• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[164] Moja 164 Q4

Dzięki za fotki. Kojarzysz możę producenta? Bo są jakoś tak podobne do moich.

piękna QV, fajnie że trzymasz się oryginału! Powoli te samochodu idą w górę i to pewnie ostatki by dostać go jeszcze w miare przystepnej cenie i stanie. Temat będę sledził z ciekawością!!!

Dzięki za fotki. Kojarzysz możę producenta? Bo są jakoś tak podobne do moich.

Wiesz co, nie pamiętam dokładnie. Wydaje mi się, że to TSW, ale głowy nie dam. Jak ostatnio miałem je rozebrane to tak pamętam, ale nie mogłem ich znaleźć na necie nigdzie. Przy najbliższej okazji spiszę dokładnie co i jak. Rozmiar natomiast to 18", 35mm offset, 7,5" szerokości z oponami 225mm, profil 40.

A jakie Ty masz koskar? Te z avataru?

piękna QV, fajnie że trzymasz się oryginału! Powoli te samochodu idą w górę i to pewnie ostatki by dostać go jeszcze w miare przystepnej cenie i stanie. Temat będę sledził z ciekawością!!!

Dzięki redziar. :D Będę aktualizował.

Dużo robię przy niej detali, którymi większość się nie przejmuje. Dla przykładu, takie rzeczy jak renowacja notorycznie zaniedbywanej osłony radia czy mechanizmu jej płynnego otwierania, to są rzeczy, które u mnie muszą działać bez zarzutu. :) Opiszę wszystko z czasem.

Ostatnia edycja:
Dzięki redziar. :D Będę aktualizował.

Dużo robię przy niej detali, którymi większość się nie przejmuje. Dla przykładu, takie rzeczy jak renowacja notorycznie zaniedbywanej osłony radia czy mechanizmu jej płynnego otwierania, to są rzeczy, które u mnie muszą działać bez zarzutu. :) Opiszę wszystko z czasem.

Skoro zajmujesz się tymi dla niektórych 'pierdołami' to Alfa ma u Ciebie dobrze ;) U nas w czterech 164 zdejmowaliśmy te klapki, bo się zaczynały kleić. Odtłuściliśmy, pomalowaliśmy i założyliśmy, z czym jest trochę misja, bo dostęp aż taki łatwy nie jest, zwłaszcza te zawleczki nałożyć to misja :D Trzymamy jeszcze ze dwie na zapas, w razie jakby mechanizm padł.

Wrzucaj foty, starsze i aktualne. Ten kolor jest świetny, chętnie pooglądam ! :)

Wiesz co, nie pamiętam dokładnie. Wydaje mi się, że to TSW, ale głowy nie dam. Jak ostatnio miałem je rozebrane to tak pamętam, ale nie mogłem ich znaleźć na necie nigdzie. Przy najbliższej okazji spiszę dokładnie co i jak. Rozmiar natomiast to 18", 35mm offset, 7,5" szerokości z oponami 225mm, profil 40.

A jakie Ty masz koskar? Te z avataru?

Tak dokładnie, ale zdjęcie robione czymś typu gołpro więc jest rozciągnięte ciut.
To moje są w takim razie inne bo są firmy Rondell- 18x8 ET30, ale oponki takie same. U Cb chyba jakby rant jest bardziej wypuszczony na zewnątrz jeśli można to tak nazwać?
To moje.

attachment.php

Załączniki

• 20140918_180637.jpg
    20140918_180637.jpg
    108.3 KB · Wyświetleń: 235
Skoro zajmujesz się tymi dla niektórych 'pierdołami' to Alfa ma u Ciebie dobrze U nas w czterech 164 zdejmowaliśmy te klapki, bo się zaczynały kleić. Odtłuściliśmy, pomalowaliśmy i założyliśmy, z czym jest trochę misja, bo dostęp aż taki łatwy nie jest, zwłaszcza te zawleczki nałożyć to misja Trzymamy jeszcze ze dwie na zapas, w razie jakby mechanizm padł.

Hehe, mam to już opanowane. :) Problem jest spowodowany nieszczelnością mechanizmu spowalniania zamykania tych drzwiczek, z którego wycieka olej silikonowy. Kiedy klapka jest otwarta, cieknie po niej i przyspiesza rozpad gumy. Oczywiście i bez tego guma po wielu latach parcieje (problem znany z Fiatów Coupe, etc.), ale po analizie kilku mechanizmów dochodzę do wniosku, że to wina cieknącego oleju silikonowego. W swojej odtwarzałem oryginalną, gumową powłokę. Naprawiałem też cały mechanizm, szczególnie funkcję powolnego otwierania. Opiszę cały proces kiedy znajdę więcej czasu. :)

Poza tym dużo innych pierdół, detailing kluczyków i tak dalej... :D

Tak dokładnie, ale zdjęcie robione czymś typu gołpro więc jest rozciągnięte ciut.
To moje są w takim razie inne bo są firmy Rondell- 18x8 ET30, ale oponki takie same. U Cb chyba jakby rant jest bardziej wypuszczony na zewnątrz jeśli można to tak nazwać?
To moje.

Fajnie wyglądają, faktycznie trochę podobne, ale trochę "gładsze" mi się wydają. Podobają mi się. :) Na pewno by też dobrze leżały w mojej.

Poniżej coś dla oka. Zdjęcia sprzed zakupu. :) Muszę Was jednak rozczarować, poza pielęgnacją wygląd nie zmienił się znacząco. Duże postępy jednak w innych dziedzinach. Jak tylko będzie okazja, zrobię najnowsze zdjęcia, niemniej jednak to jest nadal stan faktyczny (no, poza tym że jest teraz oczywiście wypolerowana i nawoskowana). :)

98.jpg

99.jpg

100.jpg

101.jpg

102.jpg

103.jpg

Fajnie wyglądają, faktycznie trochę podobne, ale trochę "gładsze" mi się wydają. Podobają mi się. Na pewno by też dobrze leżały w mojej.

Zdecydowanie. :D
A co do fot z ogłoszenia to na kompie miałem dokłądnie te zapisane, ale gdzieś mie zaginęły.

164 zawsze lubiłem, od momentu jak przeczytałem artykuł w 'horyzontach techniki'.

Dobrze stoi, nie róbmy z tego kolejnego pomnika z rozkraczonymi kołami...

164 zawsze lubiłem, od momentu jak przeczytałem artykuł w 'horyzontach techniki'.

A cóż tam takiego napisali?

Ogólnie auto bardzo fajne, widać że w dobrym stanie i dobrze też trafiło. Moim zdaniem te felgi, choć całkiem ładne, do 164 zupełnie nie pasują, są za duże. Przydałaby się jednak mniejsza felga z konkretniejszą oponą ;)

A cóż tam takiego napisali?
Myślisz że po 30 latach pamiętam... Generalnie to był artykuł o całej trójce (fiat/alfa/saab) i alfa tam występowała jako najbardziej awangardowa i sportowa, był schemat silnika twin spark, napędów, itd.

Jakoś od tego czasu mi ta 164 utkwiła w pamięci i do dzisiaj od czasu do czasu mam ochotę na zakup.

piękna ta 164 tylko za wysoko stoi

A tam gadasz, dobrze stoi. :D

Dobrze stoi, nie róbmy z tego kolejnego pomnika z rozkraczonymi kołami...

Poważnie mówiąc według mnie jest w sam raz, na zdjęciach wygląda trochę jak na szczudłach, jest trochę kopnięta perspektywa z jakiegoś powodu. Na żywo jest pierwsza klasa.

trzeba mieć rozmach, żeby się brać za 164 Q4... i nie spaprać. powodzenia ;-)

Dzięki. :) Spaprać nie zamierzam, jestem względnie uzdolniony jeśli chodzi o "robótki ręczne" że tak powiem, jak na mechanika amatora radzę sobie w sumie ze wszystkim. Bardziej ograniczająca jest czasem kwestia narzędzi, miejsca, etc., ale nad tym też pracuję. Wolę kupić sprzęt i zrobić sam (czasem spaprać, nauczyć się i poprawić jak należy), niż płacić w warsztacie. Na to sobie można pozwolić w tego typu aucie; w codziennych wozidłach się człowiekowi nie zawsze chce.

Ogólnie auto bardzo fajne, widać że w dobrym stanie i dobrze też trafiło. Moim zdaniem te felgi, choć całkiem ładne, do 164 zupełnie nie pasują, są za duże. Przydałaby się jednak mniejsza felga z konkretniejszą oponą

Jest to, jak zawsze, kwestia gustu. :) Mi się bardzo podobają, ale jeszcze raz podkreślam, że trzeba to zobaczyć na żywo. Dla mnie, tak jak jest teraz, po prostu "siedzi". A gusta są różne, niektórzy lubią styl BBS-ów, inni zakładają pięcioramienne felgi albo preferują szerokie ranty. Ja lubię wieloramienne felgi dobrze dobrane do konkretnego zastosowania, a to najczęściej kwestia indywidualnych upodobań.

Jakoś od tego czasu mi ta 164 utkwiła w pamięci i do dzisiaj od czasu do czasu mam ochotę na zakup.

Polecam, szczególnie wczesne 12V albo późniejsze 24V QV. Osiągi podobne, 12V dużo łagodniejsza dla właściciela pod względem utrzymania i mechaniki silnika, osiągi ze względu na wagę podobne.

24V w QV i Q4 to według mnie wyjątkowe silniki. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że to najmocniejsze seryjnie produkowane 3.0 jakie AR miała kiedykolwiek na rynku. Ciekawostką jest to, że Q4 ma według różnych źródeł 1 lub 2 konie mniej; z moich przemyśleń wynika, że to kwestia zastosowania w tym silniku innej pompy wspomagania (jest dwustopniowa, z dodatkowym obwodem wysokiego ciśnienia dla układu Viscomatic), która w standardowych testach pewnie zjadła tą odrobinę mocy. Niemniej jednak, silnik jest ten sam i jest to najmocniejsze 3.0 w historii AR.

Kilka zdjęć wnętrza. Jest w bardzo dobrym stanie, od tamtej pory jedynie wszystko wyczyściłem i zakonserwowałem (poza odnowieniem drzwiczek radia, ale o tym osobno). Mimo wszystko, fotele Recaro mnie bardzo kuszą. Na pewno z czasem będę na nie polował. :)

143.jpg

144.jpg

145.jpg

146.jpg

Swoją drogą, dzisiaj składałem wszystko po wymianie świec i regeneracji wtryskiwaczy. Wszystko robiłem sam, wtryskiwacze też (nowe uszczelki, kapturki, filtry). Jak znajdę więcej czasu opiszę wszystko dokładniej.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót