[159] Klocki i tarcze

Jakie tarcze do 159 2.0 JTD 170 km chce kupić Brembo są dwa numery 09936320 i 09936310 wymiary mają takie same zastanawiam się w czym różnica może ktoś wie? według katologu to mają być te pierwsze ale dlaczego.

Jaką średnicę mają tarcze w Alfie 1.8 tbi 200km?
Pozdrawiam.
- Rafał

Dzięki rybak. Rozumiem, że jesteś tego pewien?
Pozdrawiam.
- Rafał

Pytanie trochę z innej beczki. Czy ostrzeżenie o zużytych klockach powinien palić się przez cały czas czy pojawia się raz i później znika? Pytam dlatego bo miałem taką sytuację parę tyg.temu i wolę zabezpieczyć się na przyszłość.A no i przy wymianie dopadły mnie zapieczone bolce blokujące klocek.Ech...Pzdr.

Dzięki Rybak.
Pytanie trochę z innej beczki. Czy ostrzeżenie o zużytych klockach powinien palić się przez cały czas czy pojawia się raz i później znika? Pytam dlatego bo miałem taką sytuację parę tyg.temu i wolę zabezpieczyć się na przyszłość.A no i przy wymianie dopadły mnie zapieczone bolce blokujące klocek.Ech...Pzdr.
Powinno świecić wówczas kiedy hamujesz, jednak w praktyce jest różnie (urwie się przewód itp).
Pozdrawiam.
- Rafał

Hej! Mam pytanie. Jestem po wymianie klocków przód na Bosche i wymianie bolców w zaciskach - zapiekły się. Poprzednie klocki były zjechane niemal do cna. Po wymianie dalej lekko popiskuje ale składam to na karb potrzeby dotarcia klocków. Zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie w trakcie jazdy do się słychać takie delikatne buczenie o stałym nasileniu, którego przed wymianą klocków nie było, i w trakcie kręcenia kierownicą czuć na niej drobne wibracje. Nie wiem jak to dokładniej opisać bo jest to dość subtelne. Czy może jest to kwestia dotarcia klocków do starych tarcz czy coś nie do końca zostało poprawnie założone? Pzdr.

Od 3 dni załozone BOSCH tarcze i klocki komplet na razie jest OK.
Jak będę miał uwagi dam Wam znać.

ja mam zrobione 20.000 km. klocki i tarcze textar i jestem bardzo zadowolony z czystym sumieniem polecić nie piszczą nadal są jak nowe nie grzeją się polecam

Hej! Mam pytanie. Jestem po wymianie klocków przód na Bosche i wymianie bolców w zaciskach - zapiekły się. Poprzednie klocki były zjechane niemal do cna. Po wymianie dalej lekko popiskuje ale składam to na karb potrzeby dotarcia klocków. Zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie w trakcie jazdy do się słychać takie delikatne buczenie o stałym nasileniu, którego przed wymianą klocków nie było, i w trakcie kręcenia kierownicą czuć na niej drobne wibracje. Nie wiem jak to dokładniej opisać bo jest to dość subtelne. Czy może jest to kwestia dotarcia klocków do starych tarcz czy coś nie do końca zostało poprawnie założone? Pzdr.

wymieniałem ostatnio cały tył łącznie z linkami na nowy i przód tylko klocki. Mechanik który mi to robił przetoczył cały rant tarczy po starym klocku i przeszlifował całą tarcze papierem ściernym. Żadnych niepokojących dźwięków hamuje jak nowy!! tarcze jeszcze ori a klocki zimermann.
podejrzewam że musisz zmienić warszatat:-)

tommi podałeś klocki do systemu Brembo a w 2.0 jtdm (o które pytał snogas) jest system Ate. Btw w Lancerach Imprezach Volvo R są klocki bez czujników - czy OMP mają czujniki do 159 czy nie?

W kwestii sprostowania tylko:
- OMP Road&Sport pod duże Brembo mają czujniki zużycia, cena pozostaje taka jak podawałem wcześniej 235zł

pozdr

tommi więc do małego Brembo też będą miały - klocki są te same :)

Witam
Jako że przymierzam się do wymiany hamulców z przodu w swojej 159 2.4 z delikatnie podniesiona mocą, czy mógłby ktoś jednoznacznie doradzić w jaki zestaw zainwestować? jeżdżę głównie w trasie, czasem lubię wcisnąć ( po coś w końcu jest te ponad 200 KM ), ale bez jakiś sportowych szaleństw. Czy wybrać całość z Brembo, czy tarcze Brembo + klocki Ferrodo Premier, czy może jeszcze coś innego? Do Boscha jakoś nie mam przekonania, a obecnie jeżdżę na TRW i ogólnie masakra - biją i zwalniają a nie hamują :/

Witam
Jako że przymierzam się do wymiany hamulców z przodu w swojej 159 2.4 z delikatnie podniesiona mocą, czy mógłby ktoś jednoznacznie doradzić w jaki zestaw zainwestować? jeżdżę głównie w trasie, czasem lubię wcisnąć ( po coś w końcu jest te ponad 200 KM ), ale bez jakiś sportowych szaleństw. Czy wybrać całość z Brembo, czy tarcze Brembo + klocki Ferrodo Premier, czy może jeszcze coś innego? Do Boscha jakoś nie mam przekonania, a obecnie jeżdżę na TRW i ogólnie masakra - biją i zwalniają a nie hamują :/

1. BREMBO - Ferodo DS - droższe i lepsze
2. TEXTAR + TEXTAR - rozsądne i sprawdzone w boju.

Co do klocków TRW to już w modzonej 156 nie dają rady, a co dopiero w 159.

Amortyzatory
Powrót