[Giulietta] MikeC - Giulietta (2.0JTDm 2011)

MikeCZ

Użytkownik
Auto
Giuelitta 2.0JTDm 2011, Rover Mini 1275 1991
Ponieważ ciągle się skarżyłem, że autu na codzień ciągle coś brakuje to otrzymałem "zezwolenie" zamienić go na Alfę :D
Biorąc pod uwagę że sporo ostatnio jeżdzę (2,5-3tkm miesięcznie) rozważałem tylko diesele, albo końcówkę produkcji albo początek produkcji Giulietty. Pierwotnie też była opcja 2.4JTDm, ale z tej z powodu znanych jej usterek zrezygnowałem i patrzyłem już tylko na 2.0JTDm.
Byłem się przejechać kilkoma autami - i w PL i na Czechach, jednak w końcu kupiłem u gościa na Czechach co sprowadza auta z zagranicy i ma wśród czeskich Alfaholików spoko opinie.
Co prawda były pewne rozbieżności z tym co było w ogłoszeniu i rzeczywistością (jakieś opcje wyposażenie brakowały a niektóre na odwrót są :D), ale było się można dogadać wię się na auto zdecydowałem.
Autko jest sprowadzone z Niemiec, przebieg 143tkm.
- mechanicznie wyglą wszystko w miarę spoko, jedyną z wad to chyba fakt, że strona pasażera tylko grezeje i nie chłodzi - mam nadzieję że uda się to ogarnąć kalibracją klap, ale zobaczy się.
- kosmetycznie jakieś usterki lakieru są (idealnie przydałaby się polerka), v aucie jeździła chyba osoba paląca bo delikatnie czuć zapach (już są podjęte działania w sprawie czyszczenia), pęknięty uchwyt tapicerki nad pedałami (nad nogami kierowcy), i jakieś drobiazgi.
Jak narazie to przejechałem autem kilka set km i jestem zadowolony, jedzie się nią wygodnie i wierzę że będziemy się rozumieć ;)
I jedno zdjęcie babci z wnuczką :)

Giu-164.jpg

P.S. Już jest na tablicach i wiem, podkładki są koszmarne, tylko potrzebowałem jakichś tymczasowych nim mi się uda zdobyć klubowe a autem potrzebuję jeździć :D

Ładny, rzadko spotykany włoski duet! :)
Gratuluję zakupu i niech się dobrze sprawuje!!!

Gratulacje Mike :)
Giulietta w JTD całkiem spoko jest, niech ci się sprawuje dobrze na trasach! Szerokości :)

PS. Daj więcej fotek ;)

Dzięki panowie :) Więcej zdjęć zrobię jak będzie trochę czasu i jakieś ładne scenerje :)

Gratulacje!
a co z Leonem?

Leon odszedł jakieś rok temu :) Miałem do tego ruchu swoje powody :D
Narazie jestem z Julką na urlopie w Bieszczadach i muszę powiedzieć że chociaż trochę się zabrudziła to jestem w pełni zadowolony ;D
IMG_20190614_121323.jpg

Ha, widzę że urlop w Lutowiskach :)
Stanica super miejsce, też tam byłem swoją 147 ostatnio :)

Pozdrawiam i udanego urlopu ;)

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Gdzie tam, ty masz źle zrobione - foto na tle pagórków to można zrobić w pełno miejscach, ale na tle stanicy to raczej rzadko się zdarza :P

Co do zapachów po palaczu to polecam ozonowanie. Wcześniej można porządnie odkurzyć i odświeżyć jakimś środkiem do prania. Skuteczność 100% a koszt około 50zł :)

Ozonowanie jest zaplanowane, najpierw chcę ale naprawić klapy (dzisiaj będę robił kalibrację, zobaczymy czy pomoże) żeby działało sterowanie, bo tak by było ozonowanie tylko częściowe. Zapach już prawie nie wyczuwalny a tak naprawdę to może mi się tylko zdawało, bo narzeczona (która ma lepszy nos niż ja :D) mówiła że niczego nie czuje... Ale i tak go zrobię.

W weekend szybki wypad do Włoch z kolegami. Przejechane coś ponad 2.5tkm, bez żadnych problemów (oprócz nie działającej porządnie klimy :D ale cała nagrzewnica już zamówiona na części zapasowe, więc się mam nadzieję szybko ogarnie), średnie spalanie jakichś 6.2/100 więc pełne zadowolenie.
Imola.jpg
Lago_Di_Garda.jpg

Jedyne co psuje mi humor to wizja tego, że prawdopodobnie się pojawi(ą) jaki(e)ś mandat(y) z Włoch w skrzynce :edziamaruda:

A więc nawiew naprawiony - jakiś ****** gdy padł silniczek nawiewu ten uszkodzony tylko wyciągnoł i podczas tego uszkodził cały moduł nagrzewnicy (a mianowicie dziurę, do której wsuwa się oś silniczka z "czopem"):
- tak wygląda to na moim aucie (jakieś drobne części plastiku zostały też wciśnięte do środka, więc):
situace.jpg
- a tak na zapasowym modułu nagrzewnicy co kupiłem:
ma_vypadat.jpg
A więc było trochę zabawy:
IMG_20190701_080329e.jpg
Ale udało się jakoś złożyć i regulacja temperatury już działa. Mam nadzieję, że przynajmniej jakiś czas wytrzyma bo wizja wyjmowania deski rozdzielczej średnio mnie kręci...
I też absolwowałem "obowiązkową" wymianę usczelki tylnej wycieraczki - została założona nowsza wersja z dokładką Reinzosillu więc mam nadzieję że już bądzie to "na zawsze" :)

Współczuję tego grzebania pod deską. Mam nadzieję, że mnie to nie spotka :)

Po naprawie nawiewu została dobita klima
klima servis.jpg
Został też zaliczony mniejszy jubileusz dla Alfy:
150tkm.jpg
więc było trzeba kupić jej jakiś podarunek - kierownicę z lifta :D
volant.jpg
Oraz szykuje się mniejszy serwis :)
dily.jpg

Dzisiaj zamiana oleju (Motul 5w30 8100 X-Clean FE) + oleju w skrzyni (Tutela Transmission Gearforce) + filtry.
W planie była wprawdzie też uszczelka pod smokiem i rozrząd, ale okazało się, że dostęp do dwu śrub miski jest taki..., że z planów zeszło.
Zamówiła się uszczelka pomiędzy blok silnika i pompę oleju i zamini się "gorą" razem z rozrządem.

Ostatnia edycja:
Następny etap "liftingu" - założone scudetto i osłony lamp przeciwmgielnych z polifta. Myślę, że warto jest:)
scudetto_FL_1.jpg
scudetto_FL_2.jpg
scudetto_FL_3.jpg

Widzę, że temat nabrał rozmachu :D
Ostro idziesz do przodu! Brawo, zmiany na + :)

Trzeba "kuć żelazo, póki gorące" (i przed ślubem ;)).
Dzisiaj wpadły nowe 18" felgi z Cromy, bo poprzednie Dotzy są strasznie dorasowane poprzednią właścicielką a felgi udało się kupić za cenę mniejszą niż stalówki, więc nie było o czym myśleć ;)
kolecka.jpg
*wiem, potrzebne mi inne dekielki, ale nikt (nawet Chińczycy :eek:) nie robi z facliftowymi logami w wymiarze 68mm, więc muszę improwizować, kupiłem srebrne i z chin mi idą naklejki 65mm (największe co znalazłem)).

Bardzo dobrze :D
I bardzo dobrze leżą te felgi na Julce :beer:

Amortyzatory
Powrót