“Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

a mój problem ktos pomoże rozwiązać ? bo we wtorek auto oddaje do mechanika :)

Tak ciężko użyć opcji "SZUKAJ"? Błąd który masz P1238 oznacza ilość powietrza powyżej wartości docelowej - czyli raczej przepływomierz do wymiany. Ewentualnie EGR się nie domyka

Tak ciężko użyć opcji "SZUKAJ"? Błąd który masz P1238 oznacza ilość powietrza powyżej wartości docelowej - czyli raczej przepływomierz do wymiany. Ewentualnie EGR się nie domyka

zanim kolega wymieni przeplywomierz warto jeszcze poczytac ten post i podlinkowane w nim posty :)
http://www.forum.alfaholicy.org/156/78938-brak_turbo_blad_p1238_dymek_1_9_jtd_16v.html#post950690

co prawda sytuacja wydaje sie byc troche inna, u mnie np nie bylo bledu MCSF na liczniku czy "slabniecia" alfy, ale moze sie przydac

Ostatnia edycja:

To jest jak dobrze widzę KKL. Nie będzie to dobry wybór dla 147-ki. CAN-a nie obsługuje i do wielu podzespołów się po prostu nie dostanie
Nie dostanie się do:

Service Interval Reset |INFO|ADJ| ELMOBDKey
Connect (NAV) Marelli |INFO|DTC|PRM|ACT| ELMOBDKey
Convergence Marelli/Microsoft (Blue&Me) |INFO|DTC| ELMOBDKey
Convergence Marelli/Microsoft C3 (Blue&Me Nav) |INFO|DTC| ELMOBDKey
Instrument Panel Mannesman VDO |INFO|DTC|PRM|ACT|ADJ| ELMOBDKey
Body Computer Marelli |INFO|DTC|PRM|ACT|ADJ| ELMOBDKey
CAN Info |INFO| ELMOBDKey
CAN Setup / PROXI Alignment Procedure |INFO|ADJ| ELMOBDKey
Delphi climate control (Dual zone) |INFO|DTC|PRM|ACT| ELMOBDKey
Delphi climate control (Single zone) |INFO|DTC|PRM|ACT| ELMOBDKey
Boot TRW |INFO|DTC|PRM|ACT| ELMOBDKey
Driver's Door TRW |INFO|DTC|PRM|ACT| ELMOBDKey

http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx

Ostatnia edycja:
U mnie MCSF nie występuje. Czasem jednak pojawia się czarny dym. Zrobiłem logi dynamiczne i jest okresowe przeładowanie do 2,5 bara przy 2,5 tys. obr. (wtedy właśnie dymi przez chwilę).
Podejrzewam elektrozawór podciśnienia. Na logach widać, że pracuje w zakresie ok 40-75%. Nie do końca wiem jak interpretować ten parametr. Jest OK?

Wczoraj psiknąłem trochę wd40 na sztangę i zmieniłem wężyki i dzisiaj przy pełnym bucie dymienie jest minimalne, dlatego chciałbym ustalić, czy powinienem wymieniać ten elektrozawór czy nie (w końcu kosztuje prawie dwie stówy).

Załączniki

Nie wiem czemu ale mam straszną sieczkę w tych logach :( Kodowanie ?

Otwieram w OpenOffice, więc może dla tego. Nie mam w pracy Windows-a, więc zobaczę na to wieczorem.

Tak się chciałem nieśmiało przypomnieć. Rzuci ktoś fachowym okiem na moje logi?

Wrzucę screeny jakby csv z postu wyżej jednak z jakiegoś powodu nie chciały się komuś wczytać.

Załączniki

• 2222.jpg
    2222.jpg
    102.4 KB · Wyświetleń: 183
  • 1111.jpg
    1111.jpg
    102.1 KB · Wyświetleń: 171
Ostatnia edycja:
Szkoda, że nie mierzyłeś overboost'a i mas powietrza oraz położenia pedału gazu. Widać, że przeładowuje ale co jest powodem, to z tego trudno powiedzieć.

kolego ja w gt 1.9jtd też miałem błąd P1238 związany z przeładowywaniem turbo. okazało się, że zacinał się elektromagnes w EGR. czyli EGR miałem do wymiany bo jego czyszczenie nie pomogło. dodatkowo wyczyściłem dokładnie przepustnice i założyłem częściową zaślepkę EGR (ta prostokątna z dziurkami) i mam teraz spokój. zacznij od wyczyszczenia EGR i przepustnicy. jeśli błąd się dalej będzie pojawiał to jest możliwość sprawdzenia czy się EGR zacina po czyszczeniu. otóż jeśli wyskoczy błąd skasuj go a następnie odłącz zasilanie od egr. wtedy powinien sie pojawić tylko błąd związany z odłączeniem EGR czyli taki który pokarze jego "brak" ale nie pojawi się już P1238. oznacza to zacinajacy się elektromagnes EGR (do wymiany). inna sprawa to może to być przepływomierz dlatego możesz zamienić wkładkę przepływomierza na sprawny i sprawdzić czy będzie ok. pzdr

kolego ja w gt 1.9jtd też miałem błąd P1238 związany z przeładowywaniem turbo. okazało się, że zacinał się elektromagnes w EGR. czyli EGR miałem do wymiany bo jego czyszczenie nie pomogło. dodatkowo wyczyściłem dokładnie przepustnice i założyłem częściową zaślepkę EGR (ta prostokątna z dziurkami) i mam teraz spokój. zacznij od wyczyszczenia EGR i przepustnicy. jeśli błąd się dalej będzie pojawiał to jest możliwość sprawdzenia czy się EGR zacina po czyszczeniu. otóż jeśli wyskoczy błąd skasuj go a następnie odłącz zasilanie od egr. wtedy powinien sie pojawić tylko błąd związany z odłączeniem EGR czyli taki który pokarze jego "brak" ale nie pojawi się już P1238. oznacza to zacinajacy się elektromagnes EGR (do wymiany). inna sprawa to może to być przepływomierz dlatego możesz zamienić wkładkę przepływomierza na sprawny i sprawdzić czy będzie ok. pzdr

a czy oprocz bledu P1238 na FESie, miales rowniez blad MCSF - zapalona kontrolka na zegarze ?

U mnie nie ma żadnego błędu. EGR mam wycięty, przepływkę nową. Overboost? Masz na myśli boost control solenoid? Jest na wykresie. Zrobię logi z MAF`em.

OK. Załączam uzupełnione logi o pedał przyspieszenia, powietrze i strategię overboost. Te powinny się wczytywać do każdego FES`a.

Po co te logi?
- czarne dymienie przy pełnym bucie (krótko).
Po wymianie wężyków podcisnienia i przesmarowaniu sztangi wd-40 znacznie zmalało, ale nadal pewne jest.
- zauważone w poprzednich logach (kilka postów wyżej) krótkie przeładowanie do 2,5 bara. Żaden błąd na kompie nie występuje w związku z tym (tylko widac to na wykresie).
Głównie tę sprawę badam. O co chodzi?

Co robiłem?
Na pewno mam dobre wtryski, pompę wys. cisnienia i przepływkę (nowa, oryginalna od 2 miesięcy). EGR jest wyciety softem, dlatego wszystkie wskazania ma na zero.

Mam nieoryginalna górną rurę dolotu - jest szczelna, ale nico dłuższa (pochodzi z silnika CF2) i na zgięciu jest trochę spłaszczona. Może to jakoś powoduje to chwilowe przeładowanie?

Załączniki

Nie chodzi o wczytywanie logów do FES-a ale do Excela lub OpenOffice Calc'a.
Logi praktycznie nic nie mówią. Logowane są rzeczy nie potrzebne. Wiemy na przykład, że w twoim miejscu zamieszkania ciśnienie wynosiło 993 mBar z czego możemy wnioskować, że pogoda była nie najlepsza ;)
Nie martwiłbym się jakimś 2500 mBar ale tym, że wartość żądana masy powietrza jest cały czas równa 0.

...- zauważone w poprzednich logach (kilka postów wyżej) krótkie przeładowanie do 2,5 bara. Żaden błąd na kompie nie występuje w związku z tym (tylko widac to na wykresie).
Głównie tę sprawę badam. O co chodzi?

...
Czujnik cisnienia doładowania wykrywa przeładowanie od 2,6bara (nominalnie nie powinno byc większe niż 2,3bara) - skup się na zmiennej geometrii turbiny i jej sterowaniu. Jesli przekrój wewnętrzny rury jest inny niz nominalny może to miec wpływ na zmiany ciśnienia to fizyka (równanie Bernouliego)

O co chodzi z tym bledem, bo widze ze duzo osob juz sie z tym meczy i sporo z motorem wlasnie 1.9 16v JTDm ;/ , to P1238 juz mi sie sni po nocach..;] ja wymienilem i zrobilem juz wszystko , nowa przeplywka, nowy EGR, nowy overbost, nowe wezyki...(nie wymienilem tylko jednego przy akumulatorze podcisnienia, bo juz mialem dosc po walce z tym drugim przy owym akumulatorze, ale to zrobie) nowe rury dolotowe i opaski na calym dolocie. Do sprawdzenia po wyjeciu na zewnatrz obudowa filtra pow. i części między przepływomierzem, a turbiną pod katem szcelnosci. Ostatnio wyczyscilem kolejny raz EGR tak jak instrukcja mowi http://www.forum.alfaholicy.org/zro...irculation_alfa_romeo_156_1_9_jtd_2004_a.html bo najechalem od tego czasu 40K i kanaliki nie byly zawalone tak mocno, choc bylo troche sadzy "odkurzylem" tez delikatnie kolektor i czulem ze sporo sadzy wyciagnelo, jednak to tylko luzny pyl i zbrylowane grudki ,pod paznokciem da sie tam wyczuc ,sporą warstwe ,ktora obrosniety jest kolektor w calosci ,a co sie dalej to nie chce wiedziec ,bo daleko nie da sie siegnac za bardzo. I moze tutaj jest problem skoro duzo zmniejsza sie przeplywowosc kolektora, to i masy powietrza nie beda graly i stad blad P1238 ktory zwiazany jest ewnidentnie z masami powietrza...SAM NIE WIEM JUZ...

Ostatnia edycja:
Jesli EGR jest nieszczelny to bład bedzie zawsze i czyszczenie nic tu nie da - oczywiście w pierwszej kolejności przepływomierz do sprawdzenia. Tak banalną rzecz jak wymiana filtra powietrza i sczelność dolotu pominę

Amortyzatory
Powrót