• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Klimatyzacja

Czy to nie jest jeszcze tak, ze przyczyna problemow z cisnieniem moze lezec w zaworze rozprezajacym a nie sprezarki (sprzeglo) czy ilosci czynnika - mowie o 460 zamiast 500/550 ? Dzisiaj mi tak zasugerowal jeden mechanior podczas luznej rozmowy, ktory klimy glownie nabija i odgrzybia, w AR nie naprawial a jesli juz to glownie VAG.

U mnie dobite 460, cisnienie ponizej 9 a temp parownika +25 st.

Ja myślę, że pan z serwisu gada bzdury, bo się nie zna. Sprawdź czy masz kompresor zexel, dobij do 550 g, podaj odczyty ciśnień H i L po włączeniu klimatyzacji, nasłuchuj czy sprężarka się włączyła, zobacz jak pracują wentylatory po włączeniu klimatyzacji. A na koniec proponuję pojechać do kogoś kto się zna, bo przez internet naprawa klimatyzacji to nieco trudniejsza sprawa niż lądowanie na księżycu.

Ja myślę, że pan z serwisu gada bzdury, bo się nie zna. Sprawdź czy masz kompresor zexel, dobij do 550 g, podaj odczyty ciśnień H i L po włączeniu klimatyzacji, nasłuchuj czy sprężarka się włączyła, zobacz jak pracują wentylatory po włączeniu klimatyzacji. A na koniec proponuję pojechać do kogoś kto się zna, bo przez internet naprawa klimatyzacji to nieco trudniejsza sprawa niż lądowanie na księżycu.

Pan sie uczciwie przyznawal ze sie nie zna i nawet nie podejmie proby diagnozowania - wg niego naciagnalby mnie na kase. Co potwierdza jego uczciwosc zadeklarowana przez polecajacego go czlowieka od przyciemniania szyb (sa prawie sasiadami).

Gdzie sprawdze jaki mam kompresor ? Sorry jesli juz gdzies to podano, ale ze wzgledu na 3-tygodniowa mala alfistke :) w domu mam male zasoby czasu ostatnio.

Chetnie pojade do kogos kto sie zna, ale w Poznaniu nikt nie jest mi w stanie polecic kogos konkretnego.

Lusterko na kiju i szukasz tabliczki znamionowej. Ja mam zexela. Najpierw dobije do 550 a pózniej bede marudził dalej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Cześć wszystkim.

Pozwólcie, że podłącze się pod temat. [FONT=helvetica, arial, sans-serif]Prośba do posiadaczy Alfy 159 1.9 150KM. Czy moglibyście zrobić zdjęcie jak u Was wygląda szybko-złącze węża niskiego ciśnienia klimatyzacji?[/FONT]
Zakuwałem go ostatnio i samemu wymieniałem, ale nie jestem pewien czy do końca go wsadziłem. Zakładając go było "klik" (tak jakby się poprawnie zastrzelił). Bardziej nie idzie go dopiąć ale sugerując się grubością rurki chyba powinien wejść dalej (?).
Klimatyzacja po nabiciu chodziła mi jakieś 2 tygodnie. Dziś przestała i właśnie w tym miejscu chyba widać ślady barwnika dodawanego do czynnika.

20160603_143738.jpg

A czy ktoś wie ile powinno być oleju w układzie?? dziś miałem robiony serwis i dali 25ml czy to nie za mało??

A czy ktoś wie ile powinno być oleju w układzie?? dziś miałem robiony serwis i dali 25ml czy to nie za mało??

Olej w układzie pozostaje po odessaniu czynnika. Tylko niewielka ilość jest odsysana razem z czynnikiem. 25 ml to może być dodatkowa ilość dodana do tej, która została odessana.

Olej w układzie pozostaje po odessaniu czynnika. Tylko niewielka ilość jest odsysana razem z czynnikiem. 25 ml to może być dodatkowa ilość dodana do tej, która została odessana.
miałem robiony serwis na manualu a nie ustawieniach auto. po odessaniu podawana była wartość czynnika i oleju do wtłoczenia z ręki. pracownik dał 500g czynnika i 25ml oleju i tak mi się wydaję że to mało????

miałem robiony serwis na manualu a nie ustawieniach auto. po odessaniu podawana była wartość czynnika i oleju do wtłoczenia z ręki. pracownik dał 500g czynnika i 25ml oleju i tak mi się wydaję że to mało????

Skoro większość oleju zostaje w układzie to po co dodawać więcej? Od tego dodawania więcej kompresor przestaje działać prawidłowo.

edit: Żeby było jasno napisane: standardowo maszyna do obsługi odciąga razem z czynnikiem tylko 10-30 gramów oleju, nie więcej.

Ostatnia edycja:
Dodam kolejny rozdział. Byłem w serwisie z klimą. Ściągnięto mi czynnik. Maszyna pokazała że odessano 240g. Po czym po 10 minutowym teście wypluła idealną szczelność. To jest to samo co w innym miejscu w maju. Tam też miałem 200+ czynnika i idealną szczelność. Mimo to klima dalej szwankuje. Jak się już załączy to działa idealnie. Ale jak nie działa to stoi na 10 barach. Wczoraj wymieniłem zawór rozprężny ale to nie pomogło. Została więc jedna ścieżka. Bezpiecznik F19 -> przekaźnik T05 -> wtyczka -> sprężarka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Sprawdzona szczelność maszyną czy azotem ? jeżeli to trwało 10 minut to zapewne maszyną ten test wykaże tylko poważne ubytki czynnika, w moim przypadku też test przeszedł pozytywnie lecz na drugi dzień układ klimatyzacji był już pusty.

maszyny zupełnie nie nadają się do sprawdzania szczelności, a przynajmniej 90% tych które stoją w naszych warsztatach.... bo co to za test trwający 10min, dla przykładu powiem że próbę szczelności w urządzeniach stacjonarnych wykonuje się 24h pod ciśnieniem minimum 25-42bar w zależności od urządzenia (znaczy powinno się tak to robić :P)

Skoro większość oleju zostaje w układzie to po co dodawać więcej? Od tego dodawania więcej kompresor przestaje działać prawidłowo.

edit: Żeby było jasno napisane: standardowo maszyna do obsługi odciąga razem z czynnikiem tylko 10-30 gramów oleju, nie więcej.

To przez rok czasu w moim przypadku ubyło 120g czynnika i ile ml oleju wg ciebie? Czy może tylko czynnik ubywa a olej krążący w tym samym układzie dziwnym trafem cały czas jest na poziomie 130ml jak uzupełnili podczas produkcji.

ubytek oleju w znaczącym stopniu zależy od miejsca wycieku czynnika (strona cieczowa, strona gazowa), ale i tak z reguły jest to bardzo niewielka ilość

Bo test jest robiony na podciśnieniu. Przy normalnej pracy jest ciśnienie co przy łączeniach elastycznych inaczej układa się guma.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Jak często włącza wam się wentylator klimatyzacji przy temperaturach na zewnątrz 30 stopni? Mam wrażenie że jeszcze rok temu rzadziej się uruchamiał, a teraz przy jeździe w mieście zbyt często? Czy to możliwe, że zbyt mało czynnika w układzie jest?

Jak często włącza wam się wentylator klimatyzacji przy temperaturach na zewnątrz 30 stopni? Mam wrażenie że jeszcze rok temu rzadziej się uruchamiał, a teraz przy jeździe w mieście zbyt często? Czy to możliwe, że zbyt mało czynnika w układzie jest?
To normalne że załącza się wentylator. Gorzej by było odwrotnie. Natomiast warto sprawdzić czy przypadkiem nie załącza ci się drugi bieg wentylatora bez pierwszego.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

No i w końcu przyszło mi właczyć klimę, jakoś wcześniej nie potrzebowałem ;)
Od razu po włączeniu syczenie z ukladu, zero chlodu oczywiście tylko sssssyk....
Już w poprzednim roku 2 razy naprawiane byly przewody od klimy, wkur...ię sie jak ponownie będzie to samo...oby tylko czynnika brakowało, choć wątpię w to bo w lecie mialem napelniany układ.
Ach za każdym razem jak coś się dzieje to żałuję że się przesiadlem w AR159 zamiast w w coś innego za pewne mniej problematycznego

Narzekaj na tego kto nie potrafił naprawić przewodów oraz na jakoś współczesnych części, a nie na Alfe Romeo. W każdym 10-letnim aucie mogą się zdarzyć problemy z przewodami.

Co roku sie dzieją prpblemy z przewodami od poczatku jak mam alfę, czyli już 3 rok

Co roku sie dzieją prpblemy z przewodami od poczatku jak mam alfę, czyli już 3 rok
Czyli ewidentnie ten kto naprawia wykonuje fuszerkę. Nowe przewody są drogie ale ten między chłodnica u kompresorem warto wstawić nowy skoro naprawa jest nieskuteczna.

Amortyzatory
Powrót