Miała być Giulia! Blu Montecarlo.

magil

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio
Witajcie,

Skończyła się dla mnie era modelu 159. Ostatnia, piąta "dziewiątka" odjechała 3 tygodnie temu. Mimo niesamowitego sentymentu do tego modelu, przyszedł czas na zmianę. Nie żebym to w tym momencie planował ani się rozglądał za następnym autem...

Tak więc osiągnęliśmy z żoną kompromis w sprawie odmłodzenia floty pojazdów. Żona zadowolona, ja przeżyłem ;)

(wciąż myśli, że teraz będę spędzał w garażu mniej czasu; już kupiłem e-learn)

Dlaczego miała być Giulia? Tak podpowiadało serce. Kolejny raz wygrał rozsądek.

Alfa.jpeg

Model: MY18
Przebieg: 171 000 km
Kraj pierwszej rejestracji: USA
W Polsce, w moim posiadaniu, od stycznia 2026.
Wersja: Super Q4.

Z tego co się orientowałem i co potwierdza spis wyposażenia - wersja dość uboga, doposażona w szklany dach, (kiedyś) fabrycznie malowane czerwone zaciski, AA/Carplay.

Informacja dla złodziei: ten egzemplarz nie posiada radaru :D

Tak więc historia rozpoczyna się na nowo!

Ale zaszalałeś z ilością zdjęć xD
Faktycznie tak wygląda jak moje stelvio :D no dobra... żony bo ja też bym wolał Giulię.
Ja zakładam że przy swojej nic nie będę musiał robić. Ale ubolewam nad tym że nie ma dostępnego eLearn. Bo nawet żadnej części odnaleźć nie mogę :(

Jest dostępna instrukcja, która wygląda jak posklejany eLearn. Masa informacji skompensowana w PDF.

Jak się zarejestrujesz to dostaniesz rabat 20%.

Tyle reklamy 😄

A co do zdjęć - będzie więcej.
Dziś odebrałem auto z lakierni. Mogę się pochwalić wykonanymi pracami.

IMG_7210.jpegIMG_7211.jpeg
Resized_20260212_202438_1770924292115.jpeg

Błotnik oraz drzwi zostały wymienione.
Teraz czas na renowację felg i wtedy temat strony wizualnej zostanie prawie zamknięty.

Nawet felgi takie same mamy xD
ale ja się zastanawiam czy takich samych do brery nie zamontować. Chętnie bym wrzucił wzór z giulii ale ceny są zaporowe troszkę.....

Pisałem, że bliźniaczka 🤣

Do tej pory wymieniłem lampy na EU (amerykańskie przednie sprzedam!!).

IMG_7683.jpeg

Wymieniłem również kierownicę na elegancko obszytą ręką mistrza Witolda Glam Cars Upgrade (mega, skóra + alcantara) oraz dołożyłem moduł manetek zmiany biegów - super sprawa i wizualny smaczek.

IMG_7512.jpeg

IMG_7629.jpeg

IMG_7656.jpeg

Przednie lampy chcę wymienić na projektory biled bo te fabryczne to sobie świecą "taksobie". Tylko że ja mam skrętne i tu nie wiem na jaką półapkę natrafię. Więc muszę chyba czekać na ciepłe dni.
Kierownica wygląda świetnie. Wymieniona na inną czy obszyta Twoja? Masz podgrzewaną?

Bez podgrzewania. Witek miał akurat gotową, więc moja poszła na wymiankę.
Moje projektory świecą jeszcze OK (albo zapomniałem jak mogą świecić, jestem po przesiadce z halogenów 159) ale też marzy mi się biled :) Jakie moduły chcesz instalować?

Już mam sprawdzone i przetestowane w kocurze. Tylko że tam nie mam skrętnych. Musiałbym takie ze stelvio wziąć na stół i zobaczyć jak się do tego zabrać. I co ewentualnie dorobić (może coś wydrukować, wyciąć itp). Mam komplet projektorów "w zapasie" tylko nie bardzo mam jak wyciągnąć ze stelvio bo wtedy uziemię auto na dłużej. Może znajdę tanio jakąś uszkodzoną żeby się na niej przygotować do operacji.
Wszystkie stelvio z ksenonem są skrętne?

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem to tak. Zawsze możesz zdeaktywować silnik skręcający jeśli projektor będzie kolidować z wnętrzem lampy.
Podeślesz model projektora?
Mam jeszcze amerykańskie lampy, na których mogę poćwiczyć.

Przy okazji jeszcze kilka fotek z montażu haka.
Hak Steinhoff. Wszystko pasuje, montaż łatwy.
Kupiłem zestaw z tzw. dedykowaną wiązką, ale ku mojemu zaskoczeniu, nie obyło się bez cięcia fabrycznych przewodów. Sama jakość elementów wiązki też pozostawia ciut do życzenia.

IMG_7712.jpeg

IMG_7687.jpeg

IMG_7710.jpeg

IMG_7813.jpeg

Zamontowałem także kamerę 4K zakupioną na chińskim portalu. Ogólnie taka średnia, jakość nagrania w nocy całkiem niezła i obsługa przez aplikację bardzo dobra.

IMG_8104.jpeg

TEż jestem ciekaw ceny obszycia podgrzewanej. Niestety firmy nie chcą dawać gwarancji na obszycie grzeanej albo ceny wyrywają z butów (pewnie liczą sobei kilka kierownic w razie niepowodzenia). Twierdzą że zdjecie starej skóry najczęściej kończy się uszkodzeniem maty.
Przerabiałem to w kocurze bo tam mam grzaną. Niestety skończyło się na tym że sam to zrobiłem. A dziwię się bo nie ma w tym filozofii. Fakt, mata jest przyklejona do skóry ale przy odrobienie cierpliwości bez problemu można zdjąć skórę bez uszczerbku na macie.
Moja kierownica w stelvio jest jak nowa ale kuszące by było mieć skórę perforowaną :D mam niestety grzaną i tu jest problem.

Zamontowałem także kamerę 4K zakupioną na chińskim portalu. Ogólnie taka średnia, jakość nagrania w nocy całkiem niezła i obsługa przez aplikację bardzo dobra.
Jak fabryka. To jakaś dedykowana do stelvio? Zasilanie w podsufitce znalazłeś?

Jak fabryka. To jakaś dedykowana do stelvio? Zasilanie w podsufitce znalazłeś?
Tak, montaż prawie plug&play.
Dwa „problemy” to wyszarpanie świetlnego panelu z sufitu - bardzo mocno siedzi, a także obudowa z kamerką - jest bardziej płytka od oryginalnej i trzeba wyłamać uchwyt na wiązkę, inaczej czujnik się nie zmieści.

W zestawie z kamerką jest dedykowana wiązka. Zero cięcia kabli czy lutowania.

IMG_7858.jpeg

Kurcze nie wiedziałem że takie fajne extrasy są do kupienia :) faktycznie jak zacząłem buszować za tym w necie to znalazłem.

Widzę mocno doposażasz swoje stelvio :D chyba bardziej pod siebie :) czy żona ma takie wymogi?
A będziesz może montował modul carplay ten chiński dodatkowy?

Co do zasady szoferem Stelvio będę pewnie ja, chyba że żona przyzwyczai się do automatu i gabarytów auta - a z tym może być trudniej.

Carplay - masz na myśli moduł komunikacji bezprzewodowej?

A to u mnie ona jeździ zajarana. Ja mam swoje niższe auta :D
CHodzi mi o dodanie Carplay przez tą skrzynkę z chin. Bo z fabrycznym to raczej za dużo zabawy i kosztów.

Na szczęście (chyba) nie mam tego problemu, moje auto ma być fabrycznie doposażone w AA/Carplay. Przyznam się, że jeszcze nie sprawdzałem czy to działa.

Jeśli tak, to zamówię sobie tylko moduł do komunikacji bezprzewodowej.

Nie wspomniałem jeszcze o kolejnym upgrade - zamontowany dezaktywator SS.

Amortyzatory
Powrót