[Giulietta] MikeC - Giulietta (2.0JTDm 2011)

Po dłuższym czasie jakaś praca na aucie. Zdecydowałem sięna wytłumienie drzwi oraz wymianę przednich głośników - decyzja padła na Hertz DSK165.3 z powodu tego, że mogłem je mieć jako jedyne z osobnym tweeterem darmowo :D Wykorzystałem matę butylową AB2 (na drzwi oraz w przednich drzwiach) i piankę K3S od strony boczków.
Równocześnie zdecydowałm się na wymianę klamki wewnętrznej u pasażera, bo z mojej zaczął zchodzić chrom w jednym miejscu:
IMG_20200727_172119925_HDR.jpg
I jak rozebrałem tapicerkę kierowcy to się okazało, że klamka tam ma pękniętą sprężynę - wracała "wolniej", więc się spodziewałem czegoś nie tak, ale miałem nadziję, że tylko coś wyskoczyło z miejsca, etc. Niestety tej klamki zapasowej nie miałem, wię się zdecydowałem na druciarstwo i zmodyfikowałem ją, żeby działała z sprężyną z prawej klamki, którą teraz miałem na zbyciu :D
IMG_20200729_095029792.jpgIMG_20200729_095035766.jpg
Ogólnie całość łącznie z zakimś lutowaniem, nagrzewaniem, etc. zajęła mi jakieś 14 godzin. I ponieważ jeszcze trochę materiału mi jeszcze zbyło, więc pewnie na coś go wykorzystam :)
IMG_20200725_090327699.jpgIMG_20200725_100746719.jpgIMG_20200728_120937293.jpgIMG_20200728_174026064.jpgIMG_20200727_171449310.jpg

jak wrażenie ze słuchania muzyki teraz?

witam

podłączę się pod temat...

ja tez zrobiłem wytłumienie drzwi i paneli i wymieniłem głośniki(z tylu nie wymieniłem)i jest o wile ciszej i muzyka bardzo fajnie gra
wytłumienie było robione na matach stp gold czy jakoś tak(całość robiła firma Pawła Kiliana w Mielcu-porządna robota),głośniki to włoskie STEG,dwa średnio i dwa tweetery
ale jest ALE....
bardzo często się odzywa panel od sterowania szybami .....coś muszę z tym wymyślić...(podobnie było w starej 156)

Jest mocniejszy bas i ogólnie lepiej słychać muzykę przy tym samym poziomie głośności. Dzisiaj albo jutro mam się spotkać z forumowiczem co ma seryjny zestaw i chcemy zrobić porównanie obok siebie :)
[MENTION=5848]perlim121[/MENTION] - też mi właśnie wcześniej skrzypiało, dlatego na miejscach styku z innymi elementami (tapicerka, plastiki, etc.) podkleiłem miejsca taśmą materiałową (taką co się używa naprzykład do izolacji wiązek elektrycznych) i większość trzeszczenia zniknęła :) dodatkowo też te ozdobne listwy podkleiłem AB żeby je trochę usztywnić.

I jeszcze coś z dzisiaj - wykorzystałem resztę pianki i alubutylowej maty, tej jeszcze trochę mam więc chyba ją wykorzystam na przednie nadkola.
Seria:
IMG_20200731_153421280_HDR.jpg
A tak wygląda to teraz:
IMG_20200731_162115235_HDR.jpgIMG_20200731_162123312_HDR.jpgIMG_20200731_164523412.jpgIMG_20200731_165237978.jpg

Dzisiaj profilaktycznie został wyczyszczony zawór EGR - nawet nie był w jakimś bardzo złym stanie - i przepustnica. Równocześnie zainstalowałem częściową zaślepkę EGR (tą z dziurą), niechiałem narazie interweniować do ECU a na dodatek samochó teraz robi dużo miejskich jazd, więć może częściowo działający EGR trochę pomoże w szybszym ogrzewaniu silnika.
IMG_20200919_103642166.jpg
Zaskakująca cała operacja była łatwiejsa niż się spodziewałem, w wyniku to najbardzij się zaciąłem na konektorze EGR i jak go rozłączyć, nim go wreszcie porządnie obejrzałem i zrozumiałem jak działa :rolleyes::D

Po dłuższym czasie jakiś wpis - Giu jeździ, świeci, hamuje i dotarliśmy razem do 180tkm. Zimą zaczął bardziej dawać o sobie znać dwumas (postukiwanie na zimnym), i ponieważ ciągle zwlekałem z wymianą uszczelki smoka zdecydowałem się zrobić wszystko za jednym zamachem.
Komplet sprzęgła + dwumas + siłownik sprzęgła, wszystko od Sachsa, no i simering wału od Victor Reinz. Oczywiście z dwumasem były przeboje, bo po wyciągnięciu starego Valeo z auta okazało się, że jest inne i ma dłuższe zęby niż to, które zamówiłem wg VINa/ePeru i powinne być do mojego auta. Dwumas w aucie jest dla wersji 170cv i 1.8Tbi - no i oczywiście kosztuje 2x więcej niż ten zakupiony wcześniej.
Oprócz uszczelki smoka doszło jeszcze czyszenie michy - ponoć nie było tragedii - no i oczywiście nowy olej i filtr (tym razem wyszło po 7-8tkm).
Z powodu Covida niestety nie mam teraz łatwego dostępu do podnośnika więc zostawiłem całość na poleconym mi warsztacie z dobrą opinią, gdzie za całość "po znajomości" policzyli mnie 900zł za robotę, co oceniam jako bardzo fajną cenę, zwłaszcza że widziałem wszystko co się z auta wyciągało - skrzynia, sanki z przekładnią, kawał wydechu... :D no i auto mieli na podnosniku

Dzisiaj profilaktycznie został wyczyszczony zawór EGR - nawet nie był w jakimś bardzo złym stanie - i przepustnica. Równocześnie zainstalowałem częściową zaślepkę EGR (tą z dziurą), niechiałem narazie interweniować do ECU a na dodatek samochó teraz robi dużo miejskich jazd, więć może częściowo działający EGR trochę pomoże w szybszym ogrzewaniu silnika.
Pokaż załącznik 272684
Zaskakująca cała operacja była łatwiejsa niż się spodziewałem, w wyniku to najbardzij się zaciąłem na konektorze EGR i jak go rozłączyć, nim go wreszcie porządnie obejrzałem i zrozumiałem jak działa :rolleyes::D

Generalnie jakieś zmiany po wyczyszczeniu w kwestii samej jazdy etc.?

Za wygłuszenie sam bym sie wziął, ale czekam na cieplejsze dni.... od razu z praniem tapicerki ogarne.

Szczerze to nie zaobserwowałem zmiany po wyczyszczeniu EGRa, ale trzeba przyznać, zę nie był jakiś tragicznie zapchany.
Napewno zaczekaj na lepszą pogodę, bo o ile nie masz wystarczająco dużego garażu, żeby se komfortowo otworzyć w nim drzwi, to nie będzie to przyjemna praca :)

Nie wspominam o parowaniu po praniu etc.
Czym sie kierowałeś przy doborze mat i pianki?
I jak dobierałes powierzchnię przy wygłuszaniu do uzytego materiału bo widze różnorodność.

Ogólnie chciałem i bitumenową (na niższe frekwencje) i piankę (na wyższe/szumy). Myślałem pierwotnie o jakichś "bardziej markowych" typu Gladen/Profidamt/StP, ale później natknąłem się właśnie na tę oto polską markę, która cenowo wychodzi lepiej no i recenzje też ma OK, więc postanowiłem dać jej szansę.
Powierzchnię dobierałem tak trochę "pokryć tego jak najwięcej", ale równocześnie chciałęm zostawić dostęp do wszystkich nitów, śrub, etc. żeby naprzykład w razie problemu z podnoszeniem szyby, kiedy trzeba odwiercić panel drzwi, etc. nie było trzeba zrywać całego wytłumienia (no bo kto pamięta gdzie dokładnie jest każdy nit, itp. :D
Ale jestem pewien, że tym trochę ztraciłem na wytłumieniu. Jedyne co, to następnym razem chyba bym się zkusił na grubsze warianty (2.5mm aerobutyl i 3mm pianka, ja korzystałem z 2mm i 1.5mm). W sekcji o wytłumieniu Giulietty pisałem dokładnie ile trzeba kupić materiału na poszczególne elementy.

W sumie nudna wymiana uszczelek u korka wlewu oleju i pompy vacum.
IMG_20210422_173219996.jpg
Nareszcie udało mi się skompletować wszystko ma dorobienie czujnika deszczu/zmierzchu, jeszcze tylko czekam na ostatnią sprężynkę (już jest w drodze).
IMG_20210421_115426684.jpg

185tkm
Zmieniony płyn hamulcowy, Giu dostała polskie tablice (na przeglądzie nawet wyszło, że oryginalne zawieszenie ciągle trzyma, szok :)) oraz naklejkę na szybę, która odbiera 20% mocy :D
IMG_20210809_143954689~2.jpg

Podczas zamiany na zimowe koła znalazłem, że mi prakuje pół gwintu na jedenj tylnej sprężynie, więc trzeba to było ogarnać. Równocześnie pościągałem wszystkie gumowe zaślepki w progach oraz belkach nośnych i napsikałem do nich wosk do wnęk od Tectyla, może coś to da :)
Więc dziaj wymiana tylnych sprężyn na Eibachy (prżod kiedyś w przyszłości, ale już mam je w pudełku :D No i czerwony kolor pewnie doda kilka hp :D) + wymiana drążków stabilizatora. Tylko z tymi Eibachami było trochę zabawy, bo są o cca cm krótsze i nie chciały się poprawnie usadowić na stoperach w wahaczach, ale jakoś się w końcu udało. Tylko siedzi trochę niżej nim się spodziwałem :D A mam fabrycznie obniżone zawieszenie (-2cm chyba), więc myślałem, że będzie podobnie (Eibach ma mieć -2,5cm) a wydaje mi się, że jest nieco niżej :D
IMG_20211106_092504234.jpg
IMG_20211108_151732648.jpg
IMG_20211112_153429927.jpg

Zauważyłem, że generalnie z Eibachem jest tak, że to 2,5 cm to taka sugerowana wartośc bo na różnych autach różnie to siada.

Zrobisz zdjęcie z boku jak auto stoi?

[MENTION=788]tomaz[/MENTION] - tak jakoś to wygląda, jak zrobiłem na razie tylko tył
IMG_20211116_131355442.jpg

Znowu wymiana oleju i filtrów (nawet jeszcze nie było przejechane 10tkm, ale już minął rok), ale oczywiście musiał pojawić się problem:
IMG_20220309_153957543.jpg
Ostatnia wymiana oleju była robiona przez serwis (w ramach czyszczenia misy olejowej i wymiany uszczelki smoka) i widocznie ktoś miał dużo siły w pazurach :mad: (ta śruba tak wygląda po ponad godzinie prób o jej poluzowanie). Więc poraz pierwszy musiałem skorzystać z odsysarki oleju (niestety spawarki nie miałe pod ręką ale następnym razem już nie będzie innej opcji).

Przynajmniej wczoraj sobie wramach prezentu urodzinowego przywiozłem mniejszy upgrade dla Miniaka ;)
IMG_20220308_183940090.jpg

Amortyzatory
Powrót