[159] Moja Alfa 159

Ale 156, 8C i Giulia już była ;)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

A była,

A całe muzeum całkiem fajne, warto się wybrać

Szkoda, że nie można sobie pojeździć Giulią Quadrifoglio, podobnie jak to jest w Maranello z Ferrari, tam się przejechałem Portofino :)

Dawno nie pisałem, to czas uzupełnić. Od zakupu Alfą zrobiłem 11,5 tys km. W ciągu ostatnich kilku tygodni alfa była dwa razy w Cinsofcie, za pierwszym razem był problem z tym, że czasem w okolicach 2k rpm poszarpywała i czasem odcinało doładowanie przy bucie w podłogę. Winny był Egr, problem został rozwiązany szybko i sprawnie. Wtedy też zostało stwierdzone, że silnik się poci i to była druga wizyta w Cinsoft. Silnik został uszczelniony, pompa wtryskowa i wtryski sprawdzone przy okazji i co trzeba było to zostało zregenerowane. Zbiegło się to akurat z 10kkm przebiegu więc od razu wleciał nowy olej i filtry, a do tego wymiana oleju w skrzyni biegów oraz nowe hamulce na przedniej osi.

Z auta jestem bardzo zadowolony, podoba mi się zasięg, gdzie ostatnio do Berlina i z powrotem zajechałem na spokojnie na jednym tankowaniu.

Zastanawiam się tylko czemu kupiłem to auto tak późno, a nie kilka lat temu…

Pod koniec sierpnia Alfa dostała nowe sprężyny i amortyzatory na tyle. Na początku września zrobiłem tripa do Stambułu, a powrót przez Grecję i wszystkie państwa na Bałkanach. Wyszło ponad 5kkm. Z autem zero przygód, bardzo dobrze się spisała, a lekko nie było, bo upały okrutne.
Od zakupu zrobione jakieś 18kkm i powoli nadchodzi czas kolejnej wymiany oleju, w sumie już trzeciej w tym roku.
IMG_5052.jpg

Ostatnia edycja:
wow, ale wycieczka! jak wrażenia z pobytu tam?

Byłem w wielu państwach Europy, po tym wyjeździe na liście mam 35 krajów, ale tamten kierunek to trochę inny świat niż Zachodnia Europa. Jazda po Turcji bardzo przyjemna, a przynajmniej trasa do Istambułu. W samym mieście jazda to katastrofa, a auto zostawiłem pod hotelem i tam stało nie ruszane. Bałkany to trochę chaos ale największy to chyba w Tiranie był, jeździłem po wielu stolicach autem ale zarówno w Stambule jak i Tiranie to koszmar.
Drogi zaskakująco dobre, liczyłem na kiepskie trasy, ale tam gdzie jechałem było tylko miejscami znośnie, a reszta dobrze albo bardzo dobrze.

Co do alfy, to bardzo przyjemnie się jechało, chociaż czasem manewry w wąskich uliczkach były ciężkie z racji słabego skrętu. Tak czy inaczej kolejny raz utwierdziłem się w tym, że wybrałem dobrze.

Pamiątkowe zdjęcie z Macedonii Północnej - Ochryda
IMG_4911.jpg

Ostatnia edycja:
ale super :)
co do dróg to rzeczywiście oni całkiem nieźle o nie dbają, nie wiem w sumie z czego to wynika, też bym strzelał że drogi będą mieli słabe

Największe zaskoczenie było na trasie z Tirany do Kosowa. Autostrada w bardzo dobrym Europejskim standardzie a widoki jak w Alpach, a ruchu prawie zero - bajka.

Aktualizując informacje o aucie, to ostatnio oddałem fabryczne felgi do odnowienia, żeby były na zimę, a przed chwilą kupiłem nowe kapcie, mojej ulubionej firmy oponiarskiej Falken model EUROWINTER HS02

Dawno mnie tu nie było. Alfa ma prawie 245 tys. km obecnie, przegląd ostatni przeszła bardzo dobrze z zastrzeżeniem małego wycieku z wymiennika woda-olej, od razu wymienione na nowe, oraz wahacze dolne i przy okazji olej (po 8 tys. od ostatniej wymiany). Wcześniej wymieniałem termostat, bo się nie dogrzewał silnik, kupiłem oryginał (firmy nie pamiętam, ale pudełko z oznaczeniami MOPAR) i problem rozwiązany. Zmieniłem też głośniki przednie na zestaw Excursion SX-6C - wybrałem takie, bo miały osobno zwrotnice na basy i piszczałki, żeby nie trzeba było ciągnąć dodatkowych przewodów - jest lepiej niż fabryka, ale efektywność niższa i trzeba ustawiać wyższy poziom głośności, ale i tak jest bardzo fajnie . Latem 2024 postanowiłem wymienić progi z dwóch stron, bo w jednym ruda wychodziła, teraz zrobione solidnie i spokój. Dorzuciłem też w międzyczasie chińską kamerkę cofania, działa, tyle można o niej powiedzieć ;)

Problem jakim mam obecnie to prawa wycieraczka, jak bym nie wyginał ramienia i idealnie nie ustawiał, tak nadal przeskakuje i wydaje denerwujące dźwięki - ale zamówiłem ramię i może będzie miało mocniejszy docisk i będzie gitara. Oby tylko takie problemy były :D

W poprzedni weekend byłem nad morzem i zrobiłem Alfie fotkę z morzem w tle
G547nNRl.jpg

Ostatnia edycja:
290619d1752593091-moja_alfa_159_a-20250709_140359468_ios.jpg

Kilka dni temu Alfa miała małe spa - polerka lakieru, jakiś wosk, efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Reszta bez zmian, jakoś mało ostatnio jeżdżę, więc przebieg może się zmienił o jakieś +2kkm.

Aaaa no i w międzyczasie wymieniłem przedni znaczek, bo tracił kolory.

Załączniki

• 20250709_140359468_iOS.jpg
    20250709_140359468_iOS.jpg
    182.8 KB · Wyświetleń: 59
Ostatnia edycja:
Zazdroszczę Ci tych wypadów alfą :D Bardzo ładna :) Pozdrawiam.

To trzeba wsiadać w auto i jechać :)

Z ostatnich spraw, to miałem komunikat woda w filtrze paliwa w sumie od dnia zakupu, który wyskakiwał na chwilę po włożeniu kluczyka, filtr paliwa zmieniam po każdej zimie, do tego czujnik kupiłem nowy zamiennik i nic, ale ostatnio mnie to zirytowało i kupiłem oryginał za 180 zł i okazało się, że komunikat zniknął, widocznie te tanie zamienniki tak działają.

Obecny przebieg to ponad 250kkm i za jakieś 2k szykuje się kolejna wymiana oleju, pewnie jeszcze w tym roku.

Ostatnia edycja:
Alfunia zaczęła zostawiać za sobą ślady oleju, więc dobry znak, bo olej jest :)
A tak na poważnie uszczelka podstawy filtra oleju powiedziała dość i wleciała nowa i przy okazji wymiana oleju, tym razem po 7800 km, ale skoro już spuszczali olej to bez sensu wlewać ten stary.

Może to będzie herezja, ale poczytałem o olejach i wyszło, że Orlen robi całkiem przyzwoite oleje, więc postanowiłem zalać olej z orlenu. Na forach olejowych piszą, że parametry ma bardzo fajne i skład również, więc czemu by nie, bo raz że patriotycznie, a dwa szansa na podróbkę zerowa. Zalałem więc Max expert XD 5w30 i zobaczymy czy korba nie wyjdzie bokiem ;) Filtr oczywiście MANN, nie wiem jak to zrobiłem, ale ostatecznie przyszły do mnie 3 filtry oleju, więc będzie na zaś.

Dzisiaj kończyła mi się ważność przeglądu, więc podjechałem. Rano jak na złość przy odpalaniu wywaliło komunikat woda w filtrze, więc musiałem ją spuścić z filtra, plus taki, że czujnik działa, a minus, że do pracy pojechałem z ręką śmierdzącą dieslem. Jak normalnie do pracy chodzę z buta, tak dzisiaj autem i na dodatek spóźniłem się.

Przegląd bez problemów, diagnosta powiedział, że kompletnie nie ma do czego się przyczepić. W rok nakręciłem 9,5kkm. W sumie tak raczej standardowo na mnie.

Załączniki

• IMG_0646.jpeg
    IMG_0646.jpeg
    501.5 KB · Wyświetleń: 7
Amortyzatory
Powrót