[Giulietta] Moja Blondyna QV

Jasne, każdemu podoba się co innego :)

W karoserii giulietty rzeczywiście chyba nie da się już nic poprawić i przez cały czas na rynku stylistycznie przebija kolejne generacje golfów czy focusów. Ale nie zgodzę się, że obniżenie zawieszenia i dystanse są zbędne dla wyglądu. Owszem julka generalnie świetnie wygląda i na seryjnym zawieszeniu :) Ale seryjne zawieszenie to zawsze jest kompromis pomiędzy wyglądem a użytecznością. Wyższe zawieszenie pozwala wjechać na gorsze drogi i wyższe krawężniki i daje większy komfort w resorowania, koła schowane w nadkolach to mniejsze opory powietrza i mniejsze zużycie paliwa itp.

Mocno schowane koła w nadkolach, a to jest rzecz, która nie podoba mi się w żadnym samochodzie. Tzw. "gleby" też nie lubię bo ani to dobrze nie jeździ, ani dobrze nie wygląda. Zresztą te wszystkie mega obniżenia czy poszerzenia, naciągi opon i pochylenia kół (co by się zmieściły w nadkolu), które w zamierzeniu mają poprawić wygląd auta (bo technicznie tylko jest gorzej) wyglądają dla mnie pokracznie. Ale te 2-3cm niżej i parę mm szerzej wg mnie naprawdę polepszają wygląd i prowadzenie również. Owszem nie ma nic za darmo - tu też trzeba pójść na kompromis. Krawężniki to bariera nie do przejścia, drogi 3 kategorii omijam szerokim łukiem itp. :P

Ale co kto lubi, jednym podobają się czerwone innym czarne a jeszcze innym białe i wszyscy mają rację, że ich są najładniejsze :D

Jasne, każdemu podoba się co innego :)

W karoserii giulietty rzeczywiście chyba nie da się już nic poprawić i przez cały czas na rynku stylistycznie przebija kolejne generacje golfów czy focusów. Ale nie zgodzę się, że obniżenie zawieszenia i dystanse są zbędne dla wyglądu. Owszem julka generalnie świetnie wygląda i na seryjnym zawieszeniu :) Ale seryjne zawieszenie to zawsze jest kompromis pomiędzy wyglądem a użytecznością. Wyższe zawieszenie pozwala wjechać na gorsze drogi i wyższe krawężniki i daje większy komfort w resorowania, koła schowane w nadkolach to mniejsze opory powietrza i mniejsze zużycie paliwa itp.

Mocno schowane koła w nadkolach, a to jest rzecz, która nie podoba mi się w żadnym samochodzie. Tzw. "gleby" też nie lubię bo ani to dobrze nie jeździ, ani dobrze nie wygląda. Zresztą te wszystkie mega obniżenia czy poszerzenia, naciągi opon i pochylenia kół (co by się zmieściły w nadkolu), które w zamierzeniu mają poprawić wygląd auta (bo technicznie tylko jest gorzej) wyglądają dla mnie pokracznie. Ale te 2-3cm niżej i parę mm szerzej wg mnie naprawdę polepszają wygląd i prowadzenie również. Owszem nie ma nic za darmo - tu też trzeba pójść na kompromis. Krawężniki to bariera nie do przejścia, drogi 3 kategorii omijam szerokim łukiem itp. [emoji14]

Ale co kto lubi, jednym podobają się czerwone innym czarne a jeszcze innym białe i wszyscy mają rację, że ich są najładniejsze :D
Zgoda w 100%! Aczkolwiek zawsze powtarzalem Ci ze chlapacze to przegiecie, a i te napisy na oponach to przesada. Ale zawsze powtarzam, kazdy swoje auto modzi w pierwszej kolejnosci dla siebie i to jemu ma odpowiadac. Mi akurat z wlochami w kwestii designu jest po drodze :) Ale obnizenie i dystanse w G to podstawa.

Zawsze można założyć chlapacze ze wzorem opony :D :D :D
1.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To było w formie żartów :D jak to jest z akcesoriów to niezłe w ar poupadali na głowę :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kiedyś jak szukałem odpowiednich chlapaczy to na promocji w POL-CAR'rze kupiłem te ori cuda. To dopiero była porażka, ciężko o nich powiedzieć, że w ogóle wyglądają :P

Mnie tam moje się podobają :P Fajnie zakrywają wystającą oponę przy progach i tylnym zderzaku. Poza tym ich głównym zadaniem nie jest wygląd tylko ochrona karoserii :)

A z chlapaczami to chyba jest tak jak z jazdą dieslem, niektórzy nie wyobrażają sobie jazdy dieslem. A można jeździć i to całkiem fajnie jak fajny klekot :P

Fanty już są i czekają na jakąś wolną chwilę :)

DSC_2932.jpg

Chlapacze i napisy na oponach hmmm ,prawie jak WRC,praaaawie.:)Dla mnie to straszne co zrobiłeś z tym autem tymi "polepszeniami".

Chlapacze i napisy na oponach hmmm ,prawie jak WRC,praaaawie.:)Dla mnie to straszne co zrobiłeś z tym autem tymi "polepszeniami".

eeeeee trochę tolerancji ... każdy robi sobie takie zmiany jakie mu się podobają, dobrze, że wszyscy nie mamy takiego samego gustu bo zalałoby nas morze Skód :D

t.

No to mamy pierwszą setkę na zegarze :)
DSC_2978.jpgDSC_2980.jpg

w związku z tym Blondi odwiedziła serwis
DSC_2983.jpg

wymieniono:
olej z filtrem
filtr powietrza
świece zapłonowe
filtr kabinowy
oraz zrobiono serwis klimatyzacji z odgrzybianiem
DSC_2967.jpg

Za kierownicą Blondyny przejechałem już ponad 32 tys. km, a radość z jazdy wciąż jest ogromna :) No i oczywiście jak na AR przystało jeździ bezawaryjnie ;)

Na zewnątrz doszło długo wyczekiwane oklejenie tylnej części dachu :D
DSC_2986.jpgDSC_2987.jpg

W środku musiałem ponownie okleić nakładki na uchwyty drzwiowe ponieważ nieostrożnie przewoziłem rower :/

A w głowie rozwija się pomysł wsadzenia nowego intercoolera......

Tym czasem śmigamy dalej po kolejną setkę!!!

Kilka fotek z zawodów na 1/4 mili w Makowicach zorganizowanych przez BMW Klub Szczecin.

Blondyna w towarzystwie czarnuli 156 kolegi [MENTION=52797]bajtek5[/MENTION]

20017601_1395223687230223_990697458036206779_o.jpg20138152_1570279232990457_1254148254_o.jpg20180234_1570279246323789_119910448_o.jpg20149048_1570279252990455_1189500875_o.jpg

Paczka z Niemiec już przyszła, a w niej dobra małe (na zdj.) i duże :-) Teraz czekamy na paczki z Włoch i z Polski i będziemy działać. A tym czasem udaję się na urlopik do Włoch oczywiście B-)
DSC_3025.jpg

Paczki przyszły i cisza……

Zabawa trochę się rozciągnęła w czasie ale już widać jej koniec :) Akurat przed Forza Italia!!

Sam już nie wiem czy tak bardzo nakręciłem się wyjazdem na Forza Italia czy po prostu tak kocham ten wóz, ale ostatnimi czasy moja Blondi dostała dużo więcej miłości niż zwykle.
Duuuuużo więcej…. .

Ale po kolei, zacznę od tych największych (i najdroższych :/) „dowodów miłości”

- wydech końcowy Magneti Marelli SS900R – teraz Blondyna brzmi tak jak powinna. Od razu mogę powiedzieć, że jest to kolejny must have do Julki. Pomimo tego, że całość sprzedawana jest jako „for race use only” wcale nie jest uciążliwa w trasie. Brzmi bajecznie – i tyle powiem.

- sprężyny Novitec – wg mnie zwiększył się komfort i pewność prowadzenia w porównaniu do H&R, niestety autko stoi troszkę wyżej niż poprzednio. I to boli. Trochę kilometrów już zrobiłem więc już bardziej nie siądzie :/

- intercooler FIMC.pl – z hamowaniem przed i po jego montażu. Z wykresu wynika, że coś tam przybyło, ale najważniejszy zamysł był taki aby w wyższych temp. silnik trzymał moc nominalną. Póki co jeszcze nie odczułem opóźnienia w reakcji na gaz. Ale w trasie na forzę będzie czas aby stwierdzić czy występuje.

- łączniki stabilizatora Meyle HD – założone przy okazji grzebania w zawieszeniu.

Po tym wszystkim przyszło jeszcze kontrolne sprawdzenie geometrii zawieszenia.

To chyba tyle z bardziej mechanicznych spraw, teraz te wizualne:

- uporałem się z łuszczącym się lakierem na dachu. Lakier został zeszlifowany i oklejony folią. Generalnie jest to droga aby pozbyć się tego feleru, tylko trochę słabo wyszlifowałem powierzchnię i to na folii widać. Mój błąd – do naprawienia.

- zmienione na nowe emblematy przód i tył oraz dekielki na felgach

- wstawiłem nowy tunel środkowy – na poprzednim od momentu zakupu była 5 cm ryska, która drażniła mnie prawie przez dwa lata. Już nie drażni 

- przy okazji zmiany tuneli środkowego, okleiłem folią listwy ozdobne tunelu na wzór listew w drzwiach. Czy wygląda to lepiej - sam nie wiem, na pewno jest inaczej niż w innych Giuliettach.

- wyświetlacz zyskał nową szatę graficzną

- odświeżenia doczekał się sam kluczyk. Jest nowe logo AR, nowa gumka z przyciskami i nowy breloczek z alfisti shopu. Jest piękny i wart każdej wydanej złotówki.

Teraz pozostało już tylko się spakować i ruszyć na Forza Italia 2017 :)

21247904_963198260485140_610105582_o (1).jpgDSC_3150.jpgDSC_3148.jpgDSC_3146.jpgDSC_3145.jpgDSC_3138.jpgDSC_3136.jpgDSC_3133.jpgDSC_3131.jpg21267822_963198240485142_93060287_o.jpgmms_img-807818479.JPG

Ostatnia edycja:
No no, niezła robota. :D
A do radia wrzuciłeś jakąś aktualizację?

Aha, i szacun za Doblo na chlapaczach xD

Amortyzatory
Powrót