• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

leasing na Alfę

Trochę nie kumam dlaczego wg wielu kolegów którzy brali leasing na Giulię, mus to brać fakturowy. Przecież AC mniej więcej pokrywa auto, z tego leasing sobie bierze swoją część

Przy GAP fakturowym wypłacają ci wartość z faktury przy zakupie, a nie aktualną wartość auta. Jak po 2.5 roku ukradną ci auto albo będzie szkoda całkowita, to dostajesz kasę na nówkę z salonu :)

wiem, ale to tak jakbym miał 2.5 roku jeździć prawie za free bo GAP mi pokryje prwie całość wpłat przez ten czas. dla mnie liczy się żeby minimalnie zabezpieczyć się np przed trickami z wypłatą z AC (żeby nie okazało się że coś dopłacam, albo za dużo kosztowało mnie to przez ten czas (bo nadpłaciłem a dostałem mniej), i tu pewnie jakiś mały GAP indeksowy da radę a na 5 lat parę tysięcy można pewnie zaoszczędzić na GAPie

ja bym na Twoim miejscu dowiedział się najpierw, czy rzeczywiście indeksowy będzie tańszy, bo u mnie rok temu na giuliettę/5 lat koszty gap były porównywalne (różnica <<1000 zł na 5 lat..) a fakturowy daje pełny komfort, wręcz opłaca się, by Ci ukradli samochód w 4/5 roku ;)

porównam dokładnie, ale z tego co słyszałem indexowy to koszt powiedzmy połowa fakturowego, więc przy np 5 latach to może być 4-5tyś. wiadomo przy fakturowym to jest pełen komfort, choć oczywiście nikła szansa żeby faktycznie z niego skorzystać.

Bez przesady, Alf nie kradną :) w dodatku przy sprzedaży 16 sztuk miesięcznie jak obok podawano, rynek zbytu na złodziejskie części nie istnieje praktycznie. To nie Mazda :)
(4-5 tys tu, 4-5 tys tam na jakieś pierdółki typu kluczyk bezkluczykowy i etui do niego, żeby jednak kluczykowy był (?) ;) itp. i się uzbiera faktycznie na oddzielne autko jakieś).

Oby...
A wiesz jak spokojnie się śpi? :D
przy krótkim leasingu na 3 lata w FCA gap index 20% a fakturowy różni się jakieś grosze (~400zł), dopiero przy 5 letnim leasingu zaczyna się robić różnica ponad 4tyś dopłacone przez czas trwania leasingu.
Na 99% pójdę w 20%-3lata-1% GAP fakturowy - bo też omijam dodatkowe odsetki leasingu(prawie 6% kwoty leasingu vs 5 lat), no i GAP jest znacznie tańszy, więc skoro "zaoszczędziłem" to dzisiaj dołożyłem sobie do rozważanej konfiguracji pakiet convinience, audio sound plus, organizer i radio DAB :)

PS, dowiedziałem się że GAP (przynajmniej w FCA leasing i dotyczy to zarówno fakturowego jak i indeksowego) nie oddaje więcej niż kwota netto z faktury - trochę nie fair jak leci się na odliczeniu połowy VAT. Nie dopytałem jak jest z pakietem dealerskim AC, do jakiej kwoty wypłacają w razie czego.

Ostatnia edycja:
nie oddaje więcej niż kwota netto z faktury - trochę nie fair jak leci się na odliczeniu połowy VAT

No trochę tak... ale na pocieszenie te drugie 50% VAT dajesz w koszty netto :P
Ale faktycznie jak brałem leasing to na 3 lata i ten GAP fakturowy nie wychodził jakoś mega drogo. Może kwestia właśnie tych 3 lat.

No trochę tak... ale na pocieszenie te drugie 50% VAT dajesz w koszty netto :P
Ale faktycznie jak brałem leasing to na 3 lata i ten GAP fakturowy nie wychodził jakoś mega drogo. Może kwestia właśnie tych 3 lat.
trudo się dziwić, GAP z każdym rokiem ryzykuje coraz większą dopłatę, stąd rośnie bardzo lawinowo/nieliniowo z każdym kolejnym rokiem.
w pierwzym roku i tak AC pokrywa wszystko, w drugim to indeksowy typu 10-20% też pokryje wszystko, więc nie ma różnicy, w 3 już indeksowy nie pokryje wszystkeigo, stąd trochę taniej, a potem to już się mocno rozchodza potencjalne odpowiedzialności z GAP

Tak to wlasnie wyglada - mialem GAP gdy ukradli mi Accorda i dostalem kwote netto z faktury zakupowej. Przy czym w tamtym czasie odliczenie bylo na 100% VAT - auto mialo tzw. kratke.

Ja sie juz gubie po tej lekturze. Planuje leasing w FCA promocja 100% - i teraz pytanie jaki oni oferuja standardowo bo mam wycene pisze GAP20% i tyle. Skad mam wiedziec fakturowy czy indeksowy?

jak pisze GAP20% to indeksowy, fakturowy to jest jakby było 100%? z reszta zawze możesz dopytać. z tego co wiem ten promocyjny leasing oferują tylko jak weźmiesz GAP fakturowy bądź indexowy 20% i wpłatę własną 20%. Jak coś gorzej to kost leasingu rośnie.

GAP generalnie jest doliczany do raty, sam leasing bez GAP i jakiś opcjonalnych ubezpieczeń, jak weźmiesz np na 3 lata i 20% wpłaty, 1% wykup to koszt jest 100,01%, ale do tego GAP (z tym że na 3 lata to on nie jest duży, ok 4tyś fakturowy na Veloce, 20% indexowy niewiele mniej). przy dłuższych leasingach GAP rośnie lawinowo, szczególnie fakturowy (bo odpowiedzialość GAP rośnie). najlepiej zrób sobie wyliczenia tego samego auta przy różnych parametrach i porównasz - mi na poczekaniu babka drukowała 3,4,5 lat i różne GAP i jeszcze któryś tam wariant z dodatkowym ubezpieczeniem. powoli to trawię, coś trzeba wybrać.

W sumie doczytalem na ofercie pisze GAP fakturowy 20.

Akurat robie wplate 30%, 36 mies,1% wykup.

przypuszczam że wpłatę własną >=20% i wtedy jest dobre oprocentowanie (tzn to co ma leasing zarobić dostanie od importera auta - bo oni mają górkę/zapas/osobny rabat zostawiony dla firm finansowych)

Mała ciekawostka odnośnie oferty dla konsumentów. Ostatnio poprosilem o ofertę najmu konsumenckiego w Getin Rent (mozna skontaktować sie przez https://happymiles.pl/wycen-inne-auto/) i oferta przy najmie konsumenckim wyszła na poziomie poniżej 1.6% wartości (jeżeli to nie pomyłka w ofercie!). Trochę się zapaliłem, ale żona mnie studzi. Mam możliwość wzięcia w pracy służbowego Passata albo dodatku do pensji na finansowanie auta we własnym zakresie i ten dodatek w sumie by starczył na ratę i ubezpieczenie Giulii w ramach powyższego najmu i mocno o tym myślę. Główną zagwozdką jest wątpliwość czy naprawdę może byc tak korzystnie + żona niezbyt przychylnie spoglądająca na zaciąganie zobowiązań zbliżonych kwotowo do raty kredytu hipotecznego i optująca za Passatem wziętym na pracodawcę jako opcją najbezpieczniejszą finansowo dopóki mamy inne priorytety w wydatkach. Ale jak ktoś nie ma takiego hamulcowego w domu, to może byłaby to ciekawa oferta?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Mała ciekawostka odnośnie oferty dla konsumentów. Ostatnio poprosilem o ofertę najmu konsumenckiego w Getin Rent (mozna skontaktować sie przez https://happymiles.pl/wycen-inne-auto/) i oferta przy najmie konsumenckim wyszła na poziomie poniżej 1.6% wartości (jeżeli to nie pomyłka w ofercie!). Trochę się zapaliłem, ale żona mnie studzi. Mam możliwość wzięcia w pracy służbowego Passata albo dodatku do pensji na finansowanie auta we własnym zakresie i ten dodatek w sumie by starczył na ratę i ubezpieczenie Giulii w ramach powyższego najmu i mocno o tym myślę. Główną zagwozdką jest wątpliwość czy naprawdę może byc tak korzystnie + żona niezbyt przychylnie spoglądająca na zaciąganie zobowiązań zbliżonych kwotowo do raty kredytu hipotecznego i optująca za Passatem wziętym na pracodawcę jako opcją najbezpieczniejszą finansowo dopóki mamy inne priorytety w wydatkach. Ale jak ktoś nie ma takiego hamulcowego w domu, to może byłaby to ciekawa oferta?

Wszystko zależy jakie sa dokladnie szczegoly, ile wplaty wlasnej i jakie limity. Logiczne ze oni musza na tym zarobic i zabezpieczyc sie przed strata. Przeczytaj dokladnie warunki i drobne druczki w szczegolnoaci oplaty dodatkowe i czy nie placisz dodatkowo za kazdy przejechany kilometr.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Tak to wlasnie wyglada - mialem GAP gdy ukradli mi Accorda i dostalem kwote netto z faktury zakupowej. Przy czym w tamtym czasie odliczenie bylo na 100% VAT - auto mialo tzw. kratke.

Jak się wie gdzie brać leasing a gdzie nie, to można znaleźć również GAP od kwoty brutto. Na FCA świat się nie kończy, a nawet nie zaczyna. Jeśli chodzi o opinię to niestety jedna z najgorszych firm leasingowych na rynku.

tylko ze teraz fca daja leasing 100% mimo wynegocjowanego rabatu.masz argument za zrezygnowaniem z fca?

pelny brutto gap gdzie indziej pewnie kosztuje znacznie wiecej niz ten w fca

Dorzucę jeszcze pare groszy odnośnie leasingu / najmu konsumenckiego. Oprócz wspominanego przeze mnie wcześniej Getin rent (HappyMilles) jest możliwość uzyskania finansowania dla konsumentów na minimum dwa lata w leaseplan i masterlease. Oferty wyglądają ciekawie a ubezpieczenie w leaseplan ponoć uwzględnia juz GAP.

Zatem ciekawa ofertę dla osób na umówie o pracę też można znaleźć!

Amortyzatory
Powrót