leasing na Alfę

Ale pierwszy rok rządzi się swoimi prawami, ja mowie o kolejnych latach.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Mi w benefii dali wycenę w drugim roku 5200 w pierwszym płaciłem 6k.. po rozmowie z agentka z salonu zaproponowała mi inna ubezpieczalnie Generali które spełnią wymagania leasingu na 3800.. nie pamiętam jaka wartość auta brali pod uwagę (Stelvio FE rok produkcji 2017)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Udało się zejść na 4 tys. To jakieś 3% wartości brutto.
A wy macie ubezpieczenie od kwoty netto pewnie? Ja z racji działalności (nie jestem vatovcem) muszę mieć brutto, więc składkę zawsze mam wyższa.
Tak czy owak 1200 zaoszczędzone ;)

to cały czas ta sama oferta z leasingu/pzu. jeszcze nie mam oferty od brokerów.

Po pierwszym roku ubezpieczenie Stelvio:
w leasingu 4980 zł
u brokera 2660 zł + 250 zł netto od leasingu kary za ubezpieczenie na zewnątrz.

Tak dokładnie.
Co ciekawe leasing bierze pod uwagę zniżki ale je obcina z 60 do 40%.

Tak dokładnie.
Co ciekawe leasing bierze pod uwagę zniżki ale je obcina z 60 do 40%.

Widzę, że jeszcze wierzysz w bajki ;) Swoją drogą niezłe wytłumaczenie dlaczego chcą zarobić więcej.
Niczego nie obcina, tylko chcą trochę zarobić na ubezpieczeniu.

Tak w ogóle to porównywanie produktów finansowych (czy to ubezpieczenie, gap, kredyt czy leasing) tylko na podstawie ceny to strategia mało sensowna. Liczy się też zakres, wyłączenia, ograniczenia, warunki, itd. To w OWUL są różnice, bo nie ma takich cudów by ubezpieczenie za 2500 miało taki sam zakres ryzyk i warunki jak to za 5000 (jeśli skalkulowane prawidłowo a nie zakres z tego tańszego a cena x 2).

W ubezpieczeniach wychodzą też takie ciekawostki jak to, że na podstawie oświadczenia klienta o zniżkach wychodzi np. 2500 zł a wg analizy historii ubezpieczeń ponad 5000 zł. Bo oczywiście 90% klientów jeździ bezwypadkowo całe życie, tylko pamięć im szwankuje jak mi mówią agenci ubezpieczeniowi.

W wątku pojawiło się stwierdzenie że Leasing FCA nie jest korzystny - czy ktoś może wyjaśnić na czym polega z nimi problem? Obecnie proponują 100%, czyli te cyferki mają najlepsze. Gdzie wisi haczyk?

ja nie narzekam. mam fca 100% dorzucili gap fakturowy to wyszlo ok 2.4% a na auto do prod na poczatku 2018rr dostalem 12% upustu. wplata byla 20% i splacam calosc w 3 lata. mi pasi, choc niektorzy moze wola obecne wynajmy bo na krotko chca auto - ja zostawiam sobie

W trakcie trwania umowy nic Cię nie zaskoczyło? Jakieś dodatkowe opłaty? Miałeś jakieś zdarzenie (gdzie konieczna by była obsługa ze strony leasingu)? Bo dopóki nie ma jakiegoś dzwona czy nie zalegasz z płatnościami to pewnie każda firma wydaje się dobra.

zero zdarzen wiec sie nie wypowiem ale cennik nie przerazal. poki co nie doliczyli mi za zewnetrzne OC wiec tylko moge byc zadowolony.

Trochę odkopuję wątek, ale mam pytanie do osób mających leasing w FCA (obecnie LEASYS):

czy macie w umowach jednoznacznie brzmiący zapis o aktualizacji oprocentowania leasingu (a tym samym wysokości rat) ze względu na zmiany stawki WIBOR? Czy leasing obniżył komuś raty po zmianie stóp procentowych w tym roku? Zapewne pytanie bezzasadne jeśli ktoś miał leasing 100%, ale może są tu też osoby z inną konfiguracją?

Trochę odkopuję wątek, ale mam pytanie do osób mających leasing w FCA (obecnie LEASYS):

LEASYS ma stałe raty = oprocentowanie stałe. Ich średnio ruszył nasz WIBOR, bo finansują się przez EBI/ECB, który siedzi od lat na ujemnych stopach.
Co ciekawe kilka naszych firm leasingowych będących oddziałami/spólkami córkami też oferuje stałe raty bazujące na stałym oprocentowaniu z dnia podpisania umowy leasingu (np CarNext). Wieszość, w tym bankowe leasingi ma zmienne, co w kontekście 2-3 lat może nie jest zbyt ryzykowne, ale 5 - już tak.

LEASYS ma stałe raty = oprocentowanie stałe.

Umowę mam zawartą jeszcze z FCA Bank i jest w niej zapis o oprocentowaniu zmiennym. Niestety inny zapis w ogólnych warunkach pozostawia pole do interpretacji na korzyść leasingodawcy - brzmi mi on tak, jak by leasingodawca miał dowolną możliwość podejmowania decyzji czy i kiedy aktualizować harmonogram m.in. z tytułu zmian stawek WIBOR. W efekcie - jak WIBOR spada, to nie obniżają opłat, ale jak by wzrósł, jestem pewien że od następnego miesiąca opłaty zostałyby podniesione.

Zapis bardzo nie fair, być może byłoby to do uznania jako klauzula abuzywna, ale trzeba by pewnie angażować prawnika, walczyć w sądzie, itp, a kwoty są chyba na to za małe.

no nie do konca to fair z ich strony, ja mam leasing w Santanderze i od paru miesiecy jakos place mniej o ok. +-70pln na racie

No właśnie ja mam raty leasingowe zmienne i szczerze mówiąc nawet bym do umowy nie zajrzał, gdybym nie zobaczył tego wątku :) Wysłałem zapytanie do Leasys.

No właśnie ja mam raty leasingowe zmienne i szczerze mówiąc nawet bym do umowy nie zajrzał, gdybym nie zobaczył tego wątku :) Wysłałem zapytanie do Leasys.

Odpowiedzą Ci że na dzień dzisiejszy nie przewidują zmiany harmonogramu, jeśli masz ten sam typ umowy co ja

no nie do konca to fair z ich strony, ja mam leasing w Santanderze i od paru miesiecy jakos place mniej o ok. +-70pln na racie

Też mam leasing w Santanderze (Consumer Multirent) i nic mi nie obniżyli :|

Też mam leasing w Santanderze (Consumer Multirent) i nic mi nie obniżyli :|

no to cisnij ich jak masz oprocentowanie zmienne w umowie, ja jeszcze przed obnizka WIBORu dopytywalem w stylu, iż mam nadzieje ze raty beda obnizone, jesli stopy pojda w dół :)

Amortyzatory
Powrót