• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Lifting

Czy wysłałeś maila do AR za pośrednictwem komunikatora na ich stronie? Jestem ciekawy bo zastanawiam sie dlaczego nie dali informacji zwrotnej.

Tak, pisałem do nich przez formularz kontaktowy na stronie www.alfaromeo.com. Miałem trochę problemów z jego wysłaniem, ale w wolnej chwili ponowię moje zapytanie.

A co do ekranu dotykowego - z początku też byłem mocno sceptyczny, ale abstrahując od wykonania matrycy - sam ekran wkomponowany jest moim zdaniem estetycznie. Gdy wsiadłem do wersji po lifcie z ekranem 5" byłem pozytywnie zaskoczony. Oczywiście do momentu włączenia wyświetlacza. :)

---------------------

Ok, poszło zapytanie o wyświetlacze poprzez włoską stronę AR. Zobaczymy co będzie tym razem.

Ostatnia edycja:
Dobrze że im przesłałeś wprost do centrali. Wypadałoby odpowiedzieć na takiego maila.
Radiem? Absolutnie nie! Klasyczne pokrętło głośności + kilka przycisków w zupełności wystarczy. Może jeszcze sterowanie klimatyzacją z ekranu, jak w nowym 308? Jedyna rzecz, którą się wygodniej obsługuje, jest nawigacja, ale od tego mam TomTom-a :). Ja nie mam nic przeciwko ekranom dotykowym, ale ten ewidentnie nie wyszedł.
Przecież tam pozostało pokrętło a przyciski co za różnica czy są tradycyjne czy na ekranie. I tak najważniejsze w czasie jazdy są przyciski na kierownicy. Chcesz czy nie w samochodach mamy coraz więcej funkcji do obsługi i bez ekranów dotykowych liczba przycisków rosłaby nieskończoność.

Wlasnie rozmawialem z znajomym kierownikiem salonu, marcowa Julka GTA ma oscylowac w granicy 280 koni, szefostwo alfy ciagle zastanawia sie 270 czy 280+.

Sent from my Iphone using Tapatalk

Przecież tam pozostało pokrętło a przyciski co za różnica czy są tradycyjne czy na ekranie. I tak najważniejsze w czasie jazdy są przyciski na kierownicy. Chcesz czy nie w samochodach mamy coraz więcej funkcji do obsługi i bez ekranów dotykowych liczba przycisków rosłaby nieskończoność.

Ano taka różnica, że jak jest włączona nawigacja, to pewnie trzeba przełączyć ekran na funkcję radia. A teraz na upartego mogę jedną ręką sterować radiem, a drugą nawigacją. Moje doświadczenia opieram na jazdach nowym A3, gdzie ustawienie czegokolwiek wymaga przekopywania się przez kilka menu. TRAGEDIA. Na szczęście przynajmniej regulacja nawiewów była tam pokrętłami.

Więc w wersji bez nawigacji radio z ekranem dotykowym jest ok? :) No i pamiętaj SAFETY FIRST (no i szkoda Alfy) - ustawiaj nawigację na postoju.

Hej,

Planuje kupic druga Julke tym razem w Dieslu TCT 170KM exlusive + pakiet qv sport napewno i jeszcze cos dobiore...tylko mam maly dylemacik....

Jakie poleciacie fotele:
- czerwona skora
- czarna skora z alcantara
Ktos mial kontakt juz z alcantara moze? jak sie czerwona skora sprawdza?

pozdro

Ja mam czerwoną skórę, zero problemów, trzeba sobie kupić jedynie zestaw dobrych środków do czyszczenia i konserwacji.
Jakościowo skóra bardzo dobra, nawet rok po zakupieniu auta jeszcze pachniała pięknie

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Kilka zdjęć, może pomogą:

- czerwona skóra:
IMG_6825.jpg IMG_6827.jpg IMG_6832.jpg

- czarna skóra + Alcantara:
966118_727031310641350_1893508683_o_zpsf36f63da.jpg

chyba wybiore czrna skora + alcantara...czerwone fotele piekne sa szczegolnie pod bialy pastel sie ladnie prezentuja ale chyba tym razem bedzie czarno w srodku :P cos te obicia drzwi i panel czerwony jakos mi sie nie zlewaja....

Ta czarna super. Czy to jest wersja z QV? Czerwona za bardzo jaskrawa jak dla mnie. Po facelifingu zmieniła się też kierownica sportowa, wcześniej była z nitką (białą lub czerwoną) teraz jest jeszcze perforowana skóra. Niestety tylko niewielka wstawka na godz. 12. W 147 mam perforowaną na godz. 9 i 3 wygląda to lepiej, dodatkowo sama skóra jest gładka a wolałbym taką jak w 147 czyli z wyraźną fakturą skóry.

czarna jest tylko jesli zamowisz pakiet sportiva QV line i wtedy trzeba wybrac albo czerwona skore albo czarna z alcantara w dowolnym silniku albo z QV

Tak, ta czarna to wersja z QV (dostępna też dla pakietów Sportiva/Sport). Czerwona - tak jak mówisz, zbyt jaskrawa. mam wrażenie, że wersja sprzed liftu była przyjemnie lekko pastelowa. No i ten przedni panel i boczki, zarówno przy tapicerce w kolorze Tabacco jak i czerwonej jakoś rzeczywiście się nie komponują.

A jak się zapatrujecie na pełną czarną skórę w porównaniu ze skórą + Alcantara (QV)?

Ostatnia edycja:
Wlasnie skaczylem konfigurowac Julke.
2.0 JTDM TCT Exclusive 112.100 ,- +
-pakiet sportiva qv-line z felgami turbiny 18 i skora + alcantara 11.500,-
-czujniki parkowania przod 1500,-
-nawigacja 6.5" 6500,-
- Hi Fi BOSE 2500.-
- kolor bialy pastel 800,-
- dach przeszklony 4500,-
-fotele przednie regulowane elektrycznie 3400,-
- reflektory bi-ksenonowe z AFS 3050,-

Total: 145tys....hmm ciekawe ile upustu zrobi adf....

jesli wybierzesz pakiet sportiva qv line to sama skora kosztuje 4850 zl bo jest razem z regulacja wysokosci pasazera i kierowcy a skora z alcantara 4000zl i w wersji exclusive juz jest regulacja siedzen wiec....

jeden tylko minus ze przy dieslu 2.0 TCT jest tylko wersja exclusive...nie zrobili wyboru praktycznie

Ale czy na pewno odcień czerwonej skóry zmienił się po lifcie? Może to na tych zdjęciach tak wyszło? Ciekawe czy w wersji z elektryką foteli ten zabudowany bok fotela dalej ma taki tandetny plastik? (właśnie z tego powodu zrezygnowałem z elektrycznej regulacji)

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

a mozesz podeslac fotke gdzie ten plastik jest? bo moze tez zrezygduje z elektryki jak bedzie lipnie wygladalo

A to jestem cokolwiek zaskoczony, że niektóre są robione w N, bo to graniczy z nierzetelnością. Albo nie rozumiem zasad tych pomiarów, muszę doczytać.

Też wolę się sam przekonać, ale nie mam ku temu odpowiedniego sprzętu, a nagrywanie filmów z szybkościomierza, jak już ustaliliśmy, jest niezbyt miarodajne. Są jakieś aplikacje na smartfony, które niby mierzą przyspieszenie wg GPS-a, ale widząc jakie to ma opóźnienie też nie wierzę w dokładność. GPS potrafi bardzo dokładnie wskazać prędkość, ale jak ta się juz ustabilizuje, bo potrzebuje ileśtam odczytów, aby ją ustalić, a rozdzielczość ma czasem kilka, czasem kilkanaście metrów - przy dynamicznym przyspieszaniu to daje duży błąd.

Staram się to analizować dość dokładnie, bo chyba wybiorę wolniejsze auto jako następce Julki, więc muszę jakoś zracjonalizować utratę 3 dziesiątych sekundy. Znaczy od wartości testowych, bo od danych producenta to prawie cała sekunda by była...

:cool:

Tryb normal jest traktowany jako standardowe parametry silnika a tryb sport jest uznawany jako dodatek - chwilowy dopalacz. Jak np. w Golfie czy Auris nie ma przelacznika to oznacza , ze sa w trybie normal a w Alfie normal to normal a nie dynamik. Dziwia mnie pomiary QV w mediach bo np. 170Km Mair z TCT przyspiesza lepiej w trybie dynamik niz podaje producent 7,5s a jak nawet pomiar ma bledy to mozna przyjac te 7,9 czy 7,8s. nie sadze zeby sie mozna bylo wiecej pomylic na niekorzysc. QV w porownaniu z 1,4 TB bylby wlasciwie tylko nieco szybszy. Jest tez film na you tube jak QV jedzie na Nurburgring i robi czas lepszy od Golfa VI GTI o chyba 4s. Wiec nawet jesli mialbym zakladac , producent klamie to sa to nieznaczne niuanse a nie pol sekundy co jest juz duzo .

Amortyzatory
Powrót