• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

A możliwe że w 2.4 jest więcej miejsca i jest dojście do śrub od pompy wody.
Natomiast nie zmienia to faktu ze koło wałka jest pływające i do naciągania paska się go luzuje. Blokujesz wał korbowy, wałek rozrządu. - koło jest luźne - naciągasz pasek i dokręcasz koło. Tak wygląda procedura.

Jak przyjdzie do mnie rozrząd to będę próbował bez ruszania tego koła może da radę;) Teraz mam problem ze znalezieniem paska alternatora tylko...Nigdzie nie mogę znaleźć oznaczeń i prawidłowej jego nazwy:/

Warto oszczędzić parę dyszek żeby przestawić rozrząd i remontować silnik :D A potem "panie alfy sie psujo bo na flamaster ustawilim i nie działa a u szwagra w skodzie tak zrobilim i jeździ" :D

Wiadomo że przed odpaleniem 5 razy sprawdzę znaki rozrządu i z 4 razy obrócę wałem dla pewności ale Ale jak prawidłowo ustawić wałek zaworów bez znaków na kole?

Wiadomo że przed odpaleniem 5 razy sprawdzę znaki rozrządu i z 4 razy obrócę wałem dla pewności ale Ale jak prawidłowo ustawić wałek zaworów bez znaków na kole?
Blokadą!!!!!!!!!!!

- - - Updated - - -

Z tego co wiem to dolne koło ma wypust i ma być równo ustawione w dół a koło wałka rozrządu chyba nie muszę ściągać bo pompa ma z 3mm luzu od koła i wyjdzie bez problemu? Jak ściągacie pasek wielorowkowy?
Chłopie co ty za bzdury piszesz. Za nim coś popsujesz ściągaj eLearn i zobacz jak wygląda procedura.

Czyli ta blokada jest w kształcie bolca fi 8 lub fi 10 i wkłada się ją przez zaślepkę do wałka zaworów tak? Pierwszy gar mam w GMP i mam koło zablokowane.

Czyli ta blokada jest w kształcie bolca fi 8 lub fi 10 i wkłada się ją przez zaślepkę do wałka zaworów tak? Pierwszy gar mam w GMP i mam koło zablokowane.

No to sprawdź czy drugi wałek jest w tym samym miejscu. Jeśli obydwa wałki da się zablokować i jest to GMP to jest OK. Jeśli jednak położenia wałków różnią się od siebie to ustaw tak, żeby były zgodne plus GMP.

Jeśli nie dasz rady to blkoada. Na allegro pod hasłem "blokada Alfa" Taka za 88 pln, pasuje od Opla....albo pożycz z warsztatu. Opel to Alfa a Alfa to Opel :)

I jeszcze takie coś powinno pomóc.
http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=34013&sid=d3ee1deaa32e2c25157a7730baff47cf

Ostatnia edycja:
Ok czyli tłok opuścić,wałki ustawić i zablokować potem wał w gmp i blokować to i pasek zakładać tak?

Dokładnie. Tylko ustaw obydwa wałki. Sprawdź jeszcze procedurę napinania paska.

Ok zrobiłem tak jak pisałem;) Wałki się zgadzają obydwa a wał ustawiłem w gmp,nie dotyka już zaworów.Ale koło wałka musiałem obrócić równo o pół obrotu,ten znak co zrobiłem jak był rozrząd jest teraz z drugiej strony pytanie jak to jeździło?????

Ostatnia edycja:
Wałki się zgadzają obydwa a wał ustawiłem w gmp
Zrobiłeś to blokadą?

- - - Updated - - -

ten znak co zrobiłem jak był rozrząd jest teraz z drugiej strony pytanie jak to jeździło?????
Znaki na kole wału oraz kole wałków są od tego aby poprawnie założyć pasek. I to są znaki fabryczne. Generalnie wszystkie 2 blokady (dół i góra) muszą pasować naraz.

Tak dorobiłem dwa takie bolce 9mm i siedzą ciasno w obu wałkach.Wiem że wałki i wał nie możę się ruszyć przy napinaniu paska i tak też bedzie zrobione;)
Pytanie czemu wałki były obrócone na odwrót( kółko wałków teraz żeby bylo na blokady obróciłem o pół obrotu kołem) i auto odpalało i jeździło przecież zawory chodziły na odwrót? Czy teraz jak złoże wszystko tak jak ma być to nie odpali?

Ostatnia edycja:
Ale jak ustaliłeś pozycję koła wału jak nie masz blokady?

Żle zaznaczyłeś na początku. Na jeden obrót wału przypadają dwa obroty wałka. Tłok jest dwa razy w GMP raz na końcu sprężania, a raz na końcu wydechu i dlatego wałek przestawiłeś o pół obrotu i będzie dobrze.

Udało się po długich walkach Alfa odpaliła za drugim razem chodzi dobrze cicho i równo ale jak przygazuje ze 3 razy tak powyżej 3 tys to wchodzi chyba w tryb awaryjny i kręci tylko do 2 tys obr.Kontrolka check się pali.To co zrobiłem to wywaliłem klapki z kolektora i wyrzuciłem EGR całkowicie...Silniczek od klapek został i jest podłączony a EGR nie (kostka luźna zaklejona taśmą)...Co zrobić żeby nie wchodził w ten tryb awaryjny?

Amortyzatory
Powrót