[Giulietta] Lifting

No wlasnie bez nawigacji ten ekran troszke za maly jak dla mnie...szkoda ze 6.5' dostepny tylko z navi...

Owszem, ale nie jest zle. To i tak krok milowy w porownaniu z poprzednim radiem. Radio ze sterowaniem przyciskami bylo cool w Grande Punto Sport w styczniu 2008r. W listopadzie 2011 mialem 4.5' dotykowe w Skodzie (radio + navi) i jakos nie wyobrazam sobie powrotu do przyciskow ;)

Navi Alfy bym nie wzial, bo nie widze powodu wydawac 6500pln za cos co wlasciwie uzywam tylko w Budapeszcie i tylko jak jade w miejsce ktorego nie znam. Na trasie czy po W-wie to nie ma zastosowania... Dla porownania w Skodzie funkcja navi kosztowala mnie jakies 800pln ekstra :cool:

No właśnie ja się zastanawiam nad dwoma wersjami, tzn. Wersja Exclusive + ksenony + autoalarm + pakiet sport (razem z felami) a wersją distinctive + ksenony+autoalarm+ pakiet sport (z felami) i pakietem business. Różnica 1000 zł na korzyść wersji exclusive. Dylemat jest taki, że wersja distinctive ma gorszą tapicerkę ale miałaby navi, wersja exclusive ma półskórę ale nie ma navi tylko mniejsze radio, a nie mogę sprawdzić na żywo obu wersji bo "nasz salon" nie ma wersji polifcie. ;)

Ostatnia edycja:
Tylko szkoda ze wypuscili tylko diesla w 170km tct tylko w jednej wersji exlusive...

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Jak sprawuje sie czerwona skora latem w upaly? Ogolnie skora...

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Owszem, ale nie jest zle. To i tak krok milowy w porownaniu z poprzednim radiem. Radio ze sterowaniem przyciskami bylo cool w Grande Punto Sport w styczniu 2008r. W listopadzie 2011 mialem 4.5' dotykowe w Skodzie (radio + navi) i jakos nie wyobrazam sobie powrotu do przyciskow ;)

Navi Alfy bym nie wzial, bo nie widze powodu wydawac 6500pln za cos co wlasciwie uzywam tylko w Budapeszcie i tylko jak jade w miejsce ktorego nie znam. Na trasie czy po W-wie to nie ma zastosowania... Dla porownania w Skodzie funkcja navi kosztowala mnie jakies 800pln ekstra :cool:

Za to stare radio ma styl i finezję czego nie można powiedzieć o tym nowym. W żadnym samochodzie nie widziałem takiego ładnego radia jak w Julce.
Mnie ten nowy telewizor nie jest do niczego potrzebny, a nawigacji i tak używam w telefonie.
Po prostu taki znak czasu. W reklamach samochodu najważniejszy ekran, tak jak w reklamie lustrzanki to że nagrywa filmy w HD ;)
A tak w ogóle patrząc na ten screen wyżej, to po jakiemu to jest: "Aby włączyć dotknąć ekranu" ? Bo na pewno nie po polsku...

Wersja exclusive ma półskórę ale nie ma navi tylko mniejsze radio, a nie mogę sprawdzić na żywo obu wersji bo "nasz salon" nie ma wersji polifcie. ;)

Distinctive tez ma polskore (zakladam ze chodzi o skore + alcantare) w pakiecie QV Line. Ja widzialem na zywo nowa tapicerke w Distinctive, skore z alcantara z pakietu QV bo taka mam, oraz skore w Exclusive. Zdecydowanie najbardziej podoba mi sie polskora. Nigdy nie moglem sie przekonac do pelnej skory, a juz napewno nie do takiej ktora nie jest czarna. Kwestia gustu oczywiscie :victory:

Za to stare radio ma styl i finezję czego nie można powiedzieć o tym nowym. W żadnym samochodzie nie widziałem takiego ładnego radia jak w Julce.

Kwestia gustu. Mnie sie na ten przyklad najbardziej z telefonow podoba Motorola RAZR V9, ale ze wzgledu na wygode uzytkowania jednak pozostane przy smartfonie :cool:

A tak w ogóle patrząc na ten screen wyżej, to po jakiemu to jest: "Aby włączyć dotknąć ekranu" ? Bo na pewno nie po polsku...

Ja tam purysta nie jestem, uzywam na codzien 3 jezykow i zdecydowanie najwazniejsze jest byc zrozumianym, reszta ma mniejsze znaczenie ;)

I tak musze radio przestawic na angielski...

Ostatnia edycja:
Distinctive tez ma polskore (zakladam ze chodzi o skore + alcantare) w pakiecie QV Line. Ja widzialem na zywo nowa tapicerke w Distinctive, skore z alcantara z pakietu QV bo taka mam, oraz skore w Exclusive. Zdecydowanie najbardziej podoba mi sie polskora. Nigdy nie moglem sie przekonac do pelnej skory, a juz napewno nie do takiej ktora nie jest czarna. Kwestia gustu oczywiscie :victory:

Nie chodziło mi o standardową tapicerkę w przypadku exclusive "skóra i tkanina elegante" i standardowa w distinctive "High fabric". Na poglądowych zdjęciach z allegro strasznie słabo wygląda ta ze słabszej wersji. Na tym opieram swoją wypowiedź. Wybrałem pakiet sport a nie sportivia QV. Piszesz że widziałeś na żywo standardową tapicerkę z distinctive powiedz jakie wrażenia, bo tak jak pisałem wcześniej na zdjęciach dramat.

1. Właśnie po to są pokrętła i przyciski, żeby wszystko było dostępne bez odrywania wzroku od drogi - ja mogę obsługiwać radio w ciemno prawie, przy dotykowym już tak prosto nie ma... W Skodzie to pasuje, jak się jedzie 70 poza zabudowanym w kapeluszu, no ale nie w Alfie... ;)
2. A ja navi TomToma używam codziennie, mimo że drogę do roboty znam prawie na pamięć. Pozwala jednak raz na 3 miesiące nie wpieprzyć się w korek, który potrafi uziemić na 2 godziny czasami (dojeżdżam autostradą i jak tam już coś rąbnie, to na dobre). Wbudowana nawigacja tego nie potrafi :).
3. Ja jestem zdecydowanie zwolennikiem tapicerek materiałowych, skóra na moim fotelu wygląda teraz gorzej niż welur w ponad 10-letnim Peżocie, no ale w 2011 roku tapicerki materiałowe w Giulietcie to była TRA-GE-DIA i ostatecznie wziąłem półskórę... Zresztą, niejako "zmusił" mnie do tego pakiet sportowy.

Ostatnia edycja:
powie ktos please jak pelna skora spisuje sie w upalne dni?...bo mam dylemat czy jednak pelna skore jeszcze zmienic czy skora+alcantara...ciekawe jak ta alcantara bedzie sie wycierala...

1. Właśnie po to są pokrętła i przyciski, żeby wszystko było dostępne bez odrywania wzroku od drogi - ja mogę obsługiwać radio w ciemno prawie, przy dotykowym już tak prosto nie ma...

To musi mnie kolega nauczyc. Ja jednak nie potrafie znalezc tak latwo albumu ktorego mam ochote posluchac na jednolinijkowym wyswietlaczu... Mialbym jeden, dwa albumy to pewnie tak, ale kilkadziesiat to juz nie koniecznie takie oczywiste. Na wyswietlaczu duzym, m/w wiem ile razy jeszcze musze naklikac sie by do niego dotrzec.

A bez odrywania wzroku od drogi to jedynie chyba widzialem wyswietlacz na szybie przedniej, chyba w BMW jezeli mnie pamiec nie myli...

W Skodzie to pasuje, jak się jedzie 70 poza zabudowanym w kapeluszu, no ale nie w Alfie... ;)

Hehehe... Citigo to moze i tak :victory: A z kapeluszem to mi sie bardziej kojarzy 1.4 70KM w Mito :cool: Choc najbardziej obawiam sie na drodze Toyot, a szczegolnie Avensisow :rolleyes:

Nie chodziło mi o standardową tapicerkę w przypadku exclusive "skóra i tkanina elegante" i standardowa w distinctive "High fabric".

A to przepraszam, tego nie widzialem. Cale 2 eksluziwy ktore widzialem mialy pelne skorki. Moze wlasnie dlatego mi sie nie sposobaly, ze te skorki byly za jaskrawe do koloru samochodu/wykonczenia srodka.

Piszesz że widziałeś na żywo standardową tapicerkę z distinctive powiedz jakie wrażenia, bo tak jak pisałem wcześniej na zdjęciach dramat.

Nijakie wrazenia. Zupelnie jak nie Alfa, takie slabie jakies. Jakby to wlozyli do Bravo to bym powiedzial, oh well, niech bedzie. Ale Alfie to sie nie godzi. Zbyt kolorowa, 0 smaczkow, 0 dodatkow. Totalna przecietnosc. Uderza nowa stylizancja grupy Fiat czyli wszystko wyglada jak 500L albo bardzo nowa Panda. Za stary chyba jestem na taki dizajn :sarcastic:

Ostatnia edycja:
To musi mnie kolega nauczyc. Ja jednak nie potrafie znalezc tak latwo albumu ktorego mam ochote posluchac na jednolinijkowym wyswietlaczu... Mialbym jeden, dwa albumy to pewnie tak, ale kilkadziesiat to juz nie koniecznie takie oczywiste. Na wyswietlaczu duzym, m/w wiem ile razy jeszcze musze naklikac sie by do niego dotrzec.

OK, jeśli chodzi o obsługę MP3, pewnie jest ciężko... Ja akurat używam ekranu dotykowego na TomTomie. Całą resztę wolę jednak obsługiwać z kierownicy albo z przycisków radia.

No właśnie ja się zastanawiam nad dwoma wersjami, tzn. Wersja Exclusive + ksenony + autoalarm + pakiet sport (razem z felami) a wersją distinctive + ksenony+autoalarm+ pakiet sport (z felami) i pakietem business. Różnica 1000 zł na korzyść wersji exclusive. Dylemat jest taki, że wersja distinctive ma gorszą tapicerkę ale miałaby navi, wersja exclusive ma półskórę ale nie ma navi tylko mniejsze radio, a nie mogę sprawdzić na żywo obu wersji bo "nasz salon" nie ma wersji polifcie. ;)

Uważaj na magiczny limit 38 opcji.. ja się od tego odbiłem jak swoje auto zamawiałem..

- - - Updated - - -

powie ktos please jak pelna skora spisuje sie w upalne dni?...bo mam dylemat czy jednak pelna skore jeszcze zmienic czy skora+alcantara...ciekawe jak ta alcantara bedzie sie wycierala...
To nie te czasy by skóra paliła w dupsko :) tak przynajmniej mi się wydaje, ani razu nie miałem problemu z tym, że było mi za gorąco czy za zimno. Masz klimatyzacje więc ..

- - - Updated - - -

OK, jeśli chodzi o obsługę MP3, pewnie jest ciężko... Ja akurat używam ekranu dotykowego na TomTomie. Całą resztę wolę jednak obsługiwać z kierownicy albo z przycisków radia.

Ja na przykład kiepsko sobie wyobrażam, 100 albumów na pendrive'ie i słuchanie tego. Wolę przeselekcjonowane utworki ale pojedynczo i z tego robię sobie playlistę. Z resztą ja i tak odpaliłem sobie dongla bluetooth z wyjściem aux i muzyka leci mi z spotify w telefonie, więc nie szperam po albumach. Kto jeździ autem i wertuje albumy? trochę niebezpieczne ;-)

Ja słucham radia w 95%, a pozostałe 5% to MP3 ustawione na odtwarzanie losowe, więc co najwyżej przerzucam następny utwór :).

Uważaj na magiczny limit 38 opcji.. ja się od tego odbiłem jak swoje auto zamawiałem..

Heheheh... jeszcze to maja? Odbilem sie od tego w 2011... jakos bez zalu :cool:

ja i tak odpaliłem sobie dongla bluetooth z wyjściem aux i muzyka leci mi z spotify w telefonie

To sluszne, ale limituje do zasiegu 3G/HSDPA i tylko jednego kraju. Nie jest to rozwiazanie one-to-rule-them-all, ktore preferuje ;)

więc nie szperam po albumach. Kto jeździ autem i wertuje albumy? trochę niebezpieczne ;-)

Ja :drag: Po miescie jedynie w korku, w trasie duzo czesciej. Nie da sie przejechac 9h za kierownica nie zmieniajac muzyki :laugh:. Albo jak jade z lubą, wtedy ona wybiera muze (oczywiscie z dostepnych na karcie SD). Ekran dotykowy sie znaczaco przydaje :victory:

Heheheh... jeszcze to maja? Odbilem sie od tego w 2011... jakos bez zalu :cool:

To sluszne, ale limituje do zasiegu 3G/HSDPA i tylko jednego kraju. Nie jest to rozwiazanie one-to-rule-them-all, ktore preferuje ;)

Ja :drag: Po miescie jedynie w korku, w trasie duzo czesciej. Nie da sie przejechac 9h za kierownica nie zmieniajac muzyki :laugh:. Albo jak jade z lubą, wtedy ona wybiera muze (oczywiscie z dostepnych na karcie SD). Ekran dotykowy sie znaczaco przydaje :victory:

1. Nie wiem jak teraz :) ale śmieszne trochę jak na markę "premium", idę z worem kapusty a tu.. "nie da się", ja wiem z czego to wynika KANBAN.
2. Nie prawda, swoją muzykę w spotify synchronizuje na telefon i jest dostępna offline, więc jest to jak najbardziej sensowne rozwiązanie ;)
3. To już kwestia gustu. Wygodniej się klika jedna w telefon który można wziąć w rękę :D

1. Pełna skór jest bardzo OK - dobra jakościowo, szybko wraca do swoich kształtów pod odciśnięciu np ciężką torbą czy ręką. Po zakonserwowaniu raz na jakiś czas Gliptone pachnie lepiej niż nowa. Poza tym nie jest śliska ani nie ziębi w tyłek. Ja po 2,5 roku obcowania z nią nie zamieniłbym ją na nic innego - zdecydowanie polecam niezdecydowanym. Poza tym fotele z pełną skórą są po prostu wygodne. Ich plusem w porównaniu chociażby z Leonem jest to, że nie mają wzdłuż siedziska wystających, twardych boczków. Może i te wystające wyraźnie boczki wyglądają bardziej sportowo, ale mnie po prostu uwierają w tyłek, a dużego chyba jeszcze nie mam :) Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę przy skórze, to aby ew. konserwanty nakładać specjalną miękką szczotką dedykowaną do skóry, nakładanie szmatką kończy się pozapychaniem tych małych dziurek :)

2. Problem z niewygodną obsługą MP3 rozwiązuje iPod zapięty po kabelku w schowku - masz wtedy pełne iPod-owe sortowanie - playlisty, wykonawców, utwory, płyty, rodzaje muzyk itd. Ktoś sprzedał tutaj fajny patent z Ipod-em touch - jak parkujesz w zasięgu domowego WiFI to możesz synchronizować cała muzykę na iPodzie z domu bez wyciągania iPoda z samochodu. Niestety iPod touch poki co nie ma wersji 160GB i to mnie jeszcze wstrzymuje przed skorzystaniem z tego pomysłu. W momencie jak masz iPod-a do do gałki koło radia sięgasz wyłącznie po zmianę wykonawcy (jak wybrałeś sortowanie po nim ) lub np playlisty jak wybrałeś jedną z nich.

A bez odrywania wzroku od drogi to jedynie chyba widzialem wyswietlacz na szybie przedniej, chyba w BMW jezeli mnie pamiec nie myli...
A od czego się ma przyciski na kierownicy i wyświetlacz między zegarami? Albo lepiej, jest przecież Blue&Me i można powiedzieć ;) A na końcu wybrać odpowiedni folder / album kursorami na kierownicy ;) Mam wrażenie że przez ten ekran multimedialny trochę się cofamy jeśli chodzi o bezpieczeństwo podczas jazdy...

Hehehe... Citigo to moze i tak :victory: A z kapeluszem to mi sie bardziej kojarzy 1.4 70KM w Mito :cool: Choc najbardziej obawiam sie na drodze Toyot, a szczegolnie Avensisow :rolleyes:
Mito 1.4 70KM to raczej jednak kojarzy mi się z młodą dziewczyną ;) Kapelusze to rzeczywiście skody ;)

Do różnicy dolicz jeszcze od 1%do 2% wartości zamawianego samochodu bo o tyle jest większy rabat producenta na wersję Exclusive.

UConnect czyta m4a! Yay! Lubie go coraz bardziej :victory:

ktos pisal juz ze w UK 2.0 TCT bedzie z 175KM....w NL rowniez jest ta wersja juz do zamowienia...w polsce nic jeszcze nie wiedza o tym...
ar.jpg

Amortyzatory
Powrót