[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Musisz trochę pojeździć żeby komputer policzyli korekty na nowo

pojeździłem i było ok do dziś
wywaliło chech engine i błąd p2013 coś o błędzie klap rząd 2 za wysokie napięcie
idzie się dobrać do sterownika tych klap bez ściągania kolektora?

Witam. Jako że temat dotyczy kolektora to podepnę się tutaj. Czyścił ktoś samodzielnie kolektor w 2.0 jtdm 170 km.? Ewentualnie ma namiar na jakiś opis wyjęcia kolatora w tym silniku?

Skoro nikt nic nie wie to może polecicie jakiś warsztat w okolicach lublina.

Ostatnia edycja:
Panowie, czy poda mi ktoś listę czesci jakie musze sobie kupić przed wyjęciem kolektora w 2.4? Tak żebym juz nie musiał latać co chwila do sklepu.

Uszczelkę pod kolektor, masę uszczelniającą do sklejenia rozpołowionych części kolektora i piankę do czyszczenia szyb kominkowych.

Jedno może nie starczyć ewentualnie warto tez mieć w zanadrzu relanium :lol:

Co do masy kup sobie masę Rainza Reinzosil lub Elring Dirko mała tubka 70ml spokojnie starczy na dwa kolektory i jak byś zwalał pasek z pompy to kup sobie profilaktycznie nowy bo wydatek niewielki, a będziesz spokojniejszy.

Pasek nowy profilaktycznie zakupie choć rozrząd miałem robiony przy 160k a teraz mam nieco ponad 200. Relanium sie przyda na pewno wiem to po doświadczeniach z paskiem alternatora :) no cóż wloszki trzeba dopieszczać nie to co niemieckie Brunhildy z ss.

Przeczytalem caly watek juz kiedys, teraz nie chce mi sie tego wertowac od nowa. Auto 2,4 mam aluminiowy kolektor. przebieg 211kkm. Zaluje ze nie robilem porzadku z kolektorem przy wymianie rozrzadu. Osttanio mam problem z egr, wymienilem na nowy. Pojezdzilem max 2 miesiace i znowu auto od dolu nie jedzie. mechanik rozebral egr i porownal do mojego starego i mowi ze ten nowy nie otwiera sie tak bardzo jak ten stary. ( no ale auto jezdzilo 2 miesiace normalnie wiec nie wiem co moglo sie stac teraz.) Przy okazji okazalo sie ze k.ssacy jest strasznie zawalony.(Auto na biegu jalowym delikatnie faluja obroty) Moze to od tej sadzy sie egr przycina?? Mysle ze w koncu pasowaloby sciagnac ssacy i zrobic z nim porzadek. Pytania:
1. spawac czy zaslepiac srubami?
2. jaki przyblizony koszt operacji z robocizna? poza aso ofcourse,(sredniej wielkosci miasto ok 50zl roboczo godzina w serwisie)
3. oczywiscie mechanizm klapek zdemontowany i wyprogramowany.
4. o czyms musze pamietac??

Przeczytalem caly watek juz kiedys, teraz nie chce mi sie tego wertowac od nowa. Auto 2,4 mam aluminiowy kolektor. przebieg 211kkm. Zaluje ze nie robilem porzadku z kolektorem przy wymianie rozrzadu. Osttanio mam problem z egr, wymienilem na nowy. Pojezdzilem max 2 miesiace i znowu auto od dolu nie jedzie. mechanik rozebral egr i porownal do mojego starego i mowi ze ten nowy nie otwiera sie tak bardzo jak ten stary. ( no ale auto jezdzilo 2 miesiace normalnie wiec nie wiem co moglo sie stac teraz.) Przy okazji okazalo sie ze k.ssacy jest strasznie zawalony.(Auto na biegu jalowym delikatnie faluja obroty) Moze to od tej sadzy sie egr przycina?? Mysle ze w koncu pasowaloby sciagnac ssacy i zrobic z nim porzadek. Pytania:
1. spawac czy zaslepiac srubami?
2. jaki przyblizony koszt operacji z robocizna? poza aso ofcourse,(sredniej wielkosci miasto ok 50zl roboczo godzina w serwisie)
3. oczywiscie mechanizm klapek zdemontowany i wyprogramowany.
4. o czyms musze pamietac??

Ad.1 głosy brzmią zdecydowanie spawać podobno śrubami się nie opłaca. Mnie czeka to samo.

Tydzień temu własnoręcznie zaslepialem swój kolektor, przeczytałem też cały wątek

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Ten pierwszy wydaje mi się, że jest od wersji 10-zaworowej, a potrzebujesz od 20, czyli taki jak z tej drugiej aukcji.

Dokładnie ceny kolektorów z 2.4 175KM poszybowały w górę. Kiedyś można było kupić za stówkę. Dziś 250-300zł wiec nieopłacalne. Za 50zł pospawają Ci twój.

Poszybowały, bo jest popyt na nie. Coraz więcej 159 na rynku. Ludziska wiedzą, jakie są ich wady i po zakupie pierwsze co, to allegro i kolektor ;)

Cześć, ktoś przekładał kolektor ssący od 156FL i jest mi w stanie powiedzieć jak wygląda kwestia nastawnika od klap? Jest go jak przymocować? Chciałbym wstrzymać się z programowym usunięciem klap i zastanawia mnie czy będę mógł z tym spokojnie jeździć nie bojąc się, że nastawnik będzie musiał wisieć na kablu :D

Cześć, ktoś przekładał kolektor ssący od 156FL i jest mi w stanie powiedzieć jak wygląda kwestia nastawnika od klap? Jest go jak przymocować? Chciałbym wstrzymać się z programowym usunięciem klap i zastanawia mnie czy będę mógł z tym spokojnie jeździć nie bojąc się, że nastawnik będzie musiał wisieć na kablu :D

Wałkowane tysiąc razy w tym wątku, nie trzeba programowo usuwać sterowania klap. Puszczasz nastawnik luzem (przymocuj do kolektora np) i tyle, niech sobie działa, nikomu nie szkodzi. Wywalenie klap to dla ogarniętego mechanika godzina roboty (np. przy wymianie rozrządu) i nie wymaga żadnej ingerencji w elektronikę.

Wałkowane tysiąc razy w tym wątku, nie trzeba programowo usuwać sterowania klap. Puszczasz nastawnik luzem (przymocuj do kolektora np) i tyle, niech sobie działa, nikomu nie szkodzi. Wywalenie klap to dla ogarniętego mechanika godzina roboty (np. przy wymianie rozrządu) i nie wymaga żadnej ingerencji w elektronikę.

Wiem, że nie wymaga ingerencji w elektronikę ale pytanie dotyczy czegoś innego. Mianowicie, powtórzę - chciałbym wymienić kolektor dolotowy na ten z 156FL a tam jak wiemy nie ma klap i nie ma też nastawnika jak się domyślam -stąd pytanie czy jest w tym kolektorze mocowanie dla nastawnika, czy trzeba kombinować i jakoś inaczej go mocować?

Amortyzatory
Powrót