[159] Korekty wtrysków

ty masz kolektor plastikowy a przy takim listwa jest od spodu kolektora (aluminiowy ma ją u góry)

Witam

Naszukalem sie tej listwy ale ja jej nie mam. Z tego co wiem to w kazdym kolektorze sa klapki dlatego napisalem ze je mam. Niestety nie widzialem listwy a zagladalem z kazdej strony. Jade wlasnie do mechanika po pomoc.

Ja bym nie jechał autem w takim stanie. Jak będziesz miał pecha to klapka wypadnie z cylindra i wpadnie do turbiny. Wtedy oprócz wymiany silnika będziesz musiał wymieniać też turbinę. Choć być może już jest pozamiatane.

Ostatnia edycja:
Wlasnie wrocilem z warsztatu i kolega mi powiedzial ze mam zatkany wydech i dlatego mi wywala bledy dpf ktorego nie mam auto sie dusi i korekty wariuja. W sobote odepne tlumiki i zrobie jazde probna. Powiedzial mi tez ze moj kolektor nie ma klap wirowych. Ten typ tak ma

Powiedzial mi tez ze moj kolektor nie ma klap wirowych. Ten typ tak ma
No to Twój kolega akurat nie jest eksperem od kolektorów w alfie. Jak pisał criss listwa jest od spodu i jej nie widać. Plastikowe kolektory właśnie są z tego znane że może się urwać klapa i dlatego się je wywala. W metalowych były inne problemy (spadająca listwa, blokujące się klapy stąd spadająca listwa, nieszczelności na ośkach), ale raczej nie urywały się klapy.

W oryginale kolektor dolotowy w silniku A.R. 159 120KM 8V jest bez klap, 16V 150KM z klapami.

Oki dzieki. Zawsze mi sie wydawalo ze mam klapy. Sprobuje sprawdzic jego diagnoze z wydechem. Jak nie to rozkrecam. Pozdrawiam

W oryginale kolektor dolotowy w silniku A.R. 159 120KM 8V jest bez klap, 16V 150KM z klapami.

To prawda, ale bonzo111 już pisał parę postów temu że ma wersję 150KM

Wlasnie wrocilem z warsztatu i kolega mi powiedzial ze mam zatkany wydech i dlatego mi wywala bledy dpf ktorego nie mam auto sie dusi i korekty wariuja. W sobote odepne tlumiki i zrobie jazde probna. Powiedzial mi tez ze moj kolektor nie ma klap wirowych. Ten typ tak ma

Zapytaj się mechanika, czy widział już silnik JTDm po wpadnięciu klapki z kolektora do cylindra. Jeśli nie, to znaczy, że będziesz pierwszym przypadkiem i będzie się uczył na Twoim silniku. Więc zanim mechanik dojdzie do tego, że problem jest w głowicy to wymienisz pierdyliard części a na koniec auto i tak nie będzie jeździło. Masz kolektor plastikowy, inny niż metalowy, ale to właśnie w plastikowym urywają się klapki i opisany przez Ciebie przypadek idealnie pasuje do urwanej klapki.

No chyba, że masz silnik 1.9 8v, ale wcześniej pisałeś o 1.9 150 KM, a wszystkie 16v w 159 miały kolektory z klapkami.

Ostatnia edycja:
Zrobilem rozeznanie i mam klapki. Tak czy inaczej w weekend rozbieram kolektor

I nie jeździj już do tego mechanika, który twierdzi, że przez przytkany wydech świruje korekta na jednym cylindrze.... i inne bzdury...
jahu ma rację. Przy takim gościu pół samochodu wymienisz, a na końcu się dowiesz, że albo ten typ tak ma albo, że po prostu jest to Alfa.

Ostatnia edycja:
ja podpytam czy w moim silniku 2.0, 170 km wystepuja te klapki? zrobilem ok tys km dopiero, chetnie bym postawil ja gdzies na ogldziny czy wszytko ok nic nie pozapychane itd, tylko kto moglby mi to tak jak trzeba ogarnac?wszystko zdaje sie niby ok, nie dymi, ladnie pali, przyspisza jak trzeba, ale czy spalanie rzedu 6,5-7,5 jest normalne? ciezko mi na maxa zejsc ponizej

Ostatnia edycja:
Klapki są tylko w 1.9 16v (początkowo z kolektorem metalowym z którego klapki się nie urywają, później z plastikowym, w którym klapki się urywają) oraz w 2.4 20v (tutaj tylko kolektor metalowy).

W 2.0 JTDm oraz w 1.9 8v JTDm nie ma klapek.

rozumiem czyli jeden problem odpada, a co ewentualnie w 2.0 potrafilo nagminnie nawalac?

rozumiem czyli jeden problem odpada, a co ewentualnie w 2.0 potrafilo nagminnie nawalac?

To młody silnik, mało kto przejechał nim 200 kkm i więcej. Dopóki nie przyjedzie do Polski trochę porozbijanych zajeżdżonych szrotów z zachodu to niewiele można powiedzieć. Na dziś jest ok. Ale 1.9 i 2.4 też na początku problemów nie sprawiał, a potem okazało się, że w 1.9 urywają się plastikowe klapki, zdażają się urywające się szpilki wydechu, egr warto zaślepić i takie tam różne przypadłości. Ot normalna eksploatacja współczesnego diesla.

Ostatnia edycja:
czyli standard, auto jest z 2011 r z marca ale najechane sporo 180 tys i raczej autentyczny przebieg, nie szukam dziury na sile bo nic sie nie dzieje, ale mam pedantyczny stosunek do tego co mam i chcialbym o wszystkim wiedziec:) ot takie zboczenie

Ostatnia edycja:
Jak masz autentyczny przebieg i auto zadbane to mozna smigac. Ja mam 250tys i przedewszystkim jazda po autostradach w UK i dopiero teraz sie sypnelo.

dopiero teraz sie sypnelo.

Warto dodać, że sypnęła się rzecz, o której na forum trąbi się od kilku(nastu) miesięcy, że jest to rzecz którą dość łatwo wyeliminować z motoru i pozbyć się potencjalnego problemu. Silnik pozbawiony klap wirowych, EGR i DPF powinien bezawaryjnie przejechać trochę km.

Amortyzatory
Powrót