• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] moje auto to dziadostwo

a na ręcznym koleżanka nie jeździ?
mi po słabej nawrotce też się włączyły kontrolki i DNA padło
kilka razy wyłączyłem i przeszło :)

ale ten wykrzyknik nie ma nic wspólnego z hamulcem... jest wewnątrz logo S&S i tylko tego systemu dotyczy
wykrzyknik od hamulca jest po pierwsze czerwony - aby dalej nie jechać - po drugie w innym miejscu, jako zwykła kontrolka

@Lutraki

A nie myślałaś, żeby sprzedać Mito w cholerę? Twój egzemplarz ewidentnie jest pechowy i nic nie wróży, aby cokolwiek dobrego jeszcze z niego wyrosło.

lutraki,
pisalem Ci odnosnie mechaniora, amory i lozyska ogarnie bez problemow. Mechanicznie mito (moze za wyjatkiem silnika ma) to nie jest jakas kosmiczna technologia :P
Co do elektroniki to ja sie nie wyznaje, z mojego doswiadzenia z wloszczyzna elektornika wariuje czasem jak jest akumulator w zlym stanie, ewentualnie alternator go zle laduje. Tyle ze ze fiacie problemy z alternatorami sa w okolicy 100k przebiegu :(

P1121 - wg tłumaczenia MES'a "spójność potencjometrów przepustnicy"
Tylko czy chodzi o pedał gazu czy przepustnicę?

- - - Updated - - -

Z tego co mi wiadomo błąd wrócił.

a na ręcznym koleżanka nie jeździ?
mi po słabej nawrotce też się włączyły kontrolki i DNA padło
kilka razy wyłączyłem i przeszło :)

No tak blondynka to na ręcznym jeździ...uśmiałam się.

ale ten wykrzyknik nie ma nic wspólnego z hamulcem... jest wewnątrz logo S&S i tylko tego systemu dotyczy
wykrzyknik od hamulca jest po pierwsze czerwony - aby dalej nie jechać - po drugie w innym miejscu, jako zwykła kontrolka

Tak jest Ciasteczko ;)

@Lutraki

A nie myślałaś, żeby sprzedać Mito w cholerę? Twój egzemplarz ewidentnie jest pechowy i nic nie wróży, aby cokolwiek dobrego jeszcze z niego wyrosło.

To nie takie proste. 35 tyś. dostanę albo mniej i co? Odpada.

Na 99% akumulator kończy życie, albo gdzies poluzował się kabel na punkcie masowym. Odpinałaś klemętak jak radziłem?

Ja osobiście nie odpinałam, ale z tego co wiem było robione zgodnie z Twoim zaleceniem.

lutraki,
pisalem Ci odnosnie mechaniora, amory i lozyska ogarnie bez problemow. .... :(

Do Pablo wybieram się.

P1121 - wg tłumaczenia MES'a "spójność potencjometrów przepustnicy"
Tylko czy chodzi o pedał gazu czy przepustnicę?

- - - Updated - - -

Z tego co mi wiadomo błąd wrócił.

Wczoraj MAŁY _777 miał "przyjemność" poznać moje auto, usunął błędy, ale po przejechaniu 10 km wszystko niestety wróciło do normy :(

Bardzo dziękuję Tobie za pomoc i poświęcony czas.

no pięknie, ja jestem na tak, nie żałuj żadnych szczegółów, im bardziej pikantnie tym lepiej, ....juz sie nie mogę doczekać :cool:

;)

P1121, opisy błędu: - Pedal Position 1 Range/Performance Problem.... lub ten opis - P1121 TP Sensor Inconsistent With MAF Sensor

Uszkodzony potencjometr pedału przyspieszenia

Uszkodzony potencjometr pedału przyspieszenia

yyyyyyyyyyyeeeeeeeee no przytkało mnie....co to jest?
Jak to ugryźć?

tu coś znalazłam -http://www.forum.alfaholicy.org/search.php?searchid=3384577
No dobra, błąd został usunięty, ale po chwili wrócił, czemu?

Wcześniej też nie miał kopa, ale po naprawie wróciło do normy....

Ostatnia edycja:
Jeżeli patrząc elektronicznie to jest potencjometr tylko trochę bardziej skomplikowany. Zmianę położenia zamienia na wartość rezystancji a później wartość ta jest mierzona przez przepływający prąd bądź odłożone na nim napięcie. Gdy występują rozbieżności z jakimś schematem działania, bądź po prostu drugim potencjometrem (druga "ścieżka" w potencjometrze) wywala błąd.

Ostatnia edycja:
Kod:
P1121 TP Sensor Inconsistent With MAF Sensor
- z tym błędem to jest mały galimatias.
- ten błąd oznacza także TP, czyli położenie przepustnicy.
- potem to położenie jest porównywane z parametrami podawanymi z MAF-a.
- jeśli to potencjometr lub potencjometry to należało zrobić test pedału gazu.
- diagnostyka to nie tylko odczytanie i skasowanie błędów.

Ostatnia edycja:
Szczegółowego testu pedału nie znalazłem. Jest gdzieś: MES/AlfaOBD2? Czy tylko w parametrach napięcie z przetwornika 1 i 2 ?

yyyyyyyyyyyeeeeeeeee no przytkało mnie....co to jest?
Jak to ugryźć?

......
Najczęsciej pomaga tylko wymioana, czasami problemy stwarza połaczenie elektryczne na konektorze. Problem znany w autach z elektronicznym pedałem przyspieszenia, sprawdź czy pedał nie rusza się na boki. Jeździsz w butach na obcasie?

Lutraki,
pmka poszla, powodzenia :P

Kod:
Szczegółowego testu pedału nie znalazłem ....
- test potencjometrów znalazłem tylko w MES, w alfaOBD te testy nie sa aktywne (sprawdzane na wersji AlfaOBD 1.69).
- testy robiłem na giuliettcie, nie wiem jak tam będzie z Mito.

Załączniki

• MES-pedal-gazu.jpg
    MES-pedal-gazu.jpg
    101.4 KB · Wyświetleń: 139
Cześć Lutraki!
A u mnie 125kkm i nic się nie dzieje.

Uważam, że źródłem Twoich aktualnych problemów jest akumulator.
Po 3 latach i prawie 100kkm miałem problem z elektroniką.
W ASO stwierdzili, że akumulator jest w dobrej kondycji.
po drugim incydencie wymieniłem akumulator i problemy zniknęły.

Amortyzatory zaś miały wadę fabryczna i u mnie były wymieniane w pierwszym roku.

Wadę fabryczna w silnikach 1.6 miały też wymienniki ciepła w układzie chłodzenia.

W tym roku miałem jeździć nowym samochodem, ale dla Mito nie widzę konkurencji, a z moim się nic nie dzieje, więc poczekam jeszcze z wymianą.

ooooo andrzej sie pojawił,,,
jędrek ostatnie zdanie jest dla mnie nie jasne, znaczy że bedziesz wyminiał na nowe w momencie gdy z twoim obecnym/starym zacznie sie coś dziać? czy jak?

Najczęsciej pomaga tylko wymioana, czasami problemy stwarza połaczenie elektryczne na konektorze. Problem znany w autach z elektronicznym pedałem przyspieszenia, sprawdź czy pedał nie rusza się na boki. Jeździsz w butach na obcasie?

No nie za bardzo się rusza jak na mój gust. W szpilkach nie prowadzę bo obcas zahacza o dywanik.

Lutraki,
pmka poszla, powodzenia :P

Dzięki ;)

Cześć Lutraki!
A u mnie 125kkm i nic się nie dzieje.

Uważam, że źródłem Twoich aktualnych problemów jest akumulator.....

Może masz rację.

Póki co samochód jest w PabloGarage.

Amortyzatory
Powrót