[159] Klocki i tarcze

A jakąś konkretną wersje? Wentylowane? Ile jeździsz już na nich i jaki masz styl jazdy?

Ja mam Alfe 2.4 200km , średnica tarcz 330mm, zrobiłem już parę tysięcy na nich i jak na razie spokój nic nie piszczy nic nie bije :) a styl mieszany lubię sobie depnąć nieraz :)

A co sądzicie o takim zestawie Tarcze Bozarto nawiercane+nacinane ?? Znalazłem trochę opinii na ich temat na forum, ale to były stare tematy. Chodzi mi o bardziej aktualną opinię.

Jak masz 300zł na jedną tarcze to weź zimmerman sport jeśli chcesz nawiercane. Z tego co pamietam to Bozarto to praktycznie Mikody.

Jak masz 300zł na jedną tarcze to weź zimmerman sport jeśli chcesz nawiercane. Z tego co pamietam to Bozarto to praktycznie Mikody.

No właśnie czytałem ze mikody, ale czytałem też że są bardzo dobre, tyle że to było parę lat temu....

Za te pieniądze bierz gladkie Zimmermany, a resztę dołóż do bardzo dobrych klocków np. Galfery. I zestaw malina. Jeżdżę na Zimmermanach (gladkich, wierconych) od 2007 roku i złego słowa na te tarcze nie powiem.
Do normalnej jazdy gladkie tarcze wystarczą w zupełności.

Pozdrawiam

Za te pieniądze bierz gladkie Zimmermany, a resztę dołóż do bardzo dobrych klocków np. Galfery. I zestaw malina. Jeżdżę na Zimmermanach (gladkich, wierconych) od 2007 roku i złego słowa na te tarcze nie powiem.
Do normalnej jazdy gladkie tarcze wystarczą w zupełności.

Pozdrawiam

Ja mam trochę ciężką nogę.

A ktoś coś powie na temat bozarto/mikody, jak się spisuję etc.?

Ja mam trochę ciężką nogę.

A ktoś coś powie na temat bozarto/mikody, jak się spisuję etc.?

Nie spisują, to są tarcze do stania i patrzenia.
Jeśli masz ciężką nogę,to zapomnij o tym i kup coś normalnego, do 156 BREMBO XTRA będą w okolicy 250 pln za szt. na przód, może znajdziesz nawet coś taniej.

Przymierzam się do wymiany klocków oraz tarcz na przedniej osi i z tego co przeczytałem są różna rodzaj zacisków a co za tym idzie różne rodzaje klocków. Czy jest jakoś możliwość sprawdzić bez odkręcania kół jaki rodzaj zacisków jest w aucie?
Auto 1,9 150KM z 2006

szybkie pytanko - dostałem wycene z autosklepu24:

tarcze przód
TRW - 412 zł/kpl
TEXTAR - 323 zł/kpl

klocki przód
ORYGINAŁ - 227 zł/kpl
TRW - 174 zł/kpl
TEXTAR - 170 zł/kpl

tarcze tył
TRW - 224 zł/kpl
TEXTAR - 312 zł/kpl

klocki tył
ORYGINAŁ - 152 zł/kpl
TRW - 132 zł/kpl
TEXTAR - 102 zł/kpl

Tak też textar czy trw ? co byscie brali ?

Śmiało bierz Textar na przód, na tył może być TRW. Tak wychodzi najkorzystniej.

Śmiało bierz Textar na przód, na tył może być TRW. Tak wychodzi najkorzystniej.

rozumiem, że w kwestii jakości to porównywalne produkty ?

a tak btw - przy gruntownym robieniu hamulców warto zaopatrzyć się w coś jeszcze? auto ma 250k ponad nalatane i nie było jakiś regeneracji klocków czy innych nigdy wiec sie zastanawiam czy to tez nie będzie wymagane ?

Moim zdaniem to ta sama półka.
Przy okazji wymiany tarcz i klocków możesz obejrzeć tłoczek i uszczelki, mogą wymagać wymiany. Ja przy wymianie tarcz zawsze wymieniam gumki.

szybkie pytanko - dostałem wycene z autosklepu24:

tarcze przód
TRW - 412 zł/kpl
TEXTAR - 323 zł/kpl

klocki przód
ORYGINAŁ - 227 zł/kpl
TRW - 174 zł/kpl
TEXTAR - 170 zł/kpl

tarcze tył
TRW - 224 zł/kpl
TEXTAR - 312 zł/kpl

klocki tył
ORYGINAŁ - 152 zł/kpl
TRW - 132 zł/kpl
TEXTAR - 102 zł/kpl

Tak też textar czy trw ? co byscie brali ?

Jaki to samochód i jaki silnik ?
Jak coś możesz napisać na PW.

Ja ostatnio wymieniłem tarcze + klocki tył i zapłaciłem za komplet (2szt. tarcz i klocki) TEXTAR 310zł za wszystko. Trochę drogo mają w autosklep24 ;)

Dobra Padł mój wybór na:
http://www.brakeparts.pl/2006-2010-/7587-tarcze-hamulcowe-zimmermann-sport-coatz-110-2212-52.html
+
http://www.brakeparts.pl/2005-2008-turbo-diesel/197-klocki-hamulcowe-zimmermann-24339-200-1.html

Czy ten zestaw pasuje do siebie? Mam nadzieje, że nie będzie żadnych pisków i klocki nie zeżrą tarcz.

Autko to [notranslate]Alfa[/notranslate] 159 1.9 150KM średnica tarcz 305mm
Szczerze.... Slabo... Wybrałeś tarcze wiercone, po co..? Nie wiem. Nie masz 300 koni, do tego zwykly zacisk.
Do tych "grubych" tarcz zakladasz podstawowy klocek.
Efekt będzie taki, że dooopy nie urwie.
Ot tak będzie hamować.
Pisałem wyżej abyś kupił zwykłe, gladkie Zimmermany, a dołożył do bardzo dobrych klocków. Efekt byłby bardziej niż dobry.
No ale...
Twoja decyzja:)
Ułóż je tylko odpowiednio i ciesz się z nowych hebli.

Pozdrawiam

Dziurki niepotrzebne (w 300 koniach też :) ) , ale nie dołuj kolegi, raczej porządny zestaw.
A piszczenie to raczej nie od pary klocek-tarcza zależy, sporo już przerobiłem i reguły nie ma, bardziej od montażu. Tu Galfery mają spory plus bo dają nakładki antywibracyjne w komplecie. Ale może Zimmerman też. Zrersztą piszczeć bardziej lubią w zaciskach Brembo.

Dziurki niepotrzebne (w 300 koniach też :) ) , ale nie dołuj kolegi, raczej porządny zestaw.
A piszczenie to raczej nie od pary klocek-tarcza zależy, sporo już przerobiłem i reguły nie ma, bardziej od montażu. Tu Galfery mają spory plus bo dają nakładki antywibracyjne w komplecie. Ale może Zimmerman też. Zrersztą piszczeć bardziej lubią w zaciskach Brembo.
:)

Piszczeć mu nie będzie. Taka przypadłość tylko w swapie brymba z 166:)
Co bedzie miał na pewno, to spore pylenie, bo to podstawowy i miękki klocek.

Pozdrawiam

No trochę mnie zdołował, chociaż jeszcze nic nie kupiłem, tylko wybrałem taki zestaw. Czyli tak reasumując jaki konkretnie zestaw klocek i tarcza pod ciężką nogę, szybką jazdę i 200KM ?

Dziś chciałbym już zamówić.

Amortyzatory
Powrót