• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Lpg 2.0 280

bronek90

Użytkownik
Auto
Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG
Witam, wiem, że jest od tego dział LPG ale tam za dużo się nie dzieje. Jest tu ktoś kto ma u siebie instalacje, przejechał już trochę km i moze się podzielić wrażeniami i tym jak te silniki znoszą zasilanie lpg? Póki co jestem na etapie zastanawiania się i zbierania informacji ale jak wcześniej nie brałem tego pod uwagę, tak przy obecnych cenach benzyny coraz częściej chodzi mi to po głowie. Oglądam od jakiegoś czasu filmy na YT z firmy abart z Wrocławia, gazowali już jakąś giulie, w komentarzach przewijało się, że niedługo pojawi się nagranie ze stelvio i informacja, że udało im się upchnąć butle bez podnoszenia płyty bagażnika, musieli jedynie przenieść akumulator.
Za komentarze w stylu stać cie na auto to i na benzynę powinno serdecznie dziękuję, nie o to pytam.
Pozdrawiam.

Gdzieś na YT widziałem widziałem film o Stelvio z butlą cylindryczną umieszczoną za aku. Tylko dojazdówkę niestety szlag trafia.

Giulia z filmu Abart to samochód [MENTION=2852]kaz156[/MENTION]

Giulia z filmu Abart to samochód [MENTION=2852]kaz156[/MENTION]

Super, może coś więcej tu napisze.

- - - Updated - - -

Gdzieś na YT widziałem widziałem film o Stelvio z butlą cylindryczną umieszczoną za aku. Tylko dojazdówkę niestety szlag trafia.

Dojazdowki u siebie i tak nie mam więc wielkiego bólu by nie było. Bardziej zależy mi na tym, by nie stracić nic z bagażnika a jak wcześniej widziałem jakieś realizacje stelvio to płyta bagażnika była podniesiona o kilka cm i to już trochę kiszkowato wyglądało.

20 lat temu gazowałem u nich Volvo 965 2,0 turbo (bardzo nietypowy silnik). Nie wiem jak jest teraz ale wtedy to była masówka, na szybko. Urwana klapka wlewu paliwa przy okazji.
Na A4 czek dobrze, że miałem podstawowe narzędzia w aucie (rura dolotu nie skręcona). W miedzy czasie miałem jeszcze kilka innych aut z LPG w tym z V8 ale tylko jedna instalacja w Skodzie Roomster nie dała "ciała" przez 140tkm,
montaż w niszowym warsztacie bo generalnie specjalizują się w BMW i MB a gaz to tak dla znajomych.
W obecnych realiach jestem sceptyczny do zasadności montażu LPG w silnikach z bezpośrednim wtryskiem benzyny. W Giuli nie widzę sensu ze względu na bagażnik.

20 lat temu gazowałem u nich Volvo 965 2,0 turbo (bardzo nietypowy silnik). Nie wiem jak jest teraz ale wtedy to była masówka, na szybko. Urwana klapka wlewu paliwa przy okazji.
Na A4 czek dobrze, że miałem podstawowe narzędzia w aucie (rura dolotu nie skręcona). W miedzy czasie miałem jeszcze kilka innych aut z LPG w tym z V8 ale tylko jedna instalacja w Skodzie Roomster nie dała "ciała" przez 140tkm,
montaż w niszowym warsztacie bo generalnie specjalizują się w BMW i MB a gaz to tak dla znajomych.
W obecnych realiach jestem sceptyczny do zasadności montażu LPG w silnikach z bezpośrednim wtryskiem benzyny. W Giuli nie widzę sensu ze względu na bagażnik.

Patrząc na ich realizacje, jakie auta robią to pewnie teraz nie mogą sobie pozwolić na taką fuszerkę no ale mimo wszystko cenna uwaga. Najbardziej mnie zastanawia jak nasze silniki znoszą zasilanie lpg. Co do zasadności montażu to jednak myślę, że przy obecnych cenach benzyny i relacji do cen lpg to jest to opłacalne bardziej, niż było wcześniej. Ciekawi mnie tylko, co będzie z cenami lpg po nowym roku jak całkowicie odetną sie od gazu płynnego ze wschodu. Dom ogrzewam propanem i tu też duża niepewność.

Tak, to moja Giulia. Ostatnio gdy kończyła się już 2-letnia gwarancja dałem ją na przegląd instalacji i wymianę filtrów. Nagrał wtedy filmik, w którym porównywał ją z BMW na lpg. Jeżeli chodzi o jazdę na LPG, to nie widzę żadnej róznicy w jeżdzie. Pali w zależności od stylu jazdy ok 9 - 11gazu + ok. 1,5 Pb. Problemem może być mały bagażnik po zamontowaniu dużej butli (mi to nie przeszkadza, mam jeszcze 159 i Stelvio bez LPG).

Witam, wiem, że jest od tego dział LPG ale tam za dużo się nie dzieje. Jest tu ktoś kto ma u siebie instalacje, przejechał już trochę km i moze się podzielić wrażeniami i tym jak te silniki znoszą zasilanie lpg? Póki co jestem na etapie zastanawiania się i zbierania informacji ale jak wcześniej nie brałem tego pod uwagę, tak przy obecnych cenach benzyny coraz częściej chodzi mi to po głowie. Oglądam od jakiegoś czasu filmy na YT z firmy abart z Wrocławia, gazowali już jakąś giulie, w komentarzach przewijało się, że niedługo pojawi się nagranie ze stelvio i informacja, że udało im się upchnąć butle bez podnoszenia płyty bagażnika, musieli jedynie przenieść akumulator.
Za komentarze w stylu stać cie na auto to i na benzynę powinno serdecznie dziękuję, nie o to pytam.
Pozdrawiam.

Wysłałem ci info napriv

Tak, to moja Giulia. Ostatnio gdy kończyła się już 2-letnia gwarancja dałem ją na przegląd instalacji i wymianę filtrów. Nagrał wtedy filmik, w którym porównywał ją z BMW na lpg. Jeżeli chodzi o jazdę na LPG, to nie widzę żadnej róznicy w jeżdzie. Pali w zależności od stylu jazdy ok 9 - 11gazu + ok. 1,5 Pb. Problemem może być mały bagażnik po zamontowaniu dużej butli (mi to nie przeszkadza, mam jeszcze 159 i Stelvio bez LPG).

Ile już przejechałeś na LPG? pojawiły się jakieś problemy w międzyczasie? Jak oceniasz ogólną obsługę w Abart? Jeśli się zdecyduje to pewnie ich odwiedze skoro już robili te auta.

- - - Updated - - -

Wysłałem ci info napriv

Dzięki, odczytałem i odpisałem.

Jeden problem, z którym sobie nie poradzili, to wyświetlanie poziomu paliwa. Autko jedzie na gazie, a komp.liczy to jako spaloną benzynę i pokazuje mniejszą ilość Pb w zbiorniku, niż jest rzeczywiście. Po zatankowaniu już ok.8L Pb wskazania poziomu benzyny znowu są prawidłowe. Drugi mały problem wynikł, gdy robiłem proxi po zmianie przełącznika DNA na ten z Race , musiałem odłączyć bezpiecznik instalacji gazowej- z podłączoną inst. gazową, u mnie MES b. długo łączy się z węzłem skrzyni biegów i proxi nie przechodziła. Poza tym, nie mam na co narzekać, ale na LPG Giulia przejechała dopiero 25kkm.
Jeżeli chodzi o Abart, to też jest Ok. Ja mam do nich blisko - 25km. Zwykle było tak, że w umówionym terminie zostawiałem u nich Giulię i odbierałem w następnym dniu.

Jaj wygląda bagażnik w środku to sprawa drugorzędna dla mnie. Jeśli idzie ci o zmniejszenie pojemnosci. Ja w Giuliettcie mam gaz. Świadomie włożyłem butle 56 litrów, bo zależało mi żeby w zasadzie na LPG jeździć tyle co na benzynie. Regularnie tankuje co 500-550 km. To dla mnie wygoda duża. To, że mi się podniósł bagazni wewnątrz o 8 cm nie jest problemem. W 3 osoby na tygodniowe wakacje zabieram się bez problemu z wykorzystaniem miejsca za siedzeniem kierowcy.pozdrowienia Miedzyzdrojow:)

Jaj wygląda bagażnik w środku to sprawa drugorzędna dla mnie. Jeśli idzie ci o zmniejszenie pojemnosci. Ja w Giuliettcie mam gaz. Świadomie włożyłem butle 56 litrów, bo zależało mi żeby w zasadzie na LPG jeździć tyle co na benzynie. Regularnie tankuje co 500-550 km. To dla mnie wygoda duża. To, że mi się podniósł bagazni wewnątrz o 8 cm nie jest problemem. W 3 osoby na tygodniowe wakacje zabieram się bez problemu z wykorzystaniem miejsca za siedzeniem kierowcy.pozdrowienia Miedzyzdrojow:)

Jasne każdy inaczej używa auta. Przy moim wzroście to tylko małe dziecko się za mną wciśnie, poza tym auta osobowego używam też w DG i bagaznik musi pozostać bez zmian. Udanego urlopu ??????

- - - Updated - - -

Jeden problem, z którym sobie nie poradzili, to wyświetlanie poziomu paliwa. Autko jedzie na gazie, a komp.liczy to jako spaloną benzynę i pokazuje mniejszą ilość Pb w zbiorniku, niż jest rzeczywiście. Po zatankowaniu już ok.8L Pb wskazania poziomu benzyny znowu są prawidłowe. Drugi mały problem wynikł, gdy robiłem proxi po zmianie przełącznika DNA na ten z Race , musiałem odłączyć bezpiecznik instalacji gazowej- z podłączoną inst. gazową, u mnie MES b. długo łączy się z węzłem skrzyni biegów i proxi nie przechodziła. Poza tym, nie mam na co narzekać, ale na LPG Giulia przejechała dopiero 25kkm.
Jeżeli chodzi o Abart, to też jest Ok. Ja mam do nich blisko - 25km. Zwykle było tak, że w umówionym terminie zostawiałem u nich Giulię i odbierałem w następnym dniu.

A jakiekolwiek ubytki mocy, gorsza praca silnika ma miejsce czy wszystko jest jak na PB? W temacie lpg jestem zielony, w tamtym tygodniu założyłem do giulietty żony, to jest pierwsza instalacja jaka użytkuje i generalnie ok ale czuję że przy niższych obrotach jest słabsze. Zgłoszę to na pierwszym przeglądzie po 1000km, mam nadzieję że jakoś to ogarną. Zakładałem u siebie, pod Turkiem, ale jeśli zdecyduje się na stelvio to pojadę gdzieś, gdzie już te auta robili.

Nie powinno być auto słabsze w jakimkolwiek zakresie obrotów. U mnie jedzie na LPG jak na benzynie. Bez żadnej różnicy. Przejechałem już 85000 km na LPG Tartarinii Evo.

Nie powinno być auto słabsze w jakimkolwiek zakresie obrotów. U mnie jedzie na LPG jak na benzynie. Bez żadnej różnicy. Przejechałem już 85000 km na LPG Tartarinii Evo.

Tak też myślałem, zgłoszę to na pierwszym serwisie.

gościu- pojebały ci się wątki - tu jest Giulia/Stelvio - co tu kogo obchodzi LPG w T-JET- jak to co innego?

gościu- pojebały ci się wątki - tu jest Giulia/Stelvio - co tu kogo obchodzi LPG w T-JET- jak to co innego?

Daj spokój, sam wtrąciłem w ten wątek o giuliettcie, może niepotrzebnie ale już po fakcie. Już kiedyś natknąłem się na wasza wymianę zdań, niepotrzebne to tu jest.

A czy to prawda ze pali rownież paliwo i lpg jednoczenie ? Słyszałem ze 3 litry pb i 7 lpg ?
Czy to się wogule opłaca ?
No koszt instalacji jest znaczny

20 -25 tys rocznie z tego co czytałem tanie lpg tez się skończy wraz z 2023 r

20 -25 tys rocznie z tego co czytałem tanie lpg tez się skończy wraz z 2023 r

To się okaże, też myślę wstrzymać się ze stelvio do końca roku. Na pewno podrożeje, pytanie jaka będzie relacja ceny lpg do pb. Jak nadal 50% czy więcej (jak teraz) to się opłaca. Co do spalania trzeba przyjac 10-11 l gazu i 1.5l benzyny w trasie przy jezdzie "normalnej" a nie ostrej czy emeryckiej, wtedy odpowiednio mniej lub więcej. W jezdzie miejskiej jest większy udział pb o około 1l, ale to mnie nie dotyczy, stelvio użytkuje tylko w trasach. Instalacja około 6 tys jak się orientowałem.

Amortyzatory
Powrót