[159] Korekty wtrysków

Olej do dwusuwów, na forum ogólnym poczytaj po co i jak się go dodaje do paliwa.

A co to jest 2T ?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Olej półsyntetyczny do silników dwusuwowych o relatywnie niskiej temperaturze spalania (dlatego półsyntetyczny, chodzi o to by nie podnieść temperatury zapłonu mieszanki paliwowej) i małych ilościach popiołów po spaleniu.

Np liqui moly 1052. Dodaje się z reguły szklankę na bak.

Kontaktowałem się w sprawie wtrysków z AutoBan-It i już mam kompletny mętlik w głowie. Zdaniem serwisanta, z którym rozmawiałem, korekty dotyczą wyłącznie pracy silnika na biegu jałowym. Podczas przyspieszania nie uwzględnia się ich. Chyba nie doczekam się w tej sprawie konkretnego wyjaśnienia. A że korekty na jałowym pogorszyły mi się nie wiedzieć czemu po wymianie oleju z Motula na Shell Helix Ultra, to chyba znów zacznę dolewać 2T. Ewentualnie do silnika jakiś magiczny eliksir... Alchemia.

Spróbuj jeszcze wlać środek do wtrysków z liqui moly'iego, ewentualnie przejdź z powrotem na Motula. Czemu zmieniłeś dobry olej na gorszy?

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka

Miałem zalany LM do wtrysków tankowanie temu. Spróbuję jeszcze z gnojówką premium. Motula na Shell'a zmieniłem z uwagi na bardzo dobre opinie oraz cenę. Niestety, w moim przypadku nie była to "dobra zmiana" ;) Wkrótce zajrzę na serwis wtrysków. Jeśli mu się nie polepszy wracam do Motula.

Shell nie jest lepszy od Motula, a cena no może za Shella jest niższa, ale akurat na oleju nie można oszczędzać.

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka

Ja używam 2 razy do roku dodatek do paliwa Unik+ sprzedawany w ASO Peugeot i Citroen oraz na Allegro. Produkuje to firma Bardahl zajmująca się profesjonalnymi rozwiązaniami dla silników. Mam bardzo pozytywne wrażenia po użyciu, silnik JTDm wycisza się i ma zauważalnie lepsze korekty. Jest dosyć silny - nie można stosować przy każdym tankowaniu. Jakby ktoś szukał podobnego środka to polecam spróbować.

7ff12eb549e189f00409b147041e.jpg

Tragiczne nie są. Największa posiada wartość dodatnią więc albo przytkany wtrysk, albo słabsza kompresja cylindra. Może kuracja dolewkami 2T w czymś pomoże. U mnie pomagała, chociaż wystarczyły 2-3 tankowania bez 2T i znów mam podwyższone korekty, dlatego już się z tym bawić nie będę i przy okazji urlopu auto leci do polecanego na forum serwisu włoszczyzny.

Casio proszę nie strasz ludzi bo korekty, które ma kolega są bardzo dobre i w pełni akceptowalne. Po raz kolejny powtarzam korekty do +/-1,0 są w pełni akceptowalne i nie ma sie czym przejmować gdy zaczną na biegu jałowym rosnąc powyżej +/- 1,5 dopiero zaczął bym myśleć o ruszaniu czegokolwiek. Proponował bym ta informacje podkleić w pierwszym poście.

Bardzo dobre to są korekty w okolicach 0. Tutaj możemy powiedzieć - "tragiczne nie są". O kompendium w temacie korekt wtrysków prosiłem na poprzedniej stronie ale jakoś przeszło bez większego echa. I nie chodzi mi tutaj o informacje typu: kolega Pływak powiedział, że do +/-1,5 korekty są miód malina. Wolałbym jakieś bardziej oficjalne źródło. Pozdro.

Nigdzie nie pisalem że 1,5 to miód malina to raz, a dwa o tym ze korekty do +/- 1 są okej powie Ci kazdy fachowiec a jesli Ci tez sa malo kmpetentni to pozostaje pytać u źródła czyli u Pana Roberta ;)

Ostatnia edycja:
Wiesz, każdy tutaj coś wie, ale źródła tych informacji są bardzo różne. Nie wiem, czy to wytyczne z ASO, zalecenia producenta (Bosch) czy doświadczenia warsztatowców z Bosch Diesel Service. Ja wciąż nie mogę doczekać się odpowiedzi w temacie "korekty wtrysków pod obciążeniem". Wg niektórych korekty podczas jazdy to bzdura, wg innych są one wiarygodnym testem kondycji wtrysków. Co tuner/serwisant to opinia. Przykładowo w moim aucie gdzie korekty na rozgrzanym silniku nie przekraczają +/-1mm3/w na biegu jałowym - czyli wg tego co napisałeś jest bardzo dobrze, ale wystarczy zlogować wtryski podczas jazdy żeby przekonać się, że przy średnim obciążeniu wtrysk IV cyl. ma korektę +3mm3/w. Wyszło to również na hamowni, auto przydymia w górnym zakresie momentu obrotowego. Ja rozumiem, każdy wtryskiwacz to inna historia, ale kompendium by się przydało... No offence.

Tragiczne nie są. Największa posiada wartość dodatnią więc albo przytkany wtrysk, albo słabsza kompresja cylindra. Może kuracja dolewkami 2T w czymś pomoże. U mnie pomagała, chociaż wystarczyły 2-3 tankowania bez 2T i znów mam podwyższone korekty, dlatego już się z tym bawić nie będę i przy okazji urlopu auto leci do polecanego na forum serwisu włoszczyzny.
Casio takie korekty mają nawet auta, które dopiero co wyjechały z salonu. Bez przesady.

:) Chciałbym zobaczyć auto które jest prawidłowo diagnozowane i które ma wszystkie korekty 0. Co do wartości korekt to jak macie czas to proponuję porobić korekty w różnych warunkach auta. Pierwsze pytanie powinno być jak prawidłowo wykonać pomiar.

Wczoraj z ciekawosci podłączyłem ale żeby zobaczyć korekty wtrysków pierwsze trzy pokazują małe wartosci na minus ale czwart na biegu jałowym pokazuje prawie plus dawa.Z tym ,że wystarczy wcisnąć lekko gaz i jego wartość zbliża sie ku wartości zero.Co by oznaczło że pada?Zastanawiam się nad podłączeniem do maszyny ultradźwiękowej która czyści wtryski coś by to pomogło?

Przykładowo w moim aucie gdzie korekty na rozgrzanym silniku nie przekraczają +/-1mm3/w na biegu jałowym - czyli wg tego co napisałeś jest bardzo dobrze, ale wystarczy zlogować wtryski podczas jazdy żeby przekonać się, że przy średnim obciążeniu wtrysk IV cyl. ma korektę +3mm3/w. Wyszło to również na hamowni, auto przydymia w górnym zakresie momentu obrotowego. Ja rozumiem, każdy wtryskiwacz to inna historia, ale kompendium by się przydało... No offence.

Ja mam u siebie 5 nowych wtrysków (montowałem jakieś dwa miesiące temu).

W całym zakresie obrotów i pod obciążeniem korekty na wszystkich cylindrach są bliskie 0.

A to jak oceniacie 2.4jtdm, silnik ciepły
358.jpg
359.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót