• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Klimatyzacja

A orientuje się ktoś jakieś ciśnienie jest w układzie klimy na dużym obciążeniu? Ja wczoraj byłem na uzupełnieniu i na teście wczoraj przy dużej temp na zewnątrz i na Klimek ustawionej na low i max urządzenie pokazywało pracę w zakresie 15-19.5 bar i tak w kółko . Gość powiedział mi że to jakoś dużo jego zdaniem. [notranslate]Alfa[/notranslate] 2.4 07r.

sprawdzałem parę lat temu w 1.9JTDM i wydaje mi się że latało to ok 11-16bar, ale nie dam sobie głowy uciąć za te liczby. w obecnej tbi nie idzie sprawdzić bo nie ma takiego parametru dostępnego w kompie lub programie (MES/AlfaOBD).

Ja po naprawie klimy w ub. roku (kompresor, chlodnoca...) widze w MESie okolo 18 barow. Sprawdzalem kilka razy od naprawy i zawsze mniej wiecej ta sama wartosc.

A co do ilosci czynnika - zalezy od sprezarki. Zexel 550, natomiast Valeo i Denso maja rozne 460 i 465, nie pamietam ktora sprezarka ile.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Ja w starym aucie miałem dość podobnie. Wyjąłem czujnik antyzmrożeniowy z kanałów wentylacji (nie wypiąłem wtyczki, tylko wyjąłem czujnik z wtyczką, tak żeby mierzył powietrze obok kanałów) i sprężarką przestała się rozłączać, a z nawiewów zaczęło lecieć powietrze o stałej niskiej temperaturze (5-6 stopnie).
Zostałem poproszony na PW o poddanie lokalizacji czujnika temperatury w nawiewach w AR159, załączam obrazek, pozycja numer 4. Czyli dojście pewnie gdzieś z okolic nóg kierowcy. W AR159 zacząłbym od odczytów czujnika przez MES (temperatury są chyba w module klimatyzacji, ale nie pamiętam).

edit: Cytat "Ja w starym aucie miałem dość podobnie" odnosił się do Citroena.

159_parownik2.jpg

Ostatnia edycja:
Witam,
Alfę posiadam od trzech lat. Do tej pory było wszystko OK, ale przed wyjazdem na południe Europy postanowiłem sprawdzić i dobić klimę - przestała się załączać powyżej 31-32 stopni na zewnątrz (tzn. przez chwilę chłodzi, a później dmucha ciepłym), przy niższych temp. działa prawidłowo.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Jakiś czujnik? Coś zatkane? Zanieczyszczone?

Jeżeli do czasu nabicia było wszystko ok. to wygląda na za dużo czynnika co podczas podwyższonej temperatury powoduje nadmierny wzrost ciśnienia w układzie i awaryjne wyłączenie układu przez czujnik ciśnienia.

W Piątek jadę na odgrzybianie i sprawdzenie klimy. Oczywiście od czasu do czasu zdarza się, że klima zarzęzi, ale nie zawsze. Auto mam polifta z Czerwca 2009, eper mówi X9 (2008-2010). Eper wskazuje również sprężarkę o numerze 50510966 (jakiś zakupowy 71793484). Wg netu jest to sprężarka ZEXEL co wskazuje na 550g czynnika. Czy ktoś w polifcie 1.9 16V nabijał do takiej wartości klime?

A jaką Ci ePER wskazuje sprężarkę? Albo na priv możesz udostępnić mi swój VIN albo samemu sprawdzić?
Będę zobowiązany. Dziękuję

Wg ePER-a mam ten sam nr sprężarki (50510966). Pozdrawiam

Witam,
Alfę posiadam od trzech lat. Do tej pory było wszystko OK, ale przed wyjazdem na południe Europy postanowiłem sprawdzić i dobić klimę - przestała się załączać powyżej 31-32 stopni na zewnątrz (tzn. przez chwilę chłodzi, a później dmucha ciepłym), przy niższych temp. działa prawidłowo.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Jakiś czujnik? Coś zatkane? Zanieczyszczone?
miałem ten sam problem, chłodnica klimy do wymiany ,cała była zalepiona syfem i robactwem

Gdzie w FESie jest moduł klimatyzacji? Używam wersji 2.6 i widzę jedynie silnik, abs, poduszki itd... ale modułu klimatyzacji nigdzie. Gdzieś wewnątrz programu szukać czy zmienić na inną wersję???
U mnie również klima powyżej 30 stopni się nie załącza. Gdy jest chłodniej włącza się dopiero gdy silnik dojdzie do 90 stopni.

U mnie to samo ciśnienie nie schodzi poniżej 22 dobija do 30 i rozlacza sprezarke w ten upał. Czyli to wina chłodnicy? To jest ta pierwsza co muchy zbiera tak? Czy może to też być wina jeszcze czegoś?

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Witam,

Lato w pełni to i pytań o klime dużo. Mianowicie też mam problem.
Dzisiaj odebrałem auto od mechanika (wymiana sprzęgła, demontaż skrzyni, wózka itp). Po wyjechaniu z warsztatu okazało się, że klima nie działa.
Sprawdziłem MESem:
- Wentylator na wolnych obrotach się nie załącza (tylko wysokie) po ruszeniu kablami się włącza, więc pewnie wtyczka,
- Ciśnienie klimatyzacji (silnik wyłączony) w MES: 1.9Bar
- Test przekaźników ok, cyka i słychać jak sprzęgiełko się załącza,

Jeśli chodzi o ciśnienie to nie jest za niskie? Czy wentylator na wolnych obrotach ma wpływ na klimatyzację?
Co mogę sprawdzić żeby wiedzieć co się stało?

Z góry dzięki za odpowiedz i podpowiedzi : )

eLearn i otwórz sobie schemat elektryczny, poczytaj opis i będziesz dużo wiedział odnośnie jak to działa.
co do ciśnienia nie wypowiem się, z obserwacji wiem że jak pracuje klima to lata pomiędzy ok 12-18Bar w cyklu ok 30sek - tak przynajmniej było w mojej poprzedniej JTDM, a w TBI nie mam pojęcia bo ani w MES ani w AlfaOBD nie ma parametru ciśnienia czynnika klimatyzacji.

Poczytałem sobie i już jestem mądrzejszy, tylko nadal nie wiem jakie jest minimalne ciśnienie, aby sprężarka się załączyła. Czy 1.9 bar to za mało itp.
MES ma taką opcję ponieważ wczoraj to sprawdziłem, połączyć się wystarczy z silnikiem i jest tam parametr A/C pressure i u mnie przy wyłączonej jak i włączonej klimatyzacji jest 1.9 Bar dlatego że nie chce się załączyć. Dlatego jakby ktoś był w stanie sprawdzić jak te parametry wyglądają u niego byłbym bardzo wdzięczny.

Sam się wybrałem do serwisu celem nabicia mi klimy ponieważ podczas jazdy klima schładzała kokpit przez 5 s a potem był tylko ciepły nawiew przez 15s i tak w kółko. Finalnie, nabili mi 485, na postoju działa, ale na trasie ten sam objaw co wcześniej + przy 2tyś obrotów brzęczenie. Zastanawiam się czy opuścić do 460 czy nabić jak w książce 550. Ciągle brak logicznego wyjaśnienia tych rozbieżności. Gość stwierdził że może być chłodnica do wymiany :-/ nie sądzę. Pierwsze nabijanie miałem w Lutym tego roku i od tego czasu zaczeły się moje problemy z klimą.

Jak już to zrobisz, to daj znak czy się poprawiło bo mam podobny problem. No i ile za to zapłaciłeś?

Ja w 2.4 ostatnio nabijałem 550 i chodzi mi malinowo. Jak było mniej to brzęczało czasem i średnio chłodziła. Ale ja mam kompresor zexela.

Amortyzatory
Powrót