[MiTo/Giulietta] porady przy zakupie aut nowych

Żuczek;430236 napisał:
Różnica w osiągach papierowa między 120TB a MA170 KM jest ogromna. Niecałe 2 s w przyśpieszeniu to przepaść

Jak ładnie brzmi, a ja bym powiedział że różnica to trochę więcej niż 1s.
znaczy to samo brzmi inaczej :)

Jako bonus będzie dodatkowo mniej palił i powoli dopłata do niego zacznie nam się zwracać :) Będziemy mieli szybszy samochód i bedziemy oszczędzać przy dystrybutorze, typowy wyjątek od reguły ;)
I tu się mylisz bo to że tak piszą w ulotkach to nie znaczy że tak jest
prawda jest zgoła inna MTB170 pali o wiele więcej w trybie Normal a już nie mówię o trybie Dynamic .
Jak jeździłem tą 170 konną komputer pokazał uwaga 9,2l , po rozmowie ze sprzedawcą a dokładnie miłą panią z Ganinex Katowice powiedziała że te 120 konne mniej palą .

Jak jeździłem tą 170 konną komputer pokazał uwaga 9,2l , po rozmowie ze sprzedawcą a dokładnie miłą panią z Ganinex Katowice powiedziała że te 120 konne mniej palą .

Pewnie zależy jak się jeździ. Testowa którą jeździłem miała średnią z 2600 km 13.3 litra. Ale na Spritmonitorze widać, że ludzie potrafią zejść poniżej 9. Ja też miałem około 9 w sumie ze 150 kilometrów. Oczywiście nie na krótkich odcinkach, kiedy udawało mi się zrobić i 14.

spalanie

Pewnie zależy jak się jeździ. Testowa którą jeździłem miała średnią z 2600 km 13.3 litra. Ale na Spritmonitorze widać, że ludzie potrafią zejść poniżej 9. Ja też miałem około 9 w sumie ze 150 kilometrów. Oczywiście nie na krótkich odcinkach, kiedy udawało mi się zrobić i 14.

Gratulujemy wyboru samochodu :) Jeśli chodzi o spalanie to jest dokładnie jak piszesz - jeśli ktoś gniecie na maksa to silnik o 170 KM musi spalić więcej niż 120 KM. W normalnych warunkach i normalnej jeździe MA 170 powinna jednak mniej palić, użytkownicy MITO TB120KM pisali że ten silnik zużywa srednio 8.5 - 9 litrów,w Bravo nawet więcej:) MA 170 KM po dotarciu musi palić mniej :)

Wszystko zależy od tego, jak się jedzie. Zrobiłem 11tys. km i mogę powiedzieć, że autko jest dotarte. Nie liczyłem rzeczywistego spalania, opieram się na danych z komputera, a ten pokazuje, że przy spokojnej jeździe na trasie i względnego przestrzeganiu wskaźników (up/down) pali 6-7,5 ale teoretyczny zasięg nigdy nie przekroczył mi 1000km, zwykle w takich przypadkach dochodzi do 980. Na autostradzie w CZ i A, przy jeździe z tempomatem ustawionym na 140 pali 8-9, po górach do 10. Jak się jeździ po mieście albo "dynamicznie" spala 10-12. Po naprawdę "przyjemnej" jeździe wynik 16 nie jest niczym niezwykłym.

Pani w Ganinexie mówi to co jest najbardziej prawdopodobne dla klienta :).
Silnik 120 i 170 KM są takie same poza sprężarką i sterowaniem zaworów więc nie ma jakoś specjalnie większych oporów wewnętrznych (może poza pompą oleju dającą ciśnieniem oleju w mechanizmie multiair). Ale MA za to nie ma strat ciśnienia na przepustnicy więc powinien byc efektywniejszy i to też umozliwiło zestrojenie go na wiekszą moc (analogiczny bez MA strojony jest na 150-155 km). Więc przy wykorzystywaniu takiej samej mocy (do 120 KM) 170 KM MA powinien palić mniej (pomijając kwestię skrzyni bo nie wiem jak zesopniowana). Z pełnym butem cudów nie ma bezapelacyjnie wciągnie więcej

Porada przy zakupie Giulietty 1.6 JTD

Witam wszystkich forumowiczów!

Tydzień temu opchnąłem swoją Hondę Accord sedan z silniczkiem 2.0 i przymierzam się do zakupu Alfy Giulietty. Odwiedziłem chyba z 15 salonów (no może przesadziłem, ale duuużo) i nie znalazłem żadnego autka, które powinno mi odpowiadać.... Wszystkie Gulfy czy bmw są ad.1 drogie (płacę prawie 90 tys za samochód i nie mam w nim radia :eek:) ad.2 i mają sylwetki jak słonie. Jednak usłyszałem kilka ciekawych "opinii" o Alfie i jakoś odechciało mi się jej. Najpierw odwiedziłem serwis Alfy, Lanci i Fiata facet powiedział mi, że jeśli chcę odwiedzać serwis przynajmniej raz w m-cu to Alfa jest jak najbardziej dla mnie... Inni mówią, że Alfa znacznie poprawiła swoją jakość, ale na tym forum ludzie mówią, że autka nie chcę odpalać przy mrozie?!
Może ktoś z kolegów ma już dłużej Giuliette w dieslu z silniczkiem 1.6 i może podzielić się swoimi "wrażeniami" z użytkowania? Taka opinia bardzo by mi pomogła.

Pozdrawiam wszystkich
Rafał

Tutaj nie stawiamy diesli na piedestale :D. Ktoś ma chyba MiTo w dieslu, ale Julki raczej nie uświadczysz.

Witam wszystkich forumowiczów!

Tydzień temu opchnąłem swoją Hondę Accord sedan z silniczkiem 2.0 i przymierzam się do zakupu Alfy Giulietty. Odwiedziłem chyba z 15 salonów (no może przesadziłem, ale duuużo) i nie znalazłem żadnego autka, które powinno mi odpowiadać.... Wszystkie Gulfy czy bmw są ad.1 drogie (płacę prawie 90 tys za samochód i nie mam w nim radia :eek:) ad.2 i mają sylwetki jak słonie. Jednak usłyszałem kilka ciekawych "opinii" o Alfie i jakoś odechciało mi się jej. Najpierw odwiedziłem serwis Alfy, Lanci i Fiata facet powiedział mi, że jeśli chcę odwiedzać serwis przynajmniej raz w m-cu to Alfa jest jak najbardziej dla mnie... Inni mówią, że Alfa znacznie poprawiła swoją jakość, ale na tym forum ludzie mówią, że autka nie chcę odpalać przy mrozie?!
Może ktoś z kolegów ma już dłużej Giuliette w dieslu z silniczkiem 1.6 i może podzielić się swoimi "wrażeniami" z użytkowania? Taka opinia bardzo by mi pomogła.

Pozdrawiam wszystkich
Rafał

tekst o comiesięcznych wizytach w serwisie mi się podoba, dość standardowy :D
powiem tak, generalnie 105KM w tej budzie to za mało, 120konny diesel w delcie (podobne gabarytowo auto) to absolutne minimum-użytkowałem takie właśnie auto.

---------- Post dodany o godzinie 15:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:53 ----------

Tutaj nie stawiamy diesli na piedestale :D. Ktoś ma chyba MiTo w dieslu, ale Julki raczej nie uświadczysz.

ja mam :D

Tydzień temu opchnąłem swoją Hondę Accord sedan z silniczkiem 2.0 i przymierzam się do zakupu Alfy Giulietty. Odwiedziłem chyba z 15 salonów (no może przesadziłem, ale duuużo) i nie znalazłem żadnego autka, które powinno mi odpowiadać....

Miałem podobne dylematy i zdecydowałem się Alfę jednak kupić. Wybrałem wersję 1.4 MultiAir - to kosztuje chyba tyle co ten słabszy diesel, jednak diesli bym nie polecał z dwóch powodów - po pierwsze są wolne, szczególnie ten co rozważasz, po drugie strasznie hałasują. No chyba, że ktoś naprawdę dużo jeździ, ale to wtedy może lepiej wybrać Golfa, czy tam Passata z jakimś TDI.

Co do przesiadki z Accorda to sprawdź jak się będziesz czuł w środku, bo ja się przesiadam z Octavii i miejsca ewidentnie jest mniej, pomimo tego, że rozstaw osi, szerokość i wysokość Giulietta ma większe. Gdzieś się te centymetry gubią, pewnie w środku będzie bardziej podobna do Civic-a tego w kształcie UFO.

Co do zabobonów o awaryjności, to w nie nie wierzę, a jak będzie naprawdę to się przekonamy. Przed decyzją przeczytałem cały internet i wydaje się, że to jest całkiem porządne auto i Alfa Romeo na nim wypłynie, albo utonie. W każdym razie będzie się starać bardziej niż przedtem. Się zobaczy. :rolleyes:

Ostatnia edycja:
Jeśli to był autoryzowany serwis, to poproszę o adres.

Proszę bardzo :)

http://www.motofirma.pl/kontakt/PPH...yjny-serwis-dawniej-Basia/-/7ce94ac41c6d55/0/

Niestety imienia, ani nazwiska Pana, z którym rozmawiałem nie pamiętam, bo było to już koło 3 miechów temu.

Co do wypowiedzi kolegów: dlaczego uważacie, że 105 KM w Giuliettcie to mało? W Accordzie miałem 145, ale to było większe autko i gabarytowo i wagowo, a jeździło się świetnie- jak po szynach. Wiem, że diesle chodzą jak traktory na wiosnę, ale do pracy w jedną stronę mam ok. 46 km więc szybko mi się zwróci.

diesel

Proszę bardzo :)

http://www.motofirma.pl/kontakt/PPH...yjny-serwis-dawniej-Basia/-/7ce94ac41c6d55/0/

Niestety imienia, ani nazwiska Pana, z którym rozmawiałem nie pamiętam, bo było to już koło 3 miechów temu.

Co do wypowiedzi kolegów: dlaczego uważacie, że 105 KM w Giuliettcie to mało? W Accordzie miałem 145, ale to było większe autko i gabarytowo i wagowo, a jeździło się świetnie- jak po szynach. Wiem, że diesle chodzą jak traktory na wiosnę, ale do pracy w jedną stronę mam ok. 46 km więc szybko mi się zwróci.

Do normalnej jazdy taki silnik wystarczy, ma wysoki moment także na trasie podobno nawet fajnie się jeździ. O sportowej nucie musiałbyś raczej zapomnieć, mi się wydaje że tą wersję zrobili pewnie typowo pod rynek włoski gdzie często Alfę traktuje się jako zwykły samochód użytkowy.
Nie wiem czy nie lepiej poczekać na wersję 2.0 JTDM 140 KM co właśnie wchodzi do sprzedaży we włoszech. Osiągi ma o niebo lepsze, też niskie spalanie i pewnie łatwo będzie mu podnieść moc :) Nie wiadomo tylko jak go u nas wycenią.

Miałem podobne dylematy i zdecydowałem się Alfę jednak kupić. Wybrałem wersję 1.4 MultiAir - to kosztuje chyba tyle co ten słabszy diesel, jednak diesli bym nie polecał z dwóch powodów - po pierwsze są wolne, szczególnie ten co rozważasz, po drugie strasznie hałasują. No chyba, że ktoś naprawdę dużo jeździ, ale to wtedy może lepiej wybrać Golfa, czy tam Passata z jakimś TDI.

Widzę - piszesz o dieslach z Octavi - że są głośne. :)
Ten 105-konny demonem nie będzie, ale o pozostałych dieslach 170KM i wkrótce 140KM napisać, że są wolne to przesada.

Z dieslami pewnie nie miałeś do czynienia.

Faktem jest, że ceny diesli w Giulitta są tak skalkulowane, że nawet jak się dużo jeździ to nie ma sensu ich kupować. Zobaczymy jaką cenę będzie miał 140-konny diesel.

Widzę - piszesz o dieslach z Octavi - że są głośne. :)
Ten 105-konny demonem nie będzie, ale o pozostałych dieslach 170KM i wkrótce 140KM napisać, że są wolne to przesada.

Z dieslami pewnie nie miałeś do czynienia.

Faktem jest, że ceny diesli w Giulitta są tak skalkulowane, że nawet jak się dużo jeździ to nie ma sensu ich kupować. Zobaczymy jaką cenę będzie miał 140-konny diesel.

A nie, nie, pisałem o dieslach fiatowskich. TDI w Octavii to porażka kompletna pod względem wrażeń artystycznych z odsłuchu, ale te jTDM, czy jak się zwą, jakoś też mego ucha specjalnie specjalnie nie cieszą. Ale to kwestia indywidualnej oceny, jak sądzę, tak naprawdę nie lubię też dźwięku mojego obecnego silnika benzynowego - ot taka większa kosiarka.

Co do "wolności", to też kwestia ocenna, jeździłem parę dni tym 170 konnym w 159, no i moim zdaniem był głośny i wolny (w Julce będzie pewnie bardziej dynamiczny, ale z pewnością nie cichszy), o ile to ta sama jednostka.

Koniec końców, tak jak mówisz, nawet jak ktoś lubi diesle, to wydaje się, że przy obecnych różnicach w cenie to jest wybór, który dość długo będzie się zwracał, a przy tym ujmuje trochę tego sportowego ducha. Tak mi się wydaje, ale nie chcę bynajmniej rozpętać kolejnej świętej wojny, niech każdy wybiera co lubi. :)

Odnośnie MiTo i po przejechaniu 2000km mam dwie sugestie.
Jeśli się zastanawiacie nad turbo, to się nie zastanawiajcie, tylko bierzcie - jest przepaść między 105, a 135KM.
Co do komfortu jazdy - weźcie pakiet Sport1, duuuużo lepsze fotele, mega wygodne. I co ciekawe - na 17" felgach jest wygodniej niż na 16". Serio. Nie wiem z czego to wynika, ale tak jest. Prawdopodobnie z tak zestrojonego zawieszenia.

W MiTo posiadajacym pakiet sport1 fotele są według Ciebie dużo lepsze od czego :) ? Patrząc na dwie alfy stojące w salonie i siedząc w tych fotelach zauważyłem, że w sporcie fotele różnią sie tylko wzorem tapicerki. A dwa pakiet sport1 obejmuje światła przeciwmgielne, sportowy zderzak tylny ( tu też nie ma różnic poza kolorem: matowy/lakierowany), alu 17, sportowe wykończenie zegarów, spojler tylny, nic tam nie piszą o innych fotelach.

BTW mam mito tb 120km, czy to dokładnie ten sam silnik i osprzęt co w 155km ?
pali sporo bo 10.5 przy lekkich korkach więc po gwarancji myślę o małym tuningu ,bo dużo gorzej nie będzie, do ok 143km
Jeszcze poszukam na jakiś forach o tuningu ale może tutaj ma ktoś doświadczenia czy taka zmiana będzie odczuwalna ?
Znalazłem takie coś
http://de.novitec.nl/webshop/alfa-romeo/leistungssteigerung/Default.asp?prodID=127 ale nie ma akurat dokładnie mojej wersji oraz tutaj
http://www.44tuning.pl/alfa-romeo/chip-tuning-alfa-romeo-mito-1.4-t-jet-120-km.html

W MiTo posiadajacym pakiet sport1 fotele są według Ciebie dużo lepsze od czego :)? Patrząc na dwie alfy stojące w salonie i siedząc w tych fotelach zauważyłem, że w sporcie fotele różnią sie tylko wzorem tapicerki. A dwa pakiet sport1 obejmuje światła przeciwmgielne, sportowy zderzak tylny ( tu też nie ma różnic poza kolorem: matowy/lakierowany), sportowe wykończenie zegarów, spojler tylny, nic tam nie piszą o innych fotelach.
I zdaje się jeszcze że sportowe wykończenie zegarów to chyba ich podświetlenie białe a nie czerwone. Zderzak składa się z dwóch części i w sporcie dokładka jest nieco inna.
Zresztą mito co jakis czas na różnych rynkach pojawia się w różne limitowane wersje które są różnymi wariacjami tego co i tak mozna dokupić.

---------- Post dodany o godzinie 06:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 06:29 ----------

BTW mam mito tb 120km, czy to dokładnie ten sam silnik i osprzęt co w 155km ?
pali sporo bo 10.5 przy lekkich korkach więc po gwarancji myślę o małym tuningu ,bo dużo gorzej nie będzie, do ok 143km
Jeszcze poszukam na jakiś forach o tuningu ale może tutaj ma ktoś doświadczenia czy taka zmiana będzie odczuwalna ?
Znalazłem takie coś
http://de.novitec.nl/webshop/alfa-romeo/leistungssteigerung/Default.asp?prodID=127 ale nie ma akurat dokładnie mojej wersji oraz tutaj
http://www.44tuning.pl/alfa-romeo/chip-tuning-alfa-romeo-mito-1.4-t-jet-120-km.html
W 120 TB turbina ze stałą geometrią w 155 ze zmienną-wykres mocy i momentu był w dziale publikacji o mito. Inna też skrzynia -starsza 5 biegowa.

Ostatnia edycja:
Czy w MiTo w 6b skrzyni macie zamontowaną blokadę szkrzyni biegów?

Witam

Oczekuje na odbiór Julki - planowany pod koniec stycznia. Na co mam zwrócić uwagę przy odbiorze auta?
Pozdrawiam posiadaczy Giulietty i wszystkich alfoholiców :)

Amortyzatory
Powrót