• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] MikeC - Giulietta (2.0JTDm 2011)

W weekend szybki wypad do Włoch z kolegami. Przejechane coś ponad 2.5tkm, bez żadnych problemów (oprócz nie działającej porządnie klimy :D ale cała nagrzewnica już zamówiona na części zapasowe, więc się mam nadzieję szybko ogarnie), średnie spalanie jakichś 6.2/100 więc pełne zadowolenie.
Pokaż załącznik 259658
Pokaż załącznik 259659

Jedyne co psuje mi humor to wizja tego, że prawdopodobnie się pojawi(ą) jaki(e)ś mandat(y) z Włoch w skrzynce :edziamaruda:
Prędzej ci zdejmą z karty kredytowej.
Chyba ,że jej nie używałeś i płaciłeś gotówką.
Roboty z klimą współczuję,masa śrub i zaczepów.

Ponieważ ciągle się skarżyłem, że autu na codzień ciągle coś brakuje to otrzymałem "zezwolenie" zamienić go na Alfę :D
Biorąc pod uwagę że sporo ostatnio jeżdzę (2,5-3tkm miesięcznie) rozważałem tylko diesele, albo końcówkę produkcji albo początek produkcji Giulietty. Pierwotnie też była opcja 2.4JTDm, ale z tej z powodu znanych jej usterek zrezygnowałem i patrzyłem już tylko na 2.0JTDm.
Byłem się przejechać kilkoma autami - i w PL i na Czechach, jednak w końcu kupiłem u gościa na Czechach co sprowadza auta z zagranicy i ma wśród czeskich Alfaholików spoko opinie.
Co prawda były pewne rozbieżności z tym co było w ogłoszeniu i rzeczywistością (jakieś opcje wyposażenie brakowały a niektóre na odwrót są :D), ale było się można dogadać wię się na auto zdecydowałem.
Autko jest sprowadzone z Niemiec, przebieg 143tkm.
- mechanicznie wyglą wszystko w miarę spoko, jedyną z wad to chyba fakt, że strona pasażera tylko grezeje i nie chłodzi - mam nadzieję że uda się to ogarnąć kalibracją klap, ale zobaczy się.
- kosmetycznie jakieś usterki lakieru są (idealnie przydałaby się polerka), v aucie jeździła chyba osoba paląca bo delikatnie czuć zapach (już są podjęte działania w sprawie czyszczenia), pęknięty uchwyt tapicerki nad pedałami (nad nogami kierowcy), i jakieś drobiazgi.
Jak narazie to przejechałem autem kilka set km i jestem zadowolony, jedzie się nią wygodnie i wierzę że będziemy się rozumieć ;)
I jedno zdjęcie babci z wnuczką :)

Pokaż załącznik 259110

P.S. Już jest na tablicach i wiem, podkładki są koszmarne, tylko potrzebowałem jakichś tymczasowych nim mi się uda zdobyć klubowe a autem potrzebuję jeździć :D

OOO bravo TY :) takie połączenie lubie 164 i giulietta - Do zobaczenia :)

I bardzo dobrze leżą te felgi na Julce
Dzięki :)
Wg mnie to "must have" każdej przedliftowej julki :)
No zwłaszcza jak trzeba zdjąć zderzak, i miałem w planie zamianę scudetta, to nie chciało mi się tego robić dwa razy ;)
Prędzej ci zdejmą z karty kredytowej.
Hmm, a jak to powinno działać? Przecież tak jak komuś zdjeli z karty to a) nie wie dlaczego b) nie otrzymuję żadnego oficjalnego wytłumaczenia/dowodu c) mogę cię zwrócić do banku by wycofali tę płatność, ponieważ nie jestem jej świadom...?

Wczoraj ogarnięte hamulce przednie, nie było już tam zbyt dużo "materiału" :)
IMG_20190729_172615a.jpg
Weszła kombinacja tarcz Zimmermann i klocków Textar
IMG_20190729_172309a.jpg
Ale żeby nie było zaróżowo to trzy prowadnice spoko a czwarta nic nic a potem "łub" i lipa. Naszczęście udało się resztkę wykręcić z zacisku, a ponieważ ostatnie też już wyglądały średnio to wszystkie zamieniłem na nowe.
IMG_20190729_190448.jpg

Dzisiaj polerka u kolegi, nawet się nie wydawało jak barzo jej było potrzeba...
IMG_20190803_095641.jpg
IMG_20190803_103655.jpg
lesteni_3.jpg
lesteni_2.jpg
lesteni_4.jpg

Oraz została też wyczyszczona skóra w aucie za pomocą duo środka czyszczącego i sealanta Dodo Juice Supernatural :)

Ostatnia edycja:
Dzięki :)
Wczoraj zrobiony kompletny rozrząd razem z osłoną chłodnicy EGRa. Założyłem oryginal Opel, bo kosztuje 1/3 tego co oryginał Alfy ;)
IMG_20190816_163351.jpg
IMG_20190816_193136.jpg

Felgi super. Jak wygląda środek przy tym przebiegu? Jest coś wytarte?

Co do "zużycia", to są otarte rogi podłokietnika kierowcy, oparcie fotela kierowcy ma na jednym szwie otartą farbę (ale skóra nie jest przetarta). Pozatym tym fotele w ładnym stanie, z wyjtkiem jednej dziurce po papierosie w siedzeniu pasażera :/ Także typowo gałka skrzyni biegów do wymiany i klapka pasażera ma drobny odprysk. Kierownica wbrew pozorom była w ładnym stanie. O i jeszcze pęknięty zawias schowka na okulary...

No to nie jest źle. Też ciągle ocieram o ten róg podłokietnika.

Ostatnie "modyfikacje" na zewnątrz gotowe:
- wymiana środkowego światła hamulcowego w klapie za nowe (tylne miało kilka martwych LEDów)
- w zeszłym tygodniu wpadły końcówki od Ulteru 100mm (u diesela nie ma się co bawić w jakiś wydech z nierdzewki bo nie planuję chipa lub podobnych modyfikacji, więc przynajmniej wygląda szybko :D) - wczećniej o tym niemyślałem ale jak zobaczyłem zdjęcia od [MENTION=68890]EriS[/MENTION] to wiedziałem, że też muszę takie mieć :D Jednak nie chciałem się bawić w spawanie więc szukałem takich które można przynitować/użyć obejm (ja narazie użyłem drugiej opcji)
IMG_20190829_175740_2.jpgIMG_20190829_183835.jpg
- i dzisiaj zostały założone folie przyciemniające na tylne szyby (65%) - więcej nie chciałem bo nie lubię dużej różnicy pomiędzy przodem i tyłem ala wóz pogrzebowy ;)
IMG_20190902_154751.jpg

Ostatnia edycja:
No końcówki robią robotę - Tak to powinno z fabryki wychodzić a nie takie seryjne malutkie rureczki :)

Jednak nie chciałem się bawić w spawanie więc szukałem takich które można przynitować/użyć obejm (ja narazie użyłem drugiej opcji)

Mam takie same końcówki WM Sport co Eris (zresztą mu je polecałem) i to było założenie + przykręcenie, więc tam nic nie trzeba spawać.

Aha, no bo właśnie z tego co patrzyłem to werjsa "R1" powinna być do spawania (przynajmniej tak piszą na wszystkich sklepach gzdie je widziałem)... więc dlatego szukałem gdzie indziej :)

Na liczniku pokazało się 160tkm. Narazie muszę zapukać na drewno, wszystko działa (oprócz czujnika start stop, który od czasu do czasu wyrzuca błąd :D).
We wrześniu Alfa wzięła udział w (mym) ślubie, poczym została zaatokawna grupą dzikich kaczek :D
IMG_20190928_124821895.jpgIMG_20190928_181126708.jpgIMG_20190928_181205360.jpg

Przedwczoraj wrzucone zostały zimóki - 16" Continental Wintercontact TS860 - oraz kupiłem też już na zapas kapcie na lato - ponieważ te co były na aucie miały już dość - wybór padł na 18" Goodyear Eagle F1 Asymetric 5. Zobaczymy jak się spiszą, dostałem na nie dobre opinie od kilku znajomych :)

Goodyear Eagle F1 Asymetric 5.

tez sie nad nimi zastanawialem mocno rok temu, nadal korca. Jak zjade Yokohamy to GY zapewne znowu wypusci cos fajnego :P
Co wazne dla mnie ta opona jest po prostu ladna

Tak, to trzeba im przyznać, też na to zwróciłem uwagę :D Tylko je wyładowywałem z auta do garażu i czułem się jak bym miał opony na tor dla jakiegoś super sporta typu 911 ;) :D

Następna wymiana oleju po 15tkm (dużo padło na jazdę autostradą), inaczej muszę odpukać, nic się nie psuje :)
Ale widząc ten filtr powietrza po 1/2 roku/15tkm nie chcę sobie nawet wyobrażać jak wyglądałby po roku/30tkm...
IMG_20191230_082900991.jpg

Długo żadnego wpisu bo się nic nie działo :D Autko jeździ bez zastrzeżeń, tylko teraz robi mniejsze przebiegi (wzięła go sobie żona na jeżdżenie do pracy).
Tylko został wymieniony filtr kabinowy i zmienione koła na letnie... można powiedzieć nuda (teraz pewnie wywołałem wilka z lasu i coś się popsuje :D)

Amortyzatory
Powrót