“Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Silnik to 2.4 JTD 136KM.Czujnik dostalem od kolegi na podmianke ale nic on nie dal.

Wysyłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk 2

To w silniku 136KM geometria jest sterowana nie podciśnieniem a ciśnieniem doładowania - sztanga ruszy się dopiero jak silnik wejdzie na obroty. Jęsli masz przeładowanie to prawdopodobna przyczyną jest źle wyregulowana długość sztangi sterującej

Czyli co mi teraz pozostaje zrobic?

Wysyłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk 2

Jak umiesz to wyreguluj sobie cięgno, a jak nie to jedź do porzadnego zakładu zajmujacego się turbawkami.

witam
Panowie borykam sie ze wspomnianym w temacie bledem od jakiegos czasu i niestety moja walka nie przynosi poezadanych rezultatow komputer pokazuje bledy dwoch czujnikow cisnienia. w tym czasie wymienilem przewody,wczyscilem egzawor vgt i ten w kolektorze i dalej nic...wczoraj poddalem sie i oddalem auto mechanikowi podejrzewa ze to komputer glowny poniewaz nie da sie nawet na chwile skasowac bledu. I tu moje pytanie czy to mozliwe moze macie jalies sugestie? z gory dzieki za podpowiedzi.

Jak nie da się skasować błędu to znaczy że usterka jest non stop aktywna. Kompa masz dobrego - jaki to nr błędu i jaki masz silnik? Czyszczenie nie zawsze przynosi efekty jak elektrozawór spalony to konieczna wymiana, podobnie z uszkodzonym czujnikiem ciśnienia doładowania.

Witam,

Mam problem jak w temacie : Motor Control System Failure
Sprawa wygląda tak, że w niedzielę (za co pluję sobie w twarz), ponieważ włączyła mi się rezerwa akurat przy pewnej stacji Orlen, wjechałem i zalałem (na szczęście tylko za 100) chociaż od długiego czasu tankuję tylko na jednej stacji Statoil i dwóch stacjach BP, ponieważ jestem zadowolony z jakości ich paliw. Po około kilometrze za stacją wciskam gaz a samochód stanowczo odmawia przyspieszania. Po paru sekundach dalszych prób "piiiiiii piiiiii" : MCSF.
Dzisiaj mechanik podłączył go tylko pod komputer i narazie wiadomo jest, że błąd wyskakuje na listwie wysokiego ciśnienia. Jutro sprawa będzie zbadana dogłębniej, więc postaram się napisać na forum coś więcej.

Póki co mam pytanie: Jeśli okaże się to winą paliwa - co mogę zrobić z tym fantem? Dodam, że mam fakturę z tankowania, ale na nieszczęście na fakturze wpisałem rejestracją innego samochodu niż mój. Nie wiem czy to problem, bo kiedy bierze się paragaon, to nie ma tam żadnej informacji o pojeździe tankowanym. Czy ktokolwiek z Was miał podobne doświadczenie i czy możecie mi coś doradzić?

Z góry dziękuję

Może zaciągnęło syfu ze zbiornika, paliwa miałeś mało nalewając zmąciłeś to co było w zbiorniku.

Dodam, że mam fakturę z tankowania, ale na nieszczęście na fakturze wpisałem rejestracją innego samochodu niż mój

To raczej nic nie zrobisz, bo sam zrobiłeś wałek :)

kupon kombinacyjny kurs 20

https://karoltrueinfo.wordpress.com/ Juz dzis PROMOCJA kupon kombinacyjny kurs ok 20 + kupon pojedyńczy kurs 4-5 !!! Screeny poprzednich kuponów na blogu ! Super skuteczność i wielkie kursy !

- - - Updated - - -

https://karoltrueinfo.wordpress.com/ Juz dzis PROMOCJA kupon kombinacyjny kurs ok 20 + kupon pojedyńczy kurs 4-5 !!! Screeny poprzednich kuponów na blogu ! Super skuteczność i wielkie kursy !

Mam problem z tym całym MCFS a mianowicie powtarzający się błąd P1235 czyli Sygnał Ciśnienia Doładowania tak jak na na załączonym obrazku:
Pokaż załącznik 87346

Zdążyłem już zrobić następujące rzeczy: wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania , wyczyściłem i zaślepiłem EGR , wyczyściłem overboost plus wymieniłem wężyki i nadal nic. Ta sztanga od gruchy przy turbo na włączonym silniku po odpięciu overboosta się wysówa a po ponownym podpięciu chowa. Błąd kasuję ale itak wraca się po przekroczeniu tych około 3 tyś. obrotów. Zauważyłem też że błędu nie wywala jak silnik jest zimny i wtedy można spokojnie nawet i do tych 4 tyś. zakręcić a jak się zagrzeje choćby minimalnie to po tych 3 tyś. od razu wywala ten błąd.

Proszę o pomoc co jeszcze mogę z tym zrobić lub namiary na kogoś kumatego w tym problemie z Małopolskiego aby mógł popatrzeć mi na to.

Jak poczyściłeś to teraz czas na wymianę bo jak widać czyszczenie nie przyniosło efektu. Pewnie kierownice w turbinie ci się zacinają po nagrzaniu

Ok więc tak jak napisałeś czas na wymianę ale czego? Co wymienić najpierw: czujnik ciśnienia , overboost czy turbo? Nie chcę kasy w błoto wywalać więc wolę spytać.

Zacznij od czujnika ciśnienia doładowania, może masz kogoś znajomego z takim silnikiem - podmieniłbyś na chwilę i zobaczył jak będzie jechała.
Można też sprawdzić miernikiem.
Jak to nie pomoże, kolejne kroki ;)
Wymiana turbo raczej nie będzie potrzebna, ewentualnie czyszczenie kierownic zmiennej geometrii.

Może zaciągnęło syfu ze zbiornika, paliwa miałeś mało nalewając zmąciłeś to co było w zbiorniku.

Dzisiaj mechanik do mnie zadzwonił i powiedział, że filtr paliwa jest aż koloru rudego i że o wina będzie paliwa. Nie wiem czy próbować w ogóle jakichkolwiek reklamacji, bo człowiek na stacji powiedział mi dzisiaj po cichu, że cytuję: "z tą bandą się nie wygra" i powiedział, żebym dał sobie spokój. Słysząc takie słowa jeszcze bardziej się zagotowałem, bo w nikt nie dba w Polsce o właściwy poziom jakości paliw. Od razu czuć różnicę jak zatankuje się za zachodnią granicą chociażby:/

To powiem Ci coś ciekawszego... mój znajomy majster od diesel'a i układów CR przebadał kiedyś Verve z lokalnej stacji - rezultat shit odbarwiany kwasem :(
Ale jak to sprawdzisz tankując?...
Mamy taki ON w Polsce jaki mamy i raczej ciężko zwykłemu "szarakowi" coś wywalczyć.
Następna sprawa, utrzymywać w miarę rozsądny poziom paliwa w zbiorniku.

Dzięki za porady kolego malin2k5,

Tankuję bak zawsze do pełna mniej więcej wtedy kiedy zapali się kontrolna rezerwy. Używam paliw statoil i bp i nigdy na nie narzekać nie mogłem. Kiedyś przejechałem się na paliwie (i tutaj możecie być zaskoczeni) Shell - samochód był bardzo słaby ale nie jechał w trybie awaryjnym - zdażyło się to około 2 lata wstecz. I teraz zalałem na orlenie:/

Nie odbierajcie tego wpisu jako skargę na którykolwiek z koncernów. Poprostu być może miałem pecha do stacji. Nie chcę nikogo bezpodstawnie oczerniać. A teraz na pewno reklamację złożę, a byż może wyślę też próbkę paliwa z baku do analizy.

Swoją drogą przeraża mnie a jednocześnie zasmuca do bólu moja bezradność wobec tak wielkich i bogatych koncernów. Przykro się robi, że nie dba się o jakość paliw, a przecież to byłby już jakiś krok do tej naszej obiecanej Norwegii:)

Większość paliw na stacjach w PL pochodzi z rafinerii w Gdańsku i Płocku. Czasami mozna na południu czy zachodzie spotkać zagraniczne paliwa na stacji. Nie byłoby zupełnie opłacalne dla koncernów sprowadzanie paliw gdzieś z dalekiej Europy czy południa. Jakość paliwa zalezy m.in. od ilości pośredników, czystości zbiorników i sposobu przechowywania.

Niestety powodem błędu było to że padła turbina a mianowicie jej obudowa powiedziała papa :( Jeśli możecie doradźcie gdzie mogę kupić jakąć tanią turbawkę , może być używana lub regenerowana.

Amortyzatory
Powrót