie. Po podłączeniu do komputera pojawia się następujący błąd:

P1238 - AIR QUANTITY 2

Opis do błędu:

Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymał bardzo niski sygnał z czujnika.Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu ( błędu czujnika ). Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd. Bardzo proszę o pomoc , co mogę zrobić by usunąć i naprawić to skutecznie.

Pozdrawiam wszytkich serdecznie i z góry dzięki za pomoc.

Witam!

Mój problem polega na ciągłym pojawianiu się MCSE.

Posiadam "włoszkę" 147, 2005r. 1,9 JTD 16V 150KM.

Miałem czyszczony czujnik, czyszczony EGR, regenrację turbiny ( geometrię), po skasowaniu błędu pojawia się kontrolka w różnych momentach - niskie obroty, wysokie.. wszystko jedno. Silnik nie traci na mocy i bella zachowuje się normalnie. Po podłączeniu do komputera pojawia się następujący błąd:

P1238 - AIR QUANTITY 2

Opis do błędu:

Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymał bardzo niski sygnał z czujnika.Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu ( błędu czujnika ). Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd. Bardzo proszę o pomoc , co mogę zrobić by usunąć i naprawić to skutecznie.

Pozdrawiam wszytkich serdecznie i z góry dzięki za pomoc.

witam!!!

kolego ja już od dłuższego czasu walczę z tym samym problemem,kolejnym moim podejściem będzie kompleksowa regeneracja EGR-u.w ostateczności zdemontuję i wyczyszczę kolektor ssący...

Kolego ale błąd który masz (P1238) oznacza ilość powietrza powyżej wartości docelowej - czyli raczej przepływomierz do wymiany, albo EGR się niedomyka

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Jaki jest koszt takiego przepływomierzu i gdzie coś takiego mogę kupić?

Koledzy jak wyciągnąć ten czujnika ciśnienia doładowania, bo odkręciłem tą jedną śrubę i za cholere nie chce wyjść. "chodzi" z oporem w lewo prawo ale wyjść nie chce.

Kręc i wyciagaj do góry - jak nie chce wyjść musi byc nieźle sadza oklejony

witam ponownie!!!

walka z MCSF i błędem P-1238 zakończona sukcesem!

powód mojego problemu był prozaiczny...

zapieczony zawór EGR w pozycji otwartej,i tutaj wielkie dzięki dla kolegi A_S_K za naprowadzenie mnie na właściwe tory.

cewka i rdzeń EGR-u działały poprawnie dlatego jego błąd się nie pojawiał.
dopiero wymontowanie zaworu pokazało całą prawdę...
grzybka sterującego nie dało się w ogóle ruszyć,dopiero moczenie w rozpuszczalniku NITRO i benzynie przyniosło efekty.zawór dokładnie wyczyściłem i umyłem,następnie osuszyłem go sprężonym powietrzem i nasmarowałem olejem silnikowym prowadnicę zaworka.

pokusiłem się również o regenerację oryginalnej cewki z mojego EGR,dotychczas jeździłem z cewką od 2,4JTD.
zabieg ten przeprowadziłem według opisu umieszczonego na forum alfaowner:

http://www.alfaowner.com/Forum/alfa...ix-the-egr-valve-1-9jtd-pdf-instructions.html

po skończonej pracy podłączyłem kompa i sprawadziłem pracę EGR na wykresie,otwiera się i zamyka w całej skali.
błędy wykasowane a samochód ciągnie równo i od samego dołu.

dziękuję wszystkim za wszelką pomoc!!!

pozdrawiam!!!

a co jesli...
egr nowy czyszczony itp, wszystkie czujniki doloty zrobione.nowa turbina.. a blad sie ciagle pokazuje
i blad ciagle sie pokazuje??
koles ma alfe 147 150 km .. i takie jazdy...
co to moze byc?

a co jesli...
egr nowy czyszczony itp, wszystkie czujniki doloty zrobione.nowa turbina.. a blad sie ciagle pokazuje
i blad ciagle sie pokazuje??
koles ma alfe 147 150 km .. i takie jazdy...
co to moze byc?

Najpierw musi zczytać kod błędu, potem będzie można coś więcej powiedzieć.

najlepszy skecz.. ze u mnie to samo :|
blad sie zaswieci i zgasnie.... ale nie tak jak wtedy przy docisnieciu pedalu gazu i brak mocy...
teraz auto mocy juz nie traci (wymiana turbiny, wszystkih czujnikow itp)
ale przy dojezdzie n do zakretu kiedy obroty spadaja na 1000 sie zaswieca i znika...
zglupialem juz.. jade dzisiaj odczytac blad :]

Ja postanowilem wyczyscic EGR zgodnie z instrukcja , razem z przepustnica i kolektorem, byl piatek ,auto stalo caly dzien i calo noc pod domem ,w sobote rano pojechalem do sklepu wrocilem i pojechalem do znajomego 30 km ode mnie ,z zamiarem czyszczenia EGR i reszty , po drodze zapalil sie MCSF ,wyczyscilismy wszystko poskladalismy i autko nabralo wigoru od samego dolu lecz MCSF pali sie ciagle. I palil sie nieprzerwanie bez znaczenie czy przyspieszalem czy stalem ,i pali sie ciagle. Jade wlasnie na komputer i zobacze ,po powrocie podziele sie wynikami...

---------- Post dodany o godzinie 17:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:05 ----------

odpalilem autko pod domem i MCSF pali sie dalej ,po drodze do kolesia od koputera jakims cudem zgaslo i nie pojawia sie ,na komputerze nie bylo zadnych bledow ,nie umiem tego wyjasnic wiec zostawiam ta łamiglowke dla bardziej obcykanych forumowiczow...pozdro

Po 5-10 odpaleniach i przejechaniu 30-50km zniknie

Amortyzatory
Powrót