Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Ok. silnik rozgrzany , okolo 90C
![]()
Hmm, a co myslisz o 4 wtrysku? Czy dobrze rozumuje, ze odchylki +- 1 sa wartosciami zbyt duzymi/malymi?
2t - Mixol - pomaga?
Czyli jest dobrze, czy cos nie tak z ktorysm z wtryskow? Jesli tak to ktory?
Pozdrawiam

To nieszczelnosc ma wplyw na korekty??i to ze czasem kaszle z rana? Chyba nie? Poza tym czuc w spalinach dosc ostry zapach oraz jak "kaszle"to puszcza chmurke.Po 3 minutach chodzi rowno i nie dymi nawet jak sie depnie..Zacznij od naprawy kolektora wydechowego i wyrzucenia klap w kolektorze ssącym. Po tych zabiegach zerknij na korekty. Nie ma sensu ruszać wtrysków jak masz usterki w innych miejscach.
To nieszczelnosc ma wplyw na korekty??i to ze czasem kaszle z rana? Chyba nie? Poza tym czuc w spalinach dosc ostry zapach oraz jak "kaszle"to puszcza chmurke.Po 3 minutach chodzi rowno i nie dymi nawet jak sie depnie..
Oki rozumiem i dziekuje koledzy za pomoc.Wtryski zostawie w spokoju i zajme sie kolektorami na urlopie.Dam znac na pewno czy pomoglo(niestety dopiero na poczatku wrzesnia jak bede w Pl)Ale mam jeszcze jedno pytanie.Czemu trzeba zmieniac pasek rozrzadu po zrobieniu klap?Pytam bo dopiero robilem rozrzad kompletny..nie ma nawet 5tys km.PozdrawiamKorekty to jest wynik obserwacji pracy silnika, więc jeśli są jakieś anomalie w kolektorze ssącym, które mają wpływ na napełnienie cylindrów powietrzem lub gdy spalanie nie jest optymalne (np. z powodu niskiej kompresji) to korekty wtedy też nie są równe – ecu próbuje korektami wyrównać pracę silnika. To takie łopatologiczne wytłumaczenie.
Jeśli chodzi o odpalanie i kaszlenie silnika – to ten problem jest znany w 2.4 jtdm. Mocno zabrudzony sadzą kolektor ssący ze zużytym mechanizmem klap wirowych powoduje właśnie takie anomalie. Generalnie zostaw wtryski w spokoju dopóki nie usuniesz problemów kolektora ssącego i wydechowego (akurat wydechowy ma tutaj mniej do powiedzenia niż ssący - moim zdaniem).
Oki rozumiem i dziekuje koledzy za pomoc.Wtryski zostawie w spokoju i zajme sie kolektorami na urlopie.Dam znac na pewno czy pomoglo(niestety dopiero na poczatku wrzesnia jak bede w Pl)Ale mam jeszcze jedno pytanie.Czemu trzeba zmieniac pasek rozrzadu po zrobieniu klap?Pytam bo dopiero robilem rozrzad kompletny..nie ma nawet 5tys km.PozdrawiamKorekty to jest wynik obserwacji pracy silnika, więc jeśli są jakieś anomalie w kolektorze ssącym, które mają wpływ na napełnienie cylindrów powietrzem lub gdy spalanie nie jest optymalne (np. z powodu niskiej kompresji) to korekty wtedy też nie są równe – ecu próbuje korektami wyrównać pracę silnika. To takie łopatologiczne wytłumaczenie.
Jeśli chodzi o odpalanie i kaszlenie silnika – to ten problem jest znany w 2.4 jtdm. Mocno zabrudzony sadzą kolektor ssący ze zużytym mechanizmem klap wirowych powoduje właśnie takie anomalie. Generalnie zostaw wtryski w spokoju dopóki nie usuniesz problemów kolektora ssącego i wydechowego (akurat wydechowy ma tutaj mniej do powiedzenia niż ssący - moim zdaniem).
Ale mam jeszcze jedno pytanie.Czemu trzeba zmieniac pasek rozrzadu po zrobieniu klap?Pytam bo dopiero robilem rozrzad kompletny..nie ma nawet 5tys km.Pozdrawiam
To nieszczelnosc ma wplyw na korekty??i to ze czasem kaszle z rana? Chyba nie? Poza tym czuc w spalinach dosc ostry zapach oraz jak "kaszle"to puszcza chmurke.Po 3 minutach chodzi rowno i nie dymi nawet jak sie depnie..
Mi Tomek bez zdejmowania rozrzadu wywalil klapy z 2.4
A tak z ciekawosci... co sie niby moze stac jak nowy pasek na chwile sciagniemy z silnika i z powrotem zalozymy? Zakladam, ze mechanik nie pie***nie go gdzies w jakis syf.
Panowie mam jeszcze pytanko.Czy to ,ze nieszczelnosc kolektora wydechowego jest akurat na 5 cylindrze to ma to wplyw na te korekty?bo jednak jesli to piaty wtrysk leje to kupie koncowke teraz i ja wymienie bo nie chcialbym niespodzianki jak bede jechal do Pl na urlop..