ktorędy orurowanie do centralnego IC??

sebo jesli masz halogeny to na 99% bedzie musiał sie ich pozbyc.
pod zderzak 156 przed fl wejdzie 550x140x65 jak i 550x180x65
wyjscia i wejscia z 1 strony w sumie nie ma sensu robić bo za dużo dłubania
zderzak włożysz bez wielkiego przycinania.
ta mała chłodnica zostaje nic nie trzeba przesuwać, usuwać itd po za właśnie halogenami.
pzdr

Porazka troche ze trzeba bedzie halogeny usunąć. Kolin, wlasnie mysle nad takim coolerem jednostronnym. Teraz kwestia ze nie jest to sprawdzone w 156 i lipa bedzie jak kupie i okaze sie ze nie bedzie dalo sie nic wymyslec. Mysle ze glownym problemem jest obuodwa filtra powietrza bo ona zaslania dostęp gdzi mozna by puscic rurke ic turbo

powodzenia z jednostronnym w 156 ;)
w 147 do zrobienia bez problemu ;)
robiliśmy w 156 fronta no i halogeny i ich mocowania w zderzaku musiały wylecieć.

a jaki byl wymiar coolera? coz jesli nie bedzie wyjscia to jej wywale choc wolal bym zostawic. Pisalem do marcina i napisal ze jednostronny bylby lepszy bo mialby mniejszy lag. Wiec chyba taki zamowie. Omen, a masz jakiejs zdjecia z montazeu tego coolera do 156? lub nawet montazu w twoim aucie?? jesli masz do podeslij nawet w tym temacie lub na e-mail, bede ci bardzo wdzieczny

Jednostronny zawsze bedzie lepszy jedli chodzi o lag.
My wkladalismi IC z wymiarami rdzenia 550x180x65.

Pozostaje mi tylko teraz zamowic jeden albo drugi, rurki, łaczniki i kumpla z migiem i trzeba sie brac za robote. Tak jak wczesniej prosilem jesli mialby ktos jakies zdjecia z prac to bardzo prosze tu wklejic. Moze bym cos podpatrzyl

Migiem możesz spawać jak masz specjalny drut do nierdzewki i spokojnie można spawać ja miałem elektrycznie i też było tylko że dużo szlifowania było ale dało radę...

Nie ma az takiego problemu, gorna rurka u mnie ladnie wyglada a reszta do nowego coolera bedzie do niej dospawana tu jest moj temat jak to wyglada: http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/71070-alfa_romeo_156_1_9_16v_sebo18188.html ). Omen, nie ma zadnego problemu ze spawaniem nierdzewki migiem. I ze szlifem tez nie problem. Prawda jest taka ze ta niby nierdzewka ma pewnie nie wiecej jak 8-8.5% zawartosci niklu. Znam sie troche bo niby jestem kierowca ale w branży złomiarskiej.

Ostatnia edycja:
Wiesz można pospawać i pospawać, mi poprzednio spawał gość który robi balustrady, teraz kumpel z forum, i różnica jest b.duza,
podczas spawania migiem spaw jest mocno porowaty, pomimo użycia nierdzewnego drutu i argonu, jeśli mogę Ci doradzić poszukaj kogoś z doświadczeniem i tigiem naprawdę warto, nie bedą Ci się spawy pocic, i będziesz miał mniej do czyszczenia wewnątrz i na zewnątrz,

Jednostronne ic do 156 przed liftem wejdzie, Jest wtedy o dwa kolana 90' mniej ale trzeba się pogimnastykowac z ulozeniem tego, jak się mocno wysilisz i sprawach wytrzyma marudzenie to może i halogen założsz.

Tyle odemnie

Pzd.

Ostatnia edycja:
A mozesz mi doradzic jak puscic rurke przy jednostronnym idaca od coolera do turba? bo na drodze jest puszka z filtrem powietrza. Masz jakis pomysl?

Tu nie ma co doradzac, trzeba zdemontowac zderzak i wszystko pasować na aucie niestety, pochwytac sprawami, i sprawdzić czy pasuje, poprawić, i dopiero spawac.
Montowalem ic dwustronne w 156 2,4 przed liftem, ale zdjęć nie robilem, nawet nie pamietam jak to tam wyglada.

Pzd.

No więc tak jak przedstawiłem na obrazu:

Z tego co pamiętam jest tam miejsce na taką operacje (tylko Ty masz całkiem inny silnik więc może być troche inaczej)

Wlot z Turbo do IC (jednostronnego) w dolna partie, a wylot z IC na góre.

20120319_122438.jpg
od Turbo do IC najlepiej chyba aby "owineła" się pomiędzy puszką powietrza

Najlepiej ściągnij zderzak i mierz

Dzięki za zdjecie. W najblizszym czasie bede zamawial i montowal

Tak wyglada przod z saaba jednostronny P1010144.jpg Jest problem tylko z tym plastikiem dla mnie nie jest on zbyt wytrzymaly u kolegi przy 200 konnym modzie po prostu przegroda sie zlamala w srodku. ale chyba to wina konkretnego coolera bo znowu kolega w irlandi jezdzi na takim i jakos nic sie nie popsulo
cena tego na allegro to 100 pln
Montowanei bajecznie proste wkladasz i sam sie zapiera o co trzeba z jednej strony mozna czyms dodatkowo zacisnac. Ale bez wywalenia puszki od filtra powietrza sie nie obejdzie. Dlatego zastosowalismy airboxa

airbox to zły pomysł, chyba że odrazu wywaliliście przepływkę z programu.. zaś wywalona przepływka z programu to problemy zimą.
Wiec bezsensu rozwiązanie.

Kiedyś bardzo mocno drążyłem ten temat. Marcin ( cinek ) podpowiedział mi, że ecu wtedy będzie miał ustawioną domyślna temp powietrza ok 20 stopni. Zimą przy ujemnych temp powietrze jest gęstsze, pos w sobie więcej tlenu wtedy i tez doładowanie może być znacznie większe niż zadane czyli ok ~ 1.6b. Jest wtedy możliwość że zobaczysz tłok po za blokiem.

Amortyzatory
Powrót