• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Lifting

Nie wiem czy się zgodzicie ale polscy dziennikarze mają problem z pomiarami przyśpieszenia Giulietty. W Auto Moto wyszło im przyśpieszenie 0 - 100 w 7,4 s i elastyczność na VI biegu 9,1. Pomiary wykonali w trybie N?

Się zgodzimy połowicznie, bo tu podany jest taki sam wynik do setki - 7,4 sekundy (z 10 różnych źródeł). Choć elastyczność na szóstym biegu rzeczywiście koło 8 sekund.

- - - Updated - - -

nie mniej amerykanski fjat ciagnie cala grupe ;]

No tak, ale tymi kredensami ciągnie właśnie, a Dart w europejskim stylu się nie sprzedaje. I żeby nie było - mnie się sto razy bardziej podoba Dart niż Chrysler 300C, czy jak tam ta nowa odmiana się nazywa. Tylko po prostu te rynki są diametralnie różne.

Ostatnia edycja:
Taki pomiar z telefonu jest niedokładny, tu masz mój sprint z boxem Magneti Marelli
Pomiar z GPS pokazał 5,9 a stoper 6,25 z filmowego sekundnika wychodzi 6 sekund.

Ostatnia edycja:
Się zgodzimy połowicznie, bo tu podany jest taki sam wynik do setki - 7,4 sekundy (z 10 różnych źródeł). Choć elastyczność na szóstym biegu rzeczywiście koło 8 sekund.

- - - Updated - - -

No tak, ale tymi kredensami ciągnie właśnie, a Dart w europejskim stylu się nie sprzedaje. I żeby nie było - mnie się sto razy bardziej podoba Dart niż Chrysler 300C, czy jak tam ta nowa odmiana się nazywa. Tylko po prostu te rynki są diametralnie różne.

i ja podzielam to zdanie :)

- - - Updated - - -

Pomiar wykonany w trybie N.

- - - Updated - - -

Taki pomiar z telefonu jest niedokładny, tu masz mój sprint z boxem Magneti Marelli
Pomiar z GPS pokazał 5,9 a stoper 6,25 z filmowego sekundnika wychodzi 6 sekund.

Jaki miałeś wynik bez boxa?

Pomiar wykonany w trybie N.

10 pomiarów przez różne magazyny motoryzacyjne? Przyglądałeś się tej tabelce?

Nikt o zdrowych zmysłach nie robiłby testów w trybie który ogranicza parametry silnika. No chyba, że robiłby to celowo, ale to też wątpię. Teraz prawie każdy samochód ma różne tryby jazdy, co jest związane chyba z koniecznością osiągnięcia niskich norm emisji spalin, więc nie sądzę, że dziennikarze "przeoczyli" ten przycisk. W 10 różnych redakcjach.

10 pomiarów przez różne magazyny motoryzacyjne? Przyglądałeś się tej tabelce?

Nikt o zdrowych zmysłach nie robiłby testów w trybie który ogranicza parametry silnika. No chyba, że robiłby to celowo, ale to też wątpię. Teraz prawie każdy samochód ma różne tryby jazdy, co jest związane chyba z koniecznością osiągnięcia niskich norm emisji spalin, więc nie sądzę, że dziennikarze "przeoczyli" ten przycisk. W 10 różnych redakcjach.

Mamy w firmie Giuliette QV. Zrobię filmik z przyśpieszeniem i wrzucę na forum.
10 różnych redakcji i źle podali elastyczność 80 - 120 ?

Mamy w firmie Giuliette QV. Zrobię filmik z przyśpieszeniem i wrzucę na forum.
10 różnych redakcji i źle podali elastyczność 80 - 120 ?

Po czym wnosisz, że źle? Klikałeś na link? Może podam jeszcze raz, bo coś nie podkreśla linków w tekście (przynajmniej u mnie), więc może to jest przyczyną nieporozumienia: http://www.zeperfs.com/fiche3413-alfa-romeo-giulietta-iii-1750-qv.htm. Źle to było w tym polskim teście, co przytoczył kolega, bo wynik zawyżony o sekundę w porównaniu z linkiem podanym przeze mnie.

Flimiki z Youtuba oczywiście są pouczające, sam obejrzałem z milion wybierając teraz nowy samochód, ale to dość niedokładny pomiar, bo kumulują się błędy wskazania prędkościomierza i pomiaru czasu. Ja raczej wierzę mniej lub bardziej obiektywnym dziennikarzom, niż producentom, a ci konsekwentnie wskazują, że parametry przyspieszenia Julek są zaniżone przez Fiata.

Ale jak te pół sekundy poprawia komuś samopoczucie, to nie mam nic przeciwko, zasadniczo.

Po czym wnosisz, że źle? Klikałeś na link? Może podam jeszcze raz, bo coś nie podkreśla linków w tekście (przynajmniej u mnie), więc może to jest przyczyną nieporozumienia: http://www.zeperfs.com/fiche3413-alfa-romeo-giulietta-iii-1750-qv.htm. Źle to było w tym polskim teście, co przytoczył kolega, bo wynik zawyżony o sekundę w porównaniu z linkiem podanym przeze mnie.

Flimiki z Youtuba oczywiście są pouczające, sam obejrzałem z milion wybierając teraz nowy samochód, ale to dość niedokładny pomiar, bo kumulują się błędy wskazania prędkościomierza i pomiaru czasu. Ja raczej wierzę mniej lub bardziej obiektywnym dziennikarzom, niż producentom, a ci konsekwentnie wskazują, że parametry przyspieszenia Julek są zaniżone przez Fiata.

Ale jak te pół sekundy poprawia komuś samopoczucie, to nie mam nic przeciwko, zasadniczo.

Tak widziałem. Dziennikarze z magazynu WRC testują osiągi w Alfach w trybie N. Powiem Ci że sam wolę się przekonać jakie są osiągi i nie patrzę na to co podają dziennikarze czy producenci. Zgodzę się że filmiki są niedokładne.

Zerknij na stronkę:
http://www.automobile-catalog.com/auta_perf1.php

Też podają osiągi w trybie N.

Tak widziałem. Dziennikarze z magazynu WRC testują osiągi w Alfach w trybie N. Powiem Ci że sam wolę się przekonać jakie są osiągi i nie patrzę na to co podają dziennikarze czy producenci. Zgodzę się że filmiki są niedokładne.

A to jestem cokolwiek zaskoczony, że niektóre są robione w N, bo to graniczy z nierzetelnością. Albo nie rozumiem zasad tych pomiarów, muszę doczytać.

Też wolę się sam przekonać, ale nie mam ku temu odpowiedniego sprzętu, a nagrywanie filmów z szybkościomierza, jak już ustaliliśmy, jest niezbyt miarodajne. Są jakieś aplikacje na smartfony, które niby mierzą przyspieszenie wg GPS-a, ale widząc jakie to ma opóźnienie też nie wierzę w dokładność. GPS potrafi bardzo dokładnie wskazać prędkość, ale jak ta się juz ustabilizuje, bo potrzebuje ileśtam odczytów, aby ją ustalić, a rozdzielczość ma czasem kilka, czasem kilkanaście metrów - przy dynamicznym przyspieszaniu to daje duży błąd.

Staram się to analizować dość dokładnie, bo chyba wybiorę wolniejsze auto jako następce Julki, więc muszę jakoś zracjonalizować utratę 3 dziesiątych sekundy. Znaczy od wartości testowych, bo od danych producenta to prawie cała sekunda by była...

:cool:

Czy w nowej wersji liftingowej dojdzie jakieś nowe wyposażenie?

http://www.alfaromeopress.pl/press/article/1472

Podali cennik.

Zaledwie kilka dni temu debiutowała na Międzynarodowych Targach Samochodowych IAA we Frankfurcie, a już dziś można ją zamówić u polskich dealerów. Giulietta MY 2014 wchodzi na rynek ze znaczącymi modyfikacjami, które podkreślają wartość marki Alfa Romeo, większą liczbą wersji wyposażenia i nową, niższą ceną zaczynającą się już od 67 900 zł. Alfę Romeo Giulietta MY 2014 od poprzedniej serii wyróżnia nowy design grilla i świateł przeciwmgielnych oraz dodatkowe, metalizowane kolory: biały, niebieski i brązowy. Zmiany we wnętrzu objęły nowe koło kierownicy i zmodyfikowaną deskę rozdzielczą, z której część przycisków została przeniesiona na środkową konsolę. Fotele zyskały nowy kształt, który zapewnia lepsze trzymanie kierowcy i pasażera, a także nowe, eleganckie tkaniny obiciowe i bogatszą kolorystykę. Przy wyborze skórzanej tapicerki panele drzwi i deski rozdzielczej utrzymane są w takich samych barwach. Dodatkowo, kierowca Giulietty MY 2014 ma do dyspozycji nowy system Infotainment z nawigacją VP3/4, radiem UConnect, audiostreamingiem, AUX/USB/SD Media Hub, zintegrowanym portem iPod i łączem bluetooth, obsługiwanym z kolorowego, dotykowego wyświetlacza w rozmiarze 5 lub 6,5 cala albo za pomocą zintegrowanych przycisków na kierowcy. Poprawione wyciszenie wnętrza zapewnia lepszą akustykę i podnosi komfort podróży. Giulietta na rok modelowy 2014 będzie posiadała aż pięć wersji wyposażenia. Pierwszą z nich stanowi nowowprowadzona wersja Impression z klimatyzacją, słynnym systemem zmiennych trybów jazdy Alfa D.N.A., który pozwala dostosować osiągi do stylu jazdy i potrzeb kierowcy w różnych warunkach pogodowych, z zapewniającym precyzję prowadzenia elektronicznym mechanizmem różnicowym Alfa Q2 i dynamicznym sterowaniem pojazdem VDC, dostępna w nowej, niższej cenie 67 900 zł. Następnie klient ma do wyboru znane z poprzedniej serii wersje Progression i Distinctive, doposażone na 2014 rok w bardziej zaawansowane radio UConnect 5" z przyciskami sterowania radiem i telefonem w kole kierownicy, czujnik pomiaru ciśnienia w oponach i elektrycznie podnoszone tylne szyby. Dodatkowo, Distinctive została wzbogacona o chłodzony schowek oraz pakiet "Widoczność" zawierający przyciemnianą szybę przednią z czujnikiem deszczu i zmierzchu, elektrycznie chowane lusterka zewnętrzne i elektrochromatyczne lusterko wsteczne. Całkowitą nowością na 2014 rok jest bogato wyposażona wersja Exclusive zawierająca komfortowe wyposażenie Distinctive uzupełnione o felgi ze stopów lekkich R17" Elegante z oponami 225/45, czujniki zapachów, wilgotności oraz czujniki parkowania tylnego i obicie ze skóry połączonej z tkaniną Elegante. Z kolei topowa wersja Quadrifoglio Verde, dostępna z "pełnym życia" silnikiem 1750 TBi 16v 235 KM, w serii 1 zyskała radio UConnect, czujniki parkowania przód/tył, obicie ze skóry połączonej z Alcantarą i skrzynię biegów TCT. Ta ostatnia stanowi nowatorski, automatyczny układ przeniesienia napędu z dwoma suchymi sprzęgłami, złożony z dwóch równoległych przekładni, który umożliwia włączenie drugiej, gdy pierwsza nadal pracuje. Alfa TCT zapewnia nie tylko odczuwalnie większy komfort i bardziej sportową jazdę, ale również mniejsze spalanie. Stałą cechą wszystkich wersji wyposażenia są takie same, najwyższej jakości systemy bezpieczeństwa, obejmujące m.in. specjalną platformę, na której bazuje konstrukcja pojazdu, 6 poduszek powietrznych i trzypunktowe pasy z podwójnymi napinaczami i ogranicznikami napięcia. To dzięki nim Giulietta w roku premiery została uznana przez niezależny instytut Euro NCAP za najbezpieczniejszy europejski samochód kompaktowy i obecnie, po trzech latach, zajmuje trzecią pozycję w klasie małe auta rodzinne. Alfa Romeo Giulietta MY 2014 zależnie od wersji jest dostępna do wyboru z jednym z udoskonalonych technicznie silników benzynowych: 1.4 TB 16v 105 KM, 1.4 TB 16v 120 KM, 1.4 TB MultiAir 16v 170 KM z opcjonalną automatyczną skrzynią Alfa TCT, wyposażonymi w system Start&Stop, ze wspomnianą, rewolucyjną jednostką napędową Quadrifolgio Verde 1750 TBi 16v 235 KM TCT, a także z trzema Dieslami: 1.6 JTDM 16v 105 KM, 2.0 JTDM 16v 150 KM i 2.0 JTDM 16v 170 KM również z systemem Start&Stop i dodatkowo Alfa TCT dla wersji 170-konnej.

Źródło alfaromeo press

Ostatnia edycja:
No to jednak jest QV z TCT:
"z kolei topowa wersja Quadrifoglio Verde, dostępna z "pełnym życia" silnikiem 1750 TBi 16v 235 KM, w serii 1 zyskała radio UConnect, czujniki parkowania przód/tył, obicie ze skóry połączonej z Alcantarą i skrzynię biegów TCT."

Ja się zastanawiem czy kupić teraz ostatnie sztuki które stoją w salonie, czy zamawiać nową. Mam taką upatrzoną u siebie w miescie http://otomoto.pl/alfa-romeo-giulietta-pak-sportiva-pak-premium-C30577431.html
Myśle że cena nawet ok.

Jedyne czego brakuje to bose i navi.
No i szklany dach który akurat mnie nie interesuje.

Mam identyczną, również w Twoim mieście nabytą. Nie planowałem szklanego dachu, ale dałem się przekonać. Szczególnie w naszej strefie klimatycznej bardzo ten dach doceniam. Mi jest szkoda przełączników na środku konsoli. Dodawały Julce charakteru... Cena jest bardzo dobra, więc jeżeli zamierzasz trochę pojeździć, to bierz Julkę z salonu. Szczególnie, że po faceliftingu nie przybyło jej KM ani poza tym w tym zakresie się nic nie zmieniło. Zmiany natury kosmetycznej, ekran się pojawił i tyle.

Ja się zastanawiem czy kupić teraz ostatnie sztuki które stoją w salonie, czy zamawiać nową. Mam taką upatrzoną u siebie w miescie http://otomoto.pl/alfa-romeo-giulietta-pak-sportiva-pak-premium-C30577431.html
Myśle że cena nawet ok.

Z Markiem Babińskim dobrze się współpracuje. Ta cena jeszcze nie jest ostateczna - 82900 zł spokojnie.

Duża jest różnica między seryjnym nagłośnieniem a bose?
Myślę że warto brać ten model.

Po lifcie auta z pakietami będą lepiej wyposażone ale też droższe:

- Sportiva: 11500 zł
- Sport: 6000 zł
- Lux: 14000 zł
- Premium: 9000 zł
- Komfort: 4500 zł
- Business: 6000 zł

Ostatnia edycja:
Myśle że cena nawet ok.

Bierz i nie zastanawiaj się. Mam identyczną i jestem bardzo zadowolony. Navi sobie daruj bo chociaż efektowne to nie warte 7 tysi. Zestaw hifi mozesz sobie jakiś własny dokupić.

Nie ma jeszcze elektrycznych foteli (ale sa chorendalnie drogie) , pakietu Widocznosc i pelnej skory. Basic-owe audio gra bardzo ok, szczegolnie z dopietym ipodem, zas wbudowana navi jest niewygodna. Wytarguj jeszcze oryginalne dywaniki i wykladzine bagaznika - wyglada super.
Ale szklany dach jest super, pomijajac otwieranie w lato to nawet zamkniety ladnie doswietla wnetrze.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót