• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

MiTo 1.4 MultiAir - Lutraki

Będę w BYdzi to pojadę do ASO, a co do tego obtarcia co było robione to tak jak piszesz Pietia gwarancja minęła.
Teraz muszę wymienić olej, już nie będę lać Seleni. Szukam miejsca gdzie mógłby ktoś mi wymienić a ja mogłabym zobaczyć jak to się robi :)

Będę w BYdzi to pojadę do ASO, a co do tego obtarcia co było robione to tak jak piszesz Pietia gwarancja minęła.
Teraz muszę wymienić olej, już nie będę lać Seleni. Szukam miejsca gdzie mógłby ktoś mi wymienić a ja mogłabym zobaczyć jak to się robi :)

Co do oleju odpowiedziałem Ci w watku, możesz zalac cos innego jak masz taka fantazje. Co do mechanika koledzy tez pewnie wymysla cos w twoich okolicach :P Z tego co kojarze to bylas w Pablogarage, pewnie w zakresie olejow Pablo olejow tez cos ci wymyśli z uwzględnieniem specyfiki twojego auta ;)

...co do oleju to wybierz polecane na forum Valvoline i Motul oczywiście o odpowiednich parametrach dla Twojego silnika... :-)

Olej wymieniłam w Bydgoszczy u polecanego mechanika. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Miło było widzieć znane już osoby na zlocie oraz poznać nowe. Mam nadzieję, że do zobaczenia za rok.

Cześć Lutraki,
przeczytałem właśnie cały Twój wątek. Masakra, jakie masz problemy z autem.
Wielki szacunek dla Ciebie za zapał, i wytrwalość w przywracaniu auta do stanu w jakim być powinien od samego początku.

Jest mi tym bardziej przykro, że od roku jeżdżę Miecią i nie dzieje się kompletnie nic...wierzę, że kres Twych problemów nadejdzie asap.
Odnośnie ASO - straszną kasę u nich umoczyłaś.
Mam gościa, który pracuje u Dukiewicza (ASO AR), a oprócz tego ma swój warsztat. Zaufany człowiek. Cena robocizny super, części po pracowniczych zniżkach, narzędzia i przyrządy z ASO, często robi też auta w ASO na własny rachunek - taki układ. Robiłem u niego przez 10 lat 145, przez 8 Forestera (Dukiewicz ma AR i Subaru), i teraz robię Mito (w sumie to nic nie robię, zrobił mi oględziny i przegląd po kupnie i tyle się widzieliśmy).
W każdym razie szczerze polecam, jakbyś chciała, daj znać, podeślę namiar na priv. Gość stacjonuje w Rembertowie.

Szerokości!

Dawno nie było moich przygód :)

Jaja, że szok. Umówiłam się na malowanie zacisków z Adam Shorty i co? Gucio. Okazało się, że nie mam klucza w swoim aucie (chyba przy wymianie klocków nie oddano). Adam chciał odkręcić koło swoim ale nie udało się. Byłam w NordAuto by kupić, ale nic nie pasuje (pan był na tyle uprzejmy, że przyszedł do samochodu i osobiście próbował dobrać klucz) zaproponowano bym wymieniła śruby na 17ki (obecne są zardzewiałe, przyszła mi myśl, że może przy wymianie opon podmieniono klucze, ale to chyba mało realne, nie wiem gdzie na wiosnę były wymieniane opony, zresztą nic to teraz by mi nie dało). Z tego co wiem od Pablo Garage zazwyczaj śruby są 17 lub 19.

Wymienię śruby i już, czekam na przesyłę od PabloGarage.

A nie ma na nich przypadkiem dekli ozdobnych?? Mam takie w Foce, jeden dekiel spadł ze starości i teraz klucz 19 to za dużo, klucz 18 to za mało...

A nie ma na nich przypadkiem dekli ozdobnych?? Mam takie w Foce, jeden dekiel spadł ze starości i teraz klucz 19 to za dużo, klucz 18 to za mało...

Cześć, dawno Cię nie widziałam :D, klucz dobrany, śruby nowe będę miała lada chwila więc będzie cacy :D

attachment.php
attachment.php

wiem nie są czyste,ale to było tak na szybko.
Wiosną czeka fele renowacja.

Załączniki

• qqqqqqqqqqqqqqqq.jpg
    qqqqqqqqqqqqqqqq.jpg
    25.7 KB · Wyświetleń: 218
  • wwwwwwwwwwwww.jpg
    wwwwwwwwwwwww.jpg
    36.2 KB · Wyświetleń: 216
Jaki rozrząd polecacie i pompę? jaki może być koszt części oraz robocizna?

Póki co zaproponowano mi : rozrząd (INA) pompa Dolz.

Nie widziałaś bo nie mam czasu na spoty, zapracowany człowiek jestem:)

Jaki rozrząd polecacie i pompę? jaki może być koszt części oraz robocizna?

Póki co zaproponowano mi : rozrząd (INA) pompa Dolz.

INA jest OK. Ewentualnie jeszcze Dayco lub SKF. Pompa wody to Hepu jako altermatywa. Masz linka do motointegratora to sobie dobierzesz pod miciaka lacznie z cenami

http://www.motointegrator.pl/szukaj/uklady-rozrzadow-i-glowice-107/

Co do ceny to masz link do pabla referencyjny

http://www.pablogarage.pl/?wybrane-operacje-serwisowe-aut-grupy-fiata,26#

wydaje mi się ze multiair można podlaczyc jako silniki 16v wiec circa pewnie 200-250 zl za samo robociznę. Zreszta u Pabla bylas wiec wiesz gdzie się dopytać. Zreszta pablo ma swoje zestawy na sklepie
Powodzenia i szerokiej drogi :)

Dodano po 8 minutes:

Cześć Lutraki,
przeczytałem właśnie cały Twój wątek. Masakra, jakie masz problemy z autem.
Wielki szacunek dla Ciebie za zapał, i wytrwalość w przywracaniu auta do stanu w jakim być powinien od samego początku.

Jest mi tym bardziej przykro, że od roku jeżdżę Miecią i nie dzieje się kompletnie nic...wierzę, że kres Twych problemów nadejdzie asap.
Odnośnie ASO - straszną kasę u nich umoczyłaś.
Mam gościa, który pracuje u Dukiewicza (ASO AR), a oprócz tego ma swój warsztat. Zaufany człowiek. Cena robocizny super, części po pracowniczych zniżkach, narzędzia i przyrządy z ASO, często robi też auta w ASO na własny rachunek - taki układ. Robiłem u niego przez 10 lat 145, przez 8 Forestera (Dukiewicz ma AR i Subaru), i teraz robię Mito (w sumie to nic nie robię, zrobił mi oględziny i przegląd po kupnie i tyle się widzieliśmy).
W każdym razie szczerze polecam, jakbyś chciała, daj znać, podeślę namiar na priv. Gość stacjonuje w Rembertowie.

Szerokości!

Tutaj ktoś jeszcze poleca innego mechanika tez z Dukiewicza ale lokalizacja Izabelin :P

http://www.forum.alfaholicy.org/159...iace_po_zakupie_remont_glowicy_turbiny-2.html

a auto usera dobrzan chyba kojarze. Zarówno te stare jak i chyba te nowe, jeżeli to wlasnie ten miciak z czerwonymi zaciskami i z ramka Dukiewicz z jednej strony a z drugiej Honda plaza ? ;)

Ostatnia edycja:
DSCN0511.jpg

Załączniki

• DSCN0754.jpg
    DSCN0754.jpg
    98.4 KB · Wyświetleń: 0
Pozdrawiam koleżankę. Odmachane wczoraj na drodze w Osielsku, jechałem 159 sedan z córą w foteliku na siedzeniu pasażera. Bardzo ładne Mito :)

Amortyzatory
Powrót