“Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Zająłem się dziś czyszczeniem EGR,przepsutnicy,kolektora itd. Wszystko ładnie poskręcałem i zadowolony odpalam auto. No i się stało. Auto odpaliło z wielkim trudem,szarpało,trzaskało,seria błędów na wyświetlaczu ale odpaliło. Zaskoczony tym analizuję o czym zapomniałem podczas skręcania i dość szybko wpadłem na dobry trop. Mianowicie zapomniałem podpiąc gumowy wężyk do mechanizmu który odpowiada za otwieranie klapy gaszącej. Następne odpalenie było już normalne ale wywaliło błąd 0190 diesel presure sensor. Auto jedzie tylko w trybie awaryjnym,nie gaśnie,nie szarpie czy coś w tym stylu. Wydaję mi się że słyszalnym objawem jest to że auto troszkę dłużej kręci podczas odpalnia. Błędu takiego jeszcze nigdy nie miałem więc co mogłem uszkodzić-pompę?regulator?czujnik?

Błędu takiego jeszcze nigdy nie miałem więc co mogłem uszkodzić-pompę?regulator?czujnik?

Zależy w jaki sposób czyściłeś kolektor... Jeśli grzebałeś w nim, a nie wykręciłeś wcześniej czujnika ciśnienia doładowania, to bardzo możliwe że go trafiłeś i go uszkodziłeś :)

Czujnik doładowania był wykręcony także to odpada. Myśle że te długie kręcenie przy pierwszym odpaleniu coś uszkodziło skoro klapa gasząca była zamknięta(tak mi się wydaję bo nie był podłączony pod nią wężyk)

... wywaliło błąd 0190 diesel presure sensor. ...uszkodzić-pompę?regulator?czujnik?
Po to masz kod błędu aby zlokalizować usterkę - w tym przypadku uszkodzony czujnik ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej

Fuel rail pressure sensor circuit malfunction
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd.
Skoro czujnik odebrał wysoki sygnał to jest uszkkodzony?

....
Skoro czujnik odebrał wysoki sygnał to jest uszkkodzony?

Czujnik nie odebrał sygnału tylko go wysłał do ECU, a powodów złego cisnienia na listwie wtrysmkowej może być kilka:
-uszkodzony czujnik
-niedomagający regulator ciśnienia
-niesprawna pompa
-lejący wtryskiwacz
Jest to opisane na pierwszej stronie, więc ile razy można pisać w kółko to samo?

"Motor Control System Failure"

Witam .

Mam problem z moją Alfą 147 1.9 Jtd ,

Po kompletnej wymianie rozrządu zapala się "czek" i pokazuje się komunikat "Motor Control System Failure".

Przed wymianą nic takiego się niedziało .

Co z tym zrobić . Z góry dziękuje.

podłączyć pod komputer... ludzie.. 80 stron tematu a Wy zamiast poczytać to pytacie jak małe dzieci.. powinno się zamknąc ten temat - tylko do odczytu.

Witam .

...
Po kompletnej wymianie rozrządu zapala się "czek" i pokazuje się komunikat "Motor Control System Failure".

Przed wymianą nic takiego się niedziało .

....
Podczas wymiany został uszkodzony czujnik położenia kątowego wałka rozrządu

Witam kolega ma 156 1.9 115 koni po lifcie środka po odpięciu akumulatora zaczęły się cyrki .Alfa po odpaleniu i przejechaniu 100m lub po kilometrze czasem dwóch zapala się kontrolka mcsf piszczy i gaśnie silnik ,spokojna jazda na drugim .trzecim biegu ciepły czy zimny silnik bez znaczenia.Błędów na kompie zero.Macie jakieś pomysły?

Jak wyświetla MCSF to nie może być zero błędów - jedź na porządnego kompa.

Sprawdź klemy bo może powodują błędy niskiego napięcia i zaniki resetują kompa.

Wysłane z mojego GT-I9000

ja miałem problem w ostatnia sobotę pod wieczór z MCSFem. Odpaliłem belle mając wrażenie że nie pali na jeden gar. Ruszyłem i zaczęły sie jaja. wyskoczył MCSF auto ledwo jechało wróciłem na parking. Zgasiłem silnik odpaliłem na nowo, zaczął chodzić normalnie, zero błędów jednak potwornie sie grzał (90 wskoczyła po 2 minutach od odpalenia przy -10 na dworze), Tego samego dnia z rana (więc przed całym zdarzeniem) sprawdzałem wszystkie płyny i dolałem ubytki (olej był w 4/5 wiec przezornie dolałem 200ml wiedząc że moja bella lubi palić olej). W niedziele sprawdziłem jeszcze raz olej był na tym samym poziomie. Dolałem resztę butelki (600ml), co prawda ryzykując wydmuchaniem uszczelek. W pon sprawdziłem olej jeszcze raz i stal na tym samym poziomie, kompletnie zgłupiały sprawdzałem go 5 razy w ciągu dnia na rożne sposoby (na zimny silnik, 5min po wyłączeniu itd) olej na tym samym poziomie. Czy mógł się zrobić jakiś zator czy coś przez co mam przekłamanie na bagnecie, a MCSF wyskoczył z powodu słabego smarowania silnika? dodam że po drugiej dolewce silnik przestał się grzać. Muszę podłączyć jeszcze komputer, ale nie mam okazji ku temu.

Raczej zalałeś paliwem katalizator bo jeden garnek nie palił i stad grzanie silnika - oelj nie ma nic do rzeczy

grzał się już przed "awarią" od paru dni, w tygodniu średnio miałem czas się nim zająć dopiero w weekend sprawdziłem i podolewałem ubytki płynów. Dziwi mnie to że po dolaniu prawie litra oleju poziom na bagnecie nie ruszył się ani o milimetr, a silnik przestał tak szybko łapać temperaturę, dziś sprawdzę błędy na kompie

Edit. Wracając do grzania może źle to opisałem. Miałem z tym delikatne problemy po trzech króli, auto czasem się zagrzewało dość szybko co mnie niepokoiło - czasem jadąc do roboty w lato ledwo udawało mi się rozgrzewać auto do 90, a tu od tygodnia w połowie drogi była już 90. W sobotę zaliczylem wtedy kompletne "zdziwko" gdy silnik rozgrzał się tak szybko.

Ostatnia edycja:
Masz kolego raczej poważny problem z silnikiem, ale nie kwalifikuje się on do tego tematu dotyczącego MCSFa w silnikach diesla - załóz oddzielny temat w dziale 147

Zmagam się od jakiegoś czasu z P0238 wysoki sygnał, czyściłem czujnik w kolektorze, wymieniłem overbost, wężyki, przepływomierz, zaślepiłem EGR, czyściłem przepustnicę, wymieniłem nawet turbinę choć łopatki nie były zacięte, błąd pojawia się sporadycznie raz na 2 miesiące po czym tego samego dnia sam znika. Czasami gdy AR jest zimna podczas przyśpieszania czuć takie lekkie zastanowienie i ciągnie dalej ale wtedy przydymi na czarno, nie ma żadnych wycieków ani ubytków oleju, sporo też pali, w mieście 9.3l trasa 7.3-8.1 (spr z tankowań do pełna). Przepływka nowa oryginał Bosch. Co to może być?

Amortyzatory
Powrót