Maciek-156
Aktywny
- Auto
- AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
... Ktoś już go wymieniał bo nie jest ori zalozony,
Jak nie jest oryginał założony to czego się spodziewasz jak błędu?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
... Ktoś już go wymieniał bo nie jest ori zalozony,
Tak ciężko użyć opcji "SZUKAJ"? Błąd który masz P1238 oznacza ilość powietrza powyżej wartości docelowej - czyli raczej przepływomierz do wymiany. Ewentualnie EGR się nie domyka
http://viaken.pl/pl/polecane/interfejs-fiat-ecu-scan-usb-we-wtyku-obd2.html
Do diagnostyki Alf, ten bedzie naj!
kolego ja w gt 1.9jtd też miałem błąd P1238 związany z przeładowywaniem turbo. okazało się, że zacinał się elektromagnes w EGR. czyli EGR miałem do wymiany bo jego czyszczenie nie pomogło. dodatkowo wyczyściłem dokładnie przepustnice i założyłem częściową zaślepkę EGR (ta prostokątna z dziurkami) i mam teraz spokój. zacznij od wyczyszczenia EGR i przepustnicy. jeśli błąd się dalej będzie pojawiał to jest możliwość sprawdzenia czy się EGR zacina po czyszczeniu. otóż jeśli wyskoczy błąd skasuj go a następnie odłącz zasilanie od egr. wtedy powinien sie pojawić tylko błąd związany z odłączeniem EGR czyli taki który pokarze jego "brak" ale nie pojawi się już P1238. oznacza to zacinajacy się elektromagnes EGR (do wymiany). inna sprawa to może to być przepływomierz dlatego możesz zamienić wkładkę przepływomierza na sprawny i sprawdzić czy będzie ok. pzdr
tak. miałem na zegarach błąd MCSF + auto trochę kopciłoa czy oprocz bledu P1238 na FESie, miales rowniez blad MCSF - zapalona kontrolka na zegarze ?
Czujnik cisnienia doładowania wykrywa przeładowanie od 2,6bara (nominalnie nie powinno byc większe niż 2,3bara) - skup się na zmiennej geometrii turbiny i jej sterowaniu. Jesli przekrój wewnętrzny rury jest inny niz nominalny może to miec wpływ na zmiany ciśnienia to fizyka (równanie Bernouliego)...- zauważone w poprzednich logach (kilka postów wyżej) krótkie przeładowanie do 2,5 bara. Żaden błąd na kompie nie występuje w związku z tym (tylko widac to na wykresie).
Głównie tę sprawę badam. O co chodzi?
...