Ja już trochę miałem z tym przejść więc Ci pomogę tyle ile umiem:
1. Czym jest korekta wtrysku w silnikach Multijet, kiedy się nimi zainteresować (objawy) oraz jak poprawnie sprawdzać korekty programem MES/AlfaOBD
Z tego co mi wiadomo korekta wtrysku jest to korekta dawek paliwa wtryskiwanych przez wtryskiwacz, i jest ona dobierana na podstawie zachowania silnika po wtrysku dawki pilotażowej. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli nie mam racji.
Korekty sprawdzamy na silniku rozgrzanym do temperatury roboczej i wyłączonymi wszystkimi odbiornikami elektrycznymi. Na jałowym a następnie pod obciążeniem. 1800 obrotów na czwartym biegu, i dynamicznie przyspieszasz aż do 4 tysięcy obrotów. Nie wciskaj gazu w podłogę - wtedy korekty po prostu się zatrzymują.
2. Jakie są dopuszczalne korekty dla silników Multijet
Takie same jak dla wszystkich - na jałowym powiedziałbym, że do +-1 lub 1,5 są ok. Chociaż u mnie były takie korekty a pod obciążeniem zaczynały się problemy.
3. Jak interpretować dodatnie oraz ujemne korekty i czy korekta danego wtrysku oznacza jego niedomaganie, czy niedomaganie sąsiedniego wtrysku
Ciężko powiedzieć, jest za dużo zmiennych i różne są przyczyny. Dodatnia korekta najczęściej oznacza przytkanie wtrysku, ale również może być rekompensatą lejącego wtrysku sąsiedniego. Najlepiej o tym się przekonasz zamieniając je miejscami i sprawdzając czy korekty idą za wtryskiem. Albo rzucając wtryski na stół.
4. Jakie są główne i pośrednie przyczyny powstawania korekt
Jeżeli chodzi o główne przyczyny wysokich korekt:
Najczęśniej to niedomagające wtryski (przytkana końcówka, przytarty wtrysk), problemy z kompresją cylindrów, niedomagająca pompa wysokiego ciśnienia, zanieczyszczenia w układzie, uszkodzone podkładki wtryskiwaczy.
Pośrednio może być:
Nieszczelny dolot, padająca dwumasa, słabej jakości paliwo, uszkodzona wiązka elektryczna, zapychający się DPF, przestawiony rozrząd.
6. Wtryski. Nowe, regenerowane z alle czy regeneracja? Za i przeciw
Z własnego doświadczenia powiem tak - lepiej chyba nowe. Można je dostać już w tak atrakcyjnych cenach na tę chwilę, że jest to naprawdę niewiele drożej niż regeneracja, a masz pewność. U mnie na przykład regeneracja nie przyniosła żadnych rezultatów i były to tylko pieniądze wyrzucone w błoto. Tym bardziej, że u Ciebie są tylko 4 wtryski więc oszczędność na regeneracji jest jeszcze mniejsza.