Miała być Giulia! Blu Montecarlo.

Super magil. Tez mysle pomału o Stelvio bo niestety nie ma Giulii SW. Możesz napisać nawet na PW ile Cie wyszedł interes? Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Gratulacje, japa się pewnie cieszy niezmiernie :)
Widzę, że wielu z nas obiera taką samą drogę. Może i mnie to czeka, choć też bym wolał Giulię, ale wiadomo, żę kompromis musi być.

I jak wrażenia po przesiadce ze 159, pomijając inny napęd? Przeskok kosmiczny?

PS.
Zdjęcie, gdzie zmieniasz manetki od razu pokazuje, że będziesz mniej spędzał czasu w garażu.
Na bank 😂

Będę tu zaglądał i obserwował proces ulepszania egzemplarza :)
Pozdro

Wrażenia?
Takie, że moja 159 była wygodniejsza na lubelskich drogach. I jakoś wcale (sic!) gorzej nie wyciszona… tęsknię za głośnikami JBL.
Może mi sie poprawi jak zacznę częściej jeździć, mam taką nadzieję 😄

Póki co Erwin maluje koła, a Smaug pilnuje pilota 😎

IMG_8127.jpeg

A Maciej zaczyna ogarniać skórzaną galanterię. Póki co na zewnątrz trochę zimno, więc na start poszły zagłówki.

IMG_8115.jpeg

Kurde, myślałem, że napiszesz, że jest przepaść i mega radość z jazdy.

No nic. W takim razie zostaję ze swoją 159ką ;)

Nie twierdzę, że nie ma radości… to świetny samochód, ale jednak jest „ale” ;)
Stelvio jest bardzo szybkie, do żadnej 159 nie ma porównania. Automat pracuje bardzo dobrze.
Zawieszenie ma zestrojone bardzo sztywno. Spodziewałem się większego komfortu, a to taki gokart z pozycją zza kierownicy SUV-a.
Może marudzę… ale miała być Giulia 😂

Nie ma innego wyjścia - trzeba się przyzwyczaić :)

Gratulacje!!!
Ze swojego doświadczenia mogę tylko dodać...że teraz to się dopiero zacznie siedzenie w garażu,oczywiście miłe,siedzenie w garażu 😃

Nie twierdzę, że nie ma radości… to świetny samochód, ale jednak jest „ale” ;)
Stelvio jest bardzo szybkie, do żadnej 159 nie ma porównania. Automat pracuje bardzo dobrze.
Zawieszenie ma zestrojone bardzo sztywno. Spodziewałem się większego komfortu, a to taki gokart z pozycją zza kierownicy SUV-a.
Może marudzę… ale miała być Giulia 😂

Nie ma innego wyjścia - trzeba się przyzwyczaić :)
Też to mogę w 100% potwierdzić.

A mówili, że 16” to będzie zły wybór.

IMG_8160.jpeg

Ja mam ten wzór na lato ale 19"
A Ty masz ten sam 16 i 19?

Nieee taki żart 😁
To 19”, ale przy gabarytach Stelvio wyglądają na malutkie.

Jako że wizualnie auto jest już prawie doprowadzone do stanu, w jakim chciałbym aby było, jedziemy z tematami eksploatacyjnymi.

Przebieg 171 480 km.
Wymiana oleju w silniku.

IMG_8187.jpeg

Niespodzianką było zapocenie/niewielki wyciek oleju silnikowego, prawdopodobnie spod uszczelki czujnika poziomu oleju.
Fabryczną uszczelkę z wąsem zastąpiłem oringiem o wymiarach 29x3,5.

IMG_8180.jpeg

IMG_8182.jpeg

IMG_8186.jpeg

Wymiana filtra powietrza.

IMG_7837.jpeg

Wymiana filtra kabinowego (projektanci tego układu powinni zostać wychłostani 😌) poprzedzona oznowaniem wnętrza.

IMG_7839.jpeg

Dokładne wyodkurzanie wnętrza z wydobyciem wysuszonych frytek, elementów zabawek, ołówków i długopisów z przeróżnych szczelin 😅
Oczyszczenie skórzanej tapicerki, a następnie konserwacja. Jak zwykle użyłem kosmetyków Gliptone.

IMG_8172.jpeg

Ostatnia edycja:
Zapomniałem dopisać.
Na odświeżone felgi wskoczyły opony Yokohama BluEarth-4S AW21, czyli ten sam model, który posiadałem w 159, w dedykowanym rozmiarze 235/55R19.

Ja welurki żonie schowałem a wjechały te z tej słynnej pianki eva (bo takie chciała). Welurki wrócą jak skończy się chlapa.
Widzę że z kabinowym trochę zabawy jest. Ale u mnie też czeka na wymianę.

Oj jest bardzo dużo zabawy jak na tak błahą okresową czynność. Oczywiście za drugim razem zaoszczędziłbym kilka minut… ale tak na pierwszy raz to pół godziny zeszło.

Ja welurki żonie schowałem a wjechały te z tej słynnej pianki eva (bo takie chciała). Welurki wrócą jak skończy się chlapa.
Widzę że z kabinowym trochę zabawy jest. Ale u mnie też czeka na wymianę.
A jak oceniasz te dywany? Ja nie mam przekonania - cenowo wychodzą bardzo drogo. A jak z jakością i trwałością przy dłuższym użytkowaniu?

Mam je za krótko żeby się wypowiedzieć o trwałości. Wychodzą drogo więc nie zamierzam do innych aut ich kupować xD
Na pewno na + że nie śmierdzą gumą i faktycznie lepiej zatrzymują zanieczyszczenia nie powodując szurania nogami.

Przebieg 171 520 km.

Statyczna wymiana oleju w skrzyni biegów.
Zestaw 1087.298.365. Weszło ok 5 litrów.

Mimo że była to pierwsza wymiana oleju to wiadomo, miałem pewne obawy. Na szczęście zostały szybko rozwiane - skrzynia zmienia biegi wręcz aksamitnie :)

Wymiana oleju w skrzynce rozdzielczej.

Wymiana oleju w tylnym dyferencjale.

IMG_8218.jpeg

Przybyły gumowe dywany J&J Automotive. Dopasowanie świetne. Praktycznie bez zapachu. Oczywiście mocowania nie pasują do fabrycznych stoperów, całe szczęście ich rozstaw się zgadza i temat zamknęła wymiana spinek na uniwersalne.

IMG_8206.jpeg

IMG_8207.jpeg

5771DA9A-E0DD-4409-8C98-8215AE1E8313.jpeg

W bagażniku położona mata Frogum Pro Line. Mimo świetnej jakości i właściwości materiału maty, dopasowanie oceniam na złe. Ten śmiesznie odstający rant przy progu… projektowany zdecydowanie na odwal. Ale zostaje.

IMG_8202.jpeg

IMG_8201.jpeg

I na koniec wisieńka na torcie 😀
Wpadł błyszczący odpustowy przycisk uruchamiania silnika. Raczej wymienię go na czarny w późniejszym terminie.

IMG_8210.jpeg

IMG_8212.jpeg

Załączniki

• IMG_8218.jpeg
    IMG_8218.jpeg
    3.6 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót