[159] Korekty wtrysków

nie sprowadzaj csv do kichowatego formatu, to tablety są z dupy ze tego nie obsluguja, bo to format prastary :)
wychodzi OT, ale może trzeba ustalić w jakiej formie powinniśmy wrzucać pomiary: jpg czy csv? Moim zdaniem csv jest znacznie mniej wygodny w interpretacji niż wykres, a przy okazji korzystając z przypadkowych komputerów/tabletów trzeba doinstalować text editor albo np Excela do otwierania csv. Do jpg na żadnym sprzęcie nic nie trzeba doinstalowywać a wszystko widać jak na dłoni.jedyna wada jpg to większy rozmiar, ale 100kB to chyba nie problem?

csv w pracy używam jako format wewnętrzny moich skryptów testujących, ale jak piszę jakiś raport to wklejam tylko wynikowy wykres, bo nikt nie chce oglądać setek wartości pomiarowych z dokładnością do 3 miejsc po przecinku, skoro co trzeba widać po prostu z wykresu. tylko wykres musi być dobrze zrobiony, jpg nienazbyt skompresowany itp.

Ostatnia edycja:
dane to dane, plik tekstowy, do analizy na komputerze w moim przekonaniu, a jak cos to na androida w google play jest masa app do takich formatów, osobiscie nie chce mi sie meczyc i analizowac danych pod telefonem ;) pozatym jpg ma straszna kompresje co przy cyferkach wk...

dane to dane, plik tekstowy, do analizy na komputerze w moim przekonaniu, a jak cos to na androida w google play jest masa app do takich formatów, osobiscie nie chce mi sie meczyc i analizowac danych pod telefonem ;) pozatym jpg ma straszna kompresje co przy cyferkach wk...

otworz jpg z mojego postu #491, widac wystarczajaco dobrze. co do korzystania z przypadkowych tabletow/telefonów/kompów - czesto podrozuje, a laptop firmowy ma poblokowane strony + oprogramowanie szpiegujace (praca dla korporacji, mimo ze jestem freelancerem tylko dla korporacji swiadcze uslugi, to musze korzystac z ich laptopa i software), stad czesto jak wchodze na alfaholikow to z przypadkowych kompow/tabletow lub komorki. Chcialbym bez problemu sobie wszystko moc przegladac, a jpg mi to umozliwia bez instalowania czegokolwiek na kazdym urzadzeniu.

Dobra bo mały offtop - czy ktos jest w stanie zanalizować te dane ktore wrzucielm czy to mało itp ? ;)

Dobra bo mały offtop - czy ktos jest w stanie zanalizować te dane ktore wrzucielm czy to mało itp ? ;)
Jasne :)
Za dużo niepotrzebnych danych zalogowane. Za to parę potrzebnych nie zalogowane. W rezultacie odczyty bardzo rzadkie.
Widać, że turbina lekko przeładowuje. Ale dla czego, to ci nie powiem, bo... brak danych :(
Zrób log danych związanych z doładowaniem + EGR i wyślij mi.

u mnie takie korekty z tego co sie orientuje to 2 i 4 cylinder najgorsze, czy wartości na plus oznaczają przytkany wtryskiwacz czy jak by wymienić końcówkę to mogło by pomóc?

Załączniki

Najczęściej wymiana końcówki pomaga. Ale jeśli już to tylko na 4 wtryskiwaczu, drugi zostaw w spokoju. Wymień też pod wszystkimi podkładki jak już zamierzasz się nimi bawić.

a jak wygląda demontaż wtryskiwacza i podkładek miałbym ochotę zrobi to sam 98% ciekawości i to perfekcyjne uczucie jak wszystko poskładasz i działa jak należy :)

Dwa razy się zastanów ;) Trzeba mieć sprzęt, żeby w razie czego wyciągnąć zapieczony wtryskiwacz. I potem może być problem z wyciągnięciem podkładki, która też lubi się zapiec.

Wtryskiwacze wyciąga się w kolejności od rozrządu. Rozłączasz przewody paliwowe, również powrotne. Wykręcasz nakrętkę mocowania pierwszego wtryskiwacza, wyciągasz mocowanie, wyjmujesz wtrysk i podkładkę. Itd. Uważaj, żeby nie wrzucić czegoś do gniazda, bo jest duże ryzyko, że wpadnie do cylindra. Gniazda przed ponownym montażem też powinno się dokładnie oczyścić.

Trzeba mieć sprzęt, żeby w razie czego wyciągnąć zapieczony wtryskiwacz. I potem może być problem z wyciągnięciem podkładki, która też lubi się zapiec.

Też zanim mój wyciągałem zastanawiałem się dwa razy, ale w sumie nie jest to takie trudne - no chyba że trafi się na zapieczony ostro wtrysk - ale wtedy można po prostu odpuścić - a spróbować zawsze warto.

Wtryskiwacze wyciąga się w kolejności od rozrządu. Rozłączasz przewody paliwowe, również powrotne. Wykręcasz nakrętkę mocowania pierwszego wtryskiwacza, wyciągasz mocowanie, wyjmujesz wtrysk i podkładkę.

Na początku też tak myślałem no i nie wiem jak jest w 159, ale u mnie w 2,4 20V w 156 mogę wyciągnąć tylko ten wtrysk który chce - trzeba tylko odkręcić śrubę przyłącza od wtrysku. U mnie po wymianie podkładek, chciałem sprawdzić czy korekta pójdzie za wtryskiem i przy zamianie wtrysku 3 z 4 wyciągałem tylko te dwie sztuki.
Dodam tylko aby po wyciągnięciu wtrysków dobrze je poukładać aby nie zamienić miejscami i żeby trafiły w to samo miejsce.

Co do czyszczenia to gniazd tak jak pisze magil jest to podstawa przy zakładaniu nowych podkładek.

dziś zrobiłem trochę dokładniejsze pomiary, trochę mnie dziwi to ze jak silnik nie jest na minimalnych obrotach tylko podczas jazdy korekty są lepsze
sory za ten pdf ale csv i innych plików nie chce mi załączy

Załączniki

Ostatnia edycja:
To wyślij mi to na e-maila (tylko zaznacz, że to z forum ;)), bo w tym pdf...

Panowie poprosze o porade. Byla niedziela i sobie podpialem komputer by zerknac co nowego. Korekty mialem idealne. Jade w poniedzialek do pracy, zjazd na stacje. Wlaczam silnik i tu szarpie, slaby jest, dwumasa harczy i z tylu dymek. Dojechalem do pracy a po pracy odpalajac zrobilem mala zadymke.jadac zauwazylem ze jadac tak jak jade normalnie musze redukowac na nizsze biegi bo szarpie. Zobaczylem korekty i otworzylem oczy:
130.jpg

Dpf usuniety i egr zatkany

Dzis wyciagnalem wtryski 1 i 2 wyczysilem gniazda, wykapalem wtryski w waniece ultradzwiekowej i zamienilem miejscami z zakodowaniem. Zero roznicy. Dodam ze temperatura silnika nie ma znaczenie bo na zimnym i cieplym korekty z kosmosu.

Czy ktos moze mi odpowiedziec co sie moglo stac od by z dnia na dzien z idealnych korekt cos takiego wyszlo?

1.9 jtdm 150

Dzi

Jak korekta nie poszła za wtryskiem, to nie jest dobrze. A co z wirówkami ? Masz usunięte czy nie ? Jeśli nie, to w jakim są stanie ?

Jaki masz kolektor ssący? Zaglądałeś do niego? Mam na myśli stan/istnienie klapek.

Mam klapki w kolektorze plastikowym ale nie wiem jak sprawdzic jak wygladaja.

Wygląda jakby, aż strach pomyśleć urwała się. Wsadź tam łapkę i poruszaj nimi. Jak wygląda ich okolica ?

Czyli zdjac dolot powietrza, egr i przepustownice i za tym macac palcami czy sa ma miejscu?

Nie, poruszaj od góry i sprawdź jakie są luzy. Resztę sprawdzisz tylko po demontażu.
Ale korekta nie idąca za wtryskiem i jeśli ten dymek jest biały gryzący, to oznacza, że na cylindrze spalanie jest niewłaściwe. Nie chcę krakać, obym się mylił ale to może wskazywać, że któraś się urwała i poszła pod zawór.

Nie, poruszaj od góry i sprawdź jakie są luzy. Resztę sprawdzisz tylko po demontażu.
Ale korekta nie idąca za wtryskiem i jeśli ten dymek jest biały gryzący, to oznacza, że na cylindrze spalanie jest niewłaściwe. Nie chcę krakać, obym się mylił ale to może wskazywać, że któraś się urwała i poszła pod zawór.

Witam

Naszukalem sie tej listwy ale ja jej nie mam. Z tego co wiem to w kazdym kolektorze sa klapki dlatego napisalem ze je mam. Niestety nie widzialem listwy a zagladalem z kazdej strony. Jade wlasnie do mechanika po pomoc.

Amortyzatory
Powrót