[159] Korekty wtrysków

Tak, taką maja kolejność. Wpisz nowe IMA.

Mam prośbę o 100 % potwierdzenie kolejności wtrysków. Kupiłem auto z symbolicznym przebiegiem, w którym na 100% nikt nie grzebał, nie wymieniał wtrysków itp. Wtryskiwacze mają w centralce prawidłowe kody IMA, jednak do wtryskiwacza pierwszego jest przypisany kod wtrysku najbliżej akumulatora, natomiast do wtryskiwacza czwartego, kod z wtrysku od rozrządu. Silnik to 1.6 Multijet 105 i tak wtryski zostały wpisane w fabryce. Dodatkowe efekty to śmierdzące spaliny, podwyższone spalanie i kiepska dynamika. Co ciekawe korekty mieszczą się w +/- 0,4.

Proszę o rzut okiem na moje korekty/ciśnienie paliwa. Wahnięcia zmierzonego ciśnienia +/- 10bar są przyczyną wahnięć obrotów?

Auto sporo jeździło z domieszką 2T, jakiś czas temu miało lepsze korekty i mniej paliło...

Załączniki

Wrzuciłeś dużo parametrów na raz i próbkowanie wychodzi co 3 sekundy. Z tego co widać - korekty w normie. Ciśnienie paliwa na listwie idealne ;)
Ale u siebie zauważyłem kiedyś falowanie obrotów i przy tym także wahanie ciśnienia +/- 10 bar od oczekiwanego. Zrobiłem przy silniku bardzo dużo, ale nie zaczepiałem regulatora ciśnienia na pompie. W efekcie falowanie obrotów występuje dość rzadko i jest słabsze, ale do regulatora i tak się dobiorę :)

No tak, dowaliłem więcej parametrów, bo chciałem sobie wszystko za jednym zamachem pooglądać :)
Korekty w ciągu pół roku się pogorszyły - smutne ale niestety fakt - były lepsze...
Czepiłem się auta, bo przy "pędzlu" >2,5rpm robi się z niego Autosan - wstyd i hańba.

Witam. Sparwdziłem swoje korekty i prosze o opinie. Auto po rozgrzaniu zaczyna falować i się stawia. Po za tym strasznie na siwo z wydechu że aż szczypie w oczy :(
I czy na biegu jałowym powinna być taka wysoka dawka oleju napędowego?
attachment.php

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    106.7 KB · Wyświetleń: 1,307
Witam. Sparwdziłem swoje korekty i prosze o opinie. Auto po rozgrzaniu zaczyna falować i się stawia. Po za tym strasznie na siwo z wydechu że aż szczypie w oczy :(
I czy na biegu jałowym powinna być taka wysoka dawka oleju napędowego?

Zdejm pokrywę silnika i posłuchaj czy aby koło trzeciego wtrysku nie słychać przedmuchów. Wygląda to jak nieszczelność. Dawka jest tak duża właśnie dzięki tej korekcie. Druga rzecz, która może powodować takie rozjazdy z dużą dodatnią korektą, to klapy wirowe.

Druga rzecz, która może powodować takie rozjazdy z dużą dodatnią korektą, to klapy wirowe.

Których nie ma :)
Z kolejnych atrakcji to wypluło mi dzisiaj wtryskiem na pierwszym cylindrze. Koziołek który go tam trzyma pękł na pół ^^

hmm to chyba już ktoś tam grzebał. Ja miałem podobną sytuacje tzn dokręcałem wtrysk i coś strzeliło. Taki specyficzny dźwięk. Jak się później okazało to strzelenie to nie było "wskoczenie" wtrysku na miejsce i dociśnięcie podkładki a załamania jednej ze widełek tej stopki. W efekcie tez wystrzeliło wtrysk po jakimś czasie.

Których nie ma :)
No cóż, jasnowidzem nie jestem :) Wymieniłem przypadki abyś mógł sobie dopasować.

Z kolejnych atrakcji to wypluło mi dzisiaj wtryskiem na pierwszym cylindrze. Koziołek który go tam trzyma pękł na pół ^^

O! Czyżby przykręcał wtryski ktoś ze wstrętem do klucza dynamometrycznego i dużą łapą ?

Dodano po 3 minutes:

,kopcić właśnie na szaro i ledwo idzie z garażu wyjechać.
....
Po za tym strasznie na siwo z wydechu że aż szczypie w oczy :(

Dym jest siwy, o silnym gryzącym zapachu - nie do końca spalona mieszanka. Biorąc pod uwagę twoje wypowiedzi to powodem jest nie szczelność cylindra.

Ostatnia edycja:
No to cudownie... W poniedziałek dopiero sprawdze kompresje......
A co może mieć wpływ na tą nieszczelność? Głowica? Pierścienie?

Ostatnia edycja:
Witam.

Chciałbym poznać Wasze zdanie nt korekt wtrysków.Samochód to Fiat Croma 1.9150km,automat, korektę zrobiłem na biegu jałowym,obroty ok 800. Wyszło tak:
Korekta paliwa (cylinder 1): 0,00 mmÂ/w
Korekta paliwa (cylinder 2): -0,67 mmÂ/w
Korekta paliwa (cylinder 3): 0,34 mmÂ/w
Korekta paliwa (cylinder 4): 0,31 mmÂ/w

Zastanawia mnie1 cylinder. Dodam ze przy dodawaniu gazu wszystkie parametry się zmieniały a tam dalej było zero.Proszę odpowiedź

Zero na pierwszym cylindrze się nie zmienia?

Zero na pierwszym cylindrze się nie zmienia?

Dokładnie tak,trochę mnie to zastanawia.Dodam,że żadnych błędów na kompie nie mam.

Dziś sobie trochę pojeździłem z podpiętym kompem, i wartość na pierwszym cylindrze to ciągle zero, bez żadnych zmian.

Ostatnia edycja:
Witam
Możecie zerknąć i powiedzieć jak waszym zdaniem wygladają te korekty.Jedno zdjecie na biegu jałowym,drugie 2000obr/min.
Nie przejmowałbym sie, ale charakterystyczne stukanie towarzyszy przy pracy silnika,przeczytalem już tyle,ze sam nie wiem co może byc.
Wrzucilem filmik, i co ciekawe zdarzyło sie ze przez chwile stukanie ucichło,a później sie pojawiło ponownie.
Nie wiem czy to wtryski, pompa vacum , czy sworzen tłoka. Wiem że wróżek tu nie ma, ale może ktoś będzie miał złote myśli ;)
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=_DopEjJ9mHk&feature=youtu.be&hd=1

attachment.php
attachment.php

Załączniki

• woln obr 1.jpg
    woln obr 1.jpg
    95 KB · Wyświetleń: 573
  • 2000 obr.jpg
    2000 obr.jpg
    93.6 KB · Wyświetleń: 636
Amortyzatory
Powrót