• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kupno 159tki kilka pytanek

• Autor wątku Autor wątku m0rf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
niby 120tys. ale cos mi się wydaje że nie do końca.

Skóra i automat ... brak sensora deszczu, lusterko zwykłe... generalnie dziwna wersja :/

Kolega superalfa z Częstochowy ,który handluje alfami niezbyt dobrze wypowiadał się o skrzyniach q-tronic ,konkretnie o ich eksploatacji powyżej 100 kkm.

Kolega superalfa z Częstochowy ,który handluje alfami niezbyt dobrze wypowiadał się o skrzyniach q-tronic ,konkretnie o ich eksploatacji powyżej 100 kkm.

Po przejechaniu się autem z taką skrzynią przestałem szukać ;) więc OK :)
teraz szukam dalej.... intensywnie

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-navi-150-km-6-biegow-C14879061.html

koledzy ogladał tą sztuke ktoś ??

Byłem w niedziele rano... gość mi powiedział że w sobotę o 18stej wziął zaliczkę i auto teoretycznie sprzedane. Rzuciłem tylko okiem ale nawet obejrzeć się nie dało. A dzwoniłem w sobotę o 16stej i było do sprzedania - no cóż mówię :/

Dziś dzwonie ( bo ogłoszenie wisi ) a gość mówi że do sprzedania. Ja sie pytam co z zaliczką a koleś że to dla znajomego, który chciał w leasing ale w BIKu są itd itp.

Ktoś może z Was oglądał to auto bliżej ??

będę wdzięczny za info

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9-m-jet-progression-150km-C14879820.html

jutro po tą jadę ;-)
z salonu, serwisowana u nich i u nich kupiona, jeden wlasciciel.
pelna historia, wymieniany rozrzad przy 181 000, wymieniana turbina przy 119 000, malowany zderzak przedni i tylni i jeszcze jeden element.
Wahacze przednie wymienione - górne.

Zobaczymy co to bedzie....

Nieżle , w 3 lata dmuchnęli 180 kkm , jest szansa ,że może chociaż na trasach latała.

Coś jest z tymi turbinami... W 3 serwisach, w których o to pytałem twierdzili, że turbina w tych silnikach zaczyna odzywać się przy przebiegu rzędu 150k km...:eek:

Pewnie ktoś nie dbał o turbine i tak to było.... po trasie od razu wyłączał silnik itd itp :/

Wyjazd jutro o 5tej rano także mam nadzieje, że się nie zawiodę i od razu zrobię trasę Poznań - Częstochowa moją nową Bellą !!:D

Pewnie ktoś nie dbał o turbine i tak to było.... po trasie od razu wyłączał silnik itd itp :/

Wyjazd jutro o 5tej rano także mam nadzieje, że się nie zawiodę i od razu zrobię trasę Poznań - Częstochowa moją nową Bellą !!:D

Radzę się nie napalać - zawsze to lepiej się miło zaskoczyć niż niemiło rozczarować...;)

Radzę się nie napalać - zawsze to lepiej się miło zaskoczyć niż niemiło rozczarować...;)

Przyprowadziłem moją Bellę z Poznania :) jest piękna !!
Lakier wszędzie oryginalny, wszystko było robione w serwisie bo serwis był właścicielem auta a autko było w długoterminowym wypożyczeniu u osoby prywatnej.
Wszystkie wymiany, naprawy itd itp. były po stronie serwisu ( także kosztowo ). Klienta żadne koszty napraw czy przeglądów nie interesowały. Wszystko było robione w serwisie :) Autko ma pełną historię co, kiedy, gdzie i dlaczego.

Chodzi jak marzenie.
Trasę z Poznania do Częstochowy bardzo przyjemnie wspominam.
Spalanko 5,5 litra na 100km !! Max predkość to 140km/h bo przede mną jechał kumpel moim focusem wiec nie dało się szybciej jechać.
Ale przy takiej jeździe spalanie rewelacja!!

Dodatkowo maglownica była wymieniana niedawno - jest jeszcze nie ubrudzona :)

Zażyczyłem sobie szczegółowego badania podwozia - na mój koszt.
Zawieszenie idealne. Amorki super, wahacze ok, całe zawieszonko świetne. Wydruki z kompa to potwierdzają.
Wyszło tylko że jedno koło hamuje inaczej niż drugie ale może dlatego że troszkę stała na parkingu - koło lusterka była pajęczyna :)

W środku super zadbane.

Nie działa mi tylko zapalniczka :( Niestety zczaiłem to jak wyjechałem już z serwisu i chciałem podłączyć CB Radio :/
Sprawdzałem bezpiecznik i jest OK - nie wiem co to może być.

Także już w profilu mogę sobie napisać dane autka - :))))))))))))

Gratulacje !!! Niech Ci służy bezawaryjnie

P.S.
Czyli ,że ona w jakimś leasingu latała??

Czy ktoś z posiadaczy AR159 mógłby podać jaką jego Alfa ma szerokość z lusterkami? ;)
w katalogach jest podane ok 183cm, ale jest to chyba rozstaw "blach" bez uwzględnienia lusterek..

Hej

wiem, że wątek stary, ale jest "zebrany" w przyklejony "Zamierzasz kupić 159, Brerę lub Spidera? Potrzebujesz porady? CZYTAJ!" (porusza zakup alfy 159/Brera/spider). chciałbym uzupełnić go o to, co sam wyszukałem na temat, co wstępnie sprawdzić przy zakupie używanej alfy 159, kiedy ze sobą nie mamy doświadczonego alfa-maniaka, ale nie chcemy (jeszcze) jechać do ASO celem dokładniejszego trzepania auta (chodzi o przedwstępną weryfikacje modelu)

Oto moja lista, co mozemy sprawdzic sami (wybieram się powoli na zakup 159SW w JTDm, więc kompletuję sobie):

- sprawdzic, czy nie zjada wewn strony opony (ustawienie geometrii przodu i tyłu) - zjadanie to geometria do sprawdzenia, ewentualnie wahacze do wymiany (ASO sprawdzi)
- sprawdzic gumy maglownicy (przegub kulowy) oraz calego mechanizmu skretnego (czy nic nie wycieka, czy nie slychac skrzypienia przy skrecaniu przy malej predkosci
(jak stara wersalka <- to znalezione tu na forum :-) )
- pompa wspomagania (czy nie buczy po rozgrzaniu auta i czy nie zatarta)
- czy sa luzy na kole lewo/prawo - reka ruszając koło, nalepiej sprawdzac lub na "trzepakach"
- co sie dzieje przy 1800-1900 obr/min lub przy 2700-3200 przy delikatnym przyspieszaniu (nie powinno rwac) - 1/2 bieg - moze to byc EGR/klapy wirowe
- rzucic okiem na listwę sterującą klapami wirowymi (czy nie poci się, dymi po odpaleniu, przy dodawaniu gazu powinna pracować - jak spadła, to kolektor do roboty)
- na spodzie obudowy rozrzadu, czy cieknie pompa wody
- Dwumasówka - jeżeli przy gaszeniu auta słychać wyraźne, metaliczne telepanie z okolic sprzęgła, a nie słychać tego, jeśli auto zgasi się
z wciśniętym sprzęgłem - to jest to objaw kończącej się dwumasówki.
- spasowanie zderzaków, drzwi, sprawdzenie przedniego pasa, tylu - najlepiej mieć miernik grubości lakieru i obleciec auto (jak nie, to zrobią to nam w ASO) - tak nawiasem, to sam rozwalony i wymieniony zderzak nie powinien robic wrazenia, poniewaz moze sie tak zdarzyc, ze byla niewielka stluczka (przy 10-15 km/h) - poszedl zderzak, czy obrysowany zostal o jakis murek, a pas przedni/tyl moze byc nietkniete (nie mowiac juz o podluznicach) - zawsze to mozna zbic cene, ale cieszyc sie, ze nie bylo gorzej :-)

PS: czy szanowni koledzy dodaliby jakąś pozycje z cyklu TTTMM (Ten Typ Tak Może Mieć)?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót