• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Klocki i tarcze

Co sądzicie o takim zestawie tarcze przód i tył Zimmenrmann gładkie + klocki ATE Standard. Czy może zainwestować więcej i kupić tarcze Zimmermann wentylowane + klocki Galfer Sport i tu pytanie czy jest sens ładować kase w taki zestaw i czy zrobi dużą różnice pomiędzy standardowym zestawem. Autem robię głównie długie trasy po 1500km autostradami.
Hej

Zwykłe gładkie Zimmery i klocek Galfer - to na przód. Na tył gładki Zimmer i np klocek Textara.
Jak nie upalasz auta regularnie na torze, to wiercone (piszesz o wentylowanych, a każde tracze na przód do 159 są wentylowane, więc chyba chodziło Tobie o wiercone na przód) Zimmery są zbędną fanaberią.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam prosiłbym o pomoc w dobraniu kompletu tarcz i klocków do 159 2,0 TI 2011. Tarcze i klocki na obie osie. Tarcze najlepiej nawiercane. Koszt za wszystko najlepiej do około 1500 zł. Czy jest sens dobierania do tego nowych przewodów w oplocie?

Póki co muszę zmienić wszytko z przodu (przegrzane i pofalowane tarcze). Wybór padł na nawiercane Zimmermanna Sport wraz z klockami tej samej firmy. Do 2.4 SW TI koszt kompletu to 960 zł.

U mnie właśnie wchodzą na piasty:

32.jpg
33.jpg
34.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Co powiecie o takich klockach
LINK
Czy to dobry wybór, a może za tą cenę można dostać coś lepszego?

Te klocki to zapewne standardowe Ferodo, ja takie przynajmniej dostałem w opakowaniu ori. Powinny być OK.

Ja kupując w Autosklepie klocki do dużego brembo w w pudełku ori miałem Galfery. Zarówno na przód, jak i na tył. Nie mam najmniejszych zastrzeżeń do ich współpracy z gładkimi tarczami Brembo.
A jaki producent jest w tym pudełku, to najłatwiej się dowiesz jak do nich zadzwonisz, ewentualnie napiszesz do Geparda tu na forum.
Ja kupowałem jakąś inną pozycję z ich sklepu, bo nie miałem tych blaszek, które swoją drogą nie wiem do czego służą.

Ostatnia edycja:
Ja się poprawiam - zamawiałem pod małe Brembo.

Dostałem informację od sprzedawcy, że są to Galfery.
Auta nie używam do wyczynowej jazdy, klocki mają dobrze hamować i nie piszczeć to są ich główne zadania. Czy dobrym wyborem będą te Galfery, czy może warto wybrać Brembo LINK lub zimmerman LINK, które są troche tańsze?

Dostałem informację od sprzedawcy, że są to Galfery.
Auta nie używam do wyczynowej jazdy, klocki mają dobrze hamować i nie piszczeć to są ich główne zadania. Czy dobrym wyborem będą te Galfery, czy może warto wybrać Brembo LINK lub zimmerman LINK, które są troche tańsze?
U mnie siedzą jeszcze z przodu galfery sport. Solidne klocki, nie piszcza (małe brembo), nie zuzywaja się zbyt szybko (już 40 tys mają) tarcz nie zjadają i hamują w każdych drogowych warunkach. Po torze alfą nie jeżdżę.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Galfer 1055? Jak tak to do założonego celu - super i nie ma co szukac więcej.

Galfer 1055? Jak tak to do założonego celu - super i nie ma co szukac więcej.

Galfer Sport 1055 są czerwone? Wydaje mi się, że to nie ten model, to są jak mówi sprzedawca oryginalne klocki w opakowaniu Fiat/Lancia wyprodukowane przez Galfera.
Skoro ta firma jest tak polecana przez wiele osób na forum chyba zdecyduje się na nie :)

Witam wszystkich nie chce zakładać nowego postu ;) a mam pytanie związane z hamulcami, potrzebuję zregenerować zaciski z tyłu w mojej Alfie, polecicie kogoś z Krk kto zrobi to porządnie z góry dzięki :)

Wymiana hamulców ! Dylemat...

Witam
Naczytałem się kilku tematów o hamulcach.. Niestety nie ma tam konkretów..
Mam w niedługim czasie do wymiany tarcze + klocki - przód tył

Mam wybrane powiedzmy 3 firmy...

1. Tarcze brembo + klocki ferodo Ds Perfomance
2. Zestaw ATE
3. Zestaw TEXTAR

Jeśli możecie wypiszcię plusy i minusy zestawów. Oraz które najbardziej sie opłacą

Jeśli zamierzasz założyć nowy temat - przeczytaj najpierw spis najczęstszych tematów w watkach podwieszonych na forum - jak temat istnieje zadaj w nim pytanie zamiast zakladac nowy

http://www.forum.alfaholicy.org/159...eczytaj_spis_czesto_odwiedzanych_tematow.html

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skoro sam piszesz, że czytałeś kilka tematów, to czemu nie napisałeś tam, tylko zakładasz kolejny temat robiąc śmietnik na forum?
Prośba do Moderatora o przeniesienie posta.

Dlatego ze tam jest producentów w brud, a mam pytanie odnośnie wyizolowanych 3 zestawów :)

Do zwykłej cywilnej jazdy każdy z wymienionych przez Ciebie zestawów będzie dobry i pewnie nie zauważyłbyś znacznej różnicy między najtańszym, a najdroższym. Jeśli raz na jakiś czas wpadasz na tor, to z tych 3 wybierz pierwszy.

Pierwszy zestaw jest bdb. Tylko bierz Brembo z powłoką antykorozyjną.

A cenowo miedzy tymi zestawami wyjdzie wielki przeskok ?
Czy może któryś bardziej / mniej pyli oraz piszczy ?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót