• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Mocniejsze hamulce do 156v6

otwory w Tarczach prze frezowane zaciski są lekko przeczyszczone jeszcze nad nimi po siedzę jak się cieplej zrobi , i teraz czekanie na adaptery.

Załączniki

• DSC_0508.jpg
    DSC_0508.jpg
    105.1 KB · Wyświetleń: 251
Ostatnia edycja:
Prośba do posiadaczy zacisków Brembo ze 166 - ktoś może zmierzyć dokładnie ile wynoszą wymiary zaznaczone na zdjęciach?
Z góry dziękuję.
DSC_0006.jpgDSC_0008.jpg

A ten drugi wymiar to aż..... 14 cm.... Jak coś to pytaj, właśnie to przerabiam i póki co mam "na wierzchu"

Dzięki. No widzisz, aż 14 i tylko 14. To co jest na zdjęciu to zacisk od BMW E38 i ma 15,3cm. Mam 17 Toora z GTA i po przymiarkach (mam do tych zacisków cały komplet, tylko założyć i śmigać) brakuje mi 2-3mm żeby weszły :(. No ale na Toorach mam semi, a na codzień jeżdżę na 16 telefonach, a te z kolei potrzebowałby dystansu z 2,5cm co wg mnie już jest trochę za dużo.

a te z kolei potrzebowałby dystansu z 2,5cm

Jeżeli do tego zacisku z bmw-u to może być mało, ja się martwię żeby do telefonów przy zacisku ze 166-tki 2cm starczyły....

Mały edit:

Pomierzyłem w końcu wymagany adapter do zacisku ze 166 i tarczy 305mm od gtv-ki. I nie wiem czy się podzielić, dlaczego? bo napotkałem dwa problemy i nie wiem czy moje rozwiązanie podpasuje innym. Druga kwestia to w jakiej formie je udostępnić? Profi rysunku nie zrobię bo nie umiem, a i uczyć się żadnego programu do jednorazowej robótki nie będę.... ;)
Jedyne co mogę zrobić to zdjęcie moich wypocin, jeżeli są zainteresowani. No i głowy nie postawię że wszystko jest ok.... to potwierdzi się jak założę gotowe adaptery. Więc? Dać co mam?

Ostatnia edycja:
Slavol a czemu robisz pod 305 a nie 330? Wydaje mi sie ze jak juz montowac ww. zestaw to z jak najwieksza felga i to nawet kosztem kupna nowych, no chyba ze chodzi o cos innego?

Tak, tak, kupno nowych...... do tego komplecik na lato i komplecik na zimę...... Właśnie dlatego 305mm, Niecałe 1,5 cm po promieniu mniej i te cztery mm grubości może uda się zniwelować lepszą tarczą i klockami. A komfort 16-tek i tańsze obuwie w gratisie (na lansie mi nie zależy)
Teraz wyjaśnienia dotyczące rys.
W tej wersji wymagane jest podpiłowanie zacisku na grubość 3-4mm aby zbliżyć go do piasty (bez tego klocek wystaje 4-5mm ponad bieżnie tarczy) A i tak jest za szeroki (w gtv jest mniejszy) i górą teraz jest prawie równo, a dołem 2mm po za tarczą (mam je w piwnicy i jak się uprzecie to pokaże to na foto).
Dlatego mam obawy przed "publikacją" bo pół forum mnie zjedzie że piłuje zaciski i pewnie zginę na pierwszym hamowaniu w zakręcie ;)

Rys. jest oszczędny w wymiary, ale idzie to sobie bez problemu rozrysować (służę wyjaśnieniami jakby co)
Te skosy po bokach nie są bardzo krytyczne, o milimetr nie chodzi. Można sobie wszystko lekko pozaokrąglać.

Załączniki

• Adapter 001.jpg
    Adapter 001.jpg
    212.8 KB · Wyświetleń: 515
Ja po rozważeniu za i przeciw idę w ferodo ds i ebc ultimax. W drugiej 156 są duże brembo na trw i fakt, różnica jest duża. Finansowo tez, niestety. No i koła 17 musiałbym kupic.
Życzę powodzenia!

Ten wystający klocek będziesz musiał pod szlifować w przeciwnym wypadku po kilku tyś km zacznie się piszczenie przy hamowaniu.

Jednak nici z nich.
koledzy robicie może adaptery pod Tarczę 310??

witam

nie oplaca sie robic 1kpl. jak znajdziesz chetnych na przynajmniej jeszcze jeden to mogę machnac takie cudo,

pzd.

hm to szukam chętnego w takim razie na Adaptery pod tarczę 310

zacisk od 166, czy GTA??

pzd.

hm to szukam chętnego w takim razie na Adaptery pod tarczę 310

Ale skoro po moich pytaniach - tarcze powyzej 305przyjmie tylko alu 17 i to o odpowiednim et to mozna od razu wbijac w 330 i juz
A takie gotowe zestawy przeciez dzordzu ma :cool:

zacisk od 166
bocian - ale mi ta tarcza wejdzie w moja 16stkę a 330 już nie

Amortyzatory
Powrót