[MiTo/Giulietta] porady przy zakupie aut nowych

Na zgodność wyposażenia z zamówieniem - no i obejrzeć dokładnie nadwozie

kocis, no to bedzie druga julka w łodzi :)

zwróć uwagę na schowki - ja ostatnio zauważyłem, że w bagażniku mam wyrwany zaczep od bocznej kieszeni (ten plastikowy element tworzący kieszeń po bokach bagażnikach) w skutek czego nie trzyma się to kupy i jak włoży się coś większego to się rozłazi.. ale w moim przypadku julka stała w salonie i pewnie ktoś kto oglądał ją przede mną musiał to uszkodzić. Ty pisałeś że oczekujesz na swoją, więc chyba nikt postronny nie będzie Ci w niej grzebać.

Miło, że mój wpis wywołał "lawinę" podpowiedzi. Wszystkie porady się przydadzą, choć pan Marek jest wpożo

anem - z tego co się zorientowałem masz białą Julkę :)
ta druga w Łodzi będzie 'nero'

Ja ma Julkę 1.4 120 KM i bedę robił chiptuning w firmie Kreator Mocy. Myslę, że na początku marca. Polecam zapoznać się z ich ofertą.
BTW mam mito tb 120km, czy to dokładnie ten sam silnik i osprzęt co w 155km ?
pali sporo bo 10.5 przy lekkich korkach więc po gwarancji myślę o małym tuningu ,bo dużo gorzej nie będzie, do ok 143km
Jeszcze poszukam na jakiś forach o tuningu ale może tutaj ma ktoś doświadczenia czy taka zmiana będzie odczuwalna ?
Znalazłem takie coś
http://de.novitec.nl/webshop/alfa-romeo/leistungssteigerung/Default.asp?prodID=127 ale nie ma akurat dokładnie mojej wersji oraz tutaj
http://www.44tuning.pl/alfa-romeo/chip-tuning-alfa-romeo-mito-1.4-t-jet-120-km.html

Ja ma Julkę 1.4 120 KM i bedę robił chiptuning w firmie Kreator Mocy. Myslę, że na początku marca. ....
A do tego czasu zrobisz jakieś 10tys km? - to jest potrzebne aby silnik się "ułożł". Zrobienie chiptunigu w okresie gwarancyjnym wiąże się z ewentualną utratą gwarancji na silnik i osprzęt (turbinę) gdyby coś nawaliło.

Przejechałem już 3800 km, więc myślę, że do marca bedzie prawie 10 tys km. Co do gwarancji, to jest pewna ciekawostka, albowiem jeden z dealerów powiedział, że moge u nich zrobić chiptuning (drożej niż w innych firmach), a sprawa gwarancji pozostanie pozostanie bez zmian , na zasadzie zaufania na linii klient-dealer.
A do tego czasu zrobisz jakieś 10tys km? - to jest potrzebne aby silnik się "ułożł". Zrobienie chiptunigu w okresie gwarancyjnym wiąże się z ewentualną utratą gwarancji na silnik i osprzęt (turbinę) gdyby coś nawaliło.

Sprawdzić zapis w umowie jeśli ma być coś dodatkowego w aucie n. skórzana kierownica itp. (salon w Bydgoszczy)

Ufać, ale kontrolować, więc przed zapłatą można wynająć rzeczoznawcę np. z PZMot. Owszem kosztuje, ale w porównaniu do ceny auta to drobny wydatek.

Po zejściu z taśmy auto trafia najpóźniej w ciągu 9 dni do Polski - transporty z Włoch do centrali w Bielsku wychodzą co czwartek, a jadą 2 dni - w ciągu 14 dni od daty produkcji auto jest do odbioru w salonie, więc będzie to rocznik 2011

Po zejściu z taśmy auto trafia najpóźniej w ciągu 9 dni do Polski - transporty z Włoch do centrali w Bielsku wychodzą co czwartek, a jadą 2 dni - w ciągu 14 dni od daty produkcji auto jest do odbioru w salonie, więc będzie to rocznik 2011

Czyli wedlug tego co napisales, swoj samochod powinienem odebrac w srode biorac pod uwage 14 dni roboczych a wczoraj sie dowiedzialem od dealera ze za dwa tygodnie bedzie. Znowu cos kreca :/

Czyli warto udac sie po odbior samochodu z czujnikiem lakieru, bo nie wykluczone ze TIR nie zmiescil sie pod wiadukt a Twoj byl akurat pierwszy na gorze ;)

Czyli wedlug tego co napisales, swoj samochod powinienem odebrac w srode biorac pod uwage 14 dni roboczych a wczoraj sie dowiedzialem od dealera ze za dwa tygodnie bedzie. Znowu cos kreca :/
Dieler ma dokładną informację o dacie wyprodukowania auta - na moim przykładzie możesz sobie obliczyć kiedy ją odbierzesz:
... Wg. umowy dieler miał mnie poinformowac w 11tygodniu licząc od daty zamówienia, czyli najpóźniej 15X o terminie odbioru. 8X dostałem informację że została wyprodukowana i wyjedzie najbliższym transportem do Polski - ale transporty są organizowane tylko w czwartki, więc wyjechała transportem kolejowym (niestety) dopiero 14X. Dzisiaj 21X dotarła do Polski (centralny skład w Bielsku) i prawdopodobnie w poniedziałek 25X będzie do odbioru, czyli w 13 tygodniu od zamówienia. ....
I odebrałem swoją dokładnie 25X2010

Dieler ma dokładną informację o dacie wyprodukowania auta - na moim przykładzie możesz sobie obliczyć kiedy ją odbierzesz:

Dzieki za info. O dacie wyprodukowania mnie juz poinformowali, zjechala przed swietami. Tylko ta data odbioru mnie ciekawi, czemu tak dlugo jedzie do salonu, chyba ze przez swieta sie to przeciagnelo.

Czyli warto udac sie po odbior samochodu z czujnikiem lakieru, bo nie wykluczone ze TIR nie zmiescil sie pod wiadukt a Twoj byl akurat pierwszy na gorze ;)

he he
Mam nadzieje ze twoje przewidywania sie nie sprawdza. Jesli tylko cos bedzie podejrzane to poprostu nie odbiore auta i zamowie nowe.

Kuzyn ostatnio odbieral Insignie, miala 1.5miesiaca poslizgu - przed odbiorem przebadal ja w konkurencyjnym ASO :D :D :D

Amortyzatory
Powrót