• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Ty masz rozwalony 3 i 4 a ten 3 to już śmietnik raczej.

Wysłane z mojego SM-A500FU

Ale co rozwalone 3 i 4? O zawór czy cylinder Ci chodzi? Żaden śmietnik, zarówno zawory jak i cylindry są w porządku, te małe zadrapania na 3 zaworze nie są żadnym problemem. To zdjęcie dziwnie wyszło, może dlatego, że była robiona próba szczelności naftą, wszystkie cylindry są szczelne.

dariojaydee a masz jakieś fotki z gwintowania i zaślepienia kolektora?

Niestety nie robiłem, jest już poskładany kolektor więc nie bardzo mam jak zrobić zdjęcia. W każdym razie, przygotowanie kolektora zajęło jedną noc, tj. dokładne oczyszczenie z sadzy. Potem gwintowanie i śrubki fi6 na klej - 10 min roboty.

Ale co rozwalone 3 i 4? O zawór czy cylinder Ci chodzi? Żaden śmietnik, zarówno zawory jak i cylindry są w porządku, te małe zadrapania na 3 zaworze nie są żadnym problemem. To zdjęcie dziwnie wyszło, może dlatego, że była robiona próba szczelności naftą, wszystkie cylindry są szczelne.

Niestety nie robiłem, jest już poskładany kolektor więc nie bardzo mam jak zrobić zdjęcia. W każdym razie, przygotowanie kolektora zajęło jedną noc, tj. dokładne oczyszczenie z sadzy. Potem gwintowanie i śrubki fi6 na klej - 10 min roboty.[/QUOTE]
Witam ja mam pare fotek P60706-163741.jpgP60706-175929.jpgP60713-095414.jpgP60706-163820.jpgP60713-095350.jpgP60722-102148.jpg

Ostatnia edycja:
dzięki darek159. Kupie śruby M6x12 i M6x10, bo wygląda jakby 12mm były za długie. Może to tylko złudzenie.
Poza uszczelką kolektora ssącego np ELRING, loctite do uszczelnienia i zabezpieczenia gwintów, czy coś jeszcze jest potrzebne?

Czym czyścicie z nagaru? Nafta? Środek do kominków?

Ja czyściłem benzyną ekstrakcyjną i specyfikiem do rusztów o nazwie Grill, do tego oczywiście mechanicznie w dużej mierze. Myjka ciśnieniowa zrobiłaby robotę też.
Pod łeb śruby możesz smarknąć jeszcze jakiegoś sylikonu albo kleju do szyb. Ja dałem tylko klej na gwint i nie śpię spokojnie :D

mam pytanko dotyczące klap
rano auto nie równo pracuje potem mu przechodzi
zrobiłem test przelewowy i sprawdziłem korekty
przelewowy ok ale korekty na 1 2 i 4 cyl ujemne a na 3 dodatnie 3.88
czy to wina tych nieszczęsnych klap?
jest możliwe aby jedna klapa wariowała?

Już w innym temacie pisałem ci, że możliwe. Nie wiem czemu tak jest ale najczęściej zaczyna się problem od 3 cylindra. Zmierz kompresję, bo to da ci informacje co tam się dzieje. Dopytywaniem się niestety nie wiele pomożesz. Trzeba zadziałać.

Już w innym temacie pisałem ci, że możliwe. Nie wiem czemu tak jest ale najczęściej zaczyna się problem od 3 cylindra. Zmierz kompresję, bo to da ci informacje co tam się dzieje. Dopytywaniem się niestety nie wiele pomożesz. Trzeba zadziałać.

Mało tego, najczęściej urywa się klapa 3 cylindra.
Listopad zaowocował 2 wymianami silników i 3 tłokami w 2 innych silnikach.
Grzebień sterujący klapami wyciera się nierównomiernie, i może po prostu na 3 cylindrze najszybciej.

Mało tego, najczęściej urywa się klapa 3 cylindra.
Listopad zaowocował 2 wymianami silników i 3 tłokami w 2 innych silnikach.
Grzebień sterujący klapami wyciera się nierównomiernie, i może po prostu na 3 cylindrze najszybciej.

No właśnie o tym myślałem.
Sprawa jest ciekawa, bo bardziej bym obstawiał graniczne cylindry. Przynajmniej na logikę. A tu właśnie trzeci.

Jeżeli któraś wtyczka wtryskiwacza traci kontakt, to zazwyczaj też jest to właśnie 3-ci cylinder.

zamieniłem 3 wtrysk z 1
ciężko cokolwiek wyczyścić przy tej wtyczce. ciasno tam przy tych blaszkach:)
po zmianie 3 nie odbiega już tak bardzo od pozostałych wtrysków
1 -0.48
2 1.41
3 -2.19
4 1.23

zamieniłem 3 wtrysk z 1
ciężko cokolwiek wyczyścić przy tej wtyczce. ciasno tam przy tych blaszkach:)
po zmianie 3 nie odbiega już tak bardzo od pozostałych wtrysków
1 -0.48
2 1.41
3 -2.19
4 1.23
Wprowadziłeś po zmianie kody wtryskiwaczy do komputera?

Witam, podepnę się pod temat ;) Kolega rozbiera swój silnik 1.9 150 i połamał taki element . Jak się to ustrojstwo nazywa i czy posiada ktoś numery tego ? Eper nie zna takiego elementu.. Plastikowa rurka/króciec zaznaczony na czerwono.
20150925_123335.jpg

Witam, podepnę się pod temat ;) Kolega rozbiera swój silnik 1.9 150 i połamał taki element . Jak się to ustrojstwo nazywa i czy posiada ktoś numery tego ? Eper nie zna takiego elementu.. Plastikowa rurka/króciec zaznaczony na czerwono.
Pokaż załącznik 217382
U mnie połamał to spawacz przy spawaniu otworów po osiach klapek. Domyślnie bylo zaślepione więc nagwintowałem wewnątrz i śruba m6 na klej.

Tylko do tego przychodzi jakiś wężyk, to to a pewno zaślepione ma być ? Dziwne trochę, bo z 2 strony normalnie przychodzi krótki gumowy wężyk..

Tylko do tego przychodzi jakiś wężyk, to to a pewno zaślepione ma być ? Dziwne trochę, bo z 2 strony normalnie przychodzi krótki gumowy wężyk..

To jest powrót płynu chłodzącego z kolektora. Problem jest taki, że ten element w ePerze występuje ale jako miedziana rurka (do kolektorów całych alu - mimo, że na rysunku przedstawia ten plastikowy króciec). Było już parę pytań o to i jest jedna wielka kicha z tym.

U mnie było zaślepione, bez podłączenia. Zależy w którym miejscu pękło, jeżeli kawałek rurki został można go nagwintować i wkręcić na epoxyd miedzianą rurkę. W każdym razie trzeba kombinować.

Amortyzatory
Powrót