[159] Moja Alfa 159

piotreek88

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 2010
Dokładnie tydzień temu, tj. 29 stycznia 2023 zakupiłem Alfę 159. Model ten podobał mi się od zawsze, ale dopiero teraz zapadła decyzja o szukaniu i zakupie takiej Alfy. Jest to trzecia Alfa w najbliższej rodzinie (można robić mini zloty) i druga 159 (którą posiada mój kuzyn też aktywny na tym forum - mc007 pozdrawiam ;)) Przy zakupie pomagał mi szwagier (pomagał to złe określenie, to on większość rzeczy sprawdzał, wydzwaniał itp, za co jestem mu bardzo wdzięczny), który też pewnie zagląda na to forum i ma 147 black line, (również pozdrawiam ;))

Była to chyba 5 Alfa 159 którą oglądałem. Chciałem TI ale rynek samochodów używanych w PL to padaka i padło na zwykłą wersję.

Coś o samochodzie:

Auto pochodzi z PL salonu, kupiłem od 2 właściciela. Rok produkcji końcówka 2010, pierwsza rejestracja 2012. Przebieg w chwili zakupu 214209 km. Auto całe w oryginalnym lakierze. Silnik 2.0 JTDm 170KM. Poprzedni właściciel wymienił DPF na nowy, więc dalej jest eko.

Obecnie auto jest w serwisie na wymianie tego co trzeba i tego co być może wkrótce by było trzeba, tj, płyny wszelakie, filtry, uszczelka smoka, rozrząd i co tam jeszcze znajdą a co umknęło przy zakupie.

To może fotki:
20230130_151237100_iOS.jpg 20230130_151214448_iOS.jpg

Obecnie stoi na zimowych stalówkach z kołpakami - do końca zimy wytrzymam, ale stalówki i kołpaki w Alfie to moim zdaniem jest niegodne :D
W domu czeka na instalację radio z androidem - jak to ktoś stwierdził, jestem uzależniony od spotify (i nie lubię reklam leków na grzyba w miejscach intymnych puszczanych w radio), oraz czujniki cofania valeo, bo fabrycznie tego nie było. W planach jest też dokładka tempomatu o ile będzie odpowiednia kostka przy manetkach.

Mam nadzieję, że mój nowy nabytek będzie tak niezawodny jak mój Fiat Coupe z 99 roku z silnikiem 1,8 którego mam już chyba 12 rok.

Przygoda z Alfą rozpoczęta, co będzie dalej życie pokaże.

No to szerokości i bezawaryjności. Skoro teraz oleje rozrząd itp to chyba wiesz, że dla świętego spokoju uszczelkę smoka trzeba wymienić w 2.0?

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Dziękuję,

Uszczelka jest na liście rzeczy do zrobienia, nawet napisałem to w pierwszym poście.

Ładna sztuka!
Gratuluję wyboru!
Myślę, że przy odpowiedniej trosce bycie mniej awaryjną od Fiata Coupe nie będzie dla niej specjalnym wyzwaniem ;)

Fiacik jest niezawodny. Oczywiście części eksploatacyjne były wymieniane ale lawety nigdy nie widział, a jak miał problemy z odpaleniem to winny był akumulator lub rozrusznik. W sumie to tankowałem i jeździłem.

Nie mam pojęcia ile płacił.

Dzisiaj wleciało radio z Androidem, jakość dźwięku ok, na pewno nie gorzej niż fabryka, a jeszcze można w kolektorze pogrzebać. Jedyny minus to mikrofon słabo zbiera, ale może to też kwestia ustawień, będę miał czas to się będę bawił.

mikrofon zawsze możesz wyciągnąć na podsufitkę

I taki mam plan, ale to jak będzie cieplej.
Wczoraj odebrałem alfę po wymianie rozrządu, płynów ustrojowych, uszczelki smoka oleju, zrobieniu drobnego wycieku i jakiegoś fragmentu wydechu, bo coś tam puszczało.

Zainstalowałem też chińskie radio z Androidem i nawet działa ok. Głównie CarPlay bezprzewodowy mnie interesował i śmiga to bardzo przyzwoicie. Minus taki, że nie da się go uruchomić bez kluczyka w stacyjce, ale przywyknę

Ostatnia edycja:
Szerokości Kuzyn ;)

To teraz kolejna wyprawa w Europę będzie Aflą a Mondeo emerytura?

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Alfy jeszcze nie znam, ale jak kilka tys bez problemów zrobi to pewnie tak.

Tak z ostatnich rzeczy, to udało mi się auto zarejestrować i ubezpieczyć. Jestem na etapie szukania felg i opon na lato, bo tak obecnie jest tak:

1. Zimowe opony ostatni sezon i śmietnik - a w dodatku są na felgach stalowych z kołpakami...
2. Koła letnie to 16 cali z czego dwie opony śmietnik, a dwie z zeszłego roku

I teraz tak, opcja najtaniej to kupić dwie letnie nowe i mieć na lato komplet oryginalnych alu na felgach 16 cali i to z oponami nowymi (2022 i 2023 rok pewnie by były), ale skoro i tak trzeba kupić opony, to od razu lepiej felgi 17 i opony nowe do tego, bo jak teraz nie zmienię letnich na 17 to pewnie nigdy tego nie zrobię.

Dodatkowo skoro zimowe opony śmietnik, to można obecnie letnie felgi ogarnąć na zimę i będę miał zimowe na 16 alu oryginał, a lato na 17 cali i wszystko na nowych oponach.

Od zakupu zrobiłem jakieś 600 km i raz wywaliło check engine, ale to z powodu tego, że bawiłem się radiem na zapłonie i przy odpalaniu moduły złapały błędy z powodu niskiego napięcia. Po małej trasie check zniknął i błędy w komputerze się nie pojawiły.

Jedyne co doskwiera alfie to problem z komunikatem o wodzie w filtrze pojawiający się po włożeniu kluczyka (podczas jazdy nie występuje). Filtr nowy, czujnik nowy i ciągle to samo (gdyby była woda to w czasie jazdy to by się pojawiało, a tak się nie dzieje).

17 trochę mało do dziewiątki, kupuj 18. Chyba, że lubisz baloniaste opony.

Może i mało, ale kupiłem 17 wczoraj, a przy okazji zrobiłem pierwszą dłuższą trasę alfą. Bardzo fajnie się tym autkiem jeździ, po 650 km plecy mnie nie bolały, z prędkościami autostradowymi radzi sobie doskonale, 200 km/h pękło bez problemu :) no i jest duuuuużo ciszej niż w moim Fiacie Coupe, a to był jeden z powodów zmiany auta.

20230219_110246382_iOS.jpg 20230219_110408264_iOS.jpg

Kolor w zależności od oświetlenia różnie wygląda na foto.

Do tego jeszcze jakieś sensowne opony, w fiaciku miałem falkeny i całkiem spoko były, myślę, że te się nadadzą: https://www.sklepopon.com/opona-letnia/falken-azenis-fk520-225-50-r17-98-y-xlfr-143322/stock/1052407

To jest ta sama felga? Na drugim foto wygląda jak czarna. Co do opon, to w takim przedziale cenowym polecam uniroyal rainsport 5, mega trzymanie na mokrym, zostają za tobą nosmalnie 2 bruzdy na drodze jak patrzysz w lusterko. Na suchym ofc też jest świetnie. Ja już do 3 auta je kupiłem, wcześniej miałem model 3.

Ta sama. Wszystkie są identyczne, tak po prostu światło na nie pada. W realu jest ciemniej niż na jasnej fotce i jaśniej niż na ciemnej :D

Właśnie zamówiłem znaczek ori do tylnej klapy, bo gaszenie silnika, żeby tylko zajrzeć do bagażnika to porażka jakaś...

Za ile trafiłeś? Mnie też czeka wymiana, działa ale znaczek już brzydki. Tani Fiat miał kiedyś po 209zl, później cena skoczyła na prawie 3stowki i dałem sobie spokój.

Ostatnia edycja:
U nich kupiłem właśnie za 285…
Zauważyłem że jak się im kończą części to cena spada żeby sprzedać a potem znów rośnie jak uzupełnią zapasy. Scudetto kupiłem za 200zl u nich.

To nowe logo wylądowało w aucie.

Stare było innej konstrukcji, bo miało kabelek, a nowe nie, ale byłem na to naszykowany. Kupiłem konektorki, kabel ze starego logo uciąłem, zarobiłem końcówki i wpiąłem do nowego. W końcu bagażnik otwiera się jak trzeba i nie muszę gasić silnika. Stare logo wyglądało jeszcze całkiem ok, ale nowe to nowe :)

Amortyzatory
Powrót