Maciek-156
Aktywny
- Auto
- AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Ty diagnozę to już masz teraz czas na naprawę
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Co tam w gruszce może się popsuć, na co zwrócić uwagę (pracuje dość żwawo) i czy można np. wymienić samą gruszkę (czy da się zregenerować ją jakoś)?
W sobotę zrobię gruntowne czyszczenie turbiny i zobaczymy czy się poprawi.
To napisz koniecznie jakie są efekty.
U mnie nastąpiła zmiana - niestety na gorsze. Po pierwsze nigdy nie zdarzyło się, by błąd samoczynnie ustąpił (np. po odjęciu nogi z gazu). Po drugie - teraz MCSF po dłuższym, okazjonalnym występowaniu teraz załącza się już przy ok 2, może 2,2 K obrotów. Wczoraj w ogóle mi zgasł, jak ostro przygazowałem.
Zastanawiam się, czy ma na to wpływ awaria ABS (ostatnio zmieniane były klocki, może coś jest tam z czujnikiem) i ASR - bo byłem w górach i koła buksowały pod górkę - wtedy załączył się MCSF i od tatmej pory jeżdzę z nim praktycznie cały czas.
Ale mimo to silnik zachowuje się dość żwawo... tzn. w ograniczonym zakresie obrotów (na 5 biegu 3K obrotów, co pozwala jechać z prędkością 135-140 km/h). Oczywiście wyprzedzam jak mam przed sobą dłuuuugą pustą przestrzeń.
Jutro jadę do mechanika - on sie nie zna na Alfach, ale wydrukowałem instrukcję czyszczenia EGR z naszego forum i dam mu, to niech przy okazji wyczyści zawór EGR.
Mam pytanie - czy za MCSF może być odpowiedzialna listwa wtryskiwaczy, może jakiś pojedynczy wtryskiwacz? Wszak komp pokazuje problem z ciśnieniem paliwa...
Witam
Zauważyłem wczoraj ciekawą rzecz. Posadziłem drugą osobę za kierownicą i zaniepokojony "świstem”, jaki wydobywał się z pod maski kazałem troszkę pogazować w celu obadania skąd to (oczywiście cały czas błąd MCSF), i ku mojemu zdziwieniu przy dodawaniu gazu rura od interculera wydawała takie dźwięki. Po dokładnym obadaniu sprawy od spodu rury (nad akumulatorem) było malutkie rozcięcie, lecz po dodaniu gazu (widać takie ciśnienie tam jest), że otwór powiększał się do takich rozmiarów, że 2 palce wchodziły.
Po "załataniu" błąd zniknął jak ręką odjął, cały wieczór jeździłem i nic.
Jeżeli błąd nie pojawi się do końca tygodnia to kupuje nową rurę do interculera.
Czy to mogło powodować błąd P0235?
Gratulacje![]()
Dzięki.
Ale czy mam szukać dalej, bo to znów chwilowa poprawa, i już kilkakrotnie przedwcześnie się cieszyłem. Czy błąd P0235 jest powiązany z dziurą w tej rurze (od przepustnicy do intercullera)?