[159] Korekty wtrysków

JTDm bez DPF normę może trzymać, ale już nie Euro4 ;)
Dodać do tego zaślepiony EGR i usunięte klapki wirowe...

A jakiż to wielki wpływ maja klapki na emisje spalin? I egr który po wciśnięciu gazu sie domyka, a badanie na emisje cząsteczek przeciez i tak nie jest na obrotach jalowych ;]

Panowie jaja z tymi wtryskami, mialem zle korekty na 5 cylindrze na zimnym prawie pod 4 na cieplym 2 przy 2000rpm 0,3. Wiec dzis w ramach testu zamienilem wtryski 5 z 4 i co ?? dupa objaw sie nie przeniósł tylko dalej jest na 5 cylindrze. Jaka moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy ??. Zrobic test z menzurkami ?? cos to wyjasni.

Na przykład słaba kompresja na tym cylindrze. Przekodowałeś oczywiście wtryski po zamianie?

No oczywiście. W kodzie zapisane są fabryczne odchyłki korekt każdego wtryskiwacza.

a gdzie znajduje sie kod ?? bo z tego co widzialem sa oznaczenia takie same na kazdym wtrysku u mnie

Tak i uprzedzając jutrzejsze pytanie dlaczego nie idzie zapisać to kody do wtrysków nie zakodujesz kablem ELM, potrzebny jest KKL ;]

Przecież on tam ma korektę -0,82. Jakby przepuszczała to by miał znacznie >+1

Chyba, że popatrzyłeś na pole dawka ogólna i wziąłeś to za korektę :P
Tak właśnie zrobiłem... Popatrz na nastepny post:)

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Czy ktoś jest mi coś w stanie powiedziec na temat następujących korekt:

Rozgrzany silnik:
-0,17 -0,10 0,03 0,24

Rozgrzany silnik, but 4 bieg:
-1,150 0,290 -1,230 2,080

Rozgrzany silnik 2100rpm:
ostatnia rośnie na -1,5 reszta bliska 0

Zimny:
2,53 0,82 -2,25 -1,13

Jaco, ewidentnie Ci się rozjeżdża na 4 wtrysku. Pod obciążeniem korekty powinny maleć. Na początek rzeczy, które możesz sam sprawdzić - szczelność podkładek pod wtryskami, przeczyścić wtyczki od wtrysków, zaślepić całkowicie EGR. Jeśli to nie przyniesie rezultatu to potrzebna dokładniejsza diagnostyka. Można np zamienić wtryski miejscami (zakładając nowe podkładki) i sprawdzić, czy korekta podąża za wtryskiem.

Przy wadliwym działaniu egr komputer próbuje poprawić prace właśnie korektami.

a co ma do korekt wyprogramowanie egr??

Nic.

- - - Updated - - -

Czy ktoś jest mi coś w stanie powiedziec na temat następujących korekt:

Co oznacza "but" ? 100% gaz w podłogę ?
Dane podałeś marne :) Zrób logi w podaj je w formacie cvs. Wtedy można przeanalizować zachowanie wtrysków.

But, to gaz w podłogę na czwartym biegu. Te korekty się zatrzymują na tych danych które podałem gdy naciskam gaz, a przy puszczeniu wracają do bliżej tych co robiłem na 2,100 obr, a następnie po jakimś czasie do tych co na biegu jałowym.

Rozgrzany silnik:
-0,17 -0,10 0,03 0,24

Rozgrzany silnik 2100rpm:
ostatnia rośnie na -1,5 reszta bliska 0

Przy bucie w podłodze komp nie liczy korekt i zatrzymuje się na ostatniej odczytanej wartości.

Amortyzatory
Powrót