• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Lifting

W autach GTA nie chodzi o komfort, tylko o osiągi. To w 147 i 156 zrobili "grzeczne" GTA. Giulia GTAm do eksploatacji na co dzień nie nadawała się zupełnie.

W autach GTA nie chodzi o komfort, tylko o osiągi. To w 147 i 156 zrobili "grzeczne" GTA. Giulia GTAm do eksploatacji na co dzień nie nadawała się zupełnie.

Zgadzam się. Wydaje mi się że nie ma szans na samochód klasy C, który nie nadawałby się do codziennej jazdy i normalnej eksploatacji.

Jezeli szefostwo chce zrobic rzeczywiscie "topowa sportowa wersje" to postawi ja obok takich hot hatchy jak focus ST, Megane RS, Astra OPC. A te auta nadaja sie do normalnej, codziennej jazdy. Tylko jak powszechnie wiadomo dyrektorki Alfy duzo gadaja a malo robia...

Sent from my Iphone using Tapatalk

Megane RS Cup do jazdy się średnio nadaje. A to jest topowa wersja. Poza tym Alfa to, przynajmniej historycznie, półka wyższa niż Ford, Renault i Opel - więc ich sportowa wersja powinna być ZNACZNIE lepsza.

ostatnio siedzac w serwisie alfy czytalem test hot hatchy - Giulietta QV, Megane RS, Golf GTI VII, Focus ST (nie pamietam niestety w jakim magazynie motoryzacyjnym). QV-ka zajela ostatnie miejsce, najslabiej z czworki wypadla miedzy innymi w jezdzie po torze znacznie odbiegajac czasem od pozostalych 3, wyniki przyspieszania i elastycznosci rowniez slabsze pomimo nie najslabszego w tescie silnika, do tego mocniejsze auta byly od niej mniej paliwozerne.

Robiac wersje GTA musza powaznie do tego podejsc, wieksza moc, mniejsza masa, lepsze wlasciwosci jezdne, pewnie szpera mechaniczna zamiast elektronicznego Q2 itd.. tak aby mogla konkurowac przynajmniej pod katem osiagow i wlasciwosci jezdnych z konkurencja w klasie, optymalnie ja przebijajac

Tylko jakby nie patrzec to w kazdym tescie co innego pisza, a w 90% nie przestawiaja na tryb D a potem zdziwienie ze przyspieszenie jest gorsze... Widzialem w internecie porownanie St i QV, gdzie wyraznie mowili o lepszych wlasnosciach jezdnych Julki w zakretach. A do tego elastycznosc Qvki w ktorejs gazecie motoryzacyjnej byla na wysokim miejscu ponad innymi hot hatchami.

Sent from my Iphone using Tapatalk

jezdzili w D, te bledy magazynow i testerow z nieprzelaczaniem z normal zdarzaly sie nagminnie ale tylko na poczatku kiedy julka wyszla, z tego co pamietam bylo napisane ze pomimo julka byla czasowo na torze najwolniejsza to jednak odczucia i frajda z jazdy byla na bardzo wysokim poziomie, w elastycznosci nie byla najslabsza z 4,
test byl w miesieczniku http://www.magazynauto.pl/najnowsze-numery/news-auto-moto-10-2013,nId,1024514 nie ma poki tekstu w wersji elektronicznej do zczytania

ja planuje zrobic sam Julce lifting :P

niestety przednie fotele juz "pierdza" przy kazdym ruchu wiec mam do wyboru wymiane na nowe oryginalne albo "regeneracja''

chyba skusze sie na uslugi firmy Java car design poniewaz to chyba najlepsza firma w PL i troszke upieksze wnetrze Julki bo nawet po lifcie za duzo tam plastikow, a kolorystycznie za wiele sie nie zmienia...pozatym nie chce rezygnowac z "przelacznikow lotniczych" na koszt radia z fiata 500L...troche to tandetie wyglada... jak dla mnie oczywiscie... czy alfa nie mogla juz czegos swojego wymyslic?

Planuje zrobic fotele z czerwonej skory + dash borad cos na bazie - http://www.youtube.com/watch?v=dy_Ih22Qppw no i oczywiscie boczki drzwi z podsufitka w tym samym kolorze co dash board.
Praktycznie chce pokryc wszystkie widoczne, tandetne plastiki skora i alcantara...
wyslalem zapytanie o cene za caloksztalt...ja planuje wydac max 2000-2500 eur wiec zobaczymy czy sa tani czy drodzy.

pozdro

Ostatnia edycja:
Tak siedząc w liftowej wersji aż chce sięmieć te nowe fotele, diametralnie zmienili spodób siedzienia jak i trzynmania. bardzo duży plus :)
Tylko najbardziej szkoda tych przełączników... ale może obadam sprawę, czy nie dałoby się podłączyć starego zestawu do nowej deski
To najbardzie hamuje przed wymianą na wersjępolift.
Ale za to kierownica już nie ma tego plastiku tak wystającego na wieniec :)

Ostatnia edycja:
Siedziałem w polifcie i rzeczywiście kierownica jest ładniejsza (mogłaby byc mniejsza), fotele lepiej trzymają. Ekran taki sobie, słabszy od np. ekranu z nowej Mazdy 3. Według informacji zamieszczanych przez AR zmieniły sie boczki drzwi ale ja patrzyłem i nie dopatrzyłem się zmian. Moim zdaniem powinni poprawic jakość czarnych plastików w srodku. Ciekawi mnie jak wyglądają skórzano - materialowe fotele w wersji Exclusive. Czy ktoś już widział na żywo taki egzemplarz?

W końcu sprawdziłem wersję exclusive - skórzano - materiałowe siedzenia z wzorem alfowskiego węża są bardzo fajne i mają dobry klej na zakręcie. Przy tym wzór węża nie jest nachalny, zdecydowanie mniej widoczny niż na włoskim konfiguratorze. Do wyboru jes brązowa i czarna skóra z szarym materiałem, aż się prosi o kombinację z czerwoną skórą. W przypadku wyboru czarnej skory obawiam się że będzie w środku koszmarnie ciemne wszystko. Jeździłem Julką z silnikiem 170 km który bardzo mi odpowiadał. Niestety mam złe odczucia jeśli chodzi o materiały we wnętrzu. Krótkie podsumowanie:
Na +
Siedzenia (wygląd i komfort)+++
dynamika
dobre prowadzenie
dźwięk silnika
dostęp do żarówek
DNA
zewnętrze klamki w kolorze chromu a nie plastikowego matowego czegoś tam
zmieniona kierownica - jest wizualnie lżejsza a przy tym dobrze leży w dłoni
kształt scudetto, które nie jest już ramką
dobre wyposażenie w wersji exclusive
jakość obsługi w poznańskim salonie na gorzysława
Neutral
Jakość dźwięku
Na-
Mały zakres zmian liftingu (przede wszystkim brak zmian kształtu reflektorów)
Jakość plastików we wnętrzu ---!!! (Pan powiedział że mają być trwałe - wolałbym żeby się rozwalały ale cieszyły oko)
chromowane światła przeciwmgielne - chrom jest faktycznie plastikową "bułą" którą owinęli światło
jakość wyświetlacza radia - jak z low costowego sprzętu z bazaru a przy tym cena droższego radia 6 koła
szczebelki w scudetto w kolorze matowego czegoś tam (mam nadzieje że odwidzi im się to albo będą dostępne akcesoryjne w tradycyjnym kolorze)
brak dostępnych katalogów w salonach, konfiguratora na stronie dystrybutora
brak dwururki przy silniku 170km (można dokupić w salonie wydech z qv i przełożyć)
brak opcji czujnika martwego pola
za duże lusterka :))) (jestem w tym temacie skrzywiony przez moją ulubioną 147kę)
klawisz ogrzewania foteli w tym samym beznadziejnym niedostępnym miejscu co w 147 pod tyłkiem zawsze odgarniam kurtkę albo płaszcz żeby do niego dotrzeć

Ostatnia edycja:
Serio! O ich serwisie też mam dobrą opinię. A Ty którego dilera polecasz?

Podobno wersję Julki z aluminiowym silnikiem TBi będzie można zamówić już w marcu, słyszał ktoś jeszcze takie rewelacje?

Mały zakres zmian liftingu (przede wszystkim brak zmian kształtu reflektorów)
Wg mnie lifting to właściwie same plusy. Dobrze że nie dłubali za mocno na zewnątrz wozu bo model ciągle cieszy oko i mogli by cos jeszcze popsuć.
Radio dotykowe nawet w wersji podstawowej to jednak duży postep w stosunku do starego, w którym piksel jest wielkości pudełka zapałek a kolor jest tylko jeden. Na żywo nowe radio daje radę, odmładza wnętrze o parę lat.
Wersja z Navi też pewnie jest lepsza od starej bo tamta była fatalna. Poprawili sporo rzeczy, najważniejsze to fotele i kierownica. Szkoda, że nie obszyli w końcu skórą ręcznego i nie poprawili paru plastików. Czepianie się jednak lusterek, że są za duże to troche tak jakby marudzić też, że silnik jest za mocny :)

Czyli dla Ciebie im większe lusterka tym lepiej??? W Alfie design jest dla mnie ważniejszy niż funkcjonalność. Małe lusterka nadają bardziej sportowego wyglądu duże kojarzą mi się z Renault Kangoo, te z julki nie są jakieś wielkie ale wolałbym mniejsze. Radio dotykowe to postęp, ale jakość ekranu w porównaniu np. do tego Mazdy 3 albo A klasy (gdzie ekran nie jest dotykowy) jest bardzo słaba i stwierdzi to każdy, nawet porównując z ekranem swojego smartfona.

mi osobiście brakuje tylko napędu na CZTERY KOŁA ;) i była by klasa sama w sobie ....

Czyli dla Ciebie im większe lusterka tym lepiej??? W Alfie design jest dla mnie ważniejszy niż funkcjonalność. Małe lusterka nadają bardziej sportowego wyglądu duże kojarzą mi się z Renault Kangoo, te z julki nie są jakieś wielkie ale wolałbym mniejsze. Radio dotykowe to postęp, ale jakość ekranu w porównaniu np. do tego Mazdy 3 albo A klasy (gdzie ekran nie jest dotykowy) jest bardzo słaba i stwierdzi to każdy, nawet porównując z ekranem swojego smartfona.

Lusterka powinny być jak największe i jednocześnie komponować się z bryłą samochodu. W Giulietcie takie właśnie są. Jeśli Ci się nie podobają to napisz, że są brzydkie a nie że są względnie duże, bo to akurat zaleta.
Co do ekranu dotykowego to do konkurencji należało by porównywać wersję z większym wyświetlaczem, bo do niej dopłacasz. Do mniejszej trudno sie czepiać, skoro dostaje się ją właściwie gratis we wszystkich wersjach oprócz golasa. Jakby zostawili stare radio to byłoby lepiej? Mogli przecież dawać tylko duży dotyk, tylko jako opcję. Rozwiązanie jakie wybrali, czyli że za darmo mamy mały ekran ale bez szału a za dopłatą pełen wypas jest dobrym rozwiązaniem. Jak dla mnie dotykowe sterowanie jest ważniejsze niż jakość grafiki (uwaga odnośnie mercedesa).

Również wczoraj miałem okazję posiedzieć w wersji po lifcie.

Na pewno na duży plus:
- fotele!
- tapicerka skórzana (widziałem brązową Tabacco - na fotelach prezentuje się doskonale, brązowy pas na desce rozdzielczej już troszkę gorzej)
- kolory nadwozia (widziałem biały "perłowy", zestawiony ze zwykłym białym wygląda zaskakująco ładnie), ciekaw jestem jak wygląda na żywo nowy kolor brązowy

I na koniec wielki minus:
- ekran dotykowy 5", wyłączony komponuje się z wnętrzem całkiem przyzwoicie, jednak po włączeniu ekran prezentuje się okropnie; nie rozumiem jak w dobie wszechobecnych tabletów i smartfonów z niezłymi wyświetlaczami można było zamontować w samochodzie aspirującym do klasy Premium coś takiego; słaba rozdzielczość, ekran srebrzy się przy patrzeniu pod kątem (zastosowano zwykłą matrycę TN?); widziałem ekran w nowej Mazdzie 3, też pozostawia sporo do życzenia, ale jest jednak nieco lepszy

Czy posiada ktoś z was specyfikację tego ekranu (rozdzielczość, matryca)? Czy wersja z ekranem 6,5" posiada jakościowo lepszą matrycę z wyższą rozdzielczością?

Amortyzatory
Powrót