[159] Moja Alfa 159

Widziałem na żywo, gratuluję zakupu, mam nadzieję, że felgi będą służyć ;)
Pozdrawiam.
Rafał

Trochę pracy mnie jeszcze czeka, ale budżet na auto miałem 3x taki jak wydałem na zakup alfy, więc można się pobawić.

Felgi jeszcze bez opon, ale w marcu się coś ogarnie

Całkiem fajny ten wzór tych 17stek. Zdradzisz cene? Ja mam obrzydliwe 17stki i szukam nowych.

Prawie 2k pln, ale felgi odnowione i fabryczne alfa Romeo

Dzisiaj założyłem nowe amortyzatory tylnej klapy, bo już słabo działały, ale klapa się trzymała w gorze, do soboty, jak to spadła mi na głowę i plecy… kupiłem magneti marelli. Pasują idealnie, ale są zbyt mocne i mocno wyrzucają klapę, ale to pewnie się z biegiem czasu poprawi.

No i padła żarówka mijania z przodu, to wymieniłem dwie od razu na jakieś philipsy +30% bo takie mieli w sklepie (w cenie pewnie razy dwa do tej w necie, ale jak mus to mus)

Dzisiaj założyłem nowe amortyzatory tylnej klapy, bo już słabo działały, ale klapa się trzymała w gorze, do soboty, jak to spadła mi na głowę i plecy… kupiłem magneti marelli. Pasują idealnie, ale są zbyt mocne i mocno wyrzucają klapę, ale to pewnie się z biegiem czasu poprawi.

No i padła żarówka mijania z przodu, to wymieniłem dwie od razu na jakieś philipsy +30% bo takie mieli w sklepie (w cenie pewnie razy dwa do tej w necie, ale jak mus to mus)
Z tymi siłownikami to nie wiem czy będzie lepiej. Ja mam swoją już prawie 3 rok i dalej tak rwie do góry że jakbym puścił klapę to aż przegina zawiasy jak szarpnie u góry. Nie wiem o co kaman, czy producenci mają jakiegoś byka odnośnie siły tych siłowników czy co. Chciałem zakładać sprężynki żeby się Klapa sama podnosiła, ale jak zobaczyłem jak się zachowuje u góry to odpuściłem. A ktoś tu na forum wklejał foty przegiętego dachu od szarpania klapą właśnie. :(

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Bo kupujecie siłowniki bez hamulca przy końcu skoku.
Wystarczy kupić Stabilusa i problemu nie ma :) Podpowiem - kupując Febi w środku są Stabilusa właśnie, a cena sporo niższa :)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

To kupiłem stabilusa (takie były wcześniej) a magneti menelli oddam i tyle, bo to jest przesada jak mocno ta klapa jest wyrzucana w górę.

Bo kupujecie siłowniki bez hamulca przy końcu skoku.
Wystarczy kupić Stabilusa i problemu nie ma :) Podpowiem - kupując Febi w środku są Stabilusa właśnie, a cena sporo niższa :)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
O widzisz, coś nowego zawsze. Ja z takimi już auto kupiłem, ale trzeba będzie wymienić.

Jak przyjdą to dam znać, czy jest dobrze. Mam nadzieję, że tak będzie bo teraz jest przesadnie mocno.

Ze stabilusami będzie jak fabrycznie ;)

Założyłem i jest bardzo dobrze, klapa nie chce wyrwać zawiasów.

Coś mi piszczało w tylnym prawym kole, okazało się, że okładzina się oderwała od blaszki i latała swobodnie… dobrze że nie wyleciało.

Jutro rano kierunek mechanik

Tylne klocki wymienione, wleciał zestaw TRW i nic nie piszczy.

Wymyśliłem sobie nowe żarówki do Alfy, bo pozycyjne świeciły na żółto i brzydko to wyglądało, więc od razu chciałem wszystkie wymienić na takie o bielszej barwie światła niż standard. O ile mijania i pozycyjne poszły szybko, tak przy drogowych to był koszmar. Wymieniłem tylko od strony pasażera, od kierowcy nawet nie próbowałem...

W moim coupe wymiana żarówek to bajka jest

No ale świeci teraz fajnie na biało, tylko na regulację muszę podjechać, bo się rozjechały lekko, ale to jak dojdzie panel z przełącznikami świateł, bo standardowo nie mam blaszki i regulacja wewnątrz nie działa...

To powalczyłem i się udało, patent z drutem był pomocny, ale i tak wymieniać na drodze sobie tego nie wyobrażam.

Ostatnia edycja:
No, dostęp do drogowych to jest jakiś dramat. Ja z lusterkiem męczyłem 30 min za pierwszym razem...

Wczoraj przyszedł zestaw przełączników do świateł i sobie blaszkę przełożyłem i światła mają regulację w końcu. Opony też przyszły, w piątek wrzucam na felgi i auto.

ED0AEB04-E4A8-4290-BB8D-D2820118953A.jpg

Letnie kapcie założone. Mogłem kupić 18 cali jednak ;)

Zgadzam się, 18 wyglądałoby lepiej na lato :) w 159 17 cali to na zimę jedynie :P Albo w ogóle tylko jeden komplet felg 18 cali i 2 komplety opon. Nie mówiąc o 19stkach :3_002:

Ostatnia edycja:
Dzisiaj mija równo dwa miesiące od zakupu alfy. Zrobiłem do tej pory 4,5 tys. km :)
Dzisiaj założyłem czujniki cofania w końcu.
0BD420A8-512A-4290-9868-C77351BA9421.jpg

Czujniki kupiłem chwilę po zakupie, ale dopiero dzisiaj miałem wenę i czas na to. Sprawa niby prosta, ale trochę czasu mi to zajęło. Fajnie, że na zderzaku były krzyżyki gdzie wierci się dziury pod fabryczne czujniki, znacznie ułatwiło to sprawę z wierceniem otworów.

Musiałem zdjąć plastiki w bagażniku i śrubek było sporo, ale żadna nie została, wiec sukces. Jak by ktoś szukał, to zielony przewód w białej wtyczce odpowiada za światła cofania i tam można się wpiąć z czujnikami.

Ostatnia edycja:
Ostatnio zamontowałem kamerkę Vantrue E1 lite, mała i fajna. Kabelek dokupiłem osobno, wyprowadziłem w schowku i podłączyłem pod USB z blueconnect, myślałem, że prąd będzie za mały, ale kamerka śmiga.
IMG_3813.jpg

Doszło też gniazdko zapalniczki w bagażniku (czasem jeżdżę z lodówką kompresorową na 12v), instalacja była, wystarczyło zdjąć zaślepkę, wypiąć piny z kostki, owinąć taśmą izolacyjną na wszelki wypadek i podłączyć do nowego gniazdka. Swoją drogą bardzo solidne, wtyczka się mocno trzyma, znacznie lepiej niż w oryginalnym w tunelu środkowym (https://allegro.pl/oferta/dodatkowe-gniazdo-zapalniczki-do-zabudowy-12v-24v-12504287390)
IMG_3775.jpg

No i zabrałem alfę na mini trip po Europie (Czechy, Austria, Słowenia, Lichtenstein, Włochy, Niemcy), kolejne 3 tys doszło do licznika. W 3 miesiące od zakupu zrobiłem już ponad 8,5 tys km,
IMG_3887.jpeg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót