• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

Pojedź do autoryzowanego serwisu Bosch, tam sprawdzą na porządnym sprzęcie. Wszystko dostaniesz na papierze.
Wtrysk wrzuca do maszyny EPS-200,ktora symuluje prace wtrysku w 3 sytuacjach.Na niskich obrotach,srednich i wysokich.TYLKO CALY SZKOPUL TKWI W TYM...ze testowany wtrysk moze wyjsc igla,co jednak wcale nie oznacza ze po wrzuceniu do auta nadal tak bedzie.
Niezwykle istotna przy wtryskach II-generacji jest REGULACJA III-fazy pracy wtrysku,cos czego zadna maszyna EPS200 nie zdiagnozuje.

- - - Updated - - -

www.youtube.com/watch?v=kIJJ-V0-M1s

Badz uzyja nowszej maszyny EPS708 ktora jest dokladniejsza.
www.youtube.com/watch?v=pUQoVC0np9k

- - - Updated - - -

O! Wreszcie ktoś sensownie napisał.
Pisalem o tym juz 2-lata temu,wystarczy przewertowac ten temat od poczatku.Tematyka wtryskow i ich prawidlowej regeneracji przerobilem niezwykle wnikliwie na wlasnej skorze.

- - - Updated - - -

Ze swojej strony moge polecic serwis Bosch-a w Krk i niezwykle kompetentnego goscia ktory sie tam tym zajmuje Mateusza C.bodajze glownego inzyniera od tych spraw.

Ja też pisałem o tym problemie. I zawsze sobie a muzom ;)

Niezwykle istotna przy wtryskach II-generacji jest REGULACJA III-fazy pracy wtrysku,cos czego zadna maszyna EPS200 nie zdiagnozuje

Na razie jestem na etapie sprawdzenia korekt po zamianie wtrysków. Jutro zobaczę jak to wygląda po przejechanych 150km czy aby na pewno korekta na minus poszła za wtryskiem.
Jak dalej będzie źle dam do sprawdzenia u siebie w mieście zobaczymy co wyjdzie, a dalej to już będzie trzeba się mocno zastanowić nad wysyłką do Stalowej Woli.
Co do przypisania kodu IMA w poniedziałek będę próbował na innym kompie - u mnie przy tej próbie na kabelku KKL zauważyłem, że pojawia się cały czas komunikat w MES "Zbyt duże opóźnienie" i na razie żadna zmiana ustawień portu COM1 nie skutkuje.
krzyzie

Witam.
Panowie mam kilka pytań po dzisiejszy sprawdzaniu korekt:

Po pierwsze udało się zmienić kodowanie IMA (podłączyłem mój sprzęt spróbowałem i wyskoczyło WYKONANO :) ) i pojawiła się dziwna rzecz, a mianowicie po zamianie wtrysku 4 z 3 bez przypisania IMA korekty na wolnych wyglądały tak:
korekty postój złe IMA.jpg (na czerwono zaznaczyłem wtrysk który miał duże odchylenie na "minus")

Po udanej operacji przypisania IMA korekty zmieniły się tak jak były wczesniej przed zamianą wtrysków miejscami:
korekty na postoju.jpg
(jedyna dobra wiadomość, że korekta poszła ewidentnie za wtryskiem)
No i teraz nie wie czy jak komputer jak ma złe IMA to może przekłamywać z pokazywanymi wartościami, czy też ktoś wcześniej robił już coś z wtryskami i może nie zostały nadane nowe kody i stąd te różnice?

Druga sprawa to korekty pod obciążeniem:
korekty podczas jazdy.jpg o ile wtrysk 3 (ten z najwiekszą korektą na minus) dalej ma minus tak wtrysk nr 4 ma duże wartośći na plus.
Może ja źle szukam - które korekty brać pod uwagę te na postoju czy raczej pod obciążeniem. Przy tych pod obciążeniem ewidentnie jeden wtrysk idzie zyt mocno na plus ;(.

Jakieś porady dla laika :)

Druga sprawa to korekty pod obciążeniem:
Pokaż załącznik 112033 o ile wtrysk 3 (ten z najwiekszą korektą na minus) dalej ma minus tak wtrysk nr 4 ma duże wartośći na plus.
Może ja źle szukam - które korekty brać pod uwagę te na postoju czy raczej pod obciążeniem. Przy tych pod obciążeniem ewidentnie jeden wtrysk idzie zyt mocno na plus ;(.

Jakieś porady dla laika :)

A jak zmieniałeś 3 z 4, to podkładki pod wtryskami dałeś nowe ? Czy z odpowiednim momentem je dokręciłeś ?

A jak zmieniałeś 3 z 4, to podkładki pod wtryskami dałeś nowe ? Czy z odpowiednim momentem je dokręciłeś ?

Podkładki były dawane nowe w sobotę - wtryski zamieniałem miejscami chyba w czwartek. Co do momentu to wszystkie są dokręcone niestety bez klucza, bo mój chyba coś się rozkalibrował bo daje zupełnie inne wartości w porównaniu do drugiego który niestety ma zakres tylko do 25Nm.
Ale przed zamianą i ogólnie jakikolwiek ruszaniu wtrysków korekty były bardzo podobne (wtrysk nr 3 w danych poniżej)
korekty przed zmianami.jpg
jak również tuż po wymianie podkładek jeszcze przed zamianą wtrysków:
korekty po wymianie podkładek.jpg

Ale czy myślisz że warto przyjrzeć się temu wtryskowi który pod obciążeniem idzie w dużą korektę na plus.
Najpewniej byłoby zapakować wtryski i wysłać do sprawdzenia ale w obecnej chwili nie mogę pozwolić na odstawienie auta na dłużej niż jeden dzień ;(.
Może w przyszłym tygodniu dam je do sprawdzenia u mnie w mieście - pewnie mają tylko EPS-200, ale da to chociaż pierwszy pogląd.

Podłączę się pod temat. Próbowałem szukać instrukcję jak poprawnie przeprowadzić kodowanie wtrysku IMA. Posiadam kabel elm 327 MESa 1.3 oraz FESa 3.6 w pełnej wersji. Mam zamienione kody IMA i chciałbym je mieć w poprawnej kolejności. Gdy wchodzę do FESa lub MESa otwieram regulacje i próbuję przypisać kod IMA pierwszy wtrysk jest poprawny pozostałe trzy są zmienione. Podczas wpisywania kodu zatwierdzam komunikat, że wykonano ale niestety kod się nie zmienia. Więc co robię źle? Robię to włączonym zapłonie, na zgaszonym silniku. Jest jakaś specjalna procedura jak to zrobić? Serdeczne dzięki za pomoc.

zmień kolego kabelek u mnie na jednym elmie nie działo, a na KKL i elm 327 1.5a (silver metalowy) działa bez problemu

a jaki był objaw "nie działania" u Ciebie? Bo u mnie wszystko działa oprócz tego jednego, że nie "zapamiętuje" mi poprawnego numeru. Może jakiś sposób wprowadzania jest zły. A nie chcę kupować kolejnego kabla tylko na ten jeden raz kiedy na moim elm 327 wszystko działa. Chyba, że ktoś zna osobę z okolić lublina która wpisała by mi te kody IMA.

wpisywałem kod taka samo jak ty i wyskakiwało "wykonano" ale po sprawdzeniu kod się nie zmieniał i był ciągle stary.

a jaki wg Ciebie kabel powinienem zakupić? I czy też będzie trzeba go przerabiać żeby łączył się z silnikiem?

a jaki wg Ciebie kabel powinienem zakupić? I czy też będzie trzeba go przerabiać żeby łączył się z silnikiem?
choć sam nie zmieniałem akurat kodów wtryskiwaczy, to wiem że inni forumowicze używają FES/MES i starszego ELMa i im to działało. inne rzeczy robiłem FES/MESem i zawsze u mnie to działało, choć do kasowania serwisu czy wymiany oleju był jakiś trick, nie pamiętam, czy na włączonym silniku dało przynosiło to jedynie efekt. spróbuj przeglądnąć albo ten wątek, albo taki Interfejsy diagnostyczne. Jeśli nic nie znajdziesz to może coś akurat jest nie tak z Twoją wersją FESa? Masz oryginał? Jeśli tak zrób upgrade do najnowszego MESa bo licencja daje Ci taka możliwość nieodpłatnie i bezterminowo ile razy chcesz. W razie czego próbuj też uzyskać suport od polskiego dystrybutora albo bezpośrednio na stronie (forum) MESa.

Ja po prostu kolekcjonuję stare interfejsy :) i z żadnym ELM-em nie miałem problemów jeśli chodzi o kodowanie wtrysków.
Prawda jest też taka, że nie bawiłem się "nie orginalną" wersją MES/FES.

U nie na kabelku ELM v1.3 było identycznie - pisało WYKONANO, a nic nie zmieniało. Na kabelku KKL wyskakiwało cały czas NIE WYKONANO. Ale jak na drugi dzień po powrocie z pracy podłączyłem kabelek KKL żeby sprawdzić korekty i spróbowałem zmienić kody to poszło za pierwszy razem :).
Jedno co było innego niż dzień wcześniej to silnik był rozgrzany, niestety ELM nie próbowałem więc nie wiem, czy dały radę.

Ale mam pytanie wie ktoś jak działają procedury wtrysków w programmie AlfaDiag?

jutro będę miał też KKL i troche wiecej czasu może coś uda się zrobić. Czytałem tylko że nawet po prawidłowym podpisaniu wtrysków nie ma różnicy w pracy silnika? To prawda? Ja nieświadomy tego błędu jeżdze tak już około 12 tys :|

Czytałem tylko że nawet po prawidłowym podpisaniu wtrysków nie ma różnicy w pracy silnika?

Nie wiem, ale ja jak miałe źle przypisane kody korekty miałe lepsze niż na dobrze przypisanych - tylko nie wie czy to efekt przekłamania wskazań komputera czy coś innego.
Na razie zbieram się na wysyłke wszystkich wtryskiwaczy do sprawdzenia, ale chyba dopiero z nowym rokiem.

Czytałem tylko że nawet po prawidłowym podpisaniu wtrysków nie ma różnicy w pracy silnika?
Różnica jest znaczna, chyba że wtryskiwacze są dość zużyte. Pozamieniałem wtryski losowo miejscami i silnik klekotał jak traktor. Po wpisaniu właściwych kodów praca silnika się unormowała.

Korekta paliwa

Witam koledzy,czytając wasze posty postanowiłem sprawdzić korekty paliwa w swojej alfie, no i wyszło mi coś takiego Screenshot_2013-11-09-16-07-31.jpgCo sądzicie o tych wynikach :confused:

Amortyzatory
Powrót