leasing na Alfę

Zaraz go ścigane jeszcze raz bo w tym całym zamieszaniu ze swoim autem nie dopytywałem.

Wg mnie zawsze lepiej mieć wybór niż go nie mieć - z inna oferta w ręku tez łatwiej negocjować nawet jak ktoś się uprze na fca

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Brać oferty od dealerów i rozsyłać do innych z prośbą o kontroferty i dopytywać o ferty leasingowe, ponieważ dealerzy mają umowy współpracy z leasingodawcami i oferują nieprzebijalne deale na leasing. W mercedesie nikt nie przebił umowy mb z mbank leasing jak podpisywałem umowy na dostawczaki ale już na alfę mbank nie umiał przebić oferty getinfleet, który współpracuje z dealerem od którego brałem auto. Dzwonić, negocjować mailować i wracać z kontrofertami tam gdzie już rozmawialiście.
Tona handlu jest lżejsza od kilograma pracy:)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Popieram - choć z getinem trzeba ostrożnie - lubią maskować różne rzeczy w ofertach - ilość rat, zawyżać inicjalna albo na wykup dawać zła wersje auta i później stawiać przed faktem dokonanym.

Taki klasyczny leasing najlepiej ofertowaly Millenium i Alior (warto o nich pamiętać bo pod katem leasingu są mało znani). Wynajem PKO i Mleasing - bardzo podobnie, ale z wielu powodów polecam bardziej PKO.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Hej wszystkim. Odświeżam temat, bo prawdopodobnie jeszcze w tym miesiącu dołączę do Waszej społeczności jako szczęśliwy posiadacz Veloce :). Szczerze mówiąc nie mogę się doczekać...Napisałem w tym wątku, bo ciągle waham się odnośnie wyboru finansowania w wynajmie pomiędzy PKO albo MLeasing. Ofertę tego pierwszego już mam, czekam na MBank.
Co do PKO, to zastanawiam się również nad przeniesieniem tam swoich oszczędności i założenia jakiegoś konta "premium", co mam nadzieję jeszcze delikatnie zbije ofertę:). No i miałbym wszystko pod ręką.
Z drugiej strony MLeasing, gdzie spodziewam się podobnej cenowo oferty, jednak już z wliczoną opłatą za przeglądy okresowe. Jednak tutaj dealer ostrzegał mnie, że MBank stosuje rzekomo jakieś dziwne kruczki prawne w umowie, której sam jeszcze nie miałem okazji zobaczyć. Ktoś z Was zgłębiał może bardziej temat? Widzę [MENTION=24088]makaronek[/MENTION] że z różnych powodów polecasz bardziej PKO. Możesz powiedzieć co Cię do tego przekonało?
Kolejna sprawa - możecie powiedzieć jak Wam wyszło ubezpieczenie? Braliście GAP?

Ostatnia edycja:
cześć Michal

PKOL vs mLeasing - cenowo (koszty leasingu) dość zwykle podobne, natomiast operacyjnie to dzień do nocy. Cesja np. w mL trwa PONAD MIESIĄC, więc na 80% stracisz kupującego (cedenta) zanim dojdzie do podpisania papierów, bo komu się chce czekać 6 tygodni na używane auto. W PKO - tydzień. PKO nie robi problemów żeby leasing był jako flotowy (niższa cena na Alfę), mają dużo przyjemniejszych sprzedawców. PKO ma też zwykle o wiele niższe ceny ubezpieczeń - veloce pakiet kosztowało mnie ok 3700 zł, mleasing nie zbliżył się nawet do <4k. Nic nie stoi na przeszkodzie przerzucać ofertami między firmami żeby obniżali cenę, ale wg mnie różnica 1000-2000 nawet na całym leasingu jest warta w razie czego dopłaty do PKOLu. Dużo więcej da się tam ugrać w nietypowych sytuacjach.

ubezpieczenie waha się od nieco ponizej 4000 nawet do 7-8000 :) diler ma dosc tanie, ale jak bierzesz leasing z zewnatrz trzeba pamietac ze pewnie Ci tam dolicza za obce - mając to na względzie zwykle lepiej wziac od leasingu (pko mial definitywnie najlepsza oferte)

co do gapu - zalezy czy bierzesz auto na wynajem czy zamierzasz je wykupic i bierzesz w lizingu tradycyjnym. Jesli bierzesz na wynajem, w razie szk. calkowitej umowa jest i tak rozwiazywana i leasing nie rozlicza sie juz z Toba per saldo, co oznacza, ze GAPu i tak nie dostaniesz (bo nie beda mieli do czego dopelniac, wymogiem GAPU jest odszkodowanie z AC i oni tylko dolewają różnicę). Jesli zamierzasz auto wziac w tradycyjnym leasingu, gdzie w razie szkody liczone jest per saldo (czyli leasing rozliczy z Toba odszkodowanie) - wtedy GAP wg mnie jest must have - tylko wez fakturowy i najlepiej poza leasingiem - bo wtedy GAP gada z Toba nie z nimi. Polecam autoprotect.

konta premium w bankach - faktycznie o jakies czesci procentowe obnizaja w ramach cross sella, ale o tym wspominaj dopiero na sam koniec jak juz masz "nienegocjowalną" ofertę, bo tak to Ci wmówią, że rabat jest za cross selling, a bedzie tak po prostu ;)) jak bralem w mL zalozenie konta obnizylo mi o jakies 0.3% koszt leasingu (ale nie przeszkadzalo mi to konto).

Odnosnie samych kont premium gdyby Ci cos proponowali, zarowno aquarius intensive w M jak i Aurum w PKO są w porządku jeśli masz odpowiednie wpływy - możesz wziąć oba.

ps. bardzo dobrą ofertę na leasing tradycyjny z 1% wykupem dostałem w Millenium i Aliorze - już gdzieś o tym pisałem, że warto wg mnie rozważać oferty ze wszystkich leasingów bankowych - ale ja szukalem z wysokim wykupem wiec nie skorzystalem.

a jeszcze jedna ważna wg mnie kwestia przy wynajmie dlugoterminowym (wykup za ok 49%) - PKO (nie wiem jak mL) ma tam ofertę na 0zł inicjalnej, i taką w razie tej formy finansowania polecam, z jednego powodu - może leasing wyjdzie kosztowo nieco drożej (ale niewiele), a w razie szkody całkowitej szczególnie w pierwszym roku czy dwóch nie stracisz tej całej 1 wpłaty. CHyba, że potrzebujesz gigantyczne koszty na koniec roku bo wszedłeś w II próg podatkowy grubo a jesteś na ogólnych, to wtedy weź dużą inicjalną, ale raczej nie w wynajmie tylko w niskim wykupie.

Ostatnia edycja:
makaronek - wielkie dzięki za szybkie wyjaśnienie. Co do finansowania, to zdecydowanie nastawiam się właśnie na wynajem długoterminowy, z 0% wstępnej. Nie wiedziałem, że tym wypadku procedura z GAPem wygląda tak jak opisałeś, w takim razie zupełnie się to nie opłaca.
W PKOL dostałem właśnie info że w przypadku szkody całkowitej czy kradzieży płacę 1000 PLN i jest "po problemie", chyba że w ciągu 30 dni wezmę u nich nowy samochód to wtedy jestem zwolniony z tej opłaty. Też się z tym spotkaliście?
Ciągle czekam na MLeasing, ciekawe z czym wyskoczą.

Polecam sprawdzić ofertę EFL, ja od kilku lat korzystam z EFLa (4 samochody, raz szkoda całkowita rozliczona bez problemu) i jestem bardzo zadowolony, poziom obsługi, bezproblemowość, dobre ubezpieczenia itp.

Co do GAPu, to przy tej cenie auta bym się nie zastanawiał, ja za Q zapłaciłem ok.5k na 5 lat i śpię spokojnie.

kamilski - nie chciałbym mącić Twego spokojnego snu, ale jeśli masz w wynajmie długoterminowym i zapis w umowie, że w razie całkowitej umowa ulega rozwiązaniu, to tego GAPu nie dostaniesz, wiesz o tym? :)
-kradną Ci auto
-umowa jest natychmiastowo rozwiązywana
-leasing ogarnia szkodę już bez Twojego udziału - odbierają sobie AC od towarzystwa i tyle. Nie jesteś już częścią umowy, więc na jakiej podstawie mają się z Tobą z tego rozliczać, informować Cię o wysokości odszkodowania (podstawa do wypłaty różnicy do FV, czyli GAP) etc?
- GAP nic CI nie wypłaca, bo warunkiem wypłaty jest rozliczenie szkody, a j.w. - nie jesteś już częścią tej umowy

EFL jest najdroższym leasingiem na świecie, próbowałem do nich podejść kilka razy i zawsze słyszałem, że ich wygórowane ceny "są warte dopłaty bo jesteśmy zajebiści i mamy dobrą obsługę" - śmiech na sali :)

w PKO też się z tym spotkałem, z tym, że ja u nich wpłaciłem z 20% inicjalnej, więc "po problemie" to trochę przykre sformułowanie bo biorą odszkodowanie i grosza z tego nie widzę ;))

Nie mam wynajmu, tylko zwykły leasing - wpłata 20%, wykup 30%, 3 lata. W przypadku GAP miałem szkodę całkowitą i wypłacono mi kwotę odszkodowania. Co do cen to nie wydaje mi się, że 108% na 3 lata to dużo - w moim przypadku.

ano widzisz, przy zwykłym leasingu GAP jak najbardziej ok, przy wynajmie - nie ma sensu za niego płacić.

ponizej oferta z millenium wartosc auta 210600, ini 10%, 47x, wykup 10%

wydatek MILLENIUM
Inicjalna 21060
Czynsz 3877
Czynsz suma 182235
Wykup 21060
Suma kosztów 224355
Koszt % 106,53%

średnia oferta na GAP wynosila ok 2580 zl brutto

jeśli chodzi o wynajmy DT przy rezydualnej ok 49-50% całkowity koszt przy inicjalnej 10% do zapłaty lizingowi przez 3 lata oscylował wokół 62,3% (czyli mniej więcej koszt wynajmu 36m można powiedzieć to ok 112.3%) Nie wiem ile będzie przy 0% inicjalnej - pewnie z 2pp więcej - ale symetria ryzyka jest wtedy jak 2% do 10% w razie szkody całkowitej, wg mnie warto iść w 0% (choć sam taki mądry nie byłem)

Michał, pamiętaj zapytać o zniżkę na auto w razie leasingu w wydziale CFM (flotowym) w leasingu - w moim przypadku dało to kilka tys zł obniżki. A różnica jest tylko w tym, kto Ci podstempluje umowę leasingową (CFM czy leasing MŚP) - do dogadania z przedstawicielem leasingu (trzeba mu zaznaczyć, że bierzesz z CarFleeta)

Ostatnia edycja:
Panowie ja mam w PEKAO Leasing i są super warunki a przede wszystkim maja wysoki upust na auto przy ich finansowaniu :). Współpracuje z nimi od wielu lat i jest naprawdę ok :). Miałem też w PKO, EFL , Idea Leasing, mLeasing, Raiffaisen itd :).Wszędzie warunki są ok, nawet lepiej, jak już coś tam masz i regularnie płacisz czyli współpracujesz. W chwili kiedy masz dopiero pierwszy raz to nigdy nie osiągniesz dobrej oferty. Na mega dobrą ofertę pracujesz kilka lat i wtedy to jest dobra. nawet zapisy w umowie są indywidualnie negocjowane. Naprawdę potrafią być bardzo elastyczni :)

Ja w tym roku podpisałem 2 umowy leasingu z Raiffeisen Leasing (teraz PKO) i przy parametrach 10%, 59 rat, 1% mam koszt poniżej 10%.

Panowie, możecie nieco konkretniej? walicie nazwami, a już EFL mnie rozbroił ze swoją "konkurencyjną" ofertą. Zaraz jeszcze padnie jakiś Orix niedajboże albo inne g.... bo szwagier miał i sobie chwalił :)
Raiff faktycznie był najlepszy jak brałem Giuliette w 2016, ale wzialem PKO bo baba z Rajfka była po prostu mega niemiła. Jak ja mam się użerać jeszcze z kimś takim to sorry. Różnica była w promilach.
Obecnie już wyboru nie ma, zostało samo PKO ;)

generalnie ceny są wszędzie bardzo zbliżone, decydują nie "koszty leasingu" typu 108% vs 107,45%, tylko relacje, koszty dodatkowe i cena auta.
Porównywanie kosztów leasingu na czysto kojarzy mi się trochę z płaczem na RRSO przy miesięcznych pożyczkach ;)) to tak jakby mierzyć przyspieszenie auta w węzłach na godzinę pracy bosmana.

Dorzuccie do swoich tabelek z wyliczeniami:

- koszt ubezpieczenia obcego
- koszt ubezpieczenia na 1 rok w danym leasingu
- zniżkę na auto w razie np ogarnięcia przez flotowy
- koszt rejestracji
- koszt ewentualnej cesji
- czas ewentualnej cesji
- upierdliwość przy oddawaniu auta w razie wynajmu d/t
- wymogi jakiś beznadziejnych gapów indeksowanych
- weksle
- kontaktowość sprzedawcy
- czy rat jest 35/47 czy 36/48 - bo to spora różnica wejść z lizingiem w nowy rok, np w kosztach ubezpieczenia

i nie jest tak, że na pierwszy leasing dostaniesz dobrą ofertę - musiałbyś wziąć w niebankowych. A przy koszcie kapitału tych spółek rzędu 10%-18% rocznie (nawet jeśli emitują obligacje korporacyjne) nie ma siły żeby zrobili Ci leasing na warunkach takich, jak banki z kosztem kapitału 0% (z rorów). Chyba, że coś się mega zmieniło i firmy leasingowe sharują ryzyko z departamentami w bankach, ale nie sądzę

Panowie, możecie nieco konkretniej?
Dorzuccie do swoich tabelek z wyliczeniami:

- koszt ubezpieczenia obcego - 249 zł

- koszt ubezpieczenia na 1 rok w danym leasingu - zależy jakie masz zniżki, jeśli masz to się liczą.
- zniżkę na auto w razie np ogarnięcia przez flotowy - to akurat nie ma nic do rzeczy.
- koszt rejestracji - 0 zł
- koszt ewentualnej cesji - 499 zł
- czas ewentualnej cesji - tydzień
- upierdliwość przy oddawaniu auta w razie wynajmu d/t ---- nie dotyczy, nie licz na dobrych wujków nigdzie ;)
- wymogi jakiś beznadziejnych gapów indeksowanych -- beznadziejnych niema ;)
- weksle - nie ma
- kontaktowość sprzedawcy - 10 godzin na dobę w zupełności powinno wystarczyć
- czy rat jest 35/47 czy 36/48 - bo to spora różnica wejść z lizingiem w nowy rok, np w kosztach ubezpieczenia - a to jak sobie życzysz, może być nawet każda rata inna

"i nie jest tak, że na pierwszy leasing dostaniesz dobrą ofertę - musiałbyś wziąć w niebankowych. A przy koszcie kapitału tych spółek rzędu 10%-18% rocznie (nawet jeśli emitują obligacje korporacyjne) nie ma siły żeby zrobili Ci leasing na warunkach takich, jak banki z kosztem kapitału 0% (z rorów). Chyba, że coś się mega zmieniło i firmy leasingowe sharują ryzyko z departamentami w bankach, ale nie sądzę."

Czy pracujesz w branży leasingowej? Ja tak. Jeśli coś mówię, to tak jest.
No chyba, że jesteś tak uparty, że "twoja prawda jest najprawdziwsza" bez względu na fakty i okoliczności. Wtedy nie ma o czym dyskutować na żaden temat.
Aby było jasne - ja Ciebie do niczego nie przekonuję. Twierdzę tylko, że można lepiej i tanio również na względnie nową firmę - wbrew temu co twierdzisz. Mam argument którego nie podważysz, ja jestem w stanie taki leasing zrobić na Alfę dla nowej firmy od 3 miesiąca działalności, 1 leasing. Jeśli ktoś nie wierzy albo lubi konkretną nazwę instytucji bankowo-leaisngowej, jego sprawa i decyzja.
Tabele opłat całej czołówki firm leasingowych również jestem w stanie podesłać, nie wziąłem tego z sufitu.

Po prostu ty uważasz że trzeba być "kimś specjalnym" by dostać bardzo dobre warunki bo to łęchce twoją próżność i ważność. Ja twierdzę, że nie trzeba być "kimś specjalnym", trzeba tylko rozmawiać z odpowiednią osobą.
pozdrowienia

panie, zawsze jak pogadasz z odpowiednią osobą, to nawet i szefa mafii prezydent ułaskawia ;) nie mąć ludziom w głowach, bo później pójdą do pko/m/aliora i będą chcieli leasing na dobrych warunkach i odbiją się od drzwi.
Możesz rozpisać konkretną ofertę 10%-47x-1% z ceną ubezpieczenia z najwyższymi zniżkami jakie możesz tam wbić? Auto powiedzmy za 215 tys brutto. Zagraj w otwarte karty skoro masz takie możliwości, wtedy wszyscy pójdą do Ciebie stąd i temat będzie można zamknąć :) a jak nie masz takich mozliwości, to nie mieszaj ludziom w głowach na zasadzie "przy podpisywaniu umowy to już trudno się wycofać bo nowe auto czeka pod budynkiem"

otóż leasing flotowy ma znaczenie na cenę auta - czemu? nie wiem... po prostu jest taniej kiedy umowę podbija Ci CFM, tak było u mnie na przykład.

różnica jest taka, że Ty pracujesz w leasingu a ja korzystam z wielu leasingów ;) pytanie kto ma większy interes w tym żeby forsować pokoloryzowaną prawdę - ja, zajmując się firmą z innej branży, czy Ty żyjąc z leasingów ;)

Macie może jakąś symulację dla Stelvio Q? Z kalkulatorów mi wychodzą bardzo rozbieżne dane.
Jeżeli ktoś ma sprawdzony kalkulator to policzcie proszę dla parametrów podobnych jak integrale: cena 414000 brutto, wpłata 10%, 36/48 m-cy. Nie wiem jaki wykup, czy taki sam jak dla normalnej wersji (~50%) czy Q rządzi się innymi prawami (inny spadek wartości).

Macie może jakąś symulację dla Stelvio Q? Z kalkulatorów mi wychodzą bardzo rozbieżne dane.
Jeżeli ktoś ma sprawdzony kalkulator to policzcie proszę dla parametrów podobnych jak integrale: cena 414000 brutto, wpłata 10%, 36/48 m-cy. Nie wiem jaki wykup, czy taki sam jak dla normalnej wersji (~50%) czy Q rządzi się innymi prawami (inny spadek wartości).
Jak chcesz wziąć leasing integrale to raczej zapomnij o upuście na auto - dostaniesz jakiś symboliczny, a jak nie chcesz wykupywać auta po leasingu to już taniej wyjdzie wynajem na 3 lata w Leasing Mobilny Getin Fleet, który też dostaniesz u dealera, ale Getin będzie miał większy upust na auto od FCA, niż Ty. Natomiast obie opcje są mocno drogie, jeśli chciałbyś jednak wykupić auto po leasingu. Tak, czy owak, najpierw poproś o oferty od jakiegoś dealera.

Integrale jest nastawiony na wysoki wykup (10% wpłaty, 1% raty, 50% wykup) a mnie nie zależy na wykupowaniu auta więc mi to pasuje. Z tego co kojarzę to przy wynajmie długoterminowym w FCA opłata wstępna jest jednorazowa, tj. bierzesz auto na 3 lata, płacisz 10% na początek, nie płacisz przy drugim aucie (przynajmniej taką dali ofertę na Dżipa GC). Czyli FCA ma Getin Fleet, jakoś mi to umknęło, dzięki za info. Nadal co prawda nie wiem jakie będą cyferki dla Stelvio Q (Giulia Q i nie-Q niestety odpada bo sedan nie dla mnie a dodatkowo Q jest 4-osobowa a ja robię za taxi dla maluchów).

Koledzy, potrzebuję mini porady, bo nie mam doświadczenia z leasingami.

AR oferuje teraz "leasing od 100% (GAP)" i dają go mimo rabatu na auto (ze stocku 2017/18 lub do produkcji i gwarantują że nawet jak ta promocja leasingu wygaśnie zanim auto wyprodukują to i tak dostanę te warunki). mniej więcej wychodzi to tak że na 3 lata (35 rat) leasing z wpłatą 20% i wykupem 1% jest 100,01% przy GAP fakturowy, który coś tam wychodził ok 4tyś na 3 lata dla Veloce (czyli chyba w miarę normalna stawka?). Na 4lata 102.96% a na 5 lat 105,85%, ale GAP zaczynał lawinowo rosnąć (logiczne skoro wartość zabezpieczenia z AC spadała dla starszego auta). Będę jeszcze dopytywał o szczegóły, ale na pierwszy rzut oka oferta przynajmniej Leasingu jest dużo lepsza niż od choćby mLeasingu - no chyba że mLeasing będzie sobie dodatkowo negocjował cenę auta w FCA i w ten sposób zejdą z ratą (ale nikt o czymś takim nie wspomniał)?
Z FCA wspominali że mogę też wziąźć GAP Indexowy np 20%, nie wiem czy to rozważać wogóle. Trochę nie kumam dlaczego wg wielu kolegów którzy brali leasing na Giulię, mus to brać fakturowy. Przecież AC mniej więcej pokrywa auto, z tego leasing sobie bierze swoją część, a przy harmonogramie do 1% zawsze wartość zobowiązania jest niższa niż wartość auta (czyli wypłata z AC) więc teoretycznie nawet bez GAP coś tam dostanę (grosze), a indexowy to już w ogóle daje mi dodatkowy komfort.

Dobrze myślę, czy wykazałem się totalnym brakiem wiedzy na ten temat? Chyba że chodzi o to że praktyka pokazuje że z AC mocno zaniżają, a leasing coś tam zawyża i stąd trzeba brać lepszy GAP (chociaż wg FCA Leasing oni tylko liczą 500zł za obsługę takiego przypadku i reszte kasy wypłacają mi, a nawet tych 500 nie biorą jeśli do miesiąca wezme nowe auto/leasing)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót